Conecteaza-te cu noi

Actual

În Vadu Oii, Ciobanu și Gârliciu s-a confirmat prezența virusului pestei porcine

Published

on

În data de 26 iulie 2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii din patru gospodării din localitățile Vadu Oii, Ciobanu și Gârliciu, județul Constanța.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Conform procedurilor specifice, D.S.V.S.A. Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare și se acționează pentru dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Pentru a preveni răspândirea bolii, se aplică măsura de sacrificare a porcilor bolnavi și a celor care au fost în contact cu aceștia, precum și ecarisarea cadavrelor în locațiile avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

Advertisement

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele bolnave și găsite moarte (8 capete).

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite  zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv patru zone de protecție cu o rază de 3 km fiecare și patru de supraveghere cu rază de câte 10 km.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

Advertisement

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, altor autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions