Connect with us

Societate

Hagieni, un sat sărac, dar cu o pădure unică!

Maria Ionescu

Publicat

la

Unul dintre satele foarte vechi ale județului Constanța este Hagieni. Pentru cine nu știe unde este localizat, trebuie să spunem că se află în comuna Limanu, la vreo 10 km de malul mării. Cu toate acestea, deși pare incredibil, există mulți locuitori care nu au văzut în viața lor Marea Neagră! Satul a fost înființat pe vremea dominației otomane, prin anul 1824. Pe vremuri se numea Hagilar, ceea ce înseamnă Satul Hagiilor. Se pare că acest nume s-ar datora faptului că, de-a lungul timpului, mulți localnici s-au deplasat la Mecca, în locurile sfinte. Pentru cei care nu știu, anual musulmanii se duc spre Mecca, considerat orașul sfânt al Islamului. Deplasarea unui musulman spre orașul sfânt este obligatorie. Potrivit preceptelor religioase, fiecare credincios trebuie să facă măcar o dată în viață deplasarea spre Mecca. Iar denumirea aceasta pe care o purta odinioară localitatea, denotă că aici locuiau persoane destul de bogate, care să își permită să facă acest drum. Dar anii au trecut, numele satului s-a schimbat, iar viața locuitorilor este ternă! Pentru cei care nu ies prea des din sat, lucrurile sunt mereu aceleași. La ora actuală, în sat locuiesc aproximativ 240 de persoane; tineri, vârstici, copii. Au cu toții preocupările lor zilnice, dar faptul că nu au grădiniță și nici școală este foarte dificil pentru toți. Opt dintre copiii mai mari merg la liceu, în Mangalia, iar cei mici sunt obligați să ajungă zi de zi la Limanu – doi la grădiniță și 10 în ciclul gimnazial. Din păcate, în sat sunt și case părăsite și o impresie vagă că este o localitate abandonată. Pe ici, pe colo! Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, ne-a spus că își dorește ca drumul care face legătura dintre Limanu și Hagieni să fie refăcut și că deja a depus la Uniunea Europeană un proiect de modernizare a infrastructurii, în valoare de 4 milioane de lei. ”Președintele CJC, Horia Țuțuianu, ne-a făcut promisiuni că ne va ajuta să asfaltăm drumul, un tronson de 4,5 km”, a spus primarul Daniel Georgescu.

Satul crește de pe o zi pe alta

casa-hagieniDupă cum vă spuneam, la ora actuală sunt în jur de 240 de locuitori, numai că, la recensământul din anul 2002, numărul acestora era mult mai mic, în jur de 150 de oameni. Nici viața locuitorilor adulți nu este simplă. În zonă există foarte puțin de lucru, așa că mulți dintre ei lucrează cu ziua, în agricultură. Pe timp de vară, există mulți localnici care se deplasează spre stațiunile din sudul litoralului, unde lucrează în hoteluri și restaurante. Nu le este ușor, dar viața i-a obligat să aleagă cum anume vor să le fie zilele – mai bune sau mai rele. Și au ajuns la concluzia ca dacă ai un loc de muncă, fie și mai prost plătit, fie și numai pentru câteva luni, este mult mai bine decât să stai acasă cu mâinile în sân și să nu ai nici un ban. În plus, faptul că nu departe de Hagieni se află Șantierul DMHI Mangalia, i-a determinat pe câțiva dintre locuitori să se angajeze acolo. Și sunt fericiți că au făcut-o, chiar dacă salariile nu sunt foarte mari și chiar dacă nu le este ușor să ajungă acolo în fiecare dimineață. Bine, acum este o toamnă frumoasă și caldă, cu temperaturi neobișnuit de mari, așa încât drumul de la Hagieni la Mangalia nu este dificil. Dar imaginați-vă că, numai peste câteva luni va fi iarnă, iar drumul va deveni probabil foarte greu de parcurs. Însă asta este viața lor și nu au cum să se dezică de ea! Dar să revină și la alte preocupări pe care le au localnici. Potrivit primarului comunei Limanu, Daniel Georgescu,  în sat există un magazin mixt alimentar. ”De asemenea, au fost înființate firme cu specific agricol, care au ca obiect principal de activitate exploatarea terenurilor agricole proprietate personală sau preluate în arendă. Aceastea asigură câteva locuri de muncă pentru locuitori.”, ne-a spus primarul Georgescu. În sat se ajunge relativ ușor. Drumul dintre Limanu și Hagieni este pietruit în totalitate, iar în viitorul apropiat va intra într-un  proces de reabilitare și modernizare – adică va deveni un drum asfaltat. De-a lungul timpului, au existat momente de migrație a locuitorilor din satul Hagieni către 2 Mai, Mangalia, Tuzla etc., dar în ultimii ani localitatea a început să se repopuleze, prin mutarea persoanelor din Mangalia, Albesti și alte localități. ”Cu siguranță, în momentul reabilitării și modernizării drumului Limanu – Hagieni procesul de repopulare a satului va fi mai accentuat.”, ne-a spus primarul Daniel Georgescu.

Pădurea Hagieni, unică în țară

Dacă vorbim doar despre satul Hagieni comitem o mare  nedreptate, deoarece cu același nume există și o pădure unică.  O pădure pe care, de-a lungul timpului, au vizitat-o atât localnici cât și foarte mulți turiști. Mă rog, doar turiști care au citit despre pădurea Hagieni și și-au dorit să vadă această minunăție unică în țară. Extrem de ciudat pentru această pădure este că prin rezervație există chiar drumuri asfaltate, pentru ca oricine vrea să se deplaseze cu mașina să o poată face fără mari probleme. În zilele de sărbătoare, pădurea devine gălăgioasă din cauza celor veniți la grătar. Dar, în restul timpului, nu este nimeni prin zonă, cu excepția paznicului care se află la intrarea în rezervație. Pădurea este o rezervație naturală, cu platouri calcaroase, cu stepe și tufărișuri. Este un loc în care oricine își poate da seama despre însemnătatea biodiversității dobrogene. Pădurea Hagieni este practic o adevărată insulă naturală, înconjurată de terenuri agricole vaste. Să nu vă imaginați că puteți să vă plimbați prin toate cotloanele pădurii. Nu, deoarece este foarte deasă și, pe alocuri, nu se poate intra decât cu foarte mari eforturi. Cândva, cu ani în urmă, în pădure exista și un lac dar, din cauza secetei prelungite înregistrate în ultima perioadă, a mai rămas doar o baltă. Pentru cei care nu știu, în această zonă trăiesc numeroși șerpi veninoși, vipere cu corn, șarpe de apă, dar și foarte multe șopârle. Așa că, dacă vă aventurați prin zonă, trebuie să fiți foarte atenți pe unde și peste ce anume călcați.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Sancțiuni de peste 48.000 de lei, aplicate de jandarmii constănțeni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost zilnic la datorie în perioada 18 – 24 ianuarie  a.c., acționând  în cooperare cu poliţiştii constănţeni,  pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, dar şi pentru verificarea respectării măsurilor preventive dispuse de autorităţi în actualul context epidemiologic.

Totodată, în acest sfârşit de săptămână, jandarmii constănțeni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor preventive pe raza județului Constanța, în zone aglomerate, piețe și târguri agroalimentare,  gări și stații de transport în comun din zona de competență.

Pe timpul misiunilor executate în această perioadă, au fost aplicate 170 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 48.000 lei, cele mai multe pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorităţi în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov-2, dar şi pentru adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, refuzul de a furniza date pentru stabilirea identităţii, tulburarea liniştii publice, consum de alcool în locuri publice.

Totodată, în cursul săptămânii trecute jandarmii au acţionat pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestaţiilor de protest organizate de sindicatele Publisind şi Cartel Alfa, a Turneului 1 din cadrul Campionatului Naţional de Volei Feminin, precum şi a ceremonialului organizat cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Săptămâna trecută au mai fost executate 51 misiuni pentru punerea în aplicare a unor mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete, 7 misiuni în sprijinul lucrătorilor Gărzii de Coastă şi 5 misiuni în colaborare cu lucrătorii Direcţiei Silvice Constanţa.

Jandarmii au fost angrenaţi zilnic şi în misiuni de pază şi protecţie instituţională la cele 38 de obiective din competenţă, fiind prezenţi şi în zona Spitalului Modular-Stadion Portul.

Totodată, oamenii legii au asigurat şi protecţia transporturilor de vaccin împotriva COVID 19, în judeţul Constanţa.

”Recomandăm cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție, să respecte modul de organizare a evenimentelor, să evite locurile aglomerate și să nu se expună la riscuri, reamintind că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau prin sesizarea mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.”, precizează reprezentanții Compartimentului Informare, Relații Publice și cu Publicul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spitalul Județean Constanța angajează economist. Ce condiții trebuie îndeplinite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea funcției contractuale, vacante, de economist II.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale:

 • a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;
 • b) cunoaște limba română, scris și vorbit;
 • c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
 • d) are capacitate deplină de exercițiu;
 • e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;
 • f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;
 • g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

Condițiile specifice necesare în vederea participării la concurs și a ocupării funcției contractuale sunt:

 • certificat absolvire inspector resurse umane;
 • curs/atestat ECDL;
 • vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – peste 2 ani.

Concursul se va desfășura conform următorului calendar:

 • 22 februarie 2021, ora 10.00: proba scrisă;
 • 26 februarie 2021, ora 10.00: proba interviu.

Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 10 zile de la publicarea anunțului. Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente:

 1. cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare;
 2. copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
 3. copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică;
 4. carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie;
 5. cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează;
 6. adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
 7. curriculum vitae.

Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății.

În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului.

Copia actului de identitate, copiile documentelor de studii și carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea vor fi prezentate și în original în vederea verificării conformității copiilor cu acestea.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relaţii suplimentare se obțin la sediul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din  Constanţa, bd. Tomis, nr. 145, telefon 0241/503.460.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine puteți face observații astronomice la Planetariul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina de Facebook a Planetariului Constanța a fost postat un anunț potrivit căruia, în condiții de cer senin, se fac observații la Lună și la planeta Marte în ziua de 23 ianuarie, între orele 19.00 – 21.00.

Acestea au putut fi observate și aseară, tot în intervalul orar 19.00 -21.00.

Anul acesta, constănțenii au mai fost invitați la Planetariu pentru observații astronomice, însă au fost straturi de nori care nu au permis observarea cerului în condiții bune.
Potrivit conducerii Planetariului, printre straturile de nori, s-au creat din când în când breșe și astfel satelitul nostru natural, Luna, a putut fi observat prin lunetă.
Precizăm că Planetariul este secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii și este situat pe b-dul Mamaia, nr. 255.
În fiecare zi sunt demonstrații, de la orele 10.15, 11.45, 13.00, 14.15.
Numărul de vizitatori admiși la o demonstrație va fi de 20, cu respectarea normelor privind prevenția și infectarea cu SARS-CoV2.
Tarifele sunt următoarele: Adulți, 8 lei, elevi și studenți – 2 lei. Copiii sub 7 ani nu au acces.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: