Connect with us

Politica

Instanța va decide dacă „fina lui Stroe“ trebuie repusă în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății

Tatian Iorga

Publicat

la

Constănțeanca Georgeta Bumbac, cea care tăia și spânzura în Ministerului Sănătății din postura de secretar general, încearcă să revină pe cai mari. Astăzi, instanța Curții de Apel Constanța ar trebui să dea pronunțarea în două spețe ce o vizează pe Georgeta Bumbac, care este nimeni alta decât cumătra liderului PSD Constanța, Felix Stroe, fost director al RAJA SA Constanța, fost ministru al Transporturilor și actual senator.

Într-una din cauze, instanța ar trebui să se pronunțe asupra capătului de cerere având ca obiect anularea Hotărârii Guvernului nr.381 din 14.05.2020 (pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății) şi capătului de cerere având ca obiect anularea Ordinelor Ministerului Sănătății nr.1114, 1115 şi 1116 /2020, cât şi asupra tuturor excepțiilor procesuale invocate, pentru când soluția va fi pusă la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței. Într-o altă speță, disjunsă din prima cauză, instanța ar trebui să se pronunțe asupra solicitării acesteia de a fi reîncadrată în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății și de plata despăgubirilor civile.

Amintim că, Georgeta Bumbac a fost demisă din funcția de secretar general al Ministerului Sănătăţii în luna martie a anului trecut. La scurt timp, potrivit unor surse, Georgeta Bumbac a revenit tot pe un post de conducere, dar în cea de Director al Direcției Financiare.

Georgeta Bumbac, aflată în Ministerul Sănătății încă din 2011, este considerată ca fiind una dintre cele mai influente personaje din minister. În 2011, Georgeta Bumbac a câștigat postul de Director General al Direcției Generale Economice, care gestionează bugetul ministerului. Ascensiunea ei crește după ce „nașul“ Felix Stroe (cel care i-a botezat copilul) ajunge ministru al Transporturilor. Georgeta Bumbac este numită membru în trei consilii de administrații: la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Compania Națională Aeroporturi București, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, de unde câștigă sume foarte mari. În 2017 a fost numită administrator neexecutiv la CNAIR Bucureşti. Un an mai târziu, a devenit administrator neexecutiv la ACN şi tot în 2018 a preluat şi funcţia de administrator neexecutiv la Aeroporturi Bucureşti.

În 2019, fostul premier Viorica Dăncilă, la propunerea ministrului Sorina Pintea, o numește pe Bumbac în postul de secretar general al Ministerului Sănătății.

Schimbarea culorii politice la Palatul Victoria nu aduce imediat și decăderea Georgetei Bumbac. Mai mult, ea a fost desemnată în luna ianuarie anului trecut de fostul ministru liberal al Sănătății Victor Costache să coordoneze nu mai puțin de OPT direcții și structuri din minister. Retrogradarea avea să vină abia în luna martie 2020 când la șefia MS ajunge Nelu Tătaru, care o destituie din funcție.

Soții Bumbac, venituri de peste 85.000 de euro în 2018

Potrivit declarației de avere depusă în 2019, Georgeta Bumbac deține împreună cu soțul său, fost angajat la RAJA SA, mai multe terenuri. Două dintre acestea sunt extravilane și se află în județul Constanța, unul achiziționat în 2006 și măsoară 1.100 metri pătrați, iar al doilea a fost cumpărat în 2007 și măsoară 2.000 de metri pătrați. De asemenea, soții Bumbac mai dețin o casă în județul Constanța, care măsoară 170 de metri pătrați și a fost achiziționată în 2003. Georgeta Bumbac deține o mașină Mercedes fabricată în 2017. Are, de asemenea, 45.000 de lei la o bancă, dar și două credite, unul de 66.200 de lei și altul de 140.000 de lei. Georgeta Bumbac a primit în 2018, drept cadou, de la un membru al familie, 23.000 de lei.

La capitolul venituri, „fina lui Felix Stroe“ a câștigat, în 2018, 120.204 de lei din funcția de director general în Ministerul Sănătății, alți 77.965 de lei din postura de membru al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, 55.645 de lei la Compania Națională Aeroporturi București, din calitatea de membru în Consiliu de Administrație, și alți 53.643 de lei din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile. În total, Georgeta Bumbac a câștigat în 2018 peste 307.357 de lei.

Soțul Georgetei Bumbac a câștigat, la rândul său, în 2018, 60.145 de lei ca șef centru zonal al RAJA SA și alți 28.620 de lei de la Primăria Sectorului 4 din Capitală.

Legătura „apolitică“ cu Felix Stroe

În data de 8 noiembrie 2019, în ziarul Libertatea.ro a apărut un articol în care Georgeta Bumbac explica modul în care a ajuns în cele 3 consilii de administrație din domeniul aeroporturilor, autostrăzilor și canalelor navigabile. Ea a precizat că liderul organizației județene Constanța a PSD, Felix Stroe, este nașul de botez al copilului ei, însă a exclus orice implicare a acestuia în privința carierei sale. ”Ajung la 22.30-23.00 acasă. Am şi un doctorat în economie, am şi master în administraţie publică, deci nu sunt pusă cu praştia nicăieri” – declara Bumbac. Întrebată dacă apropierea de oameni politici a avut totuși vreun impact în ascensiunea sa profesională, Georgeta Bumbac a declarat, senină, următoarele: ”Nu, eu sunt în administraţia publică din 1997. Eu sunt apolitică. În primul rând, sunt funcţionar public. Nu sunt apropiată de o culoare politică şi de nici un partid politic.”.

Sursa foto: libertatea.ro

Comments

comments

Politica

Conducerea PSD, mesaj dur pentru președintele Iohannis: S-a retras în „Foişorul” său de la Cotroceni, mut şi surd la durerile românilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea PSD transmite că preşedintele Klaus Iohannis „şi-a adus la putere Guvernul său plin de nevolnici şi s-a retras în «Foişorul» său de la Cotroceni, mut şi surd la durerile românilor”. Într-o postare în mediul online, PSD acuză că niciun politician de la guvernare nu îşi asumă vreo răspundere pentru faptul că pandemia pare scăpată de sub control, România trecând de un milion de infectaţi cu noul coronavirus şi 25.000 decese.

Iohannis şi-a adus la putere Guvernul său plin de nevolnici şi s-a retras în «Foişorul» său de la Cotroceni, mut şi surd la durerile românilor. Asistă absent cum o putere total incompetentă duce ţara spre o tragedie colectivă!
Sute de pacienţi sunt evacuaţi noaptea din spital, haotic şi inuman, ca să obţină locuri libere la ATI, deşi ei ne spun oficial că revenim la normalitate.
România tocmai a trecut de un milion de infectaţi cu COVID şi 25.000 de decese, iar pandemia pare scăpată de sub control. Niciun politician de la guvernare nu-şi asumă vreo răspundere pentru asemenea dezastre.
Ghinionul României este că toate aceste drame se întâmplă în week-end, iar anul acesta – în mod special – sezonul prezidenţial de ski s-a prelungit până în mai!”, arată o postare de duminică pe pagina de Facebook a PSD.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce spune premierul Cîțu despre o eventuală REMANIERE a ministrului Voiculescu de la Sănătate

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Florin Cîţu a declarat, întrebat duminică dacă îl va remania pe ministrul Vlad Voiculescu, în contextul în care unii liberali au afirmat că vor propune acest lucru, că astfel de decizii sunt luate de către premier şi ele nu se discută, ci vor fi anunţate.

„Vă spun un lucru pe care vi l-am spus de fiecare dată şi celor care au opinii politice în acest  subiect – remanierea sau o decizie despre un ministru din acest Cabinet o va lua doar  premierul, iar aceste decizii nu se discută, ele se vor anunţa”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat duminică după participarea la şedinţa Centrului Naţional de  Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) la Ciolpani, judeţul Ilfov, dacă îl va remania pe ministrul Sănătăţii.

Chestionat dacă i-a cerut lui Vlad Voiculescu să fie mai transparent, în contextul în care ministrul Sănătăţii a ieşit la declaraţii concomitent cu el, prim-ministrul a precizat: „I-am cerut, nu acum, am cerut să fie prezentat un raport al modul cum a fost pregătit acest val trei şi care sunt soluţiile şi am cerut să facă declaraţii de presă săptămânal. De atunci nu am mai cerut. Cer acest lucru de la toţi miniştrii, nu doar de la ministrul Sănătăţii.  Trebuie să comunicăm mai ales în această perioadă foarte mult şi transparent, este un lucru pe care l-am cerut de la toţi miniştrii, transparenţă, coerenţă, profesionalism. Asta cer de la toţi miniştrii”.

Întrebat cine e responsabil pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor, premierul a replicat:

„Am spus că această mutare nu e prima făcută. Au mai fost astfel de spitale transformate COVID şi pacienţii au fost transferaţi în alte spitale, dar în acelaşi timp şi eu ca şi dumneavoastră sunt foarte supărat pe ceea ce am văzut la televizor. Detaliile tehnice vi le-a explicat şi domnul Arafat, poate o să le explice şi domnul ministru al Sănătăţii. Vreau să vă spun că aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu ministerul Finanţelor say aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”.

Chestionat cine ar trebui să facă un pas în spate după scandalul de la Spitalul Foişor, premierul a replicat:

„Este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România. Am spus şi în şedinţa CNCCI şi vă spun şi dumneavostră nu cred că este normal după ce se ia o decizie să intervină premierul să vorbească şi primarul Bucureştiul, să vorbească şi cu managerul şi cu managerul de la DSP. În această situaţie trebuie să înţelegem cu toţii că avem un singur inamic – pandemia”.

De asemenea, întrebat dacă urmează şi evacuarea altor spitale care vor deveni unităţi sanitare pentru pacienţi COVID, şeful Guvernului a răspuns: „În acest moment, în Bucureşti situaţia pe care o avem arată că avem necesarul de paturi. La Foişor sunt 20 de persoane deja în secţia ATI. Din păcate o persoană a decedat dintre cele din secţia ATI, deci de aceea era nevoie de această secţie urgent. Dacă vom lua alte decizii vom comunica transparent de fiecare dată”.

Vicepreşedintele PNL Ben Oni Ardelean a anunţat, sâmbătă, că va solicita premierului Florin Cîţu, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. Liberalii se reunesc luni în BPN, la ora 10.00. (sursa: news.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Cîțu anunță că din august „putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi, într-o postare pe Facebook, că obiectivul guvernului este de a vaccina zece milioane de persoane până la 1 august, precizând că, dacă se atinge acest prag, se poate lua în considerare renunțarea la masca de protecție.

„Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține:

– până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane;

– până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectați măsurile de protecție și să mergeți la vaccinare.“, a scris Cîțu pe pagina sa socializare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: