Connect with us

Actual

Iată cum puteţi evita toxiinfecţiile alimentare de 1 Mai! Deja au fost constituite echipe de control

Maria Ionescu

Publicat

la

Pentru asigurarea supravegherii sanitare veterinare pe litoral în perioada minivacanței de 1 Mai anul 2018,  având ca obiectiv prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin încalcarea normelor sanitar veterinare la producerea, depozitarea, manipularea, transportul și valorificarea produselor alimentare, D.S.V.S.A. Constanța a dispus acțiuni pentru a se lua, operativ, măsuri de evitare a riscurilor pentru sănătatea publică cauzate de unele deficiențe în domeniul siguranței alimentelor după cum urmează:

– constituirea echipelor de lucru în zonele de interes turistic formate din medici veterinari  cu atribuții în control oficial din cadrul D.S.V.S.A. Constanța  începând  cu data de 23.04.2018.

– identificarea zonelor de risc epidemiologic și catagrafierea la zi a unităților de profil  angrenate pentru minivacanța de 1 Mai.

– elaborarea unui program de activitate privind măsurile de supraveghere permanență și control a tuturor obiectivelor supuse controlului sanitar veterinar din  zonele de interes turistic.

Pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, inspectorii D.S.V.S.A. Constanța               vor avea în atenție  următoarele :

–  verificarea unităților de procesare produse alimentare de origine animală și suspendarea după caz,  a activității unităților care nu îndeplinesc condițiile de funcționare conform prevederilor legale,

– verificarea respectării condițiilor de igienă, ventilație și microclimat pentru  lanțul frigorific în toate fazele de prelucrare și depozitare din unitățile de procesare, a dotărilor cu utilaje și aparatură corespunzătoare,

– verificarea unităților de alimentație publică și a celor de comercializare, îndrumarea acestora pe linia modului de depozitare și de prezentare a produselor alimentare în raport cu starea lor termică, prezența documentelor care să ateste salubritatea și conformitatea lor.

– supravegherea unităților de alimentație colectivă (cantine) privind originea materiilor prime, a condițiilor de depozitare a acestora, igienă și starea de sănătate a personalului.

– supravegherea unităților de tip catering, a laboratoarelor de patiserie și cofetărie, a condițiilor de depozitare a acestora, respectarea condițiilor de  igienă pe fazele de prelucrare în semipreparate sau produse finite.

– supravegherea circulației produselor alimentare, certificarea salubrității și calității igienice a acestora pe tot circuitul de la ferma de animale la consumator, certificarea calității de către producător ca o garanție maximă în ceea ce privește siguranța acestora.

– controlul aplicării măsurilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la toate unitățile supuse controlului sanitar veterinar, conform programelor stabilite.

– verificarea mijloacelor de transport autorizate pentru transportul produselor de origine animală și a dotării acestora cu agregate frigorifice.

– verificarea  depozitelor alimentare frigorifice privind respectarea temperaturilor de depozitare specifice fiecărui tip de produs de origine animală și înscrierea datelor în diagrame.

– verificarea salubrității produselor prin examene de laborator curente, conform programelor specifice.

D.S.V.S.A.Constanța poate oferi suport tehnic conform competențelor echipelor mixte organizate de prefectură pentru asigurarea unui nivel ridicat al siguranței alimentului și protecției sociale. „De asemenea, solicităm sprijinul altor instituții abilitate ale statului în cadrul acțiunilor proprii de control și atunci când situația o impune pentru asigurarea unui climat de liniște și de siguranță a populației. Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum și la numărul de telefon ”Call Center” A.N.S.V.S.A. 0800/826.787.”, precizează Biroul de presă al DSVSA Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Copil pierdut pe plajă, găsit de jandarmi. A fost predat familiei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 17 august, în jurul orei 13.00, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța au fost sesizați cu privire la un copil în vârstă de 10 ani, care se pierduse pe plaja din cartierul Faleză Nord.

Imediat, două echipaje de jandarmerie au pornit în căutarea acestuia. În scurt timp, l-au găsit la aproximativ 1 kilometru de locul unde erau părinții lui. Cu toate că era foarte speriat, băiețelul le-a povestit jandarmilor că a plecat să se plimbe și nu a mai știut să se întoarcă în zona unde făcea plajă alături de familie.

În scurt timp, oamenii legii l-au condus pe micuț în siguranță la locul unde se aflau părinții.

”Pentru prevenirea unor evenimente neplăcute, recomandăm următoarele: – acordaţi o atenţie deosebită copiilor, care se pot rătăci cu uşurinţă în locurile aglomerate; – asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele părinţilor sau al însoţitorilor, numărul de telefon unde aceştia pot fi găsiţi, precum și numele unității de cazare; – învăţaţi copilul că, dacă se pierde de părinţi, trebuie să rămână în zona unde i-a văzut ultima dată şi să apeleze la un echipaj de siguranţă publică.”, precizează Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Comandantul IPJ Constanța, Constantin Dancu a fost implicat într-un eveniment rutier: ”M-a tras ața..”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 14.00, în Mangalia, în fața sediului poștei vechi a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autoturism și o motocicletă condusă de către șeful IPJ Constanța, comisarul șef Constantin Dancu.

Iată ce spune IPJ Constanța referitor la acest eveniment:

Astăzi, în jurul orei 14, un bărbat de 78 de ani a condus un autoturism pe strada Oituz din municipiul Mangalia, dinspre Geamie catre liceul Economic și, ajungând la intersecție cu strada Ștefan cel Mare, nu a respectat semnificația indicatorului oprire, astfel că a pătruns în intersecție, unde a intrat în coliziune cu o motocicletă, condusă de inspectorul șef al I.P.J. Constanța, comisar șef Constantin Dancu.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a inspectorului șef.

Inspectorul șef se afla în timpul liber și a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Totodată, au fost recoltate probe biologice de sânge.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Acesta nu a suferit vătămări corporale.

Contactat telefonic, comisarul șef Constantin Dancu a declarat pentru ziarul Ordinea:

”Un nene de 78 de ani m-a ieșit brusc în față și m-am lăsat foarte mult într-o parte pentru a evita producerea unui accident rutier. M-am lovit la claviculă și se pare că este fracturată. Am fost la spitalul din Mangalia și voi merge și la cel din Constanța, probabil mâine sau luni pentru a mă asigura că totul este în ordine. Sunt în stare bună. Eram singur pe motocicletă, am plecat azi, pe la vreo 12.00, la Vama Veche, m-a tras ața… Mă întorceam spre Constanța”.

Comisarului șef i s-au recoltat și probe de sânge dat fiind faptul că a fost transportat la spital. Se pare că a fost solicitarea expresă a sa pentru a nu da naștere la posibile speculații.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbații implicați în scandalul din Mamaia Nord, cercetați sub control judiciar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, cei patru bărbați implicați în scandalul cu focuri de armă din fața clubului Ego, din Mamaia, au fost prezentați instanței de judecată, 3 dintre ei cu propunere de arestare preventivă și cel de-al 4-lea cu propunere de control judiciar.

Instanța a decis ca toți 4 să primească control judiciar.

Reamintim că, ieri dimineață, 16 august, în jurul orei 6.20, o patrulă mixtă formată din polițiști din cadrul stațiunii Mamaia și jandarmi din cadrul G.M.J. Tomis observat mai multe persoane alergând, acestea declarând verbal ca a existat un conflict în zona unui club din stațiunea Mamaia.

Ajungând în zona respectivă, polițiștii au identificat un bărbat care acuza dureri și prezenta o hemoragie.

Echipa mixtă a chemat în sprijin un echipaj medical, bărbatul fiind transportat la spital.

Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că în fața clubului ar fi avut loc o altercație între mai multe persoane, în urma căreia bărbatul ar fi fost lovit în zona feței, ulterior fiind accidentat de un autoturism, cu care mai multe persoane ar fi fugit.

De asemenea, în urma cercetărilor, polițiștii au constatat faptul că una dintre persoanele implicate ar fi tras mai multe focuri de armă, cu un pistol cu muniție neletala.

Imediat, au fost instituite filtre rutiere, iar în aproximativ jumătate de oră de la producerea evenimentului, polițiștii din Năvodari au identificat și oprit în trafic autoturismul căutat.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: