Conecteaza-te cu noi
spit constanta

Actual

Guvernul a aprobat Ordonanța privind reglementarea muncii în domeniul maritim

Published

on

Astăzi, 14 aprilie, în ședința Guvernului României a fost aprobată Ordonanța privind reglementarea muncii în domeniul maritim.

Scopul prezentei ordonanțe de urgență este de a garanta fiecărui navigator dreptul la un loc de muncă sigur și lipsit de pericole, care să respecte normele de siguranță, dreptul la condiții echitabile de încadrare în muncă, la condiții de muncă și de viață decente la bordul navelor și la protecția sănătății, asistență medicală, măsuri sociale și alte forme de protecție socială, astfel cum este prevăzut în Convenţia privind munca în domeniul maritim și în amendamentele din 2014 la aceasta, precum și în Acordul încheiat între Asociația Armatorilor din Comunitatea Europeană (ECSA) și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) cu privire la Convenția privind munca din domeniul maritim din 2006.

Reamintim că România a ratificat Convenția MLC 2006 în 24 noiembrie 2015, fiind al 70-lea stat membru ILO care a ratificat aceasta norma internațională. *Convenția prevede obligativitatea implementării acesteia în legislatiile naționale la un an de la data ratificării.

Dupa foarte multe negocieri ale SLN cu ANR și Asociația Națională a Agențiilor de Crewing din România, s-a elaborat un draft de act normativ, draft care a rămas la acest stadiu.

Advertisement

”De la venirea Ministrului Sorin Grindeanu la conducerea Ministerului Transporturilor și Infrasctructurii am avut parte de un sprijin deosebit în implementarea unor acte normative foarte importante pentru navigatori propuse de Sindicatul Liber al Navigatorilor.”, au precizat reprezentanții SLN.

Iată despre ce esre vorba:

  • Modificarea HG 245/2003 prin care s-a mărit perioada de valabilitatea Carnetului de Marinar de 2 la 5 ani
  • Armonizarea legislației naționale în conformitate cu MLC 2006 și Acordul European încheiat între Asociația Armatorilor din Comunitatea Europeană (ECSA) și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) –  Biroul european al ITF – unde SLN este membru fondator.

”După implicarea deosebită a personalului Direcției Transport Naval din cadrul MTI , a conducarii acestuia, a întregului personal alături de reprezentanți ai Sindicatului Liber al Navigatorilor și ai Asociației Naționale a Agențiilor de Crewing din România – care au format grupul de lucru pentru elaborarea și redactarea formei finale – astăzi a fost aprobată prin Ordonanță a Guvernului României reglementarea muncii în domeniul maritim.

Această reglementare se adresează Agențiilor de Crewing din Romania dar și potențialilor armatori care pot arbora pavilionul românesc, în perspectiva implementării unui sistem de înregistrare al navelor sub pavilion național care recrutează/angajează sau vor angaja navigatori români.

Mulțumim Ministerului Transporturilor, Direcției Transport Naval și tuturor celor ce au contribuit la apariția acestui act normativ deosebit de important, istoric am putea spune, în munca navigatorilor.”, au precizat reprezentanții SLN.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions