Conecteaza-te cu noi

Politica

Guvernul a aprobat investiții de 1,4 miliarde de lei în Portul Constanța. Vezi pe ce vor fi cheltuiți banii

Published

on

Guvernul a aprobat, astăzi, trei proiecte majore pentru Portul Constanța ce vizează infrastructura electrică, de alimentare cu apă și canalizare, precum și infrastructura rutieră.

  • Proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanţa – etapa a II-a”
  • Proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Modernizare şi extindere infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare în Portul Constanţa”
  • Proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Master planul infrastructurii rutiere şi de acces a Portului Constanţa – extinderea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor şi pasajelor din Portul Constanţa”

„Avem și câteva proiecte de investiții-strategice în infrastructură. Două dintre acestea, însumând 1.4 miliarde de lei, au legătură cu extinderea și modernizarea Portului Constanța. Domnule ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, mă bucură faptul că asta se întâmplă chiar a doua zi după Forumul de Afaceri al Inițiativei Celor 3 Mări, de la București. Aceasta este dovada clară și concretă că România face eforturi serioase în vederea sprijinirii Ucrainei, prin susținerea tranzitului de cereale, dar și pentru a interconecta regiunea pe zona de infrastructură. Deoarece puterea noastră economică este esențială pentru siguranța noastră ca stat și pentru construirea unei securități regionale extinse.“, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Prima hotărâre adoptată se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța”. Astfel, în urma promovării acestui act normativ se creează cadrul legal pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța în urma cărora se va asigura consumatorului de apă următoarele:
> apă potabilă furnizată la parametrii tehnici impuși pentru presiune și debit de care are nevoie operatorul portuar.
> apă pentru asigurarea funcționării echipamentelor sau instalațiilor PSI;
> apă furnizată fără întreruperi.
📌Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 165.918 mii lei
📌Investiția constă în realizarea de sisteme alimentare cu apă (20,3 km), sisteme canalizare pluvială și menajeră (9,1 km) și reabilitarea sistemului existent al rețelei distribuție apă potabilă (14,4 km).
📌Durata de realizare a investiției este de 32 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni și durata de execuție 24 luni, de la data emiterii ordinului de începere.
📌Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din surse proprii ale CN APM SA Constanța.
📌Cea de-a doua hotărâre adoptată are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Master planul infrastructurii rutiere și de acces a Portului Constanța – extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța”
📌În prezent, în vederea dezvoltării Portului Constanța este necesar ca infrastructura rutieră și de acces a portului să fie extinsă, modernizată și reabilitată.
📌Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 721.301 mii lei.
Practic, în urma investiției vor fi realizate: drumuri noi și reabilitate, sistem ITS pentru management de trafic, clădiri în zona de servicii, sisteme de iluminat, sisteme de preluare a apei și extinderea teritoriului portuar.
📌Durata de realizare a investiției este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni și durata de execuție 28 luni, de la data emiterii ordinului de începere.
📌Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
📌Totodată, Guvernul a adoptat și hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a”.
📌Astfel vor fi realizate următoarele capacități:
– Posturi de transformare modernizate și noi
– Prize de cheu modernizate și noi
– Stâlpi de iluminat stradal și operațional
– LES 20 kV+6kV+0,4kV
– Sisteme fotovoltaice montate pe clădiri existente
– Carporturi fotovoltaice
– Stații încărcare vehicule electrice
📌Durata de realizare a investiției este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 11 luni și durata de execuție 25 luni, de la data emiterii ordinului de începere.
📌Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din surse proprii ale CN APM SA Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions