Connect with us

Societate

Grevă japoneză la Școala ”Gheorghe Țițeica”. A fost trimisă o petiție către Primăria Constanța

Publicat

la

În cursul zilei de azi, cu începere de la ora 12.00, colectivul de cadre didactice și personalul nedidactic al Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Țițeica” din Constanța au declanșat grevă japoneză. Acest protest vine ca urmare a nepăsării autorităților locale atât din administrația Făgădău, cât și din cea actuală, condusă de Vergil Chițac, de a găsi soluții pentru a mări spațiul alocat învățării la unitatea școlară.

Este o situație ce trenează de 9 ani, când, odată cu reforma curriculară ce a dus la înființarea claselor pregătitoare în școli, clasele a IV-a au intrat în program de după-amiază. Cu timpul, problemele s-au acutizat. Creșterea continuă a numărului de elevi care își doresc să studieze la această școală, motivată de performanțele obținute de cadrele didactice de aici, a dus, treptat, la transformarea în săli de clasă a spațiului destinat orei de educație fizică, a bibliotecii, a laboratorului de fizică-chimie. Aceste măsuri afectează, pe termen lung, buna derulare a procesului instructiv-educativ.

”Nu putem îngrădi copiilor accesul la cărți ori la baza materialelor a laboratoarelor, a căror folosință spre experimentare ar trebui să completeze armonios lecțiile teoretice.”, precizează conducerea școlii prin intermediul unui comunicat de presă.

În petiția ce a fost înaintată către Primăria municipiului Constanța și către Consiliul Local, conducerea școlii propune mai multe soluții:

  • amplasarea și dotarea adecvată a șase/șapte săli de clasă în containere, în curtea școlii, care să permită funcționarea celor șase clase pregătitoare în condiții optime; astfel, clasele a IV-a ar putea reveni în program de dimineață, iar spațiul destinat laboratoarelor și bibliotecii ar fi eliberat sau relocarea a 6/7 săli libere din cadrul Liceului Tehnologic „Tomis” pentru funcționarea acestor clase;
  • aprobarea folosirii sălii de sport a Liceului Tehnologic „Tomis” pe baza unei programări proporționale cu numărul de elevi ai fiecărei unități; a se lua în considerare faptul că elevii Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica” au 96 de ore educație fizică și sport pe săptămână, la care se adaugă cele 6 ore de joc și mișcare de la clasele a IV-a;
  • respectarea hotărârii consiliului local nr. 359 din 27.09.2018 și a sentinței civile definitive nr. 569 a Curții de Apel  Constanța, din data de 11.04.2019, care ar duce intrarea în administrarea Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a cantinei, internatului, sălii de sport și a unei suprafețe de teren, care urmau să fie transformate în săli de clasă și laboratoare și care erau folosite până atunci de Liceul Tehnologic „Tomis”.

Directorul instituției de învățământ, prof. Dumitru-Sorin Cernăianu a declarat:

„Sperăm ca autoritățile locale să ne sprijine hotărât și să continue demersurile juridice pe care le-au început în 2018 pentru rezolvarea definitivă a problemei în interesul elevilor de la „Țițeica”, o comunitate de peste 1.400 de elevi. Până atunci, vom continua derularea actului educativ la aceleași standarde de calitate cu care i-am obișnuit pe copii. Suntem o echipă puternică și vrem să fim sprijiniți pentru a ne face meseria cât mai bine.”

Cei implicați au conchis faptul că vor continua cu acțiunile de protest, fără afectarea procesului instructiv-educativ, până la găsirea unor soluții optime pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica”. Ei cer sprijinul moral al comunității locale, al elevilor foști și actuali, al părinților acestora, în speranța remedierii unei situații ce nu mai poate continua astfel.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Capu Midia. Aniversarea armei Artilerie și Rachete Antiaeriene

Publicat

la data de

Scris de

Marți, 21 septembrie, începând cu ora 11.00, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, judeţul Constanţa, va fi organizată o ceremonie dedicată împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea armei Artilerie și Rachete Antiaeriene.

Cu acest prilej, va avea loc un exerciţiu cu trageri reale sol-aer și va fi organizată o expoziţie de tehnică militară şi fotodocumentară.

La 19 septembrie 2021 s-au împlinit 105 de ani de la prima victorie antiaeriană, materializată prin doborârea unui avion inamic, care a avut loc pe timpul luptelor de la Flămânda și, totodată, înființarea armei Rachete și Artilerie Antiaeriană – armă de bază în arhitectura de astăzi a Forțelor Aeriene Române.

Sursa: MApN

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul ”Goi pușcă” deschide stagiunea 2021 – 2022

Publicat

la data de

Scris de

În weekend-ul 25 – 26 septembrie, Teatrul de Stat Constanța deschide stagiunea 2021 – 2022 cu o premieră. Spectacolul GOI PUȘCĂ, după filmul The Full Monty, text de Simon Beaufoy, traducerea Bogdan Budeș, este regizat de Vlad Cristache. Reprezentațiile sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 19:00.

O comedie britanică plină de suflet, care a avut un succes imens la ecranizare, numărându-se printre filmele cult din anii ’90. Șase șomeri din Sheffield ajung la capătul puterilor și, pentru a se redresa, decid să facă împreună un show de striptease pentru toate femeile din oraș. Ei încearcă să-și rezolve, astfel, diversele probleme: unul nemaiputând să plătească pensia alimentară și să-și vadă copilul, prietenul său cel mai bun îndepărtându-se de soția lui, căci nu se mai simțea bărbat îndeajuns, altul mințindu-și în fiecare zi soția că pleacă la muncă, pentru a nu-i provoca o decepție, deși era șomer de 6 luni, iar altul fiind în pragul sinuciderii.

Scenografia poartă semnătura Mădălinei Niculae, iar coregrafia este realizată de Ștefan Lupu, cu asistența actriței Florinei Stănculeț. Lighting design-ul este realizat de Alexandru Bibere.

În distribuție: Marian Adochiței, Ionuț Paul Ștefan, Iulian Enache, Theodor Șoptelea, Florentin Roman, Florin Aioane/ Ștefan Mihai, copilul Matei Doreanu, Alina Manțu, Florina Stănculeț, Liliana Cazan / Luiza Sarivan, Liviu Manolache / Dan Cojocaru, Andrei Cantaragiu, Adi Dumitrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Laura Iordan-Adrian, Georgiana Mazilescu, Lana Moscaliuc și Ecaterina Lupu/ Cristiana Luca.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.

„Este un spectacol despre omul obișnuit care reușește să facă ceva, să dea un pumn în gură sistemului și să arate că și el are un sens, nu trebuie să ceară voie să trăiască” spune regizorul Vlad Cristache. ”O comedie despre niște băieți amărâți, pe care societatea i-a mestecat și i-a scuipat, niște șomeri vai de capul lor, care simt că și-au pierdut și bărbăția odată cu jobul și încearcă să se reclădească, suindu-se unul pe umerii celuilalt, prin prietenie, prin solidaritate, cu multă candoare.

Ca să-și arate că sunt bărbați, vor să facă un show de striptease pentru toate femeile din oraș, cu speranța că se vor îmbogăți și își vor rezolva diversele probleme pe care le are fiecare dintre ei. Acești oameni fac împreună ceva atât de stupid cum e un show de striptease, dar atât de frumos e tot drumul lor până ajung să facă asta, încât show-ul din final este o victorie, chiar dacă ei nu sunt cei mai buni dansatori sau cei mai sexy bărbați.

Totul se petrece în Anglia de pe vremea lui Margaret Thatcher, o vreme a capitalismului sălbatic, când toate programele de asistență socială sunt oprite, fabricile și uzinele sunt falimentate pentru că nu sunt profitabile. O societate nu foarte departe de societatea românească, în care foarte mulți oameni simt că nu-și mai găsesc locul. „Goi pușcă” este un spectacol făcut pentru toți acești oameni simpli care au dreptul să existe”.

Regizorul Teatrului de Stat Constanța, Vlad Cristache, este unul dintre cei mai titrați, premiați și nominalizați regizori români din generația tânără; la numai 34 de ani, are deja zeci de spectacole – circa 40 – montate în numeroase teatre din capitală și din țară. Montează câte cel puțin patru spectacole pe an, iar la Constanța a regizat mai întâi spectacolul „Lasă-mă să intru”, un thriller poetic, apoi, în timpul carantinei, spectacolul lectură „Copilul acesta” de Joël Pommerat – difuzat online, iar la sfârșitul lui 2020, dar cu premiera amânată în 2021, tot din cauza pandemiei, o comedie muzicală de Eugène Labiche, „Crima din strada Lourcine”.

În 2011 a fost nominalizat pentru debut la Gala Premiilor Uniter pentru regia spectacolului „Peer Gynt”; spectacolul „Deșteptarea primăverii” de la Teatrul Mic a avut trei nominalizări în 2017, printre care la premiul pentru Cel mai bun spectacol; spectacolul „True West” de Sam Shepard a intrat în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2019; spectacolul „Romanțioșii” de Edmond Rostand a obținut trei premii la Festivalul Național de Comedie Galați 2019, printre care premiul pentru Cel mai bun spectacol.

Mădălina Niculae, cea care a gândit decorul și costumele spectacolului „Goi pușcă”, este unul dintre scenografii preferați de Vlad Cristache și lucrează, de obicei, alături de Andreea Tecla. Împreună au semnat scenografia pentru „Lasă-mă să intru” și pentru „Crima din strada Lourcine”, și tot împreună au câștigat, în 2019, premiul UNITER pentru debut, cu „R.U.R” de Karel Čapek, regia Vlad Cristache, la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană.

Ștefan Lupu a coordonat mișcarea scenică și coregrafia. Este dansator, actor și regizor, cea mai recentă realizare a sa la Constanța fiind montarea spectacolului „Alice în Țara Oglinzilor”, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”. În 2014 a primit Premiul special al UNITER pentru rolul din spectacolul de teatru-dans „Zic-Zac”.

”Asigurăm spectatorii că în Teatrul de Stat Constanța sunt aplicate toate măsurile de protecție prevăzute de normele legale în vigoare, în contextul pandemiei de Covid 19.”, precizează reprezentanții TSC. 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Zeci de posturi vacante, scoase la concurs de Garda de Coastă

Publicat

la data de

Scris de

Poliția de Frontieră Română a inițiat procedura de ocupare prin concurs, prin încadrare directă, a 420 de  posturi vacante de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi personal contractual, în vederea reducerii deficitului de personal existent la nivelul instituției.

Într-o prima etapă, vor fi organizate concursurile pentru ocuparea a 192 de posturi vacante de agenți de poliție, din structurile operative, în specialitatea supravegherea și controlul trecerii frontierei, ture serviciu repartizate Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii  Frontierei Aeroporturi București-Otopeni din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și la nivelul inspectoratelor teritoriale ale Poliției de Frontieră Române.

Cele 192 de posturi de agenți de poliție scoase la concurs prin încadrare directă (structuri operative) sunt repartizate astfel:

  • 30 posturi vacante în cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei București-Otopeni
  • 20 posturi vacante în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași
  • 15 posturi vacante în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu,
  • 15 posturi vacante în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea
  • 34 posturi vacante în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, detalii la:
  • 48 posturi vacante în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara
  • 30 posturi vacante în cadrul Gărzii de Coastă, respectiv: 10 posturi la Negru Vodă, 5 la Băneasa și 15 la Ostrov. Detalii la:

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/garda-de-coasta/i-anunt-in-vederea-ocuparii-a-30-de-posturi-vacante-de-agent-de-politie-prevazute-la-structurile-operative-ale-garzii-de-coasta-prin-incadrare-directa-25169.html

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și structurile teritoriale organizatoare  au publicat anunțurile de concurs, conform prevederilor legale în vigoare, pe paginile oficiale ale instituţiei.

Înscrierea la concurs se realizează prin trimiterea dosarului de concurs exclusiv în format electronic la adresele de e-mail menționate în anunțurile concurs postate pe site-ul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și cele ale structurilor subordonate  (dosarul poate fi trimis inclusiv în zilele nelucrătoare) .

Data limită de depunere a dosarelor de concurs este 30.09.2021, ora 14.00!

 Informații complete privind modalitățile de înscriere și participare la concurs, condițile de recrutare, probele de selecție și criteriile de departajare, precum și tematica și bibliografia necesare concursului pentru posturile scoase la concurs se regăsesc pe site-urile instituţionale şi pot fi obținute şi de la structurile de resurse umane ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, inspectoratelor teritoriale ale Poliției de Frontieră, Gărzii de Coastă, precum şi avizierele de la sediile instituțiilor.

Această activitate, care presupune reducerea deficitului de personal existent în acest moment în cadrul structurilor operative, la nivelul Poliției de Frontieră Române, se înscrie între obiectivele instituționale de creștere și consolidare a capacității de acțiune la nivelul structurilor teritoriale și, implicit, întărirea componentei operative a Poliției de Frontieră Române.

Foto: Ilustrativ

163180036176 Anuntoperativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: