Connect with us

Politica

Interviu Claudiu-Iorga Palaz (PMP): „Salvarea cetatății Capidava a fost o provocare pentru mine“

Tatian Iorga

Publicat

la

Candidatul PMP la Primăria Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a oferit un interviu pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre activitatea sa în funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, pe care a deținut-o din 2016, dar și viziunea PMP în ceea ce privește județul.

Reporter (Rep.): La ce se refera politica de infrastructura județeană din programul dvs? Ce elemente de infrastructura aveți în vedere?

Claudiu Palaz (C.P.): Referitor la obiectivele mele privind modul de îmbunătățire a infrastructurii județene, fac precizarea că insist în continuare pentru încheierea unui raport juridic cu transportatorii pentru a reuși să impunem acestora respectarea unor condiții decente de transport persoane pentru cetățeni, respectarea programului de transport și, implicit, a orelor când trebuie să fie în stații, folosirea pentru transport a unor vehicule civilizate și noi și nicidecum mijloace de transport nesigure, care să nu îndeplinească condițiile pentru o astfel de activitate.

Rep. În mandatul 2016-2020 nu ați avut atribuții directe în domeniul sanitar și totuși ați făcut câteva demersuri. Ce intenții vor avea consilierii județeni ai PMP în 2020-2024?

C.P. Din punct de vedere medical, consider că reprezintă o prioritate modernizarea Unității de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Constanta și, totodată, mărirea UPU, având în vedere că la aceasta data condițiile de primiri urgente sunt destul de neprimitoare pentru cei care apelează la ele și, nu de multe ori, cei care ajungem acolo suntem nevoiți să ne simțim că în autobuz. Practic, unele dintre prioritățile din mandatul 2020-2024 vor fi eficientizarea actului medical, intervenția rapida și decongestionarea unităților sanitare, iar un alt proiect care vine în sprijinul acestui demers vă fi înființarea unui spital de convalescenta care să preia din fluxul de pacienți, mai exact să îi preia pe acei pacienți care au suferit intervenții chirurgicale și mai au nevoie numai de îngrijire medicală de bază.

Rep. În 2016 cine auzea de Capidava se gândea automat la dosare penale, faianță și gresie. Cum ați reușit deblocarea proiectului și transformarea cetății într-un obiectiv turistic?

C.P. Consider că astfel de obiective istorice la nivelul județului Constanta, care vor fi puse în valoare, vor duce la dezvoltarea turismului în județul nostru. Sunt foarte mulți turiști care nu vin numai pentru mare, ci și pentru a vizita vestigii istorice care, spre norocul nostru, în județul Constanta sunt nenumărate. Tot prin prisma aceasta am în vedere și reabilitarea și punerea în valoare a Cetății și Muzeului de la Adamclisi. Bisericuțele de creta de la Murfatlar reprezintă o prioritate în intenția mea de reabilitare a obiectivelor cu valoare istorică. Legat de cetatea Capidava vă pot preciza că a fost o provocare pentru mine salvarea acestui proiect și reabilitarea lui finala. Astăzi, cetatea Capidava este un obiectiv turistic complet reabilitat și de excepție al județului Constanta.

Rep. Trebuie să recunoaștem că județul nostru este vizitat de turiști preponderent în sezonul estival, datorita Marii Negre. Ce propuneri aveți pentru a atrage turiști și în restul anului?

C.P. În afara de a fi prezenți în județul Constanta doar pentru mare, consider că este necesara și dezvoltarea unor activități care să completeze activitățile estivale. Și aici mă refer la crearea unor posibilități de recreere și de divertisment pentru turiști, pe lângă cele de vizitare a obiectivelor turistice de care am amintit anterior. Realizarea unui circuit off-road și mountain-bike în cariera de la Adamclisi, o locație superbă și astăzi lăsată în paragina, transformarea zonei din jurul lacului de creta de la Murfatlar într-o zonă de divertisment și realizarea unui zoo-safari de-a lungul văii ce leagă satul Petroșani de fostul sat Poieniță, vor aduce un plus turismului constănțean deoarece cei care vor veni la mare vor putea să facă și alte activități în afara de cele clasice de bronzat și de făcut baie în Marea Neagră. Chiar și pentru constănțeni, nu numai pentru turiști, dezvoltarea unor zone de agrement în județul Constanta este pusa că prioritate în programul meu electoral și aici mă refer la terenul de la marginea comunei Cumpănă unde sunt depozitele de pământ ale Canalelor Navigabile și care se pot amenaja în zone de agrement și de recreere. Iar toate aceste obiective nou create ar contribui la dezvoltarea zonelor, la creșterea nivelului de trai, la îmbunătățirea infrastructurilor.

Rep. Ați declarat în cadrul unei conferințe că sunteți singurul ales din județul Constanta care a stat de vorba cu Asociația Elevilor. La ce concluzii ați ajuns?

C.P. Într-adevăr, sunt singurul ales din județul Constanta care a stat de vorba cu reprezentanții Asociației Elevilor, sunt singurul care nu m-am lăudat cu vreo poza cu ei în încercarea de a-i atrage de partea mea sau de a-i face pe ei, fără să știe, să pozeze în agenți electorali ai mei. Ne-am întâlnit, am stat de vorba și abia după ce am studiat cu atenție propunerile lor le-am cuprins în programul electoral pe cele mai pertinente. Sunt multe de rezolvat și dezvoltat în județul Constanta în ceea ce privește domeniul educațional. Putem porni chiar de la rata mare a abandonului școlar, aspect pe care am vrut să îl rezolv chiar din timpul ultimei ședințe de CJ din mandatul 2016-2020, unde m-am lovit de nepăsare, că să nu spun incompetenta. Însă, susținerea cu 50% a cheltuielilor de transport pentru elevi este un demers pe care îl voi susține pentru ducere la îndeplinire și în noul mandat, în acest sens facilitând deplasarea acestora către scoală și, implicit, scăzând rata abandonului școlar. Totodată, mă voi implica în sprijinirea unor proiecte de practica școlară și proiecte care să contribuie la integrarea tinerilor pe piață muncii, dar voi și susține dotarea tuturor școlilor cu sisteme de acces (rampe, lifturi, grupuri sanitare dotate corespunzător) care să asigure școlarizarea pentru elevii cu dizabilități.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară-Organizația Județeană Constanța
– Executat de Asociația Puterea Civică – portal: www.ordinea.ro
– CUI mandatar financiar coordonator: 21200020

Comments

comments

Politica

Stelian Ion (USR-PLUS): „Avem nevoie de „O Românie fără hoție“ ca să nu mai muncim degeaba“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Stelian Ion, candidat din partea USR-PLUS Constanța pentru un nou mandat de deputat, a fost printre cei mai activi parlamentari români. Avocat de profesie, Stelian Ion a fost unul dintre cei aprigi apărători ai justiției. Acum, Stelian Ion spune că este nevoie de un imbold pentru a pune punct hoțiilor care au avut loc în ultimii 30 de ani. „O Românie fără hoție“, „DNA-ul pădurilor“, „Un Cod al urbanismului“ și anularea pensiilor speciale sunt doar câteva dintre temele pe care USR-PLUS și le-a propus să le abordeze în următorii patru ani. Stelian Ion spune că deviza „O Românie fără hoție“ trebuie să fie literă de lege, iar cei care au furat trebuie sancționați de electorat.

„Eu mă refer la partidul (PSD, n.r.) ăsta, la dinozaurul ăsta, care își trage seva din vechiul Partid Comunist. Lucrează ca un grup infracțional organizat. Asta a făcut în ultima perioadă. A creat mafii, numai pe interesul lor. Ca țară, ca bogății, avem resursă umană și muncesc de le sar capacele. Se fură prea mult, de asta avem nevoie de o Românie fără hoție. Și dacă nu facem puțină ordine, muncim ca proștii, degeaba.“, a spus Stelian Ion.

Parlamentarul constănțean aduce în atenția opiniei publice una dintre cele mai răsunătoare hoții din România. Este vorba de celebrele retrocedări ale lui Mazăre și compania.

„Nu mulți poate știu că atunci când dai căutare pe Google – retrocedări, pe primul loc îți apare Constanța. S-au furat peste un milion de metri pătrați de teren, plaje, faleză, spații verzi. Acest dosar a durat 10 ani. Inadmisibil de mult pentru orice justiție din orice colț al lumii. Este foarte important pentru justiție să avem termene rezonabile și procese care să se întindă pe o durată cât mai scurtă, astfel încât la final să avem o soluție cât mai rapidă, dar nu în defavoarea calității soluției. Pe de altă parte, un alt obiectiv pe care mi-l propun este acela de recuperare a prejudiciilor. De curând s-a adoptat o lege care se referă la confiscarea extinsă a averilor ilicite. Nu este o lege proastă, dar nici foarte bună. Noi avem o lege mai bună, dar nu a existat în această legislatură voință politică pentru a fi adoptată. Noi ne raportam la standardul de viață nu la bunurile pe care le dețin pentru că se știe că acești infractori își trec bunurile pe numele altora.“, a afirmat Stelian Ion.

Un Cod al urbanismului

Candidatul USR-PLUS a abordat în interviul acordat pentru Ordinea.ro și de ANABI – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție care trebuie sprijinită și care trebuie să aibă specialiști și toate elementele pentru a-și putea continua activitatea în mod eficient. Stelian Ion spune că sunt multe de apărat. Inclusiv pădurile, care sunt un alt obiectiv important pentru el. Constănțeanul spune că DNA-ul pădurilor trebuie să fie o structură în cadrul Parchetului General.

„S-a furat și se fură în continuare. O structură specializată pe parte de mediu ar fi foarte importantă, așa cum a fost DNA pe parte de corupție. Am trei domenii pe care am să activez foarte mult: Justiție, Mediu și Urbanismul. E nevoie în România de un Cod al urbanismului, astfel încât anomaliile pe care le-am văzut frecvent în Constanța să nu mai aibă loc. Zona asta pe care o gândim este foarte corectă, pentru a proteja interesele în primul rând ale locuitorilor, a celor mulți, astfel încât să nu fie supra aglomerate orașele României și să se construiască fără respectarea unor reguli.“, a subliniat Stealian Ion.

Anularea pensiilor speciale

Anularea pensiilor speciale este o altă temă importantă pe care Stelian Ion vrea să o tranșeze în viitorul mandat.

„În 2015, Parlamentul, înainte de Crăciun, ce s-a gândit a fi bine să facă decât să voteze o lege care să le acorde indemnizații speciale. Cred că nu mai trebuie să explic că am dovedit prin fapte concrete că nu ne dorim aceste pensii și că ele sunt incorecte pentru majoritatea oamenilor. Este un angajament pe care îl fac în fața cetățenilor că ne vom lupta să desființăm cât mai repede pensiile speciale.“, a punctat Stelian Ion.

ZERO taxe pe salariu minim

Candidatul USR-PLUS a afirmat că vrea să promoveze ideea de a avea ZERO taxe pe salariul minim. Adică acea parte din salariu de 2.230 să nu fie taxată de niciun fel, pentru că nu este normal, mai ales în vremea asta a pandemiei să iei oamenilor din puținul pe care îl realizează o parte, astfel încât să te gândești tu stat cum să îi ajuți după aceea.

„Cea mai bună formă să îi ajuți este să le lași chiar lor acei bani. Zero taxe pe salariul minim este o idee pentru care ne vom bate în următorul Parlament. România este o țară bogată și românii nu sunt deloc mai proști decât alții. Nu sunt mai slab pregătiți li nu sunt mai hoți. Clasa politică a fost mult mai hoață și a furat în ultimii 30 de ani foarte mult. Îi chem pe toți românii să facă un efort pe 6 decembrie. E pandemie, avem multe impedimente, dar respectând toate regulile, trebuie să facem acest efort pentru a nu lăsa la voia întâmplării următorii patru ani din viața noastră. Suntem la o răscruce. Să nu fie în zadar nici momentele acelea în care am ieșit în stradă; mulți dintre noi ne-am revoltat față de ceea ce doreau să facă cei care au furat atâta vreme; să nu fie în zadar umilințele pe care le-am îndurat în 10 august și nici umilințele pe care le îndură românii zi de zi. Haideți să facem un efort și să împingem lucrurile astea înainte să ieșim din poticneala asta.“, a spus deputatul de Constanța.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „La 100 de ani de la recunoașterea României Mari, riscăm să pierdem de sub control sistemul de educație”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu, spune că problemele școlii românești sunt mai grave decât acum 100 de ani, când se făcea reforma educației, pe modelul introdus de Spiru Haret.

„Speram să ne putem dezvolta țara, în cei 102 de ani de la recunoașterea României Mari. Mulți dintre noi am crezut și credem în posibilitatea ca țara noastră să aibă unul dintre cele mai bune sisteme de educație. Dar situația dezastruoasă în care ne-au adus măsurile guvernului, în acest an, duce școala românească înapoi cu 100 de ani“, spune candidatul PRO România la Senat.

Răzvan Filipescu subliniază nevoia de a se redeschide școlile, respectându-se toate măsurile necesare.

„Nu ne permitem, ca țară, să distrugem generațiile tinere. Analfabetismul și abandonul școlar vor crește, dacă școlile vor rămâne închise. Asta înseamnă distrugerea României, deși Educația a fost legată de siguranța națională. Noi, PRO România, cerem redeschiderea școlilor, pentru toți copiii și tinerii. La mulți ani, România!“, spune Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

La mulți ani, România! 102 ani de la Marea Unire

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Sărbătorim cu toţii, astăzi, Ziua Naţională a României, o zi împărţită între celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi comemorarea eroilor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. În urmă cu 102 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. Şi unire a fost. Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 1.228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. Au fost prezente toate păturile sociale din toate ramurile de activitate. Însă ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular era afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române, cei ce vorbeau aceeași limbă au sosit la Alba Iulia cu trenul, cu căruțele, călare ori pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte și cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor. Au fost peste o sută de mii de oameni în acea zi de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pentru a fi de față la semnarea celui mai măreț act al istoriei românilor. În timp ce mulțimea imensă se aduna pe Câmpul lui Horea, în sala Cazinei militare, delegații țineau adunarea în care lua ființă România cea Mare. După adoptarea acestui act istoric, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia aprobau cu aclamații hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, care consfințea procesul de făurire a statului național unitar român, început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat cu alipirea Dobrogei în 1878, unirea Basarabiei cu România în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

Manifestări doar pentru VIP-uri

Anul acesta, evenimentele dedicate Marii Uniri se desfășoară în condiții aparte. Paradele militare sunt reduse la minimum de participanți, la evenimente urmând să ia parte doar oficialitățile. Măsurile sunt luate ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: