Connect with us

Politica

Interzicerea exportului de cereale, criticată de Mironescu: „Portul Constanța doar ce s-a dus în cap“

Tatian Iorga

Publicat

la

Decizia Guvernului de a interzice exportul anumitor produse agroalimentare este aspru criticată. Printre cei care spun că Executivul nu trebuia să ia o astfel de măsură se numără și fostul deputat Laurențiu Mironescu (PMP).

„Am înțeles că, în înțelepciunea sa, prezentul guvern a interzis exportul de cereale. Nu exportul de cherestea, dacă se întreabă cineva. Ăla e posibil, pe plămânii noștri. Speram că nu am înțeles bine … dar, din păcate, am înțeles bine. Deci, din acest moment, Portul Constanța doar ce s-a dus în cap. În acest moment, există în danele NSS o navă încărcată cu 40.000 de tone de grâu românesc blocată în dană. Asta e, foarte bine, stă pe buzunarul Românie, stați liniștiți, adică plătim toți. Bravo, dragilor, vă mulțumim că existați! Țineți-o tot așa!“, notează Mironescu într-un mesaj pe Facebook.

Amintim că, Laurențiu Mironescu, fost director al Administrației Porturilor Maritime Constanța, fost secretar de stat în MAI și fost deputat de Constanța a decis să revină în politică. El s-a alăturat echipei lui Claudiu Palaz în PMP Constanța.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a semnat, aseară, Ordonanța Militară nr. 8. „O prevedere extrem de importantă. Trebuie să luam măsuri și pentru securitatea alimentara. Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făina de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul cerealelor sau domeniul de panificație, tot ce ține de zona aceasta care se refeă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii. Aceste prevederi sunt prevăzute într-o anexă la ordonanță. Precizez că procedurile de export aflate în derulare se suspendă pe perioada stării de urgență”.

Comments

comments

Politica

(DOCUMENT) Guvernul modifică Strategia de vaccinare împotriva COVID-19

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Executivul se reuneşte miercuri în şedinţă, de la ora 13.00, iar pe ordinea de zi figurează un proiect de hotărâre pentru modificarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19.

În etapa a doua de vaccinare sunt introduse persoanele cu handicap, persoane imobilizate, cele imunodeprimate, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu bolnavii. De asemenea, sunt incluse în etapa a doua persoanele fără adăpost. Totodată, centrele de vaccinare sunt coordonate metodologic de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi direcţiile de sanătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Iată documentul:

HG 5

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorii şi deputaţii ar putea să se vaccineze anti-COVID la Parlament

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatorii şi deputații s-ar putea vaccina anti-COVID în clădirea Parlamentului, atât timp cât există un cabinet medical şi echipe medicale mobile care pot face acest lucru, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, care a precizat însă că resursa umană este limitată şi există o prioritizare, eforturile fiind concentrate în acest sens, informează Agerpres.

„Echipele mobile de vaccinare pot să asigure vaccinarea în mod deosebit a persoanelor din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, dar şi a anumitor categorii de persoane care deservesc activităţi esenţiale şi care este dificil să părăsească locul de muncă. În acest caz, se poate utiliza cabinetul medical de la locul de muncă şi se constituie o echipă mobilă atât din resursa personalului medical propriu din acea unitate, la care se poate adăuga altă resursă umană, încât să se efectueze vaccinarea personalului şi la locul de muncă. Deci există şi această posibilitate, însă resursa umană, trebuie să înţelegem, este limitată. Există la acest moment o prioritizare a persoanelor vulnerabile, a persoanelor care sunt la risc să dezvolte forme severe şi, din acest punct de vedere, majoritatea echipelor mobile sunt concentrate pe a asigura vaccinarea personalului din centrele medico-sociale şi rezidenţiale”, a explicat Gheorghiţă.

Întrebat dacă senatorii şi deputaţii s-ar putea vaccina la Parlament, Gheorghiţă a răspuns: „Atât timp cât există un cabinet medical şi echipe medicale mobile care pot face acest lucru, sigur că da”.

Sursa: digi24.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Primarii s-au înțeles cu premierul Florin Cîțu. 90% din cheltuielile cu asistența socială, suportate de Guvern

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Cluj, Emil Boc, liderul Asociației Municipiilor din România, a avut o întâlnire cu premierul Florin Cîțu pentru a discuta despre bugetul pentru administrațiile locale din 2021.

„Am apreciat implicare premierului prin implementarea unui act normativ, mai ales în privința cheltuielilor. Este reglementat și e de apreciat. (…) Noi am solicitat ca aceste cheltuieli cu asistența socială să vină de la stat. Astfel că 90% o să fie de la Guvern, iar 10 % din partea administrațiilor locale. (…) Premierul ne-a asigurat că o să fie banii pentru burse și gratuitatea pentru transportul public. Am cerut ca cetățenii și autoritățile să fie tratați egal în privința îngrijirii terenurilor și clădirilor. Din fondurile europene se va încerca rambursarea cheltuielilor din pandemie. Avem 240 de mililoane de euro cheltuiți în 2020 pe tot ceea ce înseamnă pandemie. Am primit 40 milioane înapoi, deci 20% din cât am cheltuit. S-a convenit că în continuare din fondurile europene se va încerca rambursarea acestor cheltuieli făcute de administrația locală“, a spus Emil Boc.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: