Connect with us

Politica

Inițiativă PRO România: Pachet legislativ pentru diminuarea riscului de falimentare a agențiilor de turism

Tatian Iorga

Publicat

la

Partidul Pro România a depus la Senat un proiect legislativ prin care dorește ca statul să vină în sprijinul fermierilor, al agențiilor de turism și al administratorilor de plaje. Printre altele, PRO România propune prelungirea termenului pentru rambursarea contravalorii pachetului de servicii turistice de către agenția de turism, dacă turistul refuză reprogramarea sau alt pachet, de la 14 zile până la 31.12.2020. Această măsură, spun cei de la PRO România, poate salva operatorii economici din domeniu de la faliment. În plus, pentru administratorii de plaje pe litoralul Mării Negre, se prevede în inițiativă armonizarea calculului pentru plata chiriilor cu numărul de zile rămase efectiv din acest sezon și proporțional cu noul număr de șezlonguri permise, conform normelor de siguranță și prevenție. Nu în ultimul rând, PRO România propune ca, pe timp de secetă, fermierii să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază toți operatorii economici care au fost afectați de COVID -19, conform prevederilor OUG 37/2020. Măsura vizează posibilitatea amânării creditelor bancare până la data de 31.10.2020.

„Guvernul întârzie să vină cu măsuri care să rezolve provocările din ultima perioadă. Întregi segmente economice se sting sub povara fiscală, iar Executivul nu schimbă placa promisiunilor. PRO România vine, ca de obicei, cu proiecte legislative gata de implementat, cu soluții care se dovedesc a fi oxigen pentru economia românească. Vom depune eforturi pentru obținerea de sprijin politic, astfel încât aceste proiecte să devină legi în folosul cetățenilor”, a declarat deputatul PRO România Mircea Dobre, inițiator al proiectului.

„Lege privind măsuri economice și fiscal-bugetare

Art.I.

Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2018 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 728 din 23 august 2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, pentru pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate comercializate anterior decretării stării de urgență pentru anul 2020, dacă încetarea contractului este determinată de măsurile  restrictive impuse de autorități în vederea limitării răspândirii coronavirusului Covid19 și călătorul nu acceptă un alt pachet sau reprogramarea pachetului, rambursarea tuturor plăților efectuate de către turist sau de agențiile intermediare în numele turistului  se realizează, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, nu mai târziu de 31.12.2020.

Art. II

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează, după cum urmează:

La articolul 7,  după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) În cazul în care, în cursul unui an, un contribuabil intră în inactivitate temporară , voluntară sau impusă de autorități, ca urmare a apariției unei epidemii sau pandemii și/sau pentru prevenirea extinderii răspândirii bolii contagioase, după caz, acesta rămâne în sistemul de impunere reglementat de prezenta lege şi nu mai datorează impozitul specific începând cu luna următoare.

La articolul 8,  după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

(11) Contribuabilii prevăzuți la art. 6 alin (3), după încetarea unei perioade de stare de urgență, declară și plătesc impozitul specific pentru anul în care a existat starea de urgență, până la sfârșitul anului următor, doar pentru locurile efectiv ocupate.

Art. III

(1) Prin derogare de la articolul 3 alineat (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 220 din 10 martie 2006 cu modificările și completările ulterioare, sezonul turistic estival pe litoralul Mării Negre începe la data când autoritățile vor ridica restricțiile privind activitatea turistică pe litoral și se încheie la data de 30 septembrie.

(2) În termen de 10 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pentru punerea în aplicare a prevederilor alineatului (1) autoritatea publică centrală cu atribuții în domeniul mediului, apelor și pădurilor modifică și completează articolul 5 din Anexa 2 al Ordinului nr. 454/2013 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind organizarea și desfășurarea licitației publice pentru atribuirea contractelor de închiriere a plajei Mării Negre, a Contractului-cadru de închiriere a plajei Mării Negre și a Listei sectoarelor de plajă libere propuse spre închiriere, cu modificările și completările ulterioare și autoritatea publică centrală cu atribuții în domeniul turismului modifică și completează Anexa 4 a Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, aprobate prin din Ordinul nr. 1204/2010, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât chiria aferentă suprafețelor de plajă se va diminua, astfel:

  1. a) în funcție de numărul de zile rămase efectiv din sezonul conform alineat (1) raportat la numărul zilelor aferent sezonului estival așa cum este definit în articolul 3 alineat (1) din OUG 19/2006 cu modificările și completările ulterioare.
  2. b) proporțional cu numărul de șezlonguri reduse conform alineat (2) la aceeași suprafață de plajă.

Art. IV

Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori publicată în Monitorul Oficial al României nr. 261 din 30 martie 2020 cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 2 după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:

(11) Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, dar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

  1. La articolul 2 după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7) cu următorul cuprins:

(7) Măsura prevăzută la alin. (11) se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Art. V

Prin derogare de la art . 460 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2020, autoritățile publice locale vor acorda, operatorilor economici a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 25% în trimestrul 1 al anului 2020 comparativ cu anul anterior sau dețin certificat de stare de urgență, scutirea de impozit pe perioada suspendării activității prin decizia autorităților publice sau a deciziilor conducerilor operatorilor economici datorită efectelor Covid 19.

Comments

comments

Politica

Orban, amendat cu 3.000 de lei după cheful de la Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a plătit, sâmbătă, două amenzi în cuantum de 3.000 de lei pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise, după ce o poză cu liderul PNL în care nu respectă regulile acestea a fost publicată vineri de social-democratul Eugen Teodorovici.

“Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție.

Totul a plecat de la o fotografie în care apar premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri în biroul acestuia, unde se fumează și se consumă alcool, a devenit virală pe Facebook. Sursa: euractiv.ro

Potrivit informațiilor pe care STIRIPESURSE.RO le deține, poza a fost făcută chiar de omul de încredere a lui Ludovic Orban. Este vorba despre Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului. Dancă a făcut poza, alături de mai multe, și a vrut să o distribuie unor miniștri care lipseau din biroul respectiv. Însă, din nefericire pentru liberali, poza a fost distribuită unei alte persoane, un fost consilier al Liei Olguța Vasilescu.

După ce fotografia a devenit virală pe internet, premierul Orban a venit cu explicații.

„Este o poză de ziua mea, după ora 15 că eram cu mai mulţi colegi de-ai mei, mi-au făcut o surpriză şi au venit să-mi ureze la mulţi ani. După ce au venit i-am servit, vedeţi că sunt farfurii pe masă. I-am servit cu o gustare, cu un pahar de bere, de whiskey. Faptul că nu purtam mască se datora în primul rând faptului că eram după ce mâncasem şi îi servisem pe colegi cum e firesc “, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri seară, pentru MEDIAFAX.

Iată imaginea completa:

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Doliu în PMP Constanța! Un membru important al partidului a murit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a colegului nostru, Tudoran Marin. Acesta urma să candideze pentru functia de primar al comunei Cerchezu. PMP Constanța își exprimă întreaga compasiune și susținere față de familia îndurerată. Dumnezeu să il odihnească în pace!

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Consilierii PNL din Cumpăna, protest cu banderole albe împotriva primăriței Gâju

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Grupul de consilieri locali PNL din cadrul Consiliului Local Cumpăna au protestat în ședința de Consiliu Local desfășurată joi, 28 mai a.c., împotriva primarului Mariana Gâju și a consilierilor locali PSD, prin purtarea unei banderole albe pe mână. Practic, ei reclamă, în primul rând, față de lipsa de transpearență a Primăriei și față de un comportament abuziv, de a nu include propunerile lor în discuția Consiliului Local.

“Având în vedere atitudinea negativă pe care conducerea actuală a Primăriei Cumpăna o manifestă cât și împiedicarea, cu bună știință, a consilierilor locali liberali de a-și aduce contribuţia si desfasura activitatea în cadrul Consiliului Local al Comunei Cumpana, noi, Organizația Locala PNL Cumpăna, dorim să vă aducem la cunoștință următoarele: ne-am adresat Prefectului județului Constanța, domnul George Niculescu prin adresa numarul: 25423-8781 din 18.05.2020, pentru a analiza activitatea conducerii Primariei Cumpana legata de: adresele cu initiative de proiect pentru Consiliul Local Cumpana, depuse de consilieri locali PNL care nu sunt trecute pe ordinea de zi si discutate in cadrul Consiliului Local Cumpana, adresele prin care se cer informatii referitoare la activitatea Primariei Cumpana si care nu primesc raspuns sau sunt necesare reveniri la aceste adrese pentru a primi un raspuns, nu se trec in Procesul Verbal al sedintei de Consiliu Local, toate interpelarile, propunerile si observatiile venite din partea consilierilor locali PNL”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Cumpăna remis redacției.

De altfel, George Tufă, președintele PNL Cumpăna anunță că vor protesta la fiecare ședință de Consiliu Local prin purtarea banderolei albe la braț și spune, într-o postare pe contul său de Facebook faptul că vremea… partidului unic a trecut și că singurul scop al demersurilor consilierilor liberali din localitate privește asigurarea de condiții mai bune de trai pentru cetățeni. Mai mult, liberalii din Cumpăna acuză că proiectele lor nu sunt luate în considerare de primarul Mariana Gâju, acestea ajungând să fie blocate… intenționat de edil. Iată detaliile.

“Au trecut 30 de ani de când ne-am recâștigat dreptul la democrație și observăm că, din punct de vedere politic, unii nu reușesc să se reformeze, se ancorează în trecut, incapabili să înțeleagă noțiuni ca “dezbatere”, “concurență”, “conlucrare”. Doream și dorim în continuare să vedem un alt mod de a face politică, un alt tip de discurs, o altă polemică – benefică nouă, tuturor. Vremea Partidului Unic a trecut: trăim într-un regim democratic în care mai multe partide înseamnă mai multe opinii, din confruntarea cărora reiese cea mai bună soluţie pentru cetăţeni. În ziua de azi, dacă faci parte din alt partid, nu trebuie, automat, să fii considerat dușman. Consilierii PNL lucrează in interesul comunei, nu împotriva partidului din care face parte primarul! De cele mai multe ori, adresele noastre către Consiliul Local și către Primărie nu primesc un răspuns în termenul legal; nici după reveniri nu sunt luate în considerare sau nu primesc răspuns. Inițiativele consilierilor locali PNL – cele de pe ordinea de zi! – nici măcar nu sunt supuse discuţiilor! Grupul celor patru consilieri liberali din Consiliul Local Cumpăna se implică în mod constant cu inițiative de proiecte și propuneri în interesul comunității noastre, inițiative care sunt blocate intenționat și în mod constant de către Primarul Comunei Cumpăna și de cei 13 consilieri PSD! Mai grav şi, de fapt, ilegal este că nu toate interpelările și propunerile consilierilor liberali sunt consemnate în Procesele Verbale ale ședințelor Consiliului Local! Scopul nostru nu este sancţionarea conducerii Primăriei, ci dorim ca atât locuitorii comunei Cumpăna cât și doamna Primar să înțeleagă că membrii echipei PNL din Consiliul Local Cumpăna sunt hotărâți să lupte pentru proiectele lor în folosul comunității noastre. Repetăm, în speranţa că se va auzi: vremea Partidului Unic a trecut, vremea Primarului care se comportă ca un vătaf pe moșie a trecut! Doamna Primar trebuie să înțeleagă că țipând la consilierii PNL din Cumpăna, jignindu-i, ignorându-i, de fapt țipă la locuitorii din Cumpăna care au votat ca liberalii să îi reprezinte, pe ei îi jignește și îi ignoră! Doamna Primar este la mandatul cu numărul cinci, anii au trecut, dar încă nu se vede acea comună europeană care ar trebui să fie Cumpăna. Nu desconsiderăm tot ce s-a făcut în ultimii 20 de ani, dar nu suntem nici atât de naivi încât să nu ne dăm seama că se putea mai mult! Mult mai mult!”, scrie liderul PNL Cumpăna și pe contul său de Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: