Conecteaza-te cu noi

Societate

Ghiță de la SNN califică tineri pentru Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă. Ce spune despre negocierile cu China General Nuclear

Published

on

Cosmin Ghiță, directorul general interimar al Nuclearelectrica SA, susține că SNN va implementa de anul viitor un program de burse pentru tinerii care doresc să lucreze în domeniul nuclear, scopul fiind legat de nevoia permanentă de resursă umană calificată, dar și formarea de specialiști pentru proiectele companiei, respectiv retehnologizarea și nevoia de personal pentru Unitățile 3 și 4 ale Centrale Nucleare de la Cernavodă. Toate acestea, în condițiile în care șeful SNN nu discută despre finalizarea negocierilor pentru construcția Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și nici nu dă un termen aproximativ pentru acest stadiu al proiectului. În consecință, calificarea personalului nu înseamnă și imediata angajare pentru aceștia, știut fiind faptul că implementarea efectivă a proiectului ar urma să dureze destul timp!

“Daca vrem sa ii tinem in tara, sa lucreze pentru Romania si proiectele sale de investitii, e obligatoriu sa ii motivam. Cat se poate de mult. Din punct de vedere economic, este clar ca nu putem oferi salariile din Emirate sau China sau din orice alt stat dezvoltat care este implicat in proiecte nucleare noi, dar putem sa mai reducem din aceste diferente. In ceea ce priveste atragerea de tineri, avem programe de atragere a acestora, insa ne vom implica mult mai mult in mediul educational. Din 2018, vom implementa un program de burse in asa fel incat sa ne asiguram ca atragem tineri bine pregatiti, aplicat pe necesitatile noastre, pe care sa ii formam noi in continuare. Scopul este sa avem constant resursa umana inalt calificata si simultan sa formam o noua generatie de specialisti avand in vedere proiectele SNN: retehnologizarea si nevoia de personal pentru Unitatile 3 si 4”, explică directorul general al SNN într-un interviu acordat investenergy.ro.

De asemenea, Cosmin Ghiță amintește și de proiectul construcției Unităților 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, un proiect așteptat de mulți ani. “Prin dublarea capacitatii actuale, adica constructia Unitatilor 3 si 4, dupa nivelul anului 2025, energia nucleara va acoperi anumite capacitati care vor fi scoase din uz. Asadar, raspunde inca unei necesitati concrete, aditional atingerii tintelor de mediu. As spune chiar ca pe termen mediu si lung, energia nucleara va deveni un garant al stabilitatii si sigurantei sistemului energetic, cu indeplinire simultana a cerintelor de mediu, sistem si populatie. Nu este putin de la o singura sursa”, a declarat Ghiță pentru aceeași sursă.

Întrebat în ce punct sunt negocierile cu partenerii chinezi pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă și ce se poate face in luna care a mai ramas pana la finele anului. știut fiind faptul că s-a discutat că aceste negocieri vor fi finalizate până la finele lui 2017, directorul general al SNN a răspuns:

“Din punctul meu de vedere, raportat la necesitatile de sistem energetic pe termen lung, Proiectul Unitatilor 3 si 4 este garantia stabilitatii. Este un proiect cu impact benefic puternic asupra mix-ului energetic pe termen lung si asupra asigurarii componentei de stabilitate si siguranta in acest mix. Este un proiect mult accelerat in perioada recenta, cu runde active de negocieri asupra Acordului Investitorilor si Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, ambele documente dand practic dimensiunea si robustetea proiectului, asadar ambele cu un impact major in dezvoltarea ulterioara a proiectului. Sunt optimist in privinta concretizarii acestui proiect, ambele parti implicate dorind realizarea acestui proiect si lucrand activ in acest sens. Sunt membru in Comisia de negociere si stiu ritmul sustinut, obiectiv si concret de lucru din ultima perioada. Din pacate, informatia este parte a unui proces de negociere in curs, este una cu caracter comercial si din motive evidente asociate dezvaluirii la acest moment a unor informatii cu caracter comercial, nu poate fi inca facuta publica. Este firesc sa protejam intetresele SNN si ale partenerului in acest proiect, in cadrul procesului de negociere. Stiu ca este un proiect initiat in anul 2008, reluat printr-o strategie de guvern in anul 2014, dupa iesirea din proiect a investitorilor initiali, insa in prezent, raportat la nevoile energetice ale Romaniei pe termen lung, este o prioritate  pentru statul roman si pentru SNN, asadar se fac toate eforturile pentru intrarea in etapa urmatoare, si anume infiintarea noii companii de proiect. Conchid ca un mix energetic echilibrat dincolo de orizontul anilor 2025 nu se poate fara Proiectul Unitatilor 3 si 4”.

Negocieri sistate de… schimbarea Guvernului

Advertisement

Negocierile statului român cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation, pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, suspendate în decembrie anul trecut, au început în septembrie a.c., conform declarației fostului director general al SNN, Daniela Lulache. Tot Lulache a anunțat pe 24 august că discuțiile vor dura șase luni, conform înțelegerii cu partea chineză. De asemenea, este important să amintim faptul că autoritățile române negociază cu compania chineză de trei ani. Negocierile au fost suspendate în decembrie 2016, pe fondul schimbării Guvernului. Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016. Până la termenul limită nu s-a luat, în realitate, nicio decizie importantă.

Despre ce își propune Cosmin Ghiță pentru Nuclearelectrica și dacă își dorește continuarea mandatului în cadrul companiei, dar și despre care este relația cu angajații din subordinea companiei nucleare, aici: http://www.investenergy.ro/cosmin-ghita-director-general-nuclearelectrica-un-mix-energetic-echilibrat-dincolo-de-orizontul-anilor-2025-nu-se-poate-fara-proiectul-unitatilor-3-si-4/ .

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions