Connect with us

Actual

Incredibil! Locuitorii din alte județe NU POT DONA sânge la Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la

În toate spitalele din țară sunt zeci de mii de bolnavi,  unii în stare gravă sau foarte gravă. Pe lângă faptul că sunt tratați de medici și îngrijiți de personalul din spitale, mulți bolnavi au nevoie de sânge. Acesta este folosit pentru diferite intervenții chirurgicale, transfuzii necesare pentru tratarea unor boli sau în cazul unor accidente soldate cu pierderi masive de sânge. Din acest motiv, există în fiecare județ câte un Centru de donare de sânge. Nu sunt foarte mulți donatori, cu toate că mulți dintre noi am putea renunța la câteva sute de ml de sânge, care oricum se reface și dă organismului o altă prospețime.  Însă, din păcate, nu avem educația necesară și nimeni nu se grăbește să ne învețe pe toți cetățenii importanța acestui lucru. Cu fiecare comunicat de presă pe care îl primim de la centrul de donare, aflăm că  sunt așteptate toate persoanele sănătoase care  doresc să  îi  ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional. Mai apoi, este specificat faptul că pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani ( pentru prima donare 18-60 de ani în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50kg (în funcție de înălțime, constituție, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă. Persoanele care au peste 50 de ani trebuie să aduca de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență  cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge. Cu  3  zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! Donatorii beneficiază ulterior, la cerere, de 7 tichete de masă pentru produse alimentare, de o zi liberă de la locul de muncă dar și de decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciu și localitatea în care se efectuează donarea de sânge!

Locuitorii din alte județe, nu pot dona la Constanța

Legea nu precizează nicăieri că donatorii trebuie să aibă domiciliul în județul în care urmează să facă donarea de sânge. Undeva, în normele de reglementare există stipulat acest lucru, de care se prevalează angajații centrelor de donare. Să fiu mai explicită:  un prieten al meu, care este născut și a trăit multă vreme la Constanța, s-a mutat de o perioadă de timp la București. Între timp, cartea lui de identitate precizează că are domiciliul în alt județ decât Constanța. În urmă cu două zile, fiind acasă la familia lui, a aflat că un vechi prieten este internat în spital și are nevoie de sânge. Fără a sta pe gânduri, s-a dus imediat la centrul de donare de la Constanța și a vrut să doneze. Cu atât mai mult cu cât la București donează mereu când vreun cunoscut are nevoie de sânge.   Dar… surpriză! Cu stupoare a aflat că nu poate dona în orașul său natal, deoarece cartea de identitate precizează că are un alt domiciliu. În aceste condiții, ne întrebăm cum stau lucrurile pe parcursul verii, când județul nostru este luat cu asalt de milioane de turiști. Ce se întâmplă în cazul în care unul dintre ei are nevoie de sânge? Familia și prietenii săi nu pot dona? Este nevoie de o prezență mult mai mare a donatorilor constănțeni? Este o mare nedreptate, pe de-o parte, și o grosolană interpretare a legii în domeniu. Pe de altă parte, îmi vine în minte o întrebare banală: dacă merg cu mașina în țară, împreună cu un copil și avem un accident în oricare alt județ, ce se întâmplă? Mă refer la faptul că noi am avea nevoie de sânge, iar însoțitorii noștri nu ar putea dona din simplul motiv că accidentul s-a produs într-un alt județ? Și când spun însoțitori mă refer la cei mai apropiați membri ai familiei. Vi se pare normală o asemenea tâmpenie? Mie una nu. Sunt extrem de revoltată și poate că vom putea face ceva în viitor și pentru îndreptarea unor astfel de situații. Am mai întâlnit astfel de cazuri în care mai mulți prieteni au ajuns la Spital pentru a dona pentru un amic al lor care avusese un accident rutier și nu au putut pentru că nu erau din respectivul oraș. Nu-i posibil așa ceva! Ce putem face?

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Rupt de beat la volan, un bărbat din Medgidia s-a ales cu dosar penal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, polițiștii din Medgidia au descoperit la volanul unui autoturism un bărbat extrem de beat.  Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, incidentul s-a produs în jurul orei 20.30. 

”Polițiști din cadrul Biroului Rutier Medgidia au identificat un bărbat, de 50 de ani, care a condus un autoturism pe strada Poporului din municipiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. 

 În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE face PRĂPĂD. Furnizorii de energie, amendați drastic pentru practicile privind liberalizarea pieței

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a aplicat sancțiuni în cuantum de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

„Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică. Au fost verificate următoarele aspecte:

modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei pentru:

nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru:

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

ANRE va continua să deruleze acțiuni  de  control  pe măsură  ce ne vor fi sesizate și alte posibile  încălcări ale reglementărilor incidente procesului de liberalizare și nu numai.“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța. Un bărbat care a refuzat să oprească mașina la semnalul polițiștilor a fost reținut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 1 martie a.c., în jurul orei 15.10, polițiști din cadrul Postului de Poliție Topraisar au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism al cărui conducător nu s-a conformat indicațiilor polițiștilor. Concret, acesta a întors vehiculul și și-a continuat drumul.

Polițiștii au pornit în urmărirea fugarului, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Posibil ca bărbatul care era la volan să se fi speriat – cert este că, la un moment dat acesta a oprit vehiculul și a fugit. În scurt timp, a fost prins și condus la sediul poliției pentru lămurirea situației de fapt.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul în cauză, de 23 de ani, avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru perioada în curs.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: