Connect with us

Societate

Inspectorii ITM au aplicat amenzi de 940.000 de lei în campania de control pe litoral

Published

on

Inspecția Muncii, prin ITM Constanța, a desfășurat o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Astăzi, 14 septembie, în prezența unei delegații a Inspecție Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul HoReCa din județul Constanța, au fost prezentate rezultatele Campaniei privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, coduri CAEN 55 și 56, desfășurată de ITM Constanța în perioada 1 iulie – 3 septembrie.

Campania și-a propus identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum și verificarea  modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, atenționând angajatorii și lucrătorii asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă.

În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 772 controale efectuate în urma cărora s-au aplicat 63 sancțiuni, din care 39 amenzi în valoare totală de 784.500 lei și 24 avertismente. 31 de persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, dintre care 3 tineri cu vârsta între 15 – 18 ani. Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 153 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.

Advertisement

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

În domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi   311 angajatori, din care 44 au fost sancționați cu 35 de avertismente și 37 de amenzi în valoare totală de 155.500 lei și au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților. Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă:

  • Instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – 15%;
  • angajatorul nu a desemnat unul sau mai mulţi lucrători sau nu a organizat un serviciu intern de prevenire şi protecţie sau nu a apelat la servicii externe pentru desfășurarea activității de prevenire și protecție, în condiţiile legii – 8%;
  • Neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces – 7%;
  • Întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă – 7%;
  • Truse sanitare incomplete – 7%.
  • Improvizații la instalațiile electrice – 4%;
  • Neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor – 4%;
  • Nepunerea la dispoziție a documentelor necesare controlului – 3%;
  • Neasigurarea supravegherii medicale pentru lucrători – 2%.

”Scopul campaniei a fost acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată și a numărului de accidente de muncă. Un aspect important constatat în toate campaniile desfăşurate pe Litoralul Mării Negre este acela că, din cauza caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului au tendinţa de a minimaliza riscurile existente privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă. În domeniul securității şi sănătății în muncă, obiectivele campaniei au vizat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în scopul de a reduce cu 25% incidența accidentelor muncă prin identificarea pericolelor și evaluarea și combaterea riscurilor prezente în mediul  de muncă, identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR – lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta, în exploatare, riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc.) cum ar fi:  hote, aragaze, butelii, verificarea modului de instruire a lucrătorilor și de însușirea instrucțiunilor predate.” – Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement