Conecteaza-te cu noi
spit constanta

Actual

În luna octombrie, ITM Constanța a aplicat amenzi de peste un milion de lei. Vezi pentru ce

Published

on

În perioada 1-31 octombrie, ITM Constanța a continuat  activitatea de verificare și control a societăţilor  comerciale care își desfășoară activitatea pe raza judeţului Constanţa.

În luna octombrie, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au efectuat 282 de controale în urma cărora au sancționat  contravențional 58 de angajatatori. Au fost aplicate 88 de sancțiuni contravenționale.

Din acestea, 55 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 919.600  lei și 33 de sancțiuni contravenționale cu  avertisment.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 8  angajatori care foloseau muncă nedeclarată, unde au fost depistate 119 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu amendă  în valoare de 520.000 lei.

Advertisement

Potrivit Biroului de presă al ITM Constanța, cele mai frecvente neconformități constatate au fost:

  • nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității,
  • lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați
  • nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 235 de măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

Tot în luna octombrie, în domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 151 controale, în urma cărora s-au constatat 38 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

S-au aplicat 38 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 27 sancțiuni contravenționale cu  amendă în valoare totală de 113.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă:

  • instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,
  • neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

”În aceeași perioadă, s-au înregistrat 151 de sesizări  ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neîndeplinirea măsurilor dispuse cu ocazia altor verificări,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.

In conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectuate verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.

Advertisement

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions