Conecteaza-te cu noi

Politica

Inițiatorul legii pentru instituirea Zilei Dobrogei, lăsat pe dinafară. Gigi Chiru: ”Nu m-a invitat nimeni la niciun eveniment”

Published

on

În urmă cu 140 de ani, România traversa una din cele mai zbuciumate pagini din istoria sa. La sfârșitul Războiului de Independență, tânărul stat român, abia înființat oficial la 1859, se găsea în situația de a ceda Rusiei trei județe din sudul Basarabiei. Ca o compensare, marile puteri au acordat României dreptul de anexare a Dobrogei – o provincie cu aspect oriental, extrem de săracă, populată de musulmani (turci și tătari), români și bulgari. Pe 14 noiembrie 1878, la Brăila, Carol I – ”prin grația lui Dumnezeu și voința națională Domn al Românilor”, a citit Proclamația către dobrogeni, actul prin care Dobrogea a devenit parte componentă a statului român.

”Locuitorilor Dobrogei, Marile puteri europene, prin tratatul din Berlin, au unit țara voastră cu România. Noi nu intrăm în hotarele voastre, trase de Europa, ca cuceritori: dară, o știți și voi, mult sânge românesc s-a vărsat pentru desrobirea popoarelor din dreapta Dunării. Locuitorilor de orice naționalitate și religiune, Dobrogea vechea posesiune a lui Mircea-cel-Bătrân și a lui Ștefan-cel-Mare, de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnați de un Stat, unde nu voința arbitrară, ci numai legea dezbătută și încuviințată de națiune hotărăște și ocârmuiește. Cele mai sfinte și mai scumpe bunuri ale omenirii: viața, onoarea și proprietatea sunt puse sub scutul unei Costituții pe care ne-o râvnesc multe națiuni străine. (…) Noi luăm astăzi în stăpânire provincia Dobrogea, care devine și este țară română, și, trimițându-vă domneasca noastră salutare, vă urăm ca această zi să devină pentru această nouă parte a României începutul unui viitor de pace…”.

În aceeași zi de 14 noiembrie 1878, armata și administrația română debarcau pe pământul Dobrogei, la Gheget – Smârdanul Nou.

O inițiativă a lui Gigi Chiru

Advertisement

Abia după 137 de ani, ziua de 14 noiembrie a devenit în mod oficial Ziua Dobrogei. Vorbim aici de o lege inițiată de fostul senator Christian Gigi Chiru și susținută de toți parlamentarii dobrogeni, indiferent de culoarea lor politică.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la data de 9 septembrie 2015, de Plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

De fiecare dată când în discuție a intervenit acest subiect, fostul parlamentar constănțean a vorbit cu bucurie despre proiectul său, despre Dobrogea și Ziua Dobrogei. Gigi Chiru a spus de nenumărate ori că este important să amintim cine suntem, ceea ce ne caracterizează și care sunt reperele noastre istorice.

Astăzi, de Ziua Dobrogei, fostul senator Gigi Christian Chiru a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pe care îl prezentăm și noi:

Buna dimineața, Dobrogea!
 Bună dimineața, dobrogeni!

Advertisement

Astăzi este despre noi, despre mândria de a fi dobrogean. 
Sunt fericit să mă găsesc acasă, la Eforie, bucuros că m-am născut și trăiesc într-un ținut minunat, cu oameni buni, harnici, cu tineri frumoși și deștepți, un loc binecuvântat de Dumnezeu. Anul acesta, la 140 de ani de la marele eveniment, se împlinesc 4 aniversări de când 14 noiembrie a devenit oficial “Ziua Dobrogei” motiv pentru care le mulțumesc, încă o dată, celor care m-au susținut în acest demers. 
Cu bucurie, vă urez La mulți ani dobrogeni, la mulți ani Dobrogea!

“Sărbătoresc în familie, nu am a reproșa nimic”

Ceea ce este cu adevărat trist vine abia acum. Pe inițiatorul proiectului, pe cel care a făcut ca această zi să fie sărbătorită în mod oficial, pe Gigi Christian Chiru, nu l-a invitat nimeni la niciun eveniment organizat în această zi.

Fostul parlamentar a declarat pentru “Ordinea.ro” că nu are a reproșa nimic și că ziua și-o va petrece cu familia și prietenii apropiați.

“Nu m-a invitat nimeni la niciun eveniment organizat astăzi, însă nu am a reproșa nimănui nimic. Probabil au fost ocupați cu organizarea evenimentelor și nu a fost ceva cu rea intenție. Oricum, mi-am organizat singur diverse activități astăzi. Îmi voi petrece ziua cu familia și prietenii, seara voi avea o cină în familie. Toate la Eforie”, a spus Gigi Chiru pentru ziarul nostru.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions