Connect with us

Actual

Gheața de pe Dunăre continuă să nască probleme! Cine e vinovat?

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Având în vedere informațiile apărute în mass-media referitoare la condițiile de navigație pe Dunăre, Ministerul Transporturilor face următoarele precizări: Ministerul Transporturilor, prin Direcția Transport Naval a dispus activarea “Comandamentului de acţiune împotriva gheții”, începând cu 9.01.2017, pentru gestionarea situației apărute pe Dunăre, ca urmare a fenomenelor de îngheț înregistrate și prognozate pentru luna ianuarie a.c., în coordonarea directorului general al RA Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați (AFDJ RA). AFDJ RA coordonează activitatea operatorilor economici și a altor organisme care participă la acțiuni de spargere a gheții și nu are în obiectul de activitate spargerea acesteia, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare. Printre măsurile întreprinse în cadrul Comandamentului menționăm:

  • În data de 10 ianuarie 2017, AFDJ RA a emis Avizul către navigator, prin care a interzis navigaţia pe sectorul românesc al Dunării cuprins între km 1075 – 175, începând cu ora 12.00. Autoritățile din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia și Bulgaria, au dispus interzicerea navigației pe anumite sectoare ale fluviului, începând din 8 ianuarie 2017.
  • Comandamentul de acţiune împotriva gheţii s-a adresat societăţilor Canal Sea Services SRL Constanţa, Black Sea Services Constanţa, SC Remologistic SRL Constanţa şi Coremar Constanţa, pentru închirierea unor remorchere cu pescaj și clasă de gheață adecvate, în scopul degajării zonelor cu blocaje de gheaţă şi asigurării scurgerii acestora în aval. Nu s-a primit un răspuns favorabil la solicitare.
  • Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a solicitat Ministrului Apărării Naționale, domnul Gabriel – Beniamin Leș, să dispună măsurile necesare pentru executarea unei misiuni de intervenţie a remorcherului maritim de salvare „Grozavul”, alături de navele aparţinând  AFDJ RA Galaţi, pentru spargerea gheţii pe Dunăre, între porturile Sulina şi Galaţi, începând cu data de 09.01.2017.
  • Autoritatea Navală Română, prin Căpităniile de port, monitorizează în permanență navele blocate pe Dunăre, urmare a apariției fenomenelor de îngheț pe Dunăre.

AFDJ îndeplineşte funcţia de autoritate de căi navigabile pe sectorul românesc al Dunării, de la intrarea în ţară, la km 1.075, până la ieşirea în Marea Neagră. Pe sectorul româno-sârbesc al Dunării, AFDJ are doar atribuții de asigurare a semnalizării, balizării și realizare de măsurători hidromorfologice. Sectorul dintre km 610 (amonte port Somovit) şi km 375 (aval port Silistra) este întreţinut de către Agenţia Executivă pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului Dunărea – IAPPD  Ruse (BG). Pe acest sector, partea română, prin AFDJ RA Galaţi, execută numai semnalizarea costieră de pe malul stâng al Dunării. Din cauza restricțiilor impuse de autoritățile bulgare, unele nave şi convoaie aflate în trafic au fost nevoite să aştepte/ancoreze în sectorul cuprins între km 411 – km 400, până la apariţia condiţiilor de navigare în siguranţă. Pe sectorul Călărași-Silistra (km 375) – Brăila (km175) – administrat de România, brațele secundare Borcea, Bala și Măcin diminuează debitul albiei principale, provocând o accelerare a fenomenului de îngheț în secțiunile înguste. Scurgerea gheții din acest sector este condiționată de eliberarea Dunării de ghețuri din sectorul maritim. În general, acțiunea de intervenție contra ghețurilor în acest sector este eficientă numai în situația în care Dunărea maritimă a fost eliberată de gheață în procent de cel puțin 50%. Pe sectorul de Dunăre maritimă, cuprins între Brăila şi Bara Sulina, din cauza lățimilor mari ale fluviului, a vitezelor reduse ale curenților și a frecvenței vânturilor intensive, ghețurile apar mai devreme, comparativ cu Dunărea din sectorul din amonte.

  • AFDJ RA, în cadrul comandamentului de acţiune, a pus la dispoziție trei nave remorcher cu clasă de gheaţă adecvată. Aceste nave tip remorcher asigură spargerea gheţii din aval către amonte în diverse sectoare dificile, menţinând fluenţa scurgerii gheţii spre mare, pentru a nu se produce zăpoare sau poduri de gheaţă, facilitând astfel și menţinerea navigaţiei navelor maritime pe sectorul de Dunăre maritimă.
  • Incepând cu data de 11.01.2017, braţele Chilia şi Sf. Gheorghe s-au blocat cu gheaţă, iar navele care asigură spargerea gheţii au fost concentrate pe Canalul Sulina, singurul braţ capabil să asigure curgerea gheţii spre mare.
  • Din motive umanitare, AFDJ RA Galaţi, cu nava Mamaia 2, a asigurat curse pentru transportul de pasageri şi alimente pe ruta Sulina – Tulcea şi retur, până la asigurarea condiţiilor privind transportul acestora cu nava clasică de pasageri, în condiţii de siguranţă.
  • De câte ori a fost necesar, în zonele critice, Remorcherul Gheorghieni 2 a oferit asistenţă prin crearea unui culoar de siguranţă de navigaţie pentru aceste transporturi.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

VIDEO 2020, anul în care au debutat câteva investiții majore la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

2020 a fost un an destul de dificil și pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din cauza numeroaselor restricții, Complexul a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate, și au fost aduse mai puține venituri. Cu toate acestea, având susținerea Consiliului Județean Constanța, la CMSN s-a putut continua activitatea și investițiile. Și dacă tot aducem vorba de investiții, este important de precizat că 2020 a fost unul în care au debutat o serie de investiții extrem de importante, cum ar fi extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii înseamnă pentru toată lumea Delfinariu, și nu numai. Înseamnă și Microrezervație, înseamnă Planetariu și Acvariu. Toate astea sunt secții ale Complexului Muzeal, instituție coordonată de Consiliul Județean Constanța și care a trecut ca orice instituție din lumea asta prin pandemie și care a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate. Au fost aduse mai puține venituri, dar au fost susținuți de CJC prin finanțări și subvenții, iar în felul acesta s-a putut funcționa și s-au putut continua investițiile.

În 2020 au debutat câteva investiții importante. Este vorba de patru locuri de joacă, finalizate, este vorba de o volieră nouă pentru păuni. Și, apoi, este vorba despre marea investiție, respectiv extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu, care va însemna o cvadruplare a volumului de apă și o triplare a suprafeței acesteia, premisa fiind aducerea altor delfini.

Nu am stat chiar dacă am funcționat la o capacitate redusă, la o treime pe Delfinariu și la o șesime Acvariu și Planetariu, mare parte acesta din urmă fiind închis. Dar, am avut și perioade în care am funcționat și, plus, la Planetariu avem un proiect european care a însemnat o activitate intensă de observații cerești, observații nocturne. N-am stat, am umblat prin Dobrogea, am avut patru tabere de astronomie și vom avea încă 11 în 2021. Țineți aproape de pagina Planetariului și de pagina unimis, care vă vor informa vizavi de aceste viitoare ieșiri în teren cu obiective, telescoape și mijloace de a studia bolta cerească.

În ceea ce privește Acvariu, avem planuri de a-l întreține, îngriji, îmbunătății, dar un plan mare este deja la Consiliul Județean Constanța, o temă de proiectare ce va consta într-un acvariu nou în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii care să închidă un circuit de vizitare și să aducă elemente de noutate, adică tot ceea ce presupune un acvariu modern, urmând ca vechea clădire din 1910 să prezinte alte exponate, să aibă o altă destinație.

Apoi, în ceea ce privește Delfinariu, vom avea în continuare legi de mare patagonieni și vom avea reprezentații care vor aduce zâmbete, bucurie și o legătură sentimentală față de aceste animale.“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ”Sf. Apostol Andrei” s-au derulat scene dramatice. Un bărbat, în vârstă de 80 de ani, care era internat în spital s-a aruncat de la etajul 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea Constanța, Anamaria Stoica, echipajele de urgență au fost solicitate prin apel 112 să intervină la o persoană ”posibil căzută de la etajul cinci, în fața centrului de dializă.”

De îndată la fața locului au fost alertate o mașină de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și un echipaj din cadrul SAJ Constanța C2.

”Din păcate, bărbatul în vârstă de aproximativ 80 de ani a fost declarat decedat la fața locului în urma protocolului de resuscitare.”,  a precizat Anamaria Stoica.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

În această dimineață, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că un pacient internat la Spitalul Județean Constanța ar fi căzut în gol de la etajul 5.

Poliţiştii au identificat persoana în cauză, de 80 de ani, din municipiul Constanţa, cadrele medicale declarând decesul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Potrivit Biroului de presă al Spitalului Județean, evenimentul s-a petrecut în această dimineață, în jurul orei 6.oo.

”Pacientul era internat în secția clinică Chirurgie generală I și suferise o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune gravă. În plus, săptămâna trecută a fost diagnosticat cu covid, motiv pentru care era internat într-un salon izolator destinat pacienților infectați cu SARS CoV-2.  Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Conducerea Spitalului regretă tragicul eveniment. În momentul de față este în curs o anchetă internă”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: