Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Guvernul îi face oameni pe medici. Vezi ce salarii uriașe se acordă de azi în sistemul public de sănătate

Published

on

După ce a băgat adânc mâna în buzunarul persoanelor care desfășoară activități independente, obligându-le să plătească asigurări de sănătate mai mari decât înainte, indiferent dacă apelează sau nu la spitalele de stat, Guvernul demarează, începând chiar de azi, o reformă a salariilor din sistemul public de sănătate. Un medic primar de la stat, care până acum câștiga 4.000 de lei pe lună, va fi salarizat de la 1 martie cu 15.000 de lei pe lună, plus sporuri legate de vechime. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a precizat – citată de presa națională – că majorările ajung la procente cuprinse între 70% și 172%.

”Este vorba de absolut toți medicii și toate asistentele, care urcă pe grila din 2022, începând de mâine” – a declarat ieri Olguța Vasilescu.

Cu alte cuvinte, aceste creșteri salariale trebuiau să se facă în trepte, până în anul 2022. Cu toate acestea, Olguța Vasilescu a decis să le aplice de azi. Sindicatele din sănătate spun însă că măsura este discriminatorie, deoarece nu se referă și la medicii de familie, care urmează să beneficieze de creșteri salariale, în trepte, până în 2022. În plus, majorările anunțate de Vasilescu generează cheltuieli de 3,9 miliarde de lei, care nu sunt bugetate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cel mai probabil urmând să fie acoperite din bugetul de stat. Olguța Vasilescu justifică măsurile prin nevoia de a împiedica exodul medicilor din România. Trebuie să mai spunem că reforma Olguței creează o discrepanță între salariile medicilor din sistemul privat – care în mod cert este mult mai performant, beneficiază de dotări mai moderne și cultivă respectul față de pacienți – și salariile din sistemul public – unde încă trebuie să te duci cu perfuziile de acasă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions