Connect with us

Administratie

Începe goana după mașinile parcate aiurea. Ce amenzi a pregătit Primăria Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Decebal Făgădău, pprimarul municipiului Constanța, a anunțat că, până pe 15 noiembrie vor fi ridicate de pe domeniul public toate mașinile neidentificate. De asemenea, tuturor celor care vor parca neregulamentar li s-au pregătit amenzi consistente.

Astfel, conform proiectului de hotărâre adoptat, miercuri, 31 octombrie a.c., de către Consiliul Local Municipal Constanța, șoferii care își parchează mașinile în locuri nepermise vor trebui să suporte cheltuielile de ridicare, în total 630 de lei. La toate acestea se adaugă, conform documentului și drumul până la locul unde va fi depozitat. Asta înseamnă 450 de lei sancțiunea pentru ridicare, 120 de lei pentru transport și câte 60 de lei pentru parcare 24 de ore.

“Ultima mențiune de astăzi este legată de regulamentul de ridicare a mașinilor parcate pe unde te miri, unde și după ce am avut nenumărate consultări, după ce am avut caracatițe și caracatițe anulate în instanță, după ce am avut modificări ale cadrului legislativ, astăzi avem un regulament. Le recomand constănțenilor să respecte regulile de circulație, vom continua în același timp identificarea mașinilor abandonate și curățarea, igienizarea domeniului public de toate hârburile, de toate ruinele folosite fie ca adăpost pentru cei fără locuință, fie punct de colectare informală a pieselor de schimb. Pentru cei care de obicei parchează te miri cum, pe spațiul verde, pe trotuar, vă spun că le recomand să nu ajungă în situația în care le vom ridica mașina pentru că o vom face”, a anunțat primarul Făgădău.

Totodată, edilul le-a adus la cunoștință șoferilor constănțeni că acțiunea va fi demarată începând cu data de 15 noiembrie a.c. De atunci, spune Făgădău, vor fi ridicate mașinile indiferent de proprietar, indiferent de marcă, indiferent de valoarea mașinii.

De mâine vom începe popularizarea, știți foarte bine că nu am luat nicio măsură peste noapte, ci în prima etapă vom veni ca și la parcarea cu sms, ca și la schimbarea cu sensuri de circulație peste tot venim întâi și facem campanii de conștientizare. Cred că până pe 15 noiembrie este suficient timp pentru a le aduce tututor oamenilor la cunoștință că OK, vedeți ea este mașina care ridică mașinile, după care vom trece la acțiune. Începând cu 15 noiembrie vom ridica mașinile indiferent de proprietar, indiferent de marcă, indiferent de valoarea mașinii”, a completat primarul.

Acțiunea nu este o premieră pentru administrația constănțeană. În repetate rânduri, Poliția Locală Constanța a transmis informări cu privire la astfel de acțiuni. Tot polițiștii de la Locală au informat că acțiunea se derulează conform prevederilor art. 3 alin. 3 și art 4 alin 2 din Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, cu modificările ulterioare, a art. 7 din H.G. nr. 156/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 cu modificărilor ulterioare.

Comments

comments

Administratie

Navetiștii între Năvodari și Constanța vor condiții decente de transport: „nu vrem să fim îngrămădiți ca niște sardine“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

De mulți ani, cei care fac naveta între Năvodari și Constanța vor, nici mai mult, nici mai puțin, să aibă parte de un transport în comun civilizat. Numeroși cetățeni, în special locuitori ai orașului Năvodari, s-au plâns de faptul că s-au săturat să circule precum sardelele. Oamenii au solicitat în repetate rânduri autorităților județene găsirea unor soluții pentru a face față numărului mare de călători. Din păcate, până în prezent s-a făcut mult prea puțin în acest sens. Consilierul local din partea Partidului Mișcarea Populară Năvodari, Costel Aurelian Dumitrașcu, care a lansat, pe Facebook, în urmă cu doi ani, evenimentul „Merităm un transport în comun decent!“, a scris pe rețeaua de socializare că lucrurile se învârt într-un cerc vicios, în care toată lumea caută vinovați, inclusiv partidele politice, dar nimeni nu vine cu soluții concrete.

„Degeaba dăm vina pe autorități sau pe firma de transport în comun dacă nu studiem legislația pentru a putea înțelege unde-i problema. Așa că le luăm pe rând. Când s-a eliberat prima licență de transport în comun pe ruta Năvodari-Mamaia-Constanța, populația orașului era la jumătate față de acum, implicit și navetiștii erau mult mai puțini. Greșeala autorităților județene a fost că nu au adaptat programul de transport la noile date demografice (populația în creștere) iar la fiecare cinci ani ANR a eliberat noi licențe pentru același tip de mașini pentru că cerințele din program erau aceleași. În momentul de față, operatorul își respectă obligațiile. Nu ia oameni decât pe scaune iar timpii de plecare de la cap de linie sunt regulamentari. Drept dovadă este faptul că în ultimele zile, deși se fac controale zilnice, nu s-a mai aplicat nicio sancțiune. Însă asta nu-i ajută cu nimic pe navetiști. Pozele de mai jos sunt făcute astăzi, într-o stație unde microbuzele n-au ajuns o perioadă bună de timp, asta pentru că locurile de pe scaune se umpleau din centru, iar șoferii plecau direct spre Constanța. Însă pe navetiști nu-i interesează legislația sau actualele controale ale autorităților. Pe navetiști îi interesează strict să aibă condiții decente de transport în comun și nu fie îngrămădiți ca niște sardine într-o cutie fără aer.

În 2019 actualele licențele ar fi trebuit să expire iar în mod normal și logic Consiliul Județean Constanța ar fi urmat să organizeze alte licitații prin care să le impună viitorilor operatori (sau actuali) să vină cu autovehicule care au minim 35 de locuri pe scaune, ci nu 19 cât sunt în prezent. Dar ministrul transporturilor PSD a avut grijă să prelungească valabilitatea actualelor licențe până în anul 2023.

Acum ce facem? Ne ținem de controale până în 2023 și abandonăm oamenii în stații? Sau ne punem toți la aceeași masă și căutăm soluții?

Operatorul de pe ruta Năvodari-Mamaia-Constanța s-a lăudat că a cumpărat un microbuz nou și că vor mai urma și altele. Dacă chiar va face asta, îmi dă de înțeles că măcar încearcă să rezolve din probleme. Dar nu este de ajuns.

Navetiștii trebuie să înțeleagă că atât autoritățile locale cât și cele județene nu au cadru legal pentru a le impune operatorilor să-și cumpere autovehicule cu mai multe locuri. Dar, dacă operatorul cere de bună voie să i se modifice licența și să i se permită măcar la orele de vârf să poată băga autobuze pe traseu, nu cred că vom avea consilieri județeni atât de tâmpiți încât să se opună din nou unui proiect în beneficiul navetiștilor.

În concluzie, mingea se află la mijlocul terenului și nimeni nu dă cu piciorul în ea. Invit pe această cale operatorul să asculte de cererile oamenilor și să ceară CJC-ului să-i modifice licența. Însă, navetiștii trebuie să se mai gândească la un aspect. Prețul unui microbuz nou nu este același cu prețul unui autobuz nou. Investind în autobuze, există posibilitatea ca operatorul să mai umble și la prețul biletelor pentru a-și amortiza investiția. Oare sunt dispuși navetiștii să plătească în plus pentru confortul lor?“, a scris Dumitrașcu pe Facebook.

Acesta a mai spus că, în caz contrar, cea mai bună soluție rămâne în continuare propunerea PMP-ului cu înființarea unui nou traseu pe ruta Lumina-Năvodari-Mamaia-Constanța, traseu ce va fi deservit doar de autovehicule cu minim 35 de locuri.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Încă o stradă cu sens unic în Constanța. Vezi unde!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Începând de vineri, pe o stradă din municipiul Constanța se va circula pe un singur sens. Mai precis, este vorba despre strada Farului, pe care Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban, va monta zilele următoare indicatoarele rutiere care vor reglementa circulația. Conducătorii auto trebuie să știe că de vineri vor circula pe strada Farului numai dinspre bulevardul Tomis spre bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

„Rugăm participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Atenție șoferi! Se închide o intersecție importantă din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța anunță că, prin SC Confort Urban SRL, acționează în această noapte pe strada I.G. Duca, tronsonul cuprins între strada Țepeș Vodă și bulevardul Alexandru Lăpușneanu, unde se realizează lucrări de asfaltare.

„În același timp, se va decoperta stratul de asfalt pe strada Baba Novac, între străzile Străjerului și Dezrobirii. Intervențiile se vor desfășura între orele 21:00 și 06:00, iar în tot acest interval orar, traficul va fi restricționat, alternativ, pe câte un sens de mers. Miercuri noapte, echipele administratorului tramei stradale vor freza și asfalta centrul intersecției bulevardului Tomis cu bulevardul Aurel Vlaicu. Pentru buna desfășurare a lucrărilor, circulația autovehiculelor va fi restricționată total, miercuri, 17 iulie, între orele 21:00 – 06:00, în zona în care se asfaltează iar traficul rutier va fi redirijat la dreapta, din orice direcție de mers. Rugăm conducătorii auto să manifeste atenție sporită, să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să nu staționeze autovehiculele în zona în care se reabilitează infrastructura rutieră“, spun cei de la Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: