Connect with us

Societate

În plină stare de alertă, sute de oameni participă la înmormântarea Arhiepiscopului Pimen

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Slujba înmormântării Părintelui Arhiepiscop Pimen este oficiată acum, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Rugăciunile sunt făcute de  de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți. Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei va pleca de aici, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înalt Preasfinția Sa și l-a pregătit cu mult timp înainte. De altfel, într-un interviu acordat anul trecut, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților spunea că a si probat sicriul și îi este potrivit.

foto: spynews.ro

Este doliu în Bucovina și sute de oameni au uitat să respecte distanțarea și s-au îngrămădit și pupe icoanele și sicriul părintelui mort după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

În curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava s-au adunat sute de credincioși, încă de la primele ore ale dimineții, oameni care au vrut să-și ia rămas bun de la păstorul lor, Părintele Arhiepiscop Pimen. Mulți dintre credincioșii au purtat măști de protecție, dar au uitat de distanțarea socială împusă de starea de alertă cauzată de pandemia de coronavirus, iar acest aspect se poate vedea în imaginile care au circulat toată ziua în spațiul public.

foto: click.ro

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Părintelui Pimen a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava încă din seara zilei de 20 mai.

foto: Suceava News Online

Ultima dorință a ÎPS Pimen

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat în lumea veșniciei la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa și-a dat obștescul sfârșit pe un pat de spital, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu noul coronavirus.

Într-un ultim interviu, în urmă cu un an, în Monitorul de Suceava, ÎPS Pimen a mărturisit, între altele, unde și-ar dori să fie înmormântat.

„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană”, spunea ÎPS Pimen.

Cine îi ia locul

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50, la Institutul “Matei Bals” din Capitala, în urma unui al doilea atac de cord. În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreuna cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Ni-Ni şi Chan-Chan vă aşteaptă la Delfinariu. Când puteţi vedea spectacolele

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Porţile Delfinariului s-au deschis larg pentru publicul dornic să-i revadă, să-i aplaude şi să se bucure de exerciţiile realizate de delfinii Ni-Ni și Chan-Chan.

Reamintim că zilnic au loc antrenamente, de la orele 11.00 şi 15.00. În week-end, sunteţi aşteptaţi la 3 reprezentaţii, de la orele 11.00, 13.00 și 15.00.

Reamintim că în starea de alertă au fost luate toate măsurile pentru ca vizitatorii să fie protejați. Au fost instalate dispozitive de dezinfectare a mâinilor și încălțărilor, iar supraveghetorii vor indica locurile pe care le puteți ocupa pentru a asista la spectacolele cu delfini.

De asemenea, la intrare, temperatura corporală va fi măsurată cu ajutorul unui termometru cu infraroșu.
Preţul unui bilet este de 20 de lei pentru adulţi, 5 lei pentru elevi şi studenţi, în vreme ce copiii sub 7 ani pot intra gratuit la spectacole.
În urmă cu câteva minute, pe pagina de Facebook a Delfinariului a fost postat următorul video, însoţit de câteva cuvinte:

“Ni-Ni 🐬 și Chan-Chan 🐬 vă întreabă dacă veniți în weekend la ele să le vizitați. Ce să le transmitem?”

 

Ni-Ni 🐬 și Chan-Chan 🐬 vă întreabă dacă veniți în weekend la ele să le vizitați. Ce să le transmitem? 😊🤗#delfinariu #constanta

Publicată de Delfinariu Constanta pe Joi, 28 mai 2020

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Statul va suporta 45% din salariul brut pentru angajaţii care revin din şomaj tehnic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, cu începere de la ora 19.30, la Guvern va avea loc o şedinţă în care se va aproba proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Printre măsurile care vor fi aprobate se numără plata de la buget a 45% din salariul brut pentru angajații întorși din șomaj tehnic, dar și ajutor lunar de 2.500 de lei pentru angajarea tinerilor și persoanelor de peste 50 de ani.

“Începând cu data de 1 iunie 2020, angajaţii care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 (…) şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părţi din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, se prevede în proiectul de OUG care va intra în ședința de guvern.

De asemenea, se menţionează în proiect, angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.

În proiect se mai propune ca: “Prin excepţie de la prevederile articolului 85 alineat (1) din Legea 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu norma întreagă, persoane în vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alerta instituite, înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceasta categorie, o sumă de 2.500 lei”.

Totodată, “angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei”.

În proiect se menţionează că angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat mai jos:

OUG 10

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Aeroportul Mihail Kogălniceanu va avea sistem performant de supraveghere video

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aeroportul Mihail Kogălniceanu va fi dotat cu un sistem performant de supraveghere video, pentru a putea fi sesizate pătrunderile neautorizate în incintă.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Sistem de supraveghere video, control acces la A.I.M.K.C.”.

Valoarea totală cu TVA a acestui obiectiv de investiții este de  23.249.366 lei. Lucrările vor fi finalizate în decurs de 10 luni.

Având în vedere că Aeroportul Constanţa  este un obiectiv de interes public de importanță strategică, militară, comercială și turistică care deservește zona de Sud-Est a României și este inclus în Strategia de apărare a flancului estic al Alianței Nord Atlantice, este necesar a fi instalat acest sistem care va asigura, pe de o parte detecția perimetrală pentru avertizarea personalului de pază cu privire la pătrunderile neautorizate în incintă, iar pe de altă parte, supravegherea video a unor zone cu regim de securitate ridicat.

“Finanţarea investiţiei se realizează din fonduri europene nerambursabile, din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, exclusiv pentru cofinanțare, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum și din venituri proprii, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.”, a precizat Bogdan Artagea, director general al aeroportului.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: