Connect with us

Actual

Guvernul bagă bani în Aeroportul Mihail Kogălniceanu. La cât au fost evaluate pierderile din pandemie

Publicat

la

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu va primi, din partea statului, un ajutor financiar în valoare de  189.805.000 lei. Astăzi, 12 noiembrie, Guvernul României analizează un memorandum privind acordarea unui nou ajutor de exploatare și a unuia de investiții pentru anii 2021-2023.

În cursul anului 2018, Ministerul Transporturilor a acordat un ajutor de exploatare Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” S.A., pentru anii 2018-2020. Actul normativ produce efecte până la data de 31 decembrie 2020.

Necesitatea promovării memorandului Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța intră în categoria aparte a aeroporturilor de interes național care, pe lângă asigurarea derulării în condiții de siguranță și securitate a traficului aerian comercial, funcționează ca facilitate pentru forțele aeriene române și partenerii strategici militari ai României și, în acest scop, asigură infrastructura și serviciile necesare, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Pentru asigurarea operării infrastructurii aeroportuare în condiții de siguranță și securitate, Societatea Națională „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A. (SN AIMKC) are nevoie de alocarea unor subvenții de la bugetul de stat, atât pentru acoperirea cheltuielilor de exploatare cât și a celor de investiții, măsură care, în conformitate cu reglementările europene, reprezintă ajutor de stat.

“Menționăm că prin Ordinul nr. 379 din 10.04.2018, respectiv prin Ordinul nr 1110/19.06.2018, Ministerul Transporturilor a acordat un ajutor de exploatare, respectiv un ajutor de investiții, măsuri exceptate de la obligația notificării, Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – 2 S.A., pentru perioada 2018-2020. Cele două acte normative produc efecte până la data de 31 decembrie 2020. Fiind un aeroport cu trafic anual mai mic de 200.000 pasageri, SN AIMKC poate beneficia de ajutor de stat de exploatare și de investiții în condițiile Regulamentului (UE) 2020/972 al Comisiei din 2 iulie 2020 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1407/2013 în ceea ce privește prelungirea aplicării sale și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 651/2014 . În conformitate cu dispozițiile art.7 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996,, cu modificările și completările ulterioare, orice măsură de ajutor de stat poate fi acordată numai în baza unui Memorandum privind încadrarea respectivelor măsuri în politicile economico-bugetare și financiare ale statului, aprobat de Guvern.”, se precizează în proiectul ce va fi prezentat azi Guvernului.

Zboruri anulate în anul 2020

În anul 2020, pe fondul epidemiei COVID-19, traficul a înregistrat o scădere semnificativă, multe din zborurile regulate, dar și cele tip charter, fiind anulate și anume :

– Wizz Air (Londra – Constanța –Londra) – 3 zboruri / săptămână – 42 de zboruri anulate în perioada martie – iunie, operarea fiind reluată la începutul lunii iulie 2020, dar cu un grad de încărcare mult scăzut;

– Turkish Airlines – Istanbul-Constanța –Istanbul – 2-3 zboruri/săptămână anulate în perioada martie – octombrie 2020, pierderile fiind considerabile ținând cont și de redeschiderea foarte târzie a operării și scăderea gradului de încărcare;

– Zborurile interne negociate împreună cu reprezentanții companiei Tarom au fost afectate 100%, fiind anulate în totalitate (zboruri previzionate din Constanța către Timișoara, Oradea, Cluj și Iași pentru sezonul de vară 2020);

– Zborurile charter generate de excursiile pe Dunăre cu nave de pasageri toate fiind anulate;

– Zborurile charter pe destinația Israel-Constanța-Israel tot pentru sezonul de vară au fost anulate;

– Zboruri charter Costanța–Antalya–Constanța operate împreună cu agențiile de turism din țară (paralela 45) anulate până la sfârșitul lunii august .

În ceea ce privește numărul de pasageri, în primul semestru al anului 2020, Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța a înregistrat un trafic de 2.934 mișcări aeronave (din care 981 comerciale și 1.953 total alte mișcări) și 21.576 pasageri (din care 20.877 pasageri comerciali și 699 pasageri necomerciali). Practic, criza generată de pandemia Covid-19 a condus la o scădere de aproximativ 50% a traficului de pasageri față de previziunile pe anul 2020, respectiv la scăderea drastică a veniturilor proprii ale aeroportului (chirii spații, chirii spații publicitare de închiriat, tarife aeroportuare de pasageri, securitate, aterizare, servicii de handling etc.)

Aeroportul Constanța intră în categoria aparte a aeroporturilor strategice

Pe lângă sarcinile de deservire a aeronavelor comerciale, pe aeroport se desfășoară și activități cu caracter strategic cum ar fi asigurarea operării zborurilor efectuate cu aeronave militare, precum și cu aeronave aparținând unor companii civile operate în sprijinul activităților militare. Aeroportul Constanța intră în categoria aparte a aeroporturilor strategice, nefiind încadrat în categoria de aeroporturi care au preponderent caracter comercial. În conformitate cu prevederile acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor militare ale Statelor Unite staționate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 268/20063 , forțele Statelor Unite și contractanții lor pot folosi utilitățile publice în termeni și condiții, inclusiv tarife sau taxe, nu mai puțin favorabile decât cele percepute forțelor armate române în situații similare, inclusiv scutirea de la plata tarifelor aeroportuare pentru aeronavele utilizate.

Aceste activități necesită alocarea de fonduri pentru întreținerea infrastructurii aeroportuare în condiții optime, timp de 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la standardele de securitate și siguranță în vigoare. În perimetrul aeroportului își desfășoară activitatea și alte autorități publice (Serviciul Român de Informații, Poliția de Frontieră, Vamă, Poliția Transporturi) care au rol de control pentru desfășurarea în condiții de siguranță și securitate a operațiunilor aeroportuare specifice. Acestor instituții, aeroportul le pune la dispoziție gratuit spații de lucru.

Estimarea, pe termen scurt, privind numărul de zboruri cu aeronave scutite de la plata tarifelor aeroportuare (2020-2023):

În primul semestru a anului 2020 s-a înregistrat un total de 1.650 de zboruri cu aeronave militare, după cum urmează:

  • zboruri militare SUA – 356;
  • zboruri SMURD/MAI – 365 / 36;
  • zboruri Poliție Aeriană – 848.

Toate aceste zboruri sunt scutite, conform legislației naționale în vigoare (Codul aerian), de la plata tarifelor aeroportuare. Numărul zborurilor scutite de la plata tarifelor aeroportuare, precum și contravaloarea tarifelor scutite nu pot fi estimate pentru perioada 2021 – 2023, fiind influențate de faptul că amploarea operațiunilor militare variază de la an la an, conjunctura desfășurării acestor operațiuni neputând fi prognozată.

Se estimează că la finele anului 2020 Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța va înregistra aproximativ 56.784 pasageri comerciali procesați, în scădere cu 55,39 % față de anul 2019. Ținând cont de informațiile primite până în acest moment de la operatorii aerieni cu privire la destinațiile ce vor fi operate în anul 2021 de pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța și luând în considerare previziunile cu privire la gradul de încărcare al acestor curse, precum și incertitudinea cu privire la evoluția epidemiei Covid-19, preconizăm o creștere a numărului de pasageri în anul 2021, de 43,13% față de anul 2020.

Negocieri cu mai mulţi operatori aerieni

Pentru perioada 2021-2023 Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța este în negocieri cu mai mulți operatori aerieni în vederea lansării de noi rute, respectiv:

1. Wizz Air – deschiderea de noi destinații către Germania-Munchen, Italia-Bergamo, Florenta, Pisa, în prima fază doar pentru sezonul de vară, urmând ca, în funcție de evoluția acestora, să fie extinsă perioada de operare. Totodată, pentru perioada 2021-2023, se urmărește atât menținerea destinațiilor operate în prezent de compania Wizz Air, cât si creșterea lor, după cum urmează: – Londra , creștere cu 3 frecvențe /săptămână în sezon de vară și 2 frecvențe/săptămână în afara sezonului de vară; – Viena, creștere cu 2 frecvențe /săptămână pe toata durata anului.

2. Turkish Airlines – menținerea destinațiilor operate în prezent, cît și creșterea acestora, după cum urmează: – Istanbul – 4 frecvențe/săptămână în sezonul de vară și 2/3 frecvențe pe săptămână în afara acestuia. Pentru sezonul de vară 2021 se analizează introducerea de noi destinații în regim charter cu 2 frecvențe pe săptămână către Antalia –Turcia.

Tot pentru anul 2021 se intenționează introducerea de zboruri interne, atât cu Tarom cât și cu Blue Air, pentru destinațiile Timișoara, Oradea, Cluj și Iași, mai ales pentru sezonul de vară. 6 Obiectivul de menținere a destinațiilor operate în prezent și de creștere a numărului de frecvențe pe aceste destinații, atragerea de noi operatori aerieni care să deservească noi destinații cum ar fi deschiderea de noi rute aeriene către Spania, Italia și Germania dar și zboruri interne este o prioritate atât pentru perioada 2021-2023.

Acordarea unui ajutor de exploatare și a unui ajutor de investiții, exceptate de la obligația notificării, Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A. pentru anii 2021-2023 este necesară pentru menținerea în stare operațională a aeroportului, 24 de ore din 24 de ore, 7 zile din 7, misiune specială de serviciu public pe care aeroportul, dacă ar ține seama de propriile interese comerciale, nu și-ar putea-o asuma.

Perioada de valabilitate a ajutorului de stat va fi de la data aprobării Ordinului Ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor privind acordarea unui ajutor de exploatare și a unui ajutor de investiții, exceptate de la obligația notificării, către Societatea Națională „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A pentru anii 2021-2023. Bugetul schemei de ajutor de stat este în valoare de 189.805.000 lei.

“Prin acordarea de către stat a unui ajutor de exploatare și a unui ajutor de investiții, exceptate de la obligația notificării, Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A. pentru anii 2021-2023, va putea fi asigurată menținerea operării aeroportului în condiții optime, timp de 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la standardele de securitate și siguranță în vigoare, precum și respectarea obligațiilor asumate de către România față de partenerii militari externi.”, precizează proiectul.

În cazul în care acest ajutor din partea statului nu ar fi acordat, s-ar destabiliza grav situația financiară a SN AIMKC, fapt care poate conduce la reducerea perioadei în care acesta este deschis operațional la maxim 8 ore/zi, având în vedere că din veniturile proprii, în situația actuală de funcționare non-stop, acest aeroport nu poate acoperi decât aproximativ 30% din cheltuielile necesare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

O nouă alarmă falsă. Bagaj suspect pe bdul 1 Mai din Constanța

Publicat

la data de

Scris de

În această seară, 22 ianuarie, în jurul orei 19.40, polițiștii constănțeni au fost sesizați despre faptul că, pe bulevardul 1 Mai din municipiul Constanța, s-ar afla un bagaj suspect.

La fața locului au intervenit de urgență polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța pentru asigurarea perimetrului, dar și pirotehniști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale în vederea verificării conținutului bagajului în cauză.

Traficul rutier a fost întrerupt pe bdul 1 Mai și a fost deviat pe la Abator.

Din fericire, bagajul  nu conținea nimic suspect – era plin cu haine.

Reamintim că un caz similar s-a întâmplat în cursul zilei de ieri, în zona City Mall Constanța. Și acolo a fost vorba tot despre o alarmă falsă.

Foto: Radio Constanța

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Femeie accidentată mortal la intrarea în Lazu

Publicat

la data de

Scris de

Un grav accident rutier a avut loc în această seară la intrarea în localitatea Lazu, dinspre Constanța.

Potrivit dr. Claudia Tatarici – Serviciul de Ambulanță Constanța – accidentul a avut loc în apropiere de  sensul giratoriu de la Lazu.

La fața locului s-au deplasat un echipaj Saj B2 și un Smurd C, precum și echipaje ale Poliției Rutiere.

Din păcate,  victima – o femeie care era pieton – nu a mai putut fi salvată și a fost declarat decesul.

Știre în curs de actualizare.

Update: Traficul pe DN 39 a fost restricționat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 39 Agigea-Constanța, la ieșirea din localitatea Lazu către Constanța, un pieton care se deplasa pe marginea carosabilului, a fost lovit de 2 autoturisme care nu l-au observat. Impactul a dus la decesul acestuia. Traficul rutier este restricționat pe sensul de mers Agigea-Constanța.

Foto: Ziua de Constanța

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbații care au murit în accidentul rutier de azi făceau întreceri ilegale acum câteva zile

Publicat

la data de

Scris de

Doi bărbați și-au pierdut viața azi, într-un accident rutier care s-a produs la ieșirea din localitatea Nazarcea. Un altul a fost transportat în stare de comă la spitalul județean Constanța.

Autoturismul în care erau cele trei persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile. Informații găsiți în textul de mai jos:

(Update) Un autoturism s-a răsturnat la intrarea în localitatea Galeșu. Doi bărbați au murit

Se pare că făceau o întrecere ilegală, iar mașina în care se aflau 3 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, a părăsit partea carosabilă, răsturnându-se.

Potrivit informațiilor de la fața locului, cei trei bărbați au participat și la cursa ilegală de mașini care a avut loc în seara zilei de 19 ianuarie pe autostrada A2.

Au fost identificați și permisele de conducere le-au fost suspendate. De asemenea, aveau și dosar penal. Dosarul este instrumentat de Poliția Autostrăzi.

Cu toate acestea, au continuat să facă liniuțe cu mașinile.

Întrecerea de azi a fost fatală pentru doi dintre ei.

Vezi detaliile despre identificarea participanților la cursa ilegală din seara zilei de 19 ianuarie.

Foto: Ziua de Constanța

Bărbații care făceau ”liniuțe” cu mașinile pe Autostrada A2 au fost IDENTIFICAȚI

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: