Connect with us

Politica

INTERVIU Răzvan Filipescu, candidatul Pro România la președinția CJ Constanța: „80% din culturile de grâu, orz și rapiță sunt calamitate“

Tatian Iorga

Publicat

la

Un necaz nu vine niciodată singur. Pe lângă epidemia de coronavirus, România se confruntă cu o secetă accentuată. În județul Constanța situația este atât de gravă, încât culturile de grâu, orz și rapiță sunt calamitate în proporție de peste 80%, existând certitudinea că nu vor fi recoltate. Mai multe semnale de alarmă au fost atrase de economistul Răzvan Filipescu, care este secretarul general adjunct pe zona de sud-est al Pro România și, totodată, președintele Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) “Dobrogea” Mihail Kogălniceanu. Într-un interviu pentru Ordinea.ro, Filipescu, candidatul Pro România la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, prezintă gravitatea situației și spune că una dintre cele mai bune soluții la problema secetei este reabilitarea rețelelor de irigat. Totodată, Răzvan Filipescu cere autorităților să se implice până nu e prea târziu. În principal, Filipescu spune că statul român ar trebui să acorde despăgubiri agricultorilor din cauza faptului că cele mai multe culturi sunt compromise. Acesta spune că, împreună cu deputatul Mircea Dobre, se luptă efectiv pentru introducerea unor amendamente în legislație care să prevadă protejarea fermierilor afectați de secetă, în fața creditorilor, astfel încât să li se permită suspendarea ratelor până în octombrie 2021.

Reporter: Domnule Filipescu, la începutul lunii aprilie ați fost primul care a sesizat problemele din agricultură și ați ieșit cu declarații publice despre situația fermierilor, cauzată de secetă. Ce s-a întâmplat de atunci?

Răzvan Filipescu: Din păcate, veștile nu sunt deloc bune, nici din partea naturii, nici din partea administrativă. Ploile de săptămâna trecută au cuprins aproximativ 70% din teritoriul județului Constanța, fiind o rază de speranță doar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, abia însămânțate. În rest, grâul, orzul și rapița sunt calamitate în proporție de peste 80%, existând certitudinea, pot spune acum, că nu vor fi recoltate. La fel și în cazul loturilor semincere, adică mulți fermieri nu vor avea semințele necesare reînființării culturilor noi. De asemenea, din partea guvernului încă nu există nicio estimare a cuantumului despăgubirilor care vor fi acordate fermierilor, ceea ce le induce o stare de incertitudine și teamă cu privire la activitatea lor viitoare.

Rep.: Mai exact, care credeți că sunt efectele?

R.F.: În primul rând, scăderea producției afectează industria internă de panificație, de zootehnie, legumicultura și pomicultura, deci industria alimentară, per ansamblu. Întârzierea plății despăgubirilor afectează dur finanțele agricultorilor, care au contractate leasing-uri și credite agricole pentru echipamente, utilaje, terenuri, linii de credit pentru capitalul de lucru, cărora în perioada imediat următoare le ajung la scadență facturile pentru achiziția de îngrășăminte, pesticide, semințe, motorină, plata arendei, care pentru multe persoane reprezintă o sursă de venit. Toate acestea generează un efect de domino cu impact socio-economic extrem de grav.

Trebuie să vă spun că eu și colegul meu, deputatul Mircea Dobre, ne-am luptat efectiv pentru introducerea unor amendamente care prevedeau protejarea fermierilor afectați de secetă, în fața creditorilor, astfel încât să li se permită suspendarea ratelor până în octombrie 2021. Chiar ieri, colegul meu a depus o nouă inițiativă care susține aceste demersuri, fiind susținut de grupul parlamentar PRO România și de Victor Ponta. Prin inițiativa legislativă înregistrată la Senat cu nr. 241/12.05.2020 propunem ca, pe timp de secetă, fermierii să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază toți operatorii economici care au fost afectați de COVID -19, conform prevederilor OUG 37/2020. Măsura vizează posibilitatea amânării creditelor bancare până la data de 31.10.2021. Sperăm că toți colegii parlamentari, indiferent cu culoarea politică, le vor vota, pentru că este vorba despre un domeniu vital vieții noastre, de hrana noastră, până la urmă.

Rep.: Ce se mai aude despre irigații, pentru că am văzut din ce în ce mai multă lume care dezbate acest subiect?

R.F.: Într-adevăr, e un subiect care ține agenda publică, în această perioadă. Și, cu părere de rău, vă spun că mulți din conducerea județului sau cu aspirații de a ajunge acolo, dau interviuri fade și fac postări generaliste, necunoscând domeniul. Toți aceștia nu au fost nici măcar interesați până acum de acest domeniu și tocmai de aceea nu prezintă măsuri concrete… pentru că nu știu nici ei, nici nu au măcar un specialist în echipa lor, care să poată spune ceva util. De ce va zic asta? Pentru că am participat inclusiv la o întâlnire pe teren, cu ministrul Agriculturii, cu primari, fermieri și chiar am trimis în scris o serie de propuneri care încă așteptăm să se materializeze.

Rep.: Le puteți enumera?

R.F.: Da, sunt două mari probleme: Prima este a celor care au proiecte eligible și finanțabile, care se pot apuca de investit, dar care se confruntă cu o birocrație excesivă, cel puțin în privința obligativității obținerii acordului din partea tuturor proprietarilor de teren pe suprafața cărora se reabilitează sistemul de irigații. În momentul în care, la Autorizația de Construcție ți se cere acest lucru, iar suprafața de teren, de exemplu 400-500 de hectare este extrem de fragmentat, divizat, te descurajezi. De aceea, solicit Guvernului și parlamentarilor să revizuiască în regim de urgență alineatul 2., litera b) din Legea Îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004.

Birocrație și termene mari de realizare se regăsesc și în ceea ce privește refacerea sistemului sau a racordurilor la rețeaua electrică, pentru a conecta stațiile de pompare. Eu consider că aceste lucruri trebuie mult simplificate, chiar eliminate, pentru că vorbim despre domenii cheie, de interes național. A doua problemă o reprezintă, acolo unde nu sunt surse directe de apă, sumele insuficiente care sunt alocate pentru refacerea sistemelor de irigații, atât din surse publice, cât și din fonduri europene, dar și termenul scurt în care sunt anunțate deschiderile sesiunilor de depunere a proiectelor. Și vă exemplific: Sistemul primar de irigații trebuie refăcut de stat, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, din surse de la buget.

În același timp, sistemul secundar trebuie refăcut de privați, prin Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, denumite OUAI-uri, din proiecte pe fonduri europene, unde anul trecut au fost 200 de milioane de euro, dar au fost depuse peste 320 de proiecte, de unde puteți vedea și interesul crescut din partea fermierilor pentru refacerea sau reabilitarea sistemului de irigații. Sistemul de irigații realizat de stat trebuie, bineînțeles, să fie finalizat înaintea sau măcar odată cu reabilitarea sistemului privat, pentru că altfel, degeaba refaci tu, privat, dacă apa nu curge, pentru că nu ai de unde să o iei. Pentru asta, colegii mei cu aspirații politice trebuie să se lupte, să aducă bani județului Constanța.

Săptămâna trecută, pe site-ul AFIR s-a publicat un nou ghid consultativ, care anunța o nouă sesiune, ce se va deschide pe la începutul lunii iunie, de aproximativ 40 de milioane de euro, în contextul în care reabilitarea unei stații costă 1 milion de euro, în funcție de dimensiunea lotului pe care îl deservește, iar pe teritoriul organizației se pot găsi mai multe stații. Deci suma alocată e insuficientă. Dar insuficient este și timpul alocat, pentru că realizarea unui proiect pentru o stație presupune realizarea de: studii geo, ridicări topo, identificarea soluțiilor tehnice, proiectare, întocmire cerere de finanțare, avize, certificate de urbanism și multe altele. Consider că era normal ca o asemenea sesiune să fie anunțată încă de la începutul anului și nu doar cu trei săptămâni înainte. De asemenea, am solicitat public, ca OUAI-urile din județul Constanța care nu beneficiază de access direct la apă sau gravitațional, depinzând de sistemul administrat de ANIF, fiind în zona defavorizată, să beneficieze de un punctaj suplimentar, pentru a le creste șansele de a obține finanțare pentru proiectele depuse.

Rep.: Și totuși, de unde bani?

R.F.: Înainte de a vorbi de bani, trebuie să ai voință, să asculți partenerii de dialog, să lași orgoliile politice, să înveți să colaborezi și să lași propaganda politică, urmărind doar câteva voturi. Guvernul României poate accesa Fondul de Solidaritate la nivelul Comisiei Europene și mai cere realocarea de bani din alte programe operaționale pentru agricultură, atât pentru despăgubiri, cât și pentru susținerea producătorilor agricoli și pentru refacerea sistemului de irigații. Trebuie identificat unde au rămas bani necheltuiți din această periodă de programare și, ulterior, să se aloce agriculturii. La nivel de buget intern, eu cred, cu experinta mea administrativă, că se pot găsi numeroase surse, dar trebuie să știi doar de unde și cum să faci economii, dar mai ales să-ți dorești. Nu în ultimul rând – și poate cea mai la îndemână metodă de ajutor a fermierilor, în această criză, este plata subvențiilor, în procent mai mare și în avans, începând cu luna august 2020, pentru susținerea înființării noilor culturi.

 

Comments

comments

Politica

Stelian Ion (USR-PLUS): „Avem nevoie de „O Românie fără hoție“ ca să nu mai muncim degeaba“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Stelian Ion, candidat din partea USR-PLUS Constanța pentru un nou mandat de deputat, a fost printre cei mai activi parlamentari români. Avocat de profesie, Stelian Ion a fost unul dintre cei aprigi apărători ai justiției. Acum, Stelian Ion spune că este nevoie de un imbold pentru a pune punct hoțiilor care au avut loc în ultimii 30 de ani. „O Românie fără hoție“, „DNA-ul pădurilor“, „Un Cod al urbanismului“ și anularea pensiilor speciale sunt doar câteva dintre temele pe care USR-PLUS și le-a propus să le abordeze în următorii patru ani. Stelian Ion spune că deviza „O Românie fără hoție“ trebuie să fie literă de lege, iar cei care au furat trebuie sancționați de electorat.

„Eu mă refer la partidul (PSD, n.r.) ăsta, la dinozaurul ăsta, care își trage seva din vechiul Partid Comunist. Lucrează ca un grup infracțional organizat. Asta a făcut în ultima perioadă. A creat mafii, numai pe interesul lor. Ca țară, ca bogății, avem resursă umană și muncesc de le sar capacele. Se fură prea mult, de asta avem nevoie de o Românie fără hoție. Și dacă nu facem puțină ordine, muncim ca proștii, degeaba.“, a spus Stelian Ion.

Parlamentarul constănțean aduce în atenția opiniei publice una dintre cele mai răsunătoare hoții din România. Este vorba de celebrele retrocedări ale lui Mazăre și compania.

„Nu mulți poate știu că atunci când dai căutare pe Google – retrocedări, pe primul loc îți apare Constanța. S-au furat peste un milion de metri pătrați de teren, plaje, faleză, spații verzi. Acest dosar a durat 10 ani. Inadmisibil de mult pentru orice justiție din orice colț al lumii. Este foarte important pentru justiție să avem termene rezonabile și procese care să se întindă pe o durată cât mai scurtă, astfel încât la final să avem o soluție cât mai rapidă, dar nu în defavoarea calității soluției. Pe de altă parte, un alt obiectiv pe care mi-l propun este acela de recuperare a prejudiciilor. De curând s-a adoptat o lege care se referă la confiscarea extinsă a averilor ilicite. Nu este o lege proastă, dar nici foarte bună. Noi avem o lege mai bună, dar nu a existat în această legislatură voință politică pentru a fi adoptată. Noi ne raportam la standardul de viață nu la bunurile pe care le dețin pentru că se știe că acești infractori își trec bunurile pe numele altora.“, a afirmat Stelian Ion.

Un Cod al urbanismului

Candidatul USR-PLUS a abordat în interviul acordat pentru Ordinea.ro și de ANABI – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție care trebuie sprijinită și care trebuie să aibă specialiști și toate elementele pentru a-și putea continua activitatea în mod eficient. Stelian Ion spune că sunt multe de apărat. Inclusiv pădurile, care sunt un alt obiectiv important pentru el. Constănțeanul spune că DNA-ul pădurilor trebuie să fie o structură în cadrul Parchetului General.

„S-a furat și se fură în continuare. O structură specializată pe parte de mediu ar fi foarte importantă, așa cum a fost DNA pe parte de corupție. Am trei domenii pe care am să activez foarte mult: Justiție, Mediu și Urbanismul. E nevoie în România de un Cod al urbanismului, astfel încât anomaliile pe care le-am văzut frecvent în Constanța să nu mai aibă loc. Zona asta pe care o gândim este foarte corectă, pentru a proteja interesele în primul rând ale locuitorilor, a celor mulți, astfel încât să nu fie supra aglomerate orașele României și să se construiască fără respectarea unor reguli.“, a subliniat Stealian Ion.

Anularea pensiilor speciale

Anularea pensiilor speciale este o altă temă importantă pe care Stelian Ion vrea să o tranșeze în viitorul mandat.

„În 2015, Parlamentul, înainte de Crăciun, ce s-a gândit a fi bine să facă decât să voteze o lege care să le acorde indemnizații speciale. Cred că nu mai trebuie să explic că am dovedit prin fapte concrete că nu ne dorim aceste pensii și că ele sunt incorecte pentru majoritatea oamenilor. Este un angajament pe care îl fac în fața cetățenilor că ne vom lupta să desființăm cât mai repede pensiile speciale.“, a punctat Stelian Ion.

ZERO taxe pe salariu minim

Candidatul USR-PLUS a afirmat că vrea să promoveze ideea de a avea ZERO taxe pe salariul minim. Adică acea parte din salariu de 2.230 să nu fie taxată de niciun fel, pentru că nu este normal, mai ales în vremea asta a pandemiei să iei oamenilor din puținul pe care îl realizează o parte, astfel încât să te gândești tu stat cum să îi ajuți după aceea.

„Cea mai bună formă să îi ajuți este să le lași chiar lor acei bani. Zero taxe pe salariul minim este o idee pentru care ne vom bate în următorul Parlament. România este o țară bogată și românii nu sunt deloc mai proști decât alții. Nu sunt mai slab pregătiți li nu sunt mai hoți. Clasa politică a fost mult mai hoață și a furat în ultimii 30 de ani foarte mult. Îi chem pe toți românii să facă un efort pe 6 decembrie. E pandemie, avem multe impedimente, dar respectând toate regulile, trebuie să facem acest efort pentru a nu lăsa la voia întâmplării următorii patru ani din viața noastră. Suntem la o răscruce. Să nu fie în zadar nici momentele acelea în care am ieșit în stradă; mulți dintre noi ne-am revoltat față de ceea ce doreau să facă cei care au furat atâta vreme; să nu fie în zadar umilințele pe care le-am îndurat în 10 august și nici umilințele pe care le îndură românii zi de zi. Haideți să facem un efort și să împingem lucrurile astea înainte să ieșim din poticneala asta.“, a spus deputatul de Constanța.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS pentru justiție și reforma statului:

https://www.usrplus.ro/un_stat_reformat

https://www.usrplus.ro/o_romanie_fara_hotie

Comandat de Uniunea Salvați România – filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 11200021

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „La 100 de ani de la recunoașterea României Mari, riscăm să pierdem de sub control sistemul de educație”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu, spune că problemele școlii românești sunt mai grave decât acum 100 de ani, când se făcea reforma educației, pe modelul introdus de Spiru Haret.

„Speram să ne putem dezvolta țara, în cei 102 de ani de la recunoașterea României Mari. Mulți dintre noi am crezut și credem în posibilitatea ca țara noastră să aibă unul dintre cele mai bune sisteme de educație. Dar situația dezastruoasă în care ne-au adus măsurile guvernului, în acest an, duce școala românească înapoi cu 100 de ani“, spune candidatul PRO România la Senat.

Răzvan Filipescu subliniază nevoia de a se redeschide școlile, respectându-se toate măsurile necesare.

„Nu ne permitem, ca țară, să distrugem generațiile tinere. Analfabetismul și abandonul școlar vor crește, dacă școlile vor rămâne închise. Asta înseamnă distrugerea României, deși Educația a fost legată de siguranța națională. Noi, PRO România, cerem redeschiderea școlilor, pentru toți copiii și tinerii. La mulți ani, România!“, spune Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

La mulți ani, România! 102 ani de la Marea Unire

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Sărbătorim cu toţii, astăzi, Ziua Naţională a României, o zi împărţită între celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi comemorarea eroilor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului. În urmă cu 102 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 100.000 de români din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Regatul Român strigau într-un singur glas: „Unire”. Şi unire a fost. Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, în fața a 1.228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești. Au fost prezente toate păturile sociale din toate ramurile de activitate. Însă ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular era afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române, cei ce vorbeau aceeași limbă au sosit la Alba Iulia cu trenul, cu căruțele, călare ori pe jos, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte și cu table indicatoare a comunelor ori a ținuturilor. Au fost peste o sută de mii de oameni în acea zi de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia pentru a fi de față la semnarea celui mai măreț act al istoriei românilor. În timp ce mulțimea imensă se aduna pe Câmpul lui Horea, în sala Cazinei militare, delegații țineau adunarea în care lua ființă România cea Mare. După adoptarea acestui act istoric, cei peste 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia aprobau cu aclamații hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, care consfințea procesul de făurire a statului național unitar român, început în 1859, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, continuat cu alipirea Dobrogei în 1878, unirea Basarabiei cu România în martie 1918 și a Bucovinei în noiembrie 1918.

Manifestări doar pentru VIP-uri

Anul acesta, evenimentele dedicate Marii Uniri se desfășoară în condiții aparte. Paradele militare sunt reduse la minimum de participanți, la evenimente urmând să ia parte doar oficialitățile. Măsurile sunt luate ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Ceremonia de 1 Decembrie, care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf, va fi extrem de restrânsă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: