Connect with us

Actual

Iarna scumpirilor crunte: o butelie a ajuns să coste 90 de lei! Prețuri mai mari la pâine, lapte, țigări. Ce mai urmează?!

Publicat

la

În ultimele luni am asistat la o creștere galopantă a prețurilor. Potrivit specialiștilor, ne așteaptă o iarnă foarte grea, în principal din cauza scumpirilor de tot felul. Începând cu alimentele, continuând cu energia electrică și cu tot ce decurge de aici.

Deja se înregistrează mari creșteri ale prețurilor la materialele de construcții. Acestea s-au scumpit foarte mult. Astăzi locuințele sunt mult mai scumpe, chiriile sunt mai mari și întreținerea este mai costisitoare. De exemplu, dacă anul trecut un apartament cu trei camere, situat în cartierul Tomis Nord, costa în jur de 70.000 de euro, acum cu greu mai poate fi găsit sub 100.000 de euro.

De asemenea, prețul gazelor naturale a crescut foarte mult, iar specialiștii vorbesc despre un adevărat șoc pe piața energiei. Toată lumea știe deja că atunci când energia se scumpește, toate prețurile o iau razna, inclusiv cele ale mâncării.

Alimentele s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută. Cel mai mult au crescut prețurile la fasole, ulei, brânzeturi, făină, pâine.

Potrivit președintelui ROMPAN, Aurel Popescu, prețul pâinii va crește semnificativ până la iarnă.

”În mod cert vor fi acum niște scumpiri, vor mai fi în octombrie-noiembrie, când va veni prețul majorat al gazului. Pe de altă parte, sindicatele fac presiuni că totul se scumpește – energia, întreținerea, căldura la iarnă – și vor salarii mai mari pentru angajați. Ceea ce pot să vă spun este că prețul pâinii va crește semnificativ până în iarnă. Cred că niciun agent economic nu își mai permite să nu modifice prețurile la majorările de costuri actuale, când energia electrică a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a declarat pentru AGERPRES președintele Popescu.

În luna august a.c., rata anuală a inflației a urcat la 5,3%, în condițiile în care prețurile la electricitate au explodat.

Și combustibilii s-au scumpit foarte mult. Anul trecut, litrul de benzină/motorină costa în jur de 4,5 – 5 lei. Anul acesta tariful este de aproximativ 6 lei/l.

Buteliile sunt și ele mai scumpe. Prețurile au crescut din zi în zi. De exemplu, o butelie galbenă costa 65 de lei, în urmă cu două luni, iar acum costă 90 de lei. Una neagră era 48 de lei, iar astăzi este 70 de lei.

Conform  paginii de internet butelii la domiciliu, în Constanța se vând butelii de 9 și 11 kg. Iată care sunt prețurile:

87 de lei costă butelia  de 9 kg, iar cea de 11 kg este 97 de lei. În zonele limitrofe (și aici sunt menționate cartierele Palazu, Tomis Plus, Boreal), se adaugă un cost suplimentar de 10 lei pe bucată. Pentru Mamaia Nord, butelia de 9 kg costă 120 de lei, iar cea de 11 kg este 130 de lei!

Și țigările s-au scumpit încet dar sigur. Un pachet care costa 22,50 lei costă acum acum 23,00 de lei.

Veți spune probabil că nu este diferență mare la un pachet de țigări. Însă dacă vom lua în calcul faptul că salariile nu au crescut, vom constata că nu este exclus să traversăm una dintre cele mai dificile ierni din viața noastră.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Actual

Un nou-născut a fost abandonat într-o curte din comuna Castelu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 24 septembrie a.c., polițiștii Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați de către o femeie, prin apel 112, cu privire la faptul că aceasta a găsit un nou-născut în curtea locuinței sale din comuna Castelu.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana apelantă, o femeie de 38 de ani, precum și copilul, care se afla într-o pungă. Acesta a fost  transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că femeia în cauză este mama fetiței nou-născute.

”În cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest incident.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce spun reprezentanții IȘJ Constanța despre bătaia din fața Liceului ”Nicolae Rotaru”

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au venit cu precizări referitoare la bătaia care a avut loc azi, în fața Liceului Sportiv ”Nicolae Rotaru”, în urma căreia un elev a fost transportat la spitalul județean.

Potrivit unui comunicat de presă, IȘJ menționează:

”Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a autosesizat cu privire la situația creată la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța, în urma unui mesaj postat de pe pagina instituțională de Facebook, astăzi, 24.09.2021. Mesajul descria în mod explicit o situație conflictuală, cu manifestări de violență fizică, în rândul elevilor.

În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin inspectorul școlar de sector, prof. Gabriel Georgescu, a contactat de urgență conducerea unității de învățământ pentru a obține detaliile legate de incidentul semnalat.

Din informațiile date de managerul instituției școlare s-a constatat faptul că respectivul conflict a avut loc astăzi, 24.09.2021, în fața Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța, între un elev de clasa a X-a și un grup de persoane care locuiesc în apropierea unității de învățământ.

La semnalarea evenimentului de către elevul agresat, conducerea liceului a apelat serviciul 112, apel în urmă căruia, la fața locului s-au deplasat un echipaj SMURD și o patrulă de poliție. Au fost acordate îngrijiri medicale elevului și au fost solicitate declarații de la martorii prezenți la momentul derulării incidentului.

Conducerea liceului ne-a informat că situația înregistrată astăzi este posibil a fi cauzată de un schimb de replici care a avut loc în cursul zilei de ieri între elevul respectiv și o elevă, soră a unuia dintre agresori, cu toate că, la acel moment doamna director adjunct, prof. Magdalena Martinescu, a intervenit la momentul respectiv și i-a direcționat pe cei doi către sălile de clasă pentru a participa la cursuri.

În acest moment, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cât și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța este în derulare analiza cazului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie luate măsurile legale care se impun, în funcție de expertiza instituțională specifică.

Luni, 27.09.2021, la prima oră, o echipă de inspectori școlari se va prezenta la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța în vederea verificării modului în care au fost respectate procedurile de intervenție în această situație.

De asemenea, s-a solicitat de urgență unității de învățământ derularea unor acțiuni de prevenire a actelor de bullying, în colaborare cu grupul de acțiune anti-bullying din instituția școlară și cu specialiștii din cadrul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Constanța.”, precizează Mihai Sorin, inspector școlar general al IȘJ Constanța.

Iată informațiile publicate în cursul zilei de azi:

Bătaie în fața unui liceu din Constanța. Un elev a fost transportat la spital

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bătaie în fața unui liceu din Constanța. Un elev a fost transportat la spital

Publicat

la data de

Scris de

Un elev a ajuns la spital în urma unui scandal care s-a produs în fața liceului sportiv din municipiul Constanța.

Astăzi, în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Secției 3 au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că un băiat, de 16 ani, ar fi fost lovit la nivelul feței de către alți doi tineri, de 15, respectiv 16 ani, faptă petrecută în proximitatea unui liceu din municipiul Constanța.

Persoana vătămată a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

”Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei, acestea fiind conduse la sediul unității de poliție, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor care au condus la acest incident, urmând ca la finalizarea acestora să se ia masurile legale care se impun.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: