Conecteaza-te cu noi

Actual

În luna aprilie, polițiștii locali au aplicat amenzi de aproape un milion de lei. Vezi pentru ce.

Published

on

În luna aprilie 2019, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au acționat pe toată raza municipiului Constanța pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

Asftel, în perioada 01.04.2019-30.04.2019, oamenii legii au aplicat 4.542 (3.752 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2018) amenzi  contravenționale în valoare totală de 936.404 lei.

De asemenea,  au  fost constatate 4 infracțiuni, toate ținând de mediul stradal.

Controalele s-au desfășurat independent de alte institutii și au vizat respectarea normelor legale privind menținerea curățeniei pe domeniul public al unității administrativ teritoriale, asigurarea ordinii și liniștii publice  în zonele adiacente centrelor comerciale, parcurilor, în proximitatea unităților de învățământ, a piețelor agroalimentare și în cartierele de blocuri sau case, fluența circulației pe drumurile publice, protecția mediului, urmărirea legalității lucrărilor de construcții și a afișajului stradal, verificarea modului de desfășurare a activităților comerciale din municipiul Constanța, depistarea persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil pe mijlocul de transport în comun, prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun în spatiul public închis sau într-un loc interzis de lege, depistarea persoanelor care comercializează ilicit produse fără acte de proveniență și în locuri neautorizate.

Redăm, cu titlu de exemplu, contravențiile săvârșite în mod frecvent:

Advertisement

OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: 1418 ( 843 sancțiuni contravenționale înregistrate în perioada 01.04.2018-30.04.2018) abateri contravenționale, în special pentru opriri/staționări efectuate neregulamentar pe arterele intens circulate din municipiul Constanța și  au fost aplicate  3032 puncte de penalizare.

Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice: 470 ( 308 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.04.2018-30.04.2018) procese verbale au fost intocmite în principal pentru exercitarea unor acte de cersetorie, vagabondaj, consum de alcool în alte locuri decât cele permise, producerea de zgomot, scandal, încălcarea unor reguli de conviețuire socială și bună vecinătate.

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii: au fost constatate  21 de abateri contravenționale pentru executarea de lucrări de construcții fără a deține autorizație de construire sau pentru nerespectarea actului emis de autoritatatea publică locală  și a planurilor urbanistice vizate spre neschimbare.

H.C.L nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța: 629 (675 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.04.2018-30.04.2018) amenzi contravenționale au fost aplicate pentru aruncarea unor deșeuri, ambalaje, coji de semințe, resturi din țigară, resturi alimentare și nealimentare pe domeniul public; aruncarea resturilor menajere în alte locuri decât cele special amenajate; răscolirea gunoiului din containere; nemenținerea unei permanente stări de curățenie împrejurul unor imobile, staționarea vehiculului pe spațiul verde sau cu această destinație  ori depozitarea unor obiecte pe domeniul public în scopul “rezervării” unui loc de parcare.

Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun- au fost constate 122  ( 64 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.04.2018-30.04.2018) abateri de la normele legale.

Amenzile contravenționale au fost aplicate pentru consumul unor produse din tutun în spațiu public închis sau loc interzis, în scara blocului, în incinta piețelor agroalimentare, dar marea majoritatea a faptelor au fost constatate în interiorul unei unități sanitare de tip spital.

Advertisement

Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local:  1361 procese verbale de constatare și sancționare a contravenției au fost încheiate persoanelor care nu dețineau titlu de călătorie valabil pe mijloacele de transport în comun.

Pe această linie de activitate polițiștii locali vor acționa zilinic și recomandăm persoanelor să nu încalce prevederile legale în vigoare privind obligațiile legale ce le revin în momentul când folosesc mijloacele de transport public în comun ale  RATC.

De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să respecte prevederile legale în zonele în care este interzisă oprirea/staționarea voluntară, în special în proximitatea stațiilor destinate mijloacelor de transport public în comun, unităților de învățământ, trecerilor pentru pietoni, locuri special amenajate pentru persoanele cu handicap.

În acest sens, poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au executat și vor exercita în continuare acţiuni tematice pe linia depistării și sancționării conducătorilor auto care nu respectă actele normative în vigoare, riscând ca autovehiculul să le fie ridicat de pe locul unde au oprit/staționat neregulamentar.

În perioada 01.04.2019-30.04.2019, au fost ridicate de pe domeniul public al municipiului Constanța un număr de 90 de autovehicule parcate neregulamentar pe locuri unde staționarea este interzisă prin codul rutier, pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități sau pe spațiul verde.

Tot în luna aprilie 2019, polițiștii locali au acționat în perimetrul adiacent piețelor agroalimentare Tomis 3, Grivița, Brotăcei Eden, în proximitatea zonelor Gara CFR și Henri Coandă din municipiul Constanța, pe linia prevenirii și depistării comercializării de produse din tutun fără timbru legal.

Advertisement

În timpul verificărilor efectuate polițiștii locali au legitimat persoane despre care existau indicii temeinice că ar comercializa ilicit țigări netimbrate, susceptibile a fi produse de contrabandă și care necesită plasarea sub regim vamal, fiind ridicate în vederea confiscării 487 pachete cu țigarete fără timbru accizabil împreună și s- au aplicat 84 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990-privind protejarea populației împotriva unor activități ilicite.

Totodată, au fost găsite abandonate pe domeniul public  din zonele Piața Griviței, Tomis 3 si Autogară Sud un număr de 185 de pachete cu țigări fără timbru legal.

Pe această linie au fost constatate 8 infracțiuni prevăzute de art. 270 alin.3 din Legea 86/2006, fapt pentru care cazurile au fost predate organelor de poliție judiciară în vederea  continuării cercetărilor, în conformitate cu prevederile Codului Vamal.

”Activitățile de verificare și control se vor derula zilnic, iar scopul Direcției Generale Poliția Locală Constanța din cadrul Primăriei Municipiului Constanța nu este acela de a-i amenda pe cetățeni sau de a –i împiedica să desfășoare anumite activități în limite legale, ci acela de a crea un climat de ordine și siguranță publică în municipiul Constanța.

Reamintim numerele de telefon la care cetățenii pot apela cu încredere pentru a semnala situații din sfera noastră de compentență instituțională -0241484205-Dispecerat sau 0799/606142(WhatsApp).

Advertisement

Numai împreună putem asigura un climat public civilizat în municipiul Constanța!”, precizează Biroul de presă al Direcției Poliției Locale.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions