Connect with us

Actual

În curând începe noul an universitar! Unde se pot caza studenții?

Maria Ionescu

Publicat

la

Nu mai este mult și încep cursurile universitare. Însă până atunci, studenții au de rezolvat o mulțime de probleme, iar una din cele mai importante este cea legată de asigurarea cazării. Studenții din anii mai mari știu déjà ce au de făcut și cunosc modalitatea de rezolvare a acestor lucruri. Însă cei din primul an, care nu s-au confruntat până acum cu astfel de probleme, sunt derutați și nu prea știu ce au de făcut. Tocmai din acest motiv am încercat să oferim mai multe detalii. Și iată ce am aflat referitor la cazarea în spațiile universității Ovidius. Aceasta oferă studenţilor în noul an şcolar 1.327 de locuri de cazare în cele patru cămine ale instituţiei de învăţământ. Două dintre ele, căminele C1 și C2, sunt situate pe b-dul Mamaia, iar celelalte două, FN1 și FN2se regăsesc în zona Pescărie. Din acest număr, 879 (202 în căminul C1, 225 în căminul C2, 132 în căminul FN1 și 320 în FN2) sunt oferite studenţilor români. Există, de asemenea, 448 de locuri pentru bursieri ai statului român, studenţi familişti, medici rezidenţi, persoane cu dizabilităţi, cadre didactice şi angajaţi ai Universităţii. Am aflat că în noul an universitar vor fi 31 de locuri pentru programe mobilități/Erasmus, respectiv 1 pentru Turcia, 11 pentru Italia, 1 pentru Spania și 18 pentru Turcia. Am găsit și medici rezidenți care vor locui în cămine, respective o cameră în C1, două în C2 și una în FN1. Tariful achitat de un student aflat la învăţământul fără taxă este de 165 de lei pe lună, la fel ca și pentru personalul administrativ. Un student aflat la învăţământul cu taxă plăteşte 280 de lei pe lună, 290 de lei pe lună plătesc cadrele didactice. Solicitările pentru un loc de cazare în căminele Universităţii ”Ovidius” mai pot fi depuse până pe data de 25 septembrie, la ora 18.00, după care va fi realizat clasamentul, iar în 27 septembrie pot fi depuse eventualele contestaţii, rezultatele finale ale cazării urmând să fie cunoscute în aceeaşi zi, la ora 21.00. Astfel, cazarea studenţilor va începe din data de 28 septembrie.
Unde se pot caza studenții de la UMC?
În ceea ce privește studenții Universității Maritime Constanța, aceștia au la dispoziție trei cămine în care se pot caza, respectiv Căminul Sediu Lac Mamaia, cel de pe strada Mircea -cel-Bătrân (cunoscut ca și căminul studențesc A2) dar și căminul Far 3, situate pe Aleea Timonei. Aici cazările se fac în zilele de 28 și 29 septembrie și au dreptul de a locui aici numai studenții UMC care îndeplinesc integral condițiile de cazare și au depus în terme cererile. Foarte importante sunt regulile de cazare: nu beneficiază de aceste facilități studenții care: – au înstrăinat locul de cazare; – au fost sancţionaţi cu excluderea din cămin şi sancţiunea nu a expirat la data cazării; – au restanţe la regia de cămin; – au produs pagube care nu s-au recuperat sau nu au predat inventarul; Studenții se cazează pe ani de studiu – după cum urmează: – Studenţii din anul I (licență) – forma cu frecvență, fără taxă; – Studenţii din anul II (licență) – forma cu frecvență, fără taxă; – Studenţii din anul III (licență) – forma cu frecvență, fără taxă; – Studenţii din anul IV (licență) – forma cu frecvenţă, fără taxă; – Studenţii din anul I (licență) – forma cu frecvență, cu taxă; – Studenţii din anul II (licență) – forma cu frecvență, cu taxă; – Studenţii din anul III (licență) – forma cu frecvență, cu taxă; – Studenţii din anul IV (licență) – forma cu frecvenţă, cu taxă; – Studenţii din anul I (masterat) – forma cu frecvență, fără taxă; – Studenţii din anul II (masterat) – forma cu frecvenţă, fără taxă. – Studenţii din anul I (masterat) – forma cu frecvență, cu taxă; – Studenţii din anul II (masterat) – forma cu frecvenţă, cu taxă.
Cine are prioritate?
În Căminul Studențesc Sediu Lac Mamaia sunt cazaţi cu prioritate studenţii de la Facultatea de Electromecanică Navală. De asemenea, sunt cazați în limita locurilor disponibile studenții de la Facultatea de Navigație și Transport Naval și studenții străini pe cont propriu valutar, proveniți din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. În Căminul Sediu Lac Mamaia nu se vor caza categoriile de studenţi care beneficiază de gratuitate la cazare şi nici studenţii încadraţi în criteriul caz social – “Studenți ale căror familii nu realizează, în cele trei luni consecutive anterioare depunerii cererii, un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul minim pe economie”. În Căminul Studențesc A2 sunt cazați studenții cu părinți cadre didactice, sau ai personalului didactic auxiliar, studenții străini bursieri ai statului român și studenții orfani de ambii părinți/studenții proveniți din centre de plasament sau plasament familial beneficiază de gratuitate la cazare în limita subvenției acordate de Ministerul Educației Naționale, plătind diferența dintre tariful de cazare și valoarea subvenției. Iar în Căminul Studențesc Far 3 sunt cazați studenții cu părinți cadre didactice, sau ai personalului didactic auxiliar, studenții străini bursieri ai statului român și studenții orfani de ambii părinți/studenții proveniți din centre de plasament sau plasament familial beneficiază de gratuitate și prioritate la cazare. În limita locurilor rămase disponibile, în Căminul Studențesc Far 3 se pot caza în următoarea ordine: – studenții care au depus cereri după expirarea termenului de depunere, – studenții cu domiciliul stabil aflat la o distanță mai mică de 50 km față de Municipiul Constanța, – studenții care au plătit cu întârzieri repetate regia de cămin în anul universitar 2017/2018, – studenții sancționați cu avertismente care prevăd cazarea în aceste condiții.
Sunt garsoniere și apartamente de închiriat
Există și mulți studenți (sau părinții acestora) care nu doresc să locuiască în cămine, motiv pentru care se orientează către garsoniere sau apartamente de închiriat. Iar în Constanța sunt multe; ne referim, în principal, la cele care servesc vara cazării turiștilor, iar în restul anului se închiriază studenților. Și sunt foarte multe, dar prețurile pot ține deoparte pretendenții. Am găsit garsoniere care se pot închiria cu 80 sau 100 de euro pe lună, dar și apartamente al căror preț de închiriere depășește 1000 de lei pe lună.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(VIDEO) 1.000 de arbori vor fi plantați în această toamnă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parcul Tăbăcărie și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, prin zonale sale cu arboret, joacă un rol de pieptăne, protejând orașul vechi de poluarea din construcții provenită din orașul nou, Mamaia-Nord. În mod natural, vântul bate din direcția nord-est, aducând spre oraș particule de praf din Mamaia Nord. E un fenomen natural – explică directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă. Vântul bate din această direcție nu pentru că așa vor rușii, ci pentru că pământul se învârte spre est. În interviul pe care l-a acordat, Adrian Bîlbă spune că în această toamnă la CMSN vor fi plantați încă 1.000 de arbori. De asemenea, el vorbește de un nou proiect european pe care și-l dorește și care ar viza plantarea unor specii de arbori care provin de pe alte continente, specii adaptate condițiilor din Europa, dar mai ales apte să facă față schimbărilor climatice spre care evoluăm încet, încet.

„Avem ne voie de spațiul verde, suntem o ființă care ne bucurăm la verde și la soare, fiindcă provenim din natură. Nu suntem marțieni niciunul dintre noi. Asta pe de o pare, iar pe de altă parte avem nevoie de un pieptăne pentru praf, mai ales acolo unde se construiește mult. Spațiul verde face treaba asta. Noi în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și zona asta unde avem un parc dendrologic suntem pieptănele vechii Constanțe, Tomis, față de noua Constanță, Mamaia Nord, unde se construiește într-o veselie și de unde bate vântul de nord-est. Vântul bate de la nord-est, nu pentru că vrea rusul, ci pentru că noi ne învârtim cu planeta de la vest la est și, atunci, vântul bate invers decât se învârte planeta, vântul dominant. Și, în consecință, ne așteptăm ca vântul să fie predominant est. E un fenomen natural să bată vântul ăsta și este un lucru bun ca acest parc apără Tomisul de vânturile din Mamaia. Cert este că avem nevoie de parcuri. Noi avem 16 hectare și parcul Tăbăcărie.

Am realizat lucrări de afânare, irigare, am făcut o pădure dobrogeană, am făcut o extindere a tot ceea ce înseamnă arboret, curățenie, înlocuire progresivă a celor care sunt fie îmbătrâniți, fie deteriorați, fie fac parte din specii care generează risc de incendii, cum este de exemplu plopul. Și asta contează într-un parc, unde vin vizitatori. Asta am făcut până acum. Eu am în plan un proiect european prin care să regândim din temelii această zonă, în ceea ce privește anumite plantări, niște schimbări, pentru a ne adapta speciile, pe de o parte noilor aleogene aduse în Europa, e vorba de specii care nu sunt europene, dar care se pretează foarte bine în parcuri. Pe de altă parte, avem în plan de a aduce speciile de arboret în corelație cu evoluția climatică. Avem nevoie de specii care să reziste perioadelor lungi de secetă, dar care să incorporeze apa atunci când este. Bineînțeles, avem nevoie de specii care să creeze un decor educativ important. Noi trebuie să înțelegem și să vedem cum acolo în plantă este laboratorul vieții. Trebuie să avem un arboret, care dincolo de perie, de oxigen, de dioxid de carbon absorbit trebuie să ofere și diversitate educativă. Și, atunci, noi ne gândim la tot felul de specii care să asigure această diversitate. Aștept să săpăm și să plantăm încă o mie de arbori în toamna asta aici la Complexul Muzeal. Nu îi punem în primăvară pentru că nu este suficient timp umed. Recomandarea mea pentru plantări de arbori este toamna. Nu mai avem ierni grele, riscul de a îngheța pe timpul iernii este mult mai decât de a se usca pe timpul verii“, a declarat directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avantajele și vulnerabilitățile tehnologiei 5G, dezbătute la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a participat, astăzi, la conferința „5G Avantaje şi Vulnerabilităţi”, organizată de Navy League of the United States-Consiliul România. Conferința a reunit reprezentanți ai autorității publice, ai pieței de telecomunicații, ai mediului academic cu profil tehnic și media, notează Primăria Constanța. În cadrul conferinței s-au dezbătut subiecte precum securitatea cibernetică pentru rețelele 5G, smart mobility, transport în comun inteligent, capacitatea rețelelor 5G în România sau limitarea nivelului de radiații dăunătoare, spune sursa citată.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Noua tehnologie va avea implicații profunde pentru consumatorii civili și militari din întreaga lume. Aceasta va furniza viteze de bandă largă mai rapide – până la 100 de gigabiți pe secundă pe anumite frecvențe. Două caracteristici sunt importante aici: prima este comunicarea ultra-fiabilă iar cealaltă este capacitatea de a gestiona explozia viitoare în comunicațiile „mașină la mașină”, cu dispozitive interconectate care transferă enorme baze de date între ele. Internet 5 G va deveni un câmp de luptă mobil așa cum a devenit spațiul cibernetic sau spațiul cosmic iar designerii viitorului își imaginează rețelele bine reglate care folosesc „orașe inteligente”. Toate acestea vor necesita mai multe infrastructuri noi iar cursa pentru a construi o infrastructură de 5G pe tot globul a început”.

Specialiștii care au participat la acest eveniment au prezentat aspecte legate de procesul de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra cetățenilor, beneficiile acestei noi tehnologii, precum și vulnerabilitățile și riscurile acesteia.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A condus fără permis și a ajuns în spatele gratiilor de la Poarta Albă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii din Constanța au pus în executare un mandat emis pe numele unui tânăr care a condus un autoturism fără a deține permis.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 29 octombrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 23 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de un an, o lună și 10 zile de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Persoana în cauză a fost escortată și încarcerată în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: