Connect with us

Societate

Hagieni, un sat sărac, dar cu o pădure unică!

Maria Ionescu

Publicat

la

Unul dintre satele foarte vechi ale județului Constanța este Hagieni. Pentru cine nu știe unde este localizat, trebuie să spunem că se află în comuna Limanu, la vreo 10 km de malul mării. Cu toate acestea, deși pare incredibil, există mulți locuitori care nu au văzut în viața lor Marea Neagră! Satul a fost înființat pe vremea dominației otomane, prin anul 1824. Pe vremuri se numea Hagilar, ceea ce înseamnă Satul Hagiilor. Se pare că acest nume s-ar datora faptului că, de-a lungul timpului, mulți localnici s-au deplasat la Mecca, în locurile sfinte. Pentru cei care nu știu, anual musulmanii se duc spre Mecca, considerat orașul sfânt al Islamului. Deplasarea unui musulman spre orașul sfânt este obligatorie. Potrivit preceptelor religioase, fiecare credincios trebuie să facă măcar o dată în viață deplasarea spre Mecca. Iar denumirea aceasta pe care o purta odinioară localitatea, denotă că aici locuiau persoane destul de bogate, care să își permită să facă acest drum. Dar anii au trecut, numele satului s-a schimbat, iar viața locuitorilor este ternă! Pentru cei care nu ies prea des din sat, lucrurile sunt mereu aceleași. La ora actuală, în sat locuiesc aproximativ 240 de persoane; tineri, vârstici, copii. Au cu toții preocupările lor zilnice, dar faptul că nu au grădiniță și nici școală este foarte dificil pentru toți. Opt dintre copiii mai mari merg la liceu, în Mangalia, iar cei mici sunt obligați să ajungă zi de zi la Limanu – doi la grădiniță și 10 în ciclul gimnazial. Din păcate, în sat sunt și case părăsite și o impresie vagă că este o localitate abandonată. Pe ici, pe colo! Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, ne-a spus că își dorește ca drumul care face legătura dintre Limanu și Hagieni să fie refăcut și că deja a depus la Uniunea Europeană un proiect de modernizare a infrastructurii, în valoare de 4 milioane de lei. ”Președintele CJC, Horia Țuțuianu, ne-a făcut promisiuni că ne va ajuta să asfaltăm drumul, un tronson de 4,5 km”, a spus primarul Daniel Georgescu.

Satul crește de pe o zi pe alta

casa-hagieniDupă cum vă spuneam, la ora actuală sunt în jur de 240 de locuitori, numai că, la recensământul din anul 2002, numărul acestora era mult mai mic, în jur de 150 de oameni. Nici viața locuitorilor adulți nu este simplă. În zonă există foarte puțin de lucru, așa că mulți dintre ei lucrează cu ziua, în agricultură. Pe timp de vară, există mulți localnici care se deplasează spre stațiunile din sudul litoralului, unde lucrează în hoteluri și restaurante. Nu le este ușor, dar viața i-a obligat să aleagă cum anume vor să le fie zilele – mai bune sau mai rele. Și au ajuns la concluzia ca dacă ai un loc de muncă, fie și mai prost plătit, fie și numai pentru câteva luni, este mult mai bine decât să stai acasă cu mâinile în sân și să nu ai nici un ban. În plus, faptul că nu departe de Hagieni se află Șantierul DMHI Mangalia, i-a determinat pe câțiva dintre locuitori să se angajeze acolo. Și sunt fericiți că au făcut-o, chiar dacă salariile nu sunt foarte mari și chiar dacă nu le este ușor să ajungă acolo în fiecare dimineață. Bine, acum este o toamnă frumoasă și caldă, cu temperaturi neobișnuit de mari, așa încât drumul de la Hagieni la Mangalia nu este dificil. Dar imaginați-vă că, numai peste câteva luni va fi iarnă, iar drumul va deveni probabil foarte greu de parcurs. Însă asta este viața lor și nu au cum să se dezică de ea! Dar să revină și la alte preocupări pe care le au localnici. Potrivit primarului comunei Limanu, Daniel Georgescu,  în sat există un magazin mixt alimentar. ”De asemenea, au fost înființate firme cu specific agricol, care au ca obiect principal de activitate exploatarea terenurilor agricole proprietate personală sau preluate în arendă. Aceastea asigură câteva locuri de muncă pentru locuitori.”, ne-a spus primarul Georgescu. În sat se ajunge relativ ușor. Drumul dintre Limanu și Hagieni este pietruit în totalitate, iar în viitorul apropiat va intra într-un  proces de reabilitare și modernizare – adică va deveni un drum asfaltat. De-a lungul timpului, au existat momente de migrație a locuitorilor din satul Hagieni către 2 Mai, Mangalia, Tuzla etc., dar în ultimii ani localitatea a început să se repopuleze, prin mutarea persoanelor din Mangalia, Albesti și alte localități. ”Cu siguranță, în momentul reabilitării și modernizării drumului Limanu – Hagieni procesul de repopulare a satului va fi mai accentuat.”, ne-a spus primarul Daniel Georgescu.

Pădurea Hagieni, unică în țară

Dacă vorbim doar despre satul Hagieni comitem o mare  nedreptate, deoarece cu același nume există și o pădure unică.  O pădure pe care, de-a lungul timpului, au vizitat-o atât localnici cât și foarte mulți turiști. Mă rog, doar turiști care au citit despre pădurea Hagieni și și-au dorit să vadă această minunăție unică în țară. Extrem de ciudat pentru această pădure este că prin rezervație există chiar drumuri asfaltate, pentru ca oricine vrea să se deplaseze cu mașina să o poată face fără mari probleme. În zilele de sărbătoare, pădurea devine gălăgioasă din cauza celor veniți la grătar. Dar, în restul timpului, nu este nimeni prin zonă, cu excepția paznicului care se află la intrarea în rezervație. Pădurea este o rezervație naturală, cu platouri calcaroase, cu stepe și tufărișuri. Este un loc în care oricine își poate da seama despre însemnătatea biodiversității dobrogene. Pădurea Hagieni este practic o adevărată insulă naturală, înconjurată de terenuri agricole vaste. Să nu vă imaginați că puteți să vă plimbați prin toate cotloanele pădurii. Nu, deoarece este foarte deasă și, pe alocuri, nu se poate intra decât cu foarte mari eforturi. Cândva, cu ani în urmă, în pădure exista și un lac dar, din cauza secetei prelungite înregistrate în ultima perioadă, a mai rămas doar o baltă. Pentru cei care nu știu, în această zonă trăiesc numeroși șerpi veninoși, vipere cu corn, șarpe de apă, dar și foarte multe șopârle. Așa că, dacă vă aventurați prin zonă, trebuie să fiți foarte atenți pe unde și peste ce anume călcați.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Trafic restricționat pe Autostrada A2, în apropiere de Cernavodă. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, până la ora 15.00, traficul rutier va fi restricționat pe autostrada A2 București – Constanța.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe sensul către litoral al autostrăzii A2 București – Constanța, se vor executa lucrări de frezare și asfaltare a părții carosabile, la kilometrul 164, pe raza localității Cernavodă, județul Constanța,  motiv pentru care vor fi restricționate, pe rând, toate benzile.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să sporească atenția și să reducă viteza în zona lucrărilor semnalizate.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

CT BUS primește cereri pentru permisele de călătorie valabile în anul 2021

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

CT BUS anunță că, începând de astăzi, 25.09.2020, se pot depune cererile pentru permisele de călătorie gratuite valabile pentru anul 2021.

Categoriile de beneficiari pentru care Primăria Municipiului Constanța acordă facilități la transportul public de călători sunt următoarele:

1.Pensionari cu pensii până la 2.100 lei (inclusiv). În ultima şedinţă din actualul mandat, Consiliul Local Constanța a aprobat corelarea plafonului pentru care se acordă facilităţi cu creşterea punctului de pensie, astfel că valoarea acestuia a fost majorată până la 2.100 lei.

2.Persoane în vârstă de peste 60 de ani, care nu realizează venituri.
3.Persoane în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri.

Actele necesare în baza cărora vor fi eliberate permisele de călătorie gratuită sunt:

a) cerere tip

b) act de identitate (copie și original );

c) cupon de pensie (copie xerox) pentru persoanele menționate la punctul 1).

Cererile se pot procura gratuit de la orice chioșc de bilete al CT BUS S.A. Cererile și documentele aferente se pot depune zilnic a toate chioșcurile de bilete din oraș.

Următoarele categorii de beneficiari NU vor depune cerere, dar vor ridica abonamentul / permisul de călătorie de la orice chioșc de bilete al CT BUS:

• ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
• STUDENȚII ORFANI
• PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI (cu handicap grav, accentuat), și asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav sau însoțitorii acestora, nevăzătorii cu handicap grav și accentuat precum și însoțitorii nevăzătorilor cu handicap – pot obține permisul de călătorie de la D.G.A.S. Constanța – B-dul Ferdinand nr. 97 (Blocul Turn – Gară);
• PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI, cu grad de handicap mediu și ușor – pot obține permisul de călătorie de la toate tonetele CT BUS;
• DEȚINUȚII POLITICI (Decret – Lege Nr.118 / 1990) și PERSOANELE STRĂMUTATE (Legea Nr. 189 / 2000) – pot obține permisul de călătorie de la tonetele CT BUS – Gară / la sediul CT BUS;
• ȘOMERII – pot obține permisul de călătorie de la tonetele CT BUS – Delfinariu, KM 4;
• Beneficiarii Legii 416 – pot obține permisul de călătorie de la toneta CT BUS – City Park Mall.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Agenția SPIT din City Park Mall, deschisă și în week-end

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru a veni în sprijinul constănțenilor și al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, conducerea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul în cadrul Agenţiei fiscale nr. 5, situată pe Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C, în incinta City Park Mall.

Prin urmare, sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, în locaţia menționată mai sus, va fi asigurat un ghişeu pentru încasarea taxelor necesare eliberării actelor de identitate.

Programul de lucru cu publicul va fi următorul:

-sâmbătă, 26.09.2020, între orele 0800-1600;

-duminică, 27.09.2020, între orele 0730-2100.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: