Connect with us

Actual

Iată ce amenzi au plătit companiile de taximetrie din Constanța către Consiliul Concurenței

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat șapte  companii de pe piața serviciilor de transport local de persoane în regim de taxi şi a serviciilor conexe din Iaşi, precum şi ”Camera Naţională a Taximetriştilor din România” – Filiala Iaşi cu amenzi de 165.364 lei (aproximativ 36.000 euro) pentru constituirea unui cartel. În cadrul unor întâlniri ale asociaţiei ”Camera Naţională a Taximetriştilor din România” – Filiala Iaşi, companiile (S.C. IMBAT DELTA TAXI S.R.L., S.C. LUX TAXI S.R.L., S.C. AUTO WAD RD S.R.L., S.C. EURO TAXI IAŞI S.R.L., S.C. PARMA-TAX S.R.L., S.C. R.V.R. TAXI S.R.L. şi S.C. UNREAL S.R.L.) s-au înţeles să practice un tarif unic pentru transportul în regim de taxi: 1,99 lei/km pentru cursele efectuate pe parcursul zilei şi 2,19 lei/km pentru cele efectuate noaptea. Amenzile au fost aplicate astfel: 1. S.C. IMBAT – DELTA TAXI S.R.L. – 9.867 lei; 2. S.C. LUX TAXI S.R.L. – 1.085 lei; 3. S.C. AUTO WAD RD S.R.L. – 10.849 lei; 4. S.C. EURO TAXI IAŞI S.R.L. – 36.022 lei; 5. S.C. R.V.R. TAXI S.R.L. – 79.805 lei; 6. S.C UNREAL S.R.L. – 2.861 lei; 7. S.C. PARMA – TAX S.R.L. – 23.807 lei; 8. Asociaţia “Camera Naţională a Taximetriştilor din România”–filiala Iaşi – 1.068 lei. Ulterior, majoritatea transportatorilor autorizaţi din municipiul Iaşi s-a aliniat tarifului stabilit, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia, în perioada ianuarie 2013 şi până în septembrie 2017. Conform Legii Concurenței, sunt interzise orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care: stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare. Reamintim că Autoritatea de Concurenţă a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 lei (505.021 euro) 8 companii de transport de persoane în regim de taxi şi dispecerat din Bucureşti şi judeţul Ilfov, pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

Ce a fost la Constanța?

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat, pentru practici similare, 36 de companii din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea cu amenzi totale de 1.639,877 lei (cca. 364. 438 euro) pentru participarea la înţelegeri pentru stabilirea tarifelor. Aceste decizii au fost contestate în instanţă, care însă a menţinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenţă. Pentru a afla mai multe detalii, l-am contactat pe președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța, Marin Neagu. El ne-a spus că în cursul anilor trecuți, prin 2011 – 2012, nu-și mai amintește cu exactitate când anume, toate companiile de taximetrie din Constanța au fost drastic sancționate. ”Toate companiile de taximetre din Constanța au fost amendate cu sume foarte mari. Am fost sancționați pentru că cei din conducerea Consiliului Concurenței au spus că ne-am înțeles între noi să practicăm același tarif. Numai că legea spune că este vorba despre o hotărâre a Consiliului Local din Constanța. Să vă spun și ce amenzi au dat dar și ce firme au dispărut de pe piață din această cauză: Romarisul a fost amendat cu o sancțiune de 28.000 de lei. A fost singura companie de taximetre din Constanța care nu a făcut contestație la această sancțiune. Din acest motiv, conturile lor au fost blocate. Apoi a fost compania Valentino Endoris, care a fost sancționată cu  76.700 de lei. Ulterior, firma a dat faliment. Noi, General-Taxi am fost amendați cu 46.500 de lei și am făcut contestație dar am pierdut. Cea mai mică amendă au avut-o de plătit cei de la Scorpion, care erau nou-înființați. Au plătit 3.100 de lei, dar să știți că plăți mari au avut de achitat și cei de la companiile Săgeata și TransTaxi.” La ora actuală, tarifele companiilor de taximetrie din Constanța sunt cuprinse între 2,59 și 3,30 lei/km.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier mortal pe varianta orașului Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în orașul Ovidiu a avut loc un grav accident rutier soldat cu decesul unui pieton.  Potrivit primelor informații, evenimentul a avut loc pe strada Izvorului, la intersecția cu autostrada A4. Un autoturism a lovit un pieton.

La fața locului au ajuns de urgență echipaje ale Serviciului de Ambulanță, Poliției și SMURD.

Din păcate, cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul victimei.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN3C (dinspre Constanța către A4), la intersecție cu strada Izvorului – varianta Ovidiu.

”În urma verificărilor s-a stabilit faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 35 de ani, și un pieton, fiind vorba despre o femeie de 72 de ani. În urma impactului a rezultat decesul pietonului.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În 2020, peste 5.000 de străini au depus cereri de azil în țara noastră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român. Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum și asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.

Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

”În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.”, precizează Biroul Informare și relații publice.

Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Document OFICIAL! Se prelungește CARANTINA în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Este oficial, municipiul Constanța rămâne în carantină pentru încă 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis pentru municipiul Constanța prelungirea carantinei începând cu data de 04.12.2020, ora 20:00. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 14 zile.

Iată restricțiile:

Download (DOC, 104KB)

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: