Connect with us

Actual

Fumătorii au produs incendiul din Bamboo? Eu nu cred!

Maria Ionescu

Publicat

la

Am deja o vârstă la care îmi permit să povestesc întâmplări din adolescenta. Da, era pe vremea lui Ceaușescu, iar legislația română nu era atât de binecunoscută, cum este astăzi. Nu eram fumătoare pe  atunci, nici măcar pe vremea când eram liceeană, dar multă lume fuma în jurul meu. Era un fum de să-l tai cu cuțitul dar, din acest motiv, nu a fost niciodată un incendiu în jurul meu. Astăzi este o altă lege, pe care o respect. În tren nu fumez, în hotelurile unde sunt cazată când plec din Constanța, de asemenea. Respect legea, chiar dacă mi se pare strâmbă de multe ori. Știu că suntem foarte mulți care procedăm așa.  Dar incendii devastatoare continuă să fie. A fost, în urmă cu un an și trei luni, la Colectiv. Astăzi a fost la Bamboo. Mâine poate fi oriunde în altă parte. Un prieten a postat pe facebook următorul lucru: ”Exact de aia a ars clubul Bamboo, de la tigari.Cand fumatul nu era interzis nu a ars,acum a luat foc de la cateva tigari. Le-or fi stins de draperii sau pe fetele de masa.Iar cand s-a aprins fata de masa au incercat sa o stinga cu alcool…..cine dracu crede asta? dar de ce sa nu tragem noi niste foloase de pe urma incendiului, ca tot vrea guvernul PSD sa modifice legea antifumat, nu-i asa?!”

Cine este de vină?

Este evident faptul că au fost foarte mulți oameni în club. Tineri cu bani! De fapt, contează mai puțin cine au fost clienții de noaptea trecută. Ideea este că, după ce a a izbucnit incendiul și flăcările s-au extins cu repeziciune, toată lumea a încercat să scape, așa cum a putut. S-au îmbulzit spre ieșire, s-au aruncat în lac (mă rog, mlaștina care există în zonă) etc.. Se pare că bodyguarzii și angajații clubului au avut o contribuție semnificativă în evacuarea clienților. Fiecare cum a putut și cum a crezut că va fi mai simplu de părăsit incinta în flăcări. Mulți au scăpat cu bine, puțini au ajuns la spitalele din capitală și doar 10 dintre ei au rămas internați. Vor urma anchete, se vor emite supoziții, credibile sau mai puțin credibile, va urma o perioadă asemănătoare cu cea din anul 2015, după incendiul de la Colectiv. Este adevărat că nu pot fi comparate așa de mult cele două incendii – nici prin prisma felului în care s-au produs, nici prin cea a victimelor. Cătălin Botezatu, unul dintre patronii clubului, a declarat că, după tragedia de la Colectiv, la Bamboo s-au investit 100.000 de euro în materiale noi. Tot el a declarat că în club existau sute de extinctoare! A fost, probabil, vreun scurt-circuit sau ceva de acest gen. Vom afla după finalizarea cercetărilor. Care vor dura, nu se știe cât!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Aflat la volan, un bărbat fără permis de conducere a avariat 10 mașini parcate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe strada Brizei din  municipiul Constanța au fost avariate mai multe autoturisme parcate. La fața locului au fost solicitate echipaje ale militarilor ISU, precum și echipaje ale Poliției Rutiere.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în această seară, în jurul orei 18.30, polițiștii constănțeni au fost sesizați cu privire la producerea acestui eveniment rutier.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că un bărbat, de 49 de ani, în timp ce se afla la volanul unui vehicul a avariat 10 autoturisme care erau parcate.

Din verificările efectuate în bazele de date, polițiștii rutieri au stabilit faptul că bărbatul în cauză nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule iar autoturismul avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false.

Conducătorul auto a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii într-un an de pandemie. Vezi câți vizitatori au trecut pragul secțiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În ciuda pandemiei de coronavirus, secțiile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) au fost vizitate în ultimul an, adică din februarie 2020 și până în ianuarie 2021, inclusiv, de peste 300.000 de vizitatori. Concret, în ciuda restricțiilor de circulație, 301.655 de persoane au trecut pragul secțiilor CMSN. În topul preferințelor a fost, evident, Delfinariu. Ni-Ni şi Chen-Chen au atras în ultimul an aproape peste 120.000 de vizitatori, iar peste 74.000 au preferat Microrezervația, iar peste 78.000 Acvariul. Luna de vârf la cele șapte secții ale CMSN a fost august, unde au fost vândute peste 84.000 de bilete. Evident, cei mai mulți, 37.317, au preferat Delfinariu.

Pandemia și-a pus amprenta și asupra numărului de vizitatori. Astfel că, în luna aprilie 2020, secțiile CMSN au fost închise din cauza stării de urgență, iar din această cauză nu s-a înregistrat niciun vizitator. O situație aproape similară s-a înregistrat și în decembrie 2020, când, tot din cauza restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus, s-au înregistrat dor 20 de vizitatori la secția de echitație.

Din totalul de 301.655 de persoane au trecut pragul secțiilor de la Complex, puțin peste 200.000 au fost adulți, iar alți aproximativ 30.000 au fost copii. În plus, peste 64.000 de vizitatori au fost elevi sau studenți. Interesant este și faptul că din totalul de bilete vândute, 246.303 de persoane și le-au achiziționat direct de la casieriile CMSN și doar 55.352 au cumpărat online.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Teatrul de Stat Constanța face primul pas în realitatea virtuală. Vezi cum

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Teatrul de Stat Constanța este al doilea teatru din țară care lansează una dintre producțiile sale adaptată în format VR360.

Începând de duminică, 28 februarie, pe platforma dedicată, www.teatruvr.ro, spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, va putea fi vizionat cu ajutorul unei căști VR (Virtual Reality – realitate virtuală), care mediază participarea de la distanță la spectacolul teatral, vizionarea jocului actoricesc ca și cum spectatorul s-ar afla pe scenă și ar putea privi în jurul său, trăind astfel experiența la o intensitate maximă.

Adaptarea VR360 vine la fix un an de la premiera oficială acestui spectacol.

Spectacolul va putea fi redat pe orice cască VR, prin accesarea platformei www.teatruvr.ro și achitarea biletului.

Cu un simplu click, spectatorul are acces la două variante de bilet. Biletul simplu costă 40 lei pentru cei care dețin deja cască sau ochelari VR; pachetul promo de 70 lei conține, în plus față de accesul la spectacol, ochelari VR EBODA Avatar II.

Pentru ajutor în utilizarea căștii/ochelarilor sau pentru a înțelege mai bine cum poate fi accesat playlist-ul de spectacol, site-ul oferă un tutorial video: https://teatruvr.ro/tutorial/

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea umană poate adapta conceptul în funcție de necesitățile ce se ivesc – în cazul nostru, necesitatea de a ajunge la public, oferind experiențe cât mai aproape de cele pe care le oferă spectacolul live.

În „Jocuri în curtea din spate”, scriitoarea israeliană Edna Mazya nu doar reface procesul unui eveniment real, extrem de violent, din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. Este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe.

Spectacolul se bucură de regia inspirată a regizoarei Diana Mititelu, de o distribuție pe cât de tânără, pe atât de valoroasă – Cristiana Luca, Andrei Bibire, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Ștefan Mihai – şi de o scenografie specială, semnată de Răzvan Bordoș. Acum îl puteți urmări din siguranța propriului cămin, fiind, totuși, cât se poate de aproape de personaje, fără medierea ecranului televizorului sau laptopului.

„Jocuri în curtea din spate” este al doilea spectacol de teatru adaptat integral în VR360, tehnologie ce permite „teleportarea” direct în mijlocul poveștii.

Bucură-te de teatru din confortul casei tale!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: