Connect with us

Politica

Gheorghe Chirciu, primarul comunei Oltina: “Prioritatea zero pentru următorul mandat va fi asfaltarea străzilor”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Comuna constănțeană Oltina se află în plin proces de modernizare. După mulți ani în care i-au fost respinse proiectele pe bandă rulantă, primarul Gheorghe Chirciu a primit, anul trecut, undă verde pentru implementarea a 7 proiecte care se vor realiza cu fonduri europene (5) și guvernamentale (2). Astfel, anul trecut au început lucrările de reabilitare și modernizare a rețelei de canalizare, apă, a căminului cultural, a școlii și a grădiniței, plus cele pentru amenajarea unui centru social pentru persoanele în vârstă.

“Pe programul guvernamental PNDL-2 avem două proiecte. Unul vizează modernizarea rețelei de alimentare cu apă în satul Razoarele, cu termen de finalizare 30 martie 2022, dar noi îl terminăm în scurt timp. Rețeaua de apă e veche, are 50-60 de ani, e de pe vremea CAP-ului și ruginise, se spărgea frecvent, iar apa care ajungea la robinete nu mai era de bună calitate. Decolmatăm și puțul de apă și instalația de pompare, izolăm și bazinul de decantare, totul ca apa care ajunge la robinetele oamenilor să poată fi consumată. Pentru lucrările de modernizare au fost alocate fonduri în valoare de 5 milioane de lei. Aproape 200 de gospodării vor beneficia de apă curentă prin noua instalație“, a declarat primarul comunei Oltina.

Având în vedere că una dintre principalele preocupări ale primarului vizează diminuarea efectelor inundațiilor, acesta a atras fonduri în valoare de 3,5 milioane de lei pentru construcția de podețe și reamenajarea văii „Groapa Adâncă”, așa cum este numită de localnici.

“La Valea Adâncă avem cel mai mare debit de apă pluvială, care este colectat de pe o suprafață mare. Apa care vine de acolo se revarsă în Lacul Oltina. Prin anii 1960 am avut inundații foarte mari și de atunci luăm permanent măsuri pentru a nu mai ajunge într-o astfel de situație. În ultima vreme am decolmatat șanțurile cu excavatoare, le-am și adâncit și am reușit să ne ferim de situații neplăcute, dar proiectul pe care îl avem în implementare vine să rezolve și alte probleme. Facem un pod mare pentru ca apă să treacă pe sub drumul județean și să nu mai încurce circulația rutieră”, explică primarul din Oltina.

Și pentru ca infrastructura subterană să fie bine pusă la punct, primarul comunei Oltina lucrează la amenajarea rețelei de canalizare menajeră. Potrivit primarului, acum se lucrează la rețeaua din zona centrală unde sunt instituțiile publice: primăria, școala, dispensarul, postul de poliție. „Ne-am limitat la o parte a localității pentru că atât ne-au permis banii. Ulterior, vom face o extindere și o să cuprindem toată localitatea”, a explicat Gheorghe Chirciu.

Primarul comunei Oltina a amintit și de un proiect de 1 milion de euro cu care se va reabilita școala generală din Oltina și care la final va fi dotată la standarde europene – table electronice în clase și mobilier școlar de ultimă generație. De asemenea, se lucrează la reabilitarea grădiniței, care va avea încălzire centrală și o sală de sport, iar o clădire veche din localitatea Oltina, aflată într-o stare avansată de degradare, va fi transformată în centru social pentru bătrâni.

„Un alt proiect important vizează reabilitarea căminului cultural pentru care avem fonduri în valoare de 1,3 milioane de lei. Ulterior, cu bani europeni dotăm clădirea cu instalații de aer condiționat, băncuțe, scaune, aparatură electrotehnică de amplificare și instrumente muzicale: acordeoane, chitare, etc. Separat, achiziționăm și costume populare pentru copii printr-un alt proiect european “Conservarea și Dezvoltarea Tradițiilor Locale. După trei mandate în care am dovedit că nu există nu se poate. Continuăm împreună, cu hotărâre și energie, pe drumul pe care am început dezvoltarea comunei Oltina. Am pus suflet în fiecare lucru pe care l-am realizat și după finalizarea acestor proiecte continuăm cu asfaltarea străzilor”, mai spune primarul Gheorghe Chirciu.

 

 • Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța
 • Executat de Asociația Puterea Civică – portal www.ordinea.ro
 • CMF: 21200012

Comments

comments

Politica

Surse: Lista de candidați a PSD Constanța, tot în discuții. Marele perdant: Horia Țuțuianu?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderii PSD de la București nu au ajuns la un consens în ceea ce privește lista de candidați la parlamentare. O decizie finală ar urma să fie luată mâine. Surse din PSD au declarat pentru Ordinea.ro că în urma discuțiilor de azi, lista la Camera Deputaților s-a modificat:

 1. Lucian Lungoci
 2. Decebal Făgădău
 3. Cristina Dumitrache
 4. George Vișan.

Inițial, lista PSD la Camera Deputaților era următoarea:

Camera Deputaților:

Horia Marius Ţuţuianu

Ileana Cristina Dumitrache

Decebal Făgădău

Lucian Lungoci

Vişan George

În ceea ce privește Senatul, și aici vor fi ceva modificări, iar sursele Ordinea.ro spun că Țuțuianu va fi inclus pe lista de la Senat.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Oficial! Florin Iordache, președinte pe VIAȚĂ! A fost votat să fie șef la Consiliul Legislativ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”. Sursa: stiripesurse.ro.

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii. Fostul preşedinte al Consiliului, Dragoș Iliescu are 77 de ani, este pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol.

Salariul lui Florin Iordache  ar fi de 12.000 de lei pe lună. 

Referitor la Iordache, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a spus:

„Mereu mefient, mincinos şi perfid, lipsit de orice scrupule, meschin…
Aşa l-am cunoscut pe Florin Iordache în comisia care-i purta numele şi care era practic vârful de lance al celor care voiau să tragă ţara spre lumea sistemelor autoritariste din Est.
Mi-ar fi greu să găsesc vreo vorbă de bine despre acest personaj. Prin comparaţie cu Nicolicea, părea urban. Dar nu era, ci doar ceva mai timid, şi a văzut asta o ţară întreagă atunci când şi-a fluturat golăneşte degetul către opoziţie, în plenul parlamentului. O spun fără rezerve: dacă era după Florin Iordache, România arăta ca Belarusul, cu Dragnea în poziţia lui Lukaşenko şi cu el în rolul eminenţei cenuşii, al Naşului eliberator şi binefăcător al marilor infractori. Şi ce competenţe are Florin Iordache ca să fie pus în fruntea unei instituţii esenţiale pentru cum se dau legile în ţara noastră? El, care a primit diploma în Drept la 42 de ani şi de atunci singura sa practică a fost să jongleze cu şmecherii şi să strecoare în legi formulări mai mult sau mai puţin ambigue, mai toate benefice zonei gri. Dar dincolo de pregătire şi de reaua sa intenţie funciară, în urma discuţiilor tehnice cu el, nu ajunge defel să te impresioneze cu logica sa. România nu se poate rupe de trecutul putred având acest personaj într-o poziţie atât de importantă.“

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. Elena Băsescu și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților: „E ca și când m-am întors acasă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța a depus, astăzi, la Biroul Electoral de circumscripție nr. 14 listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Listele de candidați au fost depuse de președintele Claudiu Palaz și Elena Băsescu, care candidează pentru Camera Deputaților.

După depunerea listelor, Elena Băsescu și Claudiu Palaz au susținut declarații de presă în fața sediului Biroului Electoral.

„Momentul depunerii candidatură m-a emoționat. E ca și când m-am întors acasă. Când spun Constanța, spun Marea Neagră, spun Portul Maritim, spun una dintre cele mai grele meserii din lume, cea de marinar de cursă lungă, care m-a făcut să fiu atât de mândră de familia mea. Această candidatură din partea județului Constanța este o candidatură în numele tatălui meu. Îmi doresc să dau și eu Constanței, la rândul meu, un marinar, pe Traian junior, care deocamdată are doar 5 ani, însă este atât de pasionat de ce îi povestește bunicul lui despre întâmplările pe mare…Dacă voi ajunge în Parlamentul României, alături de Claudiu Palaz îmi doresc să facem o echipă foarte puternică pentru județul Constanța și să susținem proiecte turistice și de infrastructură. Personal voi susține mai multe proiecte de politici publice în domeniul social și care se adresează familiilor monoparentale, mame și tați care își cresc singuri copiii.“, a declarat Elena Băsescu.

Claudiu Palaz a vorbit, la rândul său de șansele PMP Constanța de a scoate parlamentari.

„Organizația de la Constanța este una bună. Nu avem cum să nu scoatem doi parlamentari, un deputat și un senator. Eu candidez să ies se nator. Depinde de încrederea acordată de constănțeni. Față de 2016, organizația crescut ca partid, de la 6 la 8%“, a declarat Palaz.

Iată listele de candidați ale PMP Constanța.

Senat

 1. Palaz Claudiu-Iorga
 2. Turcu Daniel
 3. Jeanu Dumitru
 4. Agi-Murat Iasemin
 5. Burhală Adrian
 6. Cantaragiu Secil Givan
 7. Chiriac Ștefan Cristian

Camera Deputaților

 1. Băsescu Elena
 2. Zabara Alexandru
 3. Lumînare Vasile
 4. Dumitrașcu Costel Aurelian
 5. Senopol Virgil Cristian
 6. Ser Alina
 7. Osman Harun
 8. Costea Marius Emil
 9. Medgid Melec
 10. Vlădoi Ion
 11. Stoli Mădălina Simina
 12. Brătășanu Elena
 13. Țugurel Florin
 14. Papuc Cătălin Florin

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: