Conecteaza-te cu noi

Actual

Incendiu pe plaja de la Vadu. Cine și de ce l-a declanșat?

Published

on

Plaja Vadu a rămas – cel puțin în opinia mea – una dintre puținele plaje libere din România, motiv pentru care este foarte căutată. Drumul până acolo nu este aproape de Constanța și nici lipsit de peripeții. Are aproape 45 de km și trebuie să-l fi făcut de mai multe ori ca să știi exact pe unde trebuie să mergi. După ce ai ieșit din localitatea Vadu, urmează partea de drum de nisip, lungă, lungă, …depinde unde vrei să campezi. Mă rog, drumul are mai bine de 10 km și, potrivit noilor reglementări legale, ar trebui făcut pe jos!. Dacă ai chef să te afli în plină sălbăticie, numai tu și câțiva prieteni, poți să oprești imediat ce ai ajuns cât mai aproape de mare. În apropiere exista un loc feeric, care se numea Vadu Pescarilor. Din păcate, la sfârșitul verii 2015, undeva prin luna septembrie, a avut loc un incendiu violent care a distrus totul pe o rază de câțiva km. Minunata plajă de la Vadu aparține de Rezervația Biosferei Delta Dunării (ARBDD), motiv pentru care devine din ce în ce mai greu să te cazezi cu cortul în zonă.  Pentru cei care nu știu, este important să spunem că, potrivit legii, turiştii au voie să campeze doar în locuri special amenajate. Însă până acum nimeni nu a investit în zonă, așa că turiștii sunt nevoiți (sau ar trebui să fie!) să își cumpere permis de acces și să își lase mașinile la intrarea în localitate. Doar că una este legea și altfel stau lucrurile. Din Vadu și până pe plajă sunt în jur de 10 km și nimeni, niciodată nu-i va face pe jos pentru că așa spune legea.  Mai degrabă turiștii ar renunța la această plajă dacă, la un moment dat, legea va fi impusă clar și va fi și respectată. Că acum chiar nu este respectată! Cu toate acestea există amenzi, iar ele sunt destul de piperate: pot ajunge până la 3.000 de lei. Pentru cei care totuși se vor încumeta să meargă la plajă și să respecte și legea, trebuie să știe că biletele de acces pe plajă se pot cumpăra on-line sau de la Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Un nou incendiu

În această dimineață a avut loc un nou incendiu pe plaja de la Vadu. La mică distanță de cel de anul trecut, doar că de această dată a luat foc o cherhana nefolosită. Și aceasta a ars în totalitate, însă până acum nu s-a stabilit cu exactitate care a fost cauza izbucnirii focului. Se pare că acest loc deservea un punct pescăresc la Marea Neagră. Era o construcţie din scândură acoperită cu stuf şi cu podea de lemn, care a ars în totalitate. În respectiva cherhana erau depozitate cinci butelii încărcate cu propan. Una dintre ele a explodat din cauza dilatării gazului. După cum se prezintă lucrurile, cherhanaua nefolosită era de fapt folosită! Pentru că în caz contrar nu s-ar fi aflat în interiorul ei butelii pline cu propan. Însă cine o folosea și pentru ce este greu de spus. Cert este că deranja foarte tare pe cineva! Din fericire, nu au existat victime omenești.  Pentru stingerea incendiului au intervenit două autospeciale cu echipaj complet. Cel mai probabil incendiul a fost pus intenționat de către localnici sau de crescătorii de oi care își pasc turmele nu departe de această zonă.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions