Connect with us

Actual

Gripa aviară e pe capul nostru! Deocamdată, la lebede!

Published

on

După cum știți, în cursul zilei de ieri a fost înființat Centrul local de combatere a bolilor la animale. Și asta deoarece au existat mai multe lebede moarte pe raza județului Constanța. Astăzi, și primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, a postat pe pagina sa de facebook un avertisment pentru locuitori. Iată ce a scris: ”Zilele acestea, instituţiile abilitate ale statului ne-au informat că în oraşul nostru au fost depistate cazuri de gripă aviară (de tipul H5N8) la lebede de iarnă gasite moarte în zona Portului Turistic. Boala a fost confirmată de ANSVSA cu acte sanitar-veterinare de declarare a focarului de boală. În urma confirmării acestor cazuri de gripa aviară la păsări sălbatice, localităţile arondate Primăriei Mangalia intră în zona de control sanitar-veterinar, pe o rază de 10 km în jurul locului de unde au fost identificate păsările bolnave.  Având în vedere că evoluţia la păsările sălbatice constituie un real pericol pentru efectivele de păsări domestice, sunt necesare măsuri sporite de prevenire a oricărei contaminări, drept pentru care se impune luarea de urgenţă a următoarelor măsuri din parte proprietarilor de păsări şi a cetăţenilor: – toate păsările trebuie să fie ţinute închise în spaţii de cazare sau adăposturi, unde să poată fi izolate, iar palmipedele să nu aibă acces la luciu de apă; – interzicerea mişcării păsărilor, circulaţiei sau a transportului păsărilor, ouălor, cărnii şi a cadavrelor păsărilor; – interzicerea intrării în contact cu păsările sălbatice găsite bolnave sau rănite şi introducerea acestora în gospodăriile ( locuinţele) proprii; – interzicerea târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor cu păsări;
– orice suspiciune de boală sau moarte se va anunţa de urgenţă la medicul veterinar din teritoriu şi la DSVSA Constanţa; – toate cazurile de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se anunţă medicului de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement