Conecteaza-te cu noi

Societate

Grupul Civic “Baricada Verde”, propuneri pentru PUZ-ul zonei peninsulare a Constanței

Published

on

Primăria Constanta a pus în dezbatere publică un nou PUZ al Peninsulei, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al orașului. Pe site-ul primăriei Constanța au fost publicate câteva planșe care arată situația actuală din Peninsulă, aceleași care au fost prezentate și în cadrul întâlnirii din 17 decembrie 2018.

Formațiunile politice locale, dar și cetățenii ori grupurile civice au adus sugestii și propuneri privind modul în care se dorește a arăta zona istorică a municipiului Constanța.

Astăzi, vă prezentăm opinia Grupului Civic “Baricada Verde”, organism susținut de Sorin Belu. Astfel, vă prezentăm mesajul integral postat pe pagina de Facebook:

“Subsemnatul Belu Sorin, in numele Grupului Civic Baricada Verde dorim să facem cateva observații si propuneri asupra Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei orasului Constanta.

Advertisement

1. ACCESUL LA INFORMATII ESENTIALE

Pe site-ul PRIMĂRIEI CONSTANȚA este dificil de obținut informații despre acest PUZ al Peninsulei iar când, după îndelungi căutări, se găsește o informație, nu se specifică nicăieri propunerea primăriei, de la care putem începe discuțiile pe marginea viziunii pentru viitor;

2. ARHITECTURA INADECVATĂ

Considerăm că în zona veche a orașului (PENINSULĂ ) arhitectura nu trebuie schimbată, ba mai mult susţinem ca toate clădirile noi care au apărut în zonă cu fațade de sticlă, să fie somate ca, într -un interval de timp rezonabil, să aducă fațada la arhitectura zonei (sunt situaţii bine cunoscute: noua construcție din Piața Ovidiu, ,BRD, ASTRA ASIGURĂRI) fiind și exemple positive, de urmat, cum este noua construcție chiar la intrare în Piața Ovidiu, vizavi de CASA HRISICOS.

3. RĂSCUMPĂRAREA UNOR TERENURI

Advertisement

În locurile rămase neîngrijite/abandonate ( terenuri retrocedate ) în care sunt proprietari persoane fizice ori juridice şi unde s-au făcut descărcări arheologice și s-au descoprit ruinele cetății Tomis, primăria să încerce să răscumpere ori să facă un parteneriat cu proprietarii pentru ca aceste vestigii să fie puse în valoare din punct de vedere turistic.

După cum bine se știe, oriunde se sapă în zona Peninsulară sunt șanse mari să se descopere ruinele cetății Tomis, fapt ce ar duce la ceva unic în România, o cetate antică locuită şi vizitabilă care ar contribui şi la definirea unei identităţi turistice mult mai uşor de promovat atât către turiştii români cât şi străini.
Încurajăm să se facă săpături pentru descărcări arheologice pentru ca apoi să fie puse în valoare, aşa cum se întâmplă în Roma ori Barcelona.
În cazul în care în urma săpăturilor nu se găsește nimic de valoare arheologică, proprietarul să poată construii dar fațada să fie obligatoriu integrată cu construcțiile din anii 1900- 1940 iar înălțimea să nu depășească clădirile existente, pentru că, în zonă, au fost construite în anii comunismului blocuri care au stricat arhitectura zonei, mutilând vizual Peninsula.

4. BONUSURI PENTRU PROPRIETARI

Proprietarii de clădiri să fie notificați ca, într-un anumit interval de timp, să îşi repare/refacă fațadele iar în intervalul respective, pentru încurajare, proprietarii să primească scutiri la taxele către primărie ori alte beneficii, dacă fațada a fost renovată într un interval scurt

5. INVESTITORI RESPONSABILI

Advertisement

Atunci când ai cumpărat o clădire să fii obligat ca, în cel mai scurt timp, să o renovezi
( dacă are probleme la fațadă ) și să nu ai posibilitatea să-i schimbi fațada ori ale elemente (de exemplu sticlă sau ferestre tip termopan).

6. DEZVOLTARE IMOBILIARĂ CU CAP

Știm că se dorește ca pe taluzul din zona plajei Modern să se construiască un cartier de vile, între Biserica Greacă și Casa Căsătoriilor dar, în instanță, există la ora actuală procese în care este implicat fostul primar Radu Mazăre, suspectat de retrocedări ilegale, ceea ce s-a întâmplat şi în această zonă.
Chiar dacă există persoane care au teren în proprietate privată, cerem primăriei să nu autorizeze construcții și să rămână terenuri cu destinația de spații verzi ori parc.
Primăria poate demara negocieri cu proprietarii din zonă pe care îi poate despăgubi și să propună un parc tematic de recreere chiar pe taluzul zonei, aşa cum este și în Varna ( Bulgaria ) unde toți cetățenii orașului dar și turiștii beneficiază de o amenajare de acest tip.”

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions