Connect with us

Politica

Inflația și indicele ROBOR cresc galopant, iar Mugur Isărescu recomandă românilor să bea ceai de tei!

Published

on

În timp ce inflația și indicele ROBOR la trei luni cresc galopant, președintele Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, le recomandă românilor să bea… ceai de tei.

“(…) În trimestrul I din 2022, au fost mai multe canale, dar presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, preţurile energiei s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, dar şi pe un fundal de, să spunem, început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză, e înțeles. Dar eu cred că autoritățile trebuie să transmită calm. Mai bem câte un ceai de tei. E un sfat bun, pentru că şi acest canal psiho-social, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările nu fac bine”, a spus guvernatorul BNR la prezentarea raportului pe inflaţie în primul trimestru.

Isărescu a afirmat că dobânda de referință nu va mai scădea. Practic, aceasta ar urma să mai crească de la 3.75, cât a fost până acum, la 5% pe viitor. Isărescu spune că inflația va scădea, însă nu va mai ajunge la 2%, acolo unde era ținta, ci va ajunge la o medie de 5%.

BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor. BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

De asemenea, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 5,44%, în creştere faţă de miercuri, când indicele a atins 5,37%.

Sursa: dcnews.ro, stiripesurse.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta