Conecteaza-te cu noi

Actual

În 2020, peste 5.000 de străini au depus cereri de azil în țara noastră

Published

on

Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român. Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum și asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.

Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Advertisement

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

”În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.”, precizează Biroul Informare și relații publice.

Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions