Conecteaza-te cu noi

Politica

Inițiativă PRO România: Pachet legislativ pentru diminuarea riscului de falimentare a agențiilor de turism

Published

on

Partidul Pro România a depus la Senat un proiect legislativ prin care dorește ca statul să vină în sprijinul fermierilor, al agențiilor de turism și al administratorilor de plaje. Printre altele, PRO România propune prelungirea termenului pentru rambursarea contravalorii pachetului de servicii turistice de către agenția de turism, dacă turistul refuză reprogramarea sau alt pachet, de la 14 zile până la 31.12.2020. Această măsură, spun cei de la PRO România, poate salva operatorii economici din domeniu de la faliment. În plus, pentru administratorii de plaje pe litoralul Mării Negre, se prevede în inițiativă armonizarea calculului pentru plata chiriilor cu numărul de zile rămase efectiv din acest sezon și proporțional cu noul număr de șezlonguri permise, conform normelor de siguranță și prevenție. Nu în ultimul rând, PRO România propune ca, pe timp de secetă, fermierii să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază toți operatorii economici care au fost afectați de COVID -19, conform prevederilor OUG 37/2020. Măsura vizează posibilitatea amânării creditelor bancare până la data de 31.10.2020.

„Guvernul întârzie să vină cu măsuri care să rezolve provocările din ultima perioadă. Întregi segmente economice se sting sub povara fiscală, iar Executivul nu schimbă placa promisiunilor. PRO România vine, ca de obicei, cu proiecte legislative gata de implementat, cu soluții care se dovedesc a fi oxigen pentru economia românească. Vom depune eforturi pentru obținerea de sprijin politic, astfel încât aceste proiecte să devină legi în folosul cetățenilor”, a declarat deputatul PRO România Mircea Dobre, inițiator al proiectului.

„Lege privind măsuri economice și fiscal-bugetare

Art.I.

Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2018 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 728 din 23 august 2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, pentru pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate comercializate anterior decretării stării de urgență pentru anul 2020, dacă încetarea contractului este determinată de măsurile  restrictive impuse de autorități în vederea limitării răspândirii coronavirusului Covid19 și călătorul nu acceptă un alt pachet sau reprogramarea pachetului, rambursarea tuturor plăților efectuate de către turist sau de agențiile intermediare în numele turistului  se realizează, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, nu mai târziu de 31.12.2020.

Advertisement

Art. II

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează, după cum urmează:

La articolul 7,  după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) În cazul în care, în cursul unui an, un contribuabil intră în inactivitate temporară , voluntară sau impusă de autorități, ca urmare a apariției unei epidemii sau pandemii și/sau pentru prevenirea extinderii răspândirii bolii contagioase, după caz, acesta rămâne în sistemul de impunere reglementat de prezenta lege şi nu mai datorează impozitul specific începând cu luna următoare.

La articolul 8,  după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

Advertisement

(11) Contribuabilii prevăzuți la art. 6 alin (3), după încetarea unei perioade de stare de urgență, declară și plătesc impozitul specific pentru anul în care a existat starea de urgență, până la sfârșitul anului următor, doar pentru locurile efectiv ocupate.

Art. III

(1) Prin derogare de la articolul 3 alineat (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 220 din 10 martie 2006 cu modificările și completările ulterioare, sezonul turistic estival pe litoralul Mării Negre începe la data când autoritățile vor ridica restricțiile privind activitatea turistică pe litoral și se încheie la data de 30 septembrie.

(2) În termen de 10 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pentru punerea în aplicare a prevederilor alineatului (1) autoritatea publică centrală cu atribuții în domeniul mediului, apelor și pădurilor modifică și completează articolul 5 din Anexa 2 al Ordinului nr. 454/2013 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind organizarea și desfășurarea licitației publice pentru atribuirea contractelor de închiriere a plajei Mării Negre, a Contractului-cadru de închiriere a plajei Mării Negre și a Listei sectoarelor de plajă libere propuse spre închiriere, cu modificările și completările ulterioare și autoritatea publică centrală cu atribuții în domeniul turismului modifică și completează Anexa 4 a Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, aprobate prin din Ordinul nr. 1204/2010, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât chiria aferentă suprafețelor de plajă se va diminua, astfel:

  1. a) în funcție de numărul de zile rămase efectiv din sezonul conform alineat (1) raportat la numărul zilelor aferent sezonului estival așa cum este definit în articolul 3 alineat (1) din OUG 19/2006 cu modificările și completările ulterioare.
  2. b) proporțional cu numărul de șezlonguri reduse conform alineat (2) la aceeași suprafață de plajă.

Art. IV

Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori publicată în Monitorul Oficial al României nr. 261 din 30 martie 2020 cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

Advertisement
  1. La articolul 2 după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:

(11) Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

  1. La articolul 2 după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7) cu următorul cuprins:

(7) Măsura prevăzută la alin. (11) se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Art. V

Prin derogare de la art . 460 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2020, autoritățile publice locale vor acorda, operatorilor economici a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 25% în trimestrul 1 al anului 2020 comparativ cu anul anterior sau dețin certificat de stare de urgență, scutirea de impozit pe perioada suspendării activității prin decizia autorităților publice sau a deciziilor conducerilor operatorilor economici datorită efectelor Covid 19.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions