Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Halal energie nucleară în România lui 2018. Discuțiile pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se poartă în… lift!

Published

on

România nu poate să renunţe la producţia de energie pe cărbune, iar termocentralele din ţara noastră se vor alinia în ritmul lor la cerinţele de mediu ale Uniunii Europene şi nu atât de repede cum cer oficialii de la Bruxelles, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, într-un interviu acordat Agerpres. De asemenea, îna celași interviu, ministrul Energiei a vorbit despre prețul energiei, investiții, precum și despre proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Întrebat de Agerpres dacă “restanța de anii trecuți” privitoare la reactoarele de la Cernavodă, ministrul Anton Anton a declarat:

“Asta nu este o restanţă. Nu, nu, nu… chestia cu restanţa e la şcoală. Noi la Cernavodă am prevăzut de la început să construim patru reactoare. Am reuşit să construim unul, apoi am mai dat în funcţiune încă unu. Apoi am încercat să vedem cum mai putem construi şi alte două reactoare, 3 şi 4. Astăzi suntem în discuţii foarte avansate cu nişte investitori. Discuţiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit… i-am văzut în lift. Deci discuţiile astea sunt nişte discuţii continue, la care ministerul şi-a manifestat disponibilitatea şi discuţiile cu investitorii nu sunt nişte chestii simple şi nu sunt nişte chestii la care hai, gata, ne-am aşezat, am semnat şi la revedere, nu e aşa. Acolo sunt nişte chestiuni complicate. Eu nu consider că asta este o restanţă. Mai repede aş fi considerat că este o restanţă faptul că nu ne ocupăm de retehnolgizarea reactoarelor 1 şi 2, dacă nu am avea preocupare în domeniul ăsta. Noi avem preocupare în retubarea, aşa se cheamă în termenii lor tehnici, deci reabilitarea celor două reactoare. Deci ne apucăm de retubarea reactorului 1, e în curs, e în lucru, există o chestie de proiect, se face proiectul, încep să se deruleze lucrări auxiliare, deci suntem în curs de a face acest lucru”.

foto: Anton Anton, ministrul Energiei

Totodată, ministrul a spus că banii necesari pentru această lucrare”nu sunt așa mulți”, însă a evitat să avanseze vreo cifră. În momentul în care reporterul a avansat “un miliard și jumătate de euro” drept costuri pentru lucrarea de la Cernavodă, ministrul Energiei a răspuns:

Advertisement

“Nu ştiu, nu cred. Nu cred. Dar hai să facem următoarea socoteală: să presupun că zicem că nu avem bani, da? Şi atunci se opreşte centrala nucleară. Păi aşa oprim tot. Aşa nu avem bani de nimic.” “Deci avem sau n-avem bani?”, întreabă reporterul, iar ministrul Anton răspunde: “Părerea mea este că avem bani. Da. Dacă ne gospodărim cumsecade. Avem bani să facem toate lucrurile, dacă stabilim nişte priorităţi. Eu am nişte priorităţi, iar retubarea reactorului 1 este una dintre cele mai importante priorităţi pe care le am. Nu ştiu dacă e chiar prima, dar este o prioritate extrem de importantă pentru mixul de energie despre care v-am vorbit.”

În aceste condiții, se naște întrebarea: dacă tot nu sunt așa mulți bani, conform declarațiilor ministrului Anton, de ce această lucrare este amânată de ceva timp? Să nu mai vorbim despre mult așteptatele reactoare 3 și 4, știut fiind faptul că mai mulți miniștri, în tot atâtea mandate, au promis ca realizabilă lucrarea. De asemenea, există în derulare și mult discutatele și analizatele negocieri cu China Nuclear pentru care au fost avansate mai multe termene, însă nicio concluzie și nu mai spunem că oamenii așteaptă document semnat și parafat pentru demararea lucrărilor… În tot acest timp, ministrul declară că se întâlnește n… lift cu investitorii care doresc să participe la proiectul de la Cernavodă. Ce ar mai fi de spus?!

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions