Connect with us

Stiri

Incendiu pe plaja de la Vadu. Cine și de ce l-a declanșat?

Maria Ionescu

Publicat

la

Plaja Vadu a rămas – cel puțin în opinia mea – una dintre puținele plaje libere din România, motiv pentru care este foarte căutată. Drumul până acolo nu este aproape de Constanța și nici lipsit de peripeții. Are aproape 45 de km și trebuie să-l fi făcut de mai multe ori ca să știi exact pe unde trebuie să mergi. După ce ai ieșit din localitatea Vadu, urmează partea de drum de nisip, lungă, lungă, …depinde unde vrei să campezi. Mă rog, drumul are mai bine de 10 km și, potrivit noilor reglementări legale, ar trebui făcut pe jos!. Dacă ai chef să te afli în plină sălbăticie, numai tu și câțiva prieteni, poți să oprești imediat ce ai ajuns cât mai aproape de mare. În apropiere exista un loc feeric, care se numea Vadu Pescarilor. Din păcate, la sfârșitul verii 2015, undeva prin luna septembrie, a avut loc un incendiu violent care a distrus totul pe o rază de câțiva km. Minunata plajă de la Vadu aparține de Rezervația Biosferei Delta Dunării (ARBDD), motiv pentru care devine din ce în ce mai greu să te cazezi cu cortul în zonă.  Pentru cei care nu știu, este important să spunem că, potrivit legii, turiştii au voie să campeze doar în locuri special amenajate. Însă până acum nimeni nu a investit în zonă, așa că turiștii sunt nevoiți (sau ar trebui să fie!) să își cumpere permis de acces și să își lase mașinile la intrarea în localitate. Doar că una este legea și altfel stau lucrurile. Din Vadu și până pe plajă sunt în jur de 10 km și nimeni, niciodată nu-i va face pe jos pentru că așa spune legea.  Mai degrabă turiștii ar renunța la această plajă dacă, la un moment dat, legea va fi impusă clar și va fi și respectată. Că acum chiar nu este respectată! Cu toate acestea există amenzi, iar ele sunt destul de piperate: pot ajunge până la 3.000 de lei. Pentru cei care totuși se vor încumeta să meargă la plajă și să respecte și legea, trebuie să știe că biletele de acces pe plajă se pot cumpăra on-line sau de la Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Un nou incendiu

În această dimineață a avut loc un nou incendiu pe plaja de la Vadu. La mică distanță de cel de anul trecut, doar că de această dată a luat foc o cherhana nefolosită. Și aceasta a ars în totalitate, însă până acum nu s-a stabilit cu exactitate care a fost cauza izbucnirii focului. Se pare că acest loc deservea un punct pescăresc la Marea Neagră. Era o construcţie din scândură acoperită cu stuf şi cu podea de lemn, care a ars în totalitate. În respectiva cherhana erau depozitate cinci butelii încărcate cu propan. Una dintre ele a explodat din cauza dilatării gazului. După cum se prezintă lucrurile, cherhanaua nefolosită era de fapt folosită! Pentru că în caz contrar nu s-ar fi aflat în interiorul ei butelii pline cu propan. Însă cine o folosea și pentru ce este greu de spus. Cert este că deranja foarte tare pe cineva! Din fericire, nu au existat victime omenești.  Pentru stingerea incendiului au intervenit două autospeciale cu echipaj complet. Cel mai probabil incendiul a fost pus intenționat de către localnici sau de crescătorii de oi care își pasc turmele nu departe de această zonă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Marți se oprește apa în zona Tomis Nord din municipiul Constanța. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

RAJA S.A. Constanța va sista furnizarea apei potabile, în ziua de marți, 2 martie 2021, în intervalul orar 08:30 – 18:00, pentru executarea lucrărilor de racordare a unei noi conducte de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, la rețeaua de distribuție existentă de la intersecția str. Ștefăniță Vodă cu aleea Afinei, din municipiul Constanța.

Ca urmare a desfășurării lucrărilor, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii de pe str. Ștefăniță Vodă, tronsonul delimitat de bd. Aurel Vlaicu și str. Badea Cârțan, Complexele Comerciale Vivo și Kaufland, precum și Spitalul Euromaterna.

Totodată, în același interval orar se va furniza apă cu presiune scăzută utilizatorilor din zonele:

  • Ștefăniță Vodă, porțiunea cuprinsă de str. Badea Cârțan și Soveja, precum și unitățile militare din zonă;
  • Soveja, segmentul delimitat de str. Ștefăniță Vodă și ale. Zmeurei;
  • Badea Cârțan, str. Tulcei, ale. Fragilor, ale. Murelor, precum și cei arondați punctelor termice 46, 47, 48.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonele afectate, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile la parametrii optimi în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

Foto: Arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Constanța. Lucrări de investiții în infrastructura de apă și apă uzată. Traficul, îngreunat în mai multe zone

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În municipiul Constanța se execută în prezent lucrări de modernizare și dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate. Acestea sunt desfășurate de către antreprenori și au fost prevăzute în mai multe contracte de lucrări derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, astfel:

  • CL32 Reabilitare conducte aducțiune Constanța, în valoare de 817.836,81 lei cu TVA;
  • CL33 Reabilitare conducte aducțiune și magistrale, stații de pompare apă uzată SP E20 și refulări aferente, în municipiul Constanța, cu o valoare totală de 75.887.435,77 lei cu TVA;
  • CL 34 Reabilitare conducte magistrale tronson 3 Constanța, în valoare de 080.209,20 lei cu TVA.

Investițiile constau în înlocuirea conductelor de alimentare cu apă aflate într-o stare avansată de uzură și degradare, pe o lungime de aproape 12 km pe rețeaua magistrală și 13,5 km pe instalația de aducțiune. Tot în cadrul acestor lucrări este prevăzută extinderea și reabilitarea a 6 km de conducte de refulare ape uzate. În această perioadă, străzile afectate de lucrări sunt Arcului și bulevardele Tomis și Aurel Vlaicu, unde circulația rutieră și pietonală este perturbată în anumite zone. De aceea, colaborăm permanent cu Poliţia Municipală și Poliția Locală Constanța pentru a asigura o circulație corespunzătoare și pentru fluidizarea traficului.

Din cauza gradului mare de deteriorare a vechilor conducte, tronsoane ce au o vechime de peste 70 ani, dar și a zonelor în care acestea sunt pozate, echipele din teren ale constructorilor depun un efort susținut pentru a realiza intervențiile fără a determina disfuncționalități majore în furnizarea apei și fără a afecta infrastructura edilitară existentă în teren (cabluri sau conducte pentru alte utilități). De asemenea, la finalizarea lucrărilor, constructorul are obligația de a finisa lucrările de terasament și de a aduce calea de rulare la starea inițială.

”Ne cerem scuze tuturor cetățenilor pentru disconfortul creat atât la nivelul traficului cât și al ambientului și îi asigurăm că RAJA S.A, alături de Primăria municipiului Constanța, monitorizează desfășurarea lucrărilor, astfel încât acestea să respecte condițiile de calitate și să se încadreze în termenele stabilite prin contract. De asemenea, dorim să amintim constănțenilor că investițiile sunt realizate în beneficiul lor pe termen lung, prin realizarea acestora urmărindu-se îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calitatii apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.”, precizează reprezentanții Biroului de Comunicare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Constanța. Trafic îngreunat la intersecția bulevardului Tomis cu strada Soveja

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de la intersecția bd. Tomis cu str. Soveja, din municipiul Constanța, echipele de intervenție RAJA S.A. au fost nevoite să restricționeze traficul auto pe prima bandă de circulație de pe bd. Tomis pe o porțiune de 10 m, cu sensul de mers către zona Dacia și primele două benzi de circulație de pe str. Soveja pe o porțiune de 50 m, cu sensul de mers dinspre str. B. P.  Hașdeu către bd. Al. Lăpușneanu, astăzi – 19 februarie 2021, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală.

Abonații din zonă nu sunt afectați de această avarie, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparația cu conducta sub presiune.

”Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt.”, precizează Biroul de Comunicare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: