Connect with us

Actual

Inundații în țară: Persoane evacuate, trenuri oprite de aluviuni și mii de pompieri în acțiune

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, 16 mai a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă pe tema intervențiilor efectivelor Ministerului Afacerilor Interne în contextul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile.
Redăm, mai jos, declarația purtătorului de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog:

“Ca urmare a avertizărilor de ploi abundente și inundații din ultimele 24 de ore, inclusiv de cod portocaliu și roșu, inspectoratele pentru situații de urgență, cu sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au intervenit imediat în sprijinul comunităților afectate.

Încă de la emiterea atenționărilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase au fost pregătiți de intervenție peste 5.000 de pompieri, jandarmi și polițiști.

Cele mai multe intervenții au avut loc în județele Timiș, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Mureș, în ultimele trei județe fiind necesară activarea grupelor operative de la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Una dintre cele mai dificile intervenții a fost cea din localitatea Domnești din Bistrița-Năsăud unde patru persoane erau blocate în casă din cauza apei care depășea un metru jumătate. Datorită acțiunii pompierilor, persoanele au fost salvate și duse într-un loc sigur. De asemenea, pompierii au acționat pentru evacuarea preventivă a 32 de persoane din mai multe localități, tot din Bistrița-Năsăud. După trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut întoarce în siguranță la casele lor.

Pentru avertizarea populației, astfel încât să își ia măsuri de auto-protecție, s-au trimis șase mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu au fost înregistrate situații care să nu poată fi gestionate de pompierii-salvatori sau de autoritățile locale.
La acest moment, pompierii mai acționează pentru evacuarea apei și îndepărtarea aluviunilor din mai multe gospodării.

În ultimele 24 de ore, din cauza ploilor abundente, care au provocat scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 26 de localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.
Au fost inundate 115 case, 56 de beciuri, 372 de curți și alte 9 obiective economice sau instituții.

În același interval de timp, din cauza apei acumulate pe carosabil și a aluviunilor au fost afectate temporar 4 drumuri naționale (DN17C și DN 17D din Bistrița Năsăud și DN 15 și DN 15A din Mureș ), precum și două drumuri județene (DJ188 din Maramureș și DJ 572 din TM).

Trei trenuri de călători – 4485 Ilva Mică – Dej, 1831 Galați – Cluj, și 406 Brașov – Budapesta au fost oprite în gări din cauza aluviunilor depuse pe calea ferată sau a spălării terasamentului.

La acest moment a intrat în vigoare o atenționare de COD GALBEN, valabilă până mâine dimineața, la ora 6.00, care vizează cantități de apă însemnate și manifestări de instabilitate accentuată pentru județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Olt, Teleorman, Giurgiu și zona de munte a județelor Prahova, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara.

Meteorologii au anunțat în această dimineață și prelungirea până duminică 19 mai, ora 10, a informării meteorologice care vizează manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, iar local și temporar averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

De asemenea, deși Codul Roșu care a vizat depășirea cotelor de pericol pentru bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza și Vişeu a expirat, a fost emis un nou cod, de această dată Galben pentru aceeași zonă și bazinul superior Glodeni și Niraj din judeţele Harghita și Mureș.

Reprezentanții autorităților locale și angajații MAI vor monitoriza situația din teren în vederea intervenției prompte în orice situație care ar putea pune în pericol populația. În continuare vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundații și, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuințe se află în zonele inundabile.

Recomandăm cetățenilor să urmărească cu atenție anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc. Și conducătorilor auto le recomandăm să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și alte date utile despre manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier în localitatea Lumina între 3 autoturisme

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, în localitatea Lumina a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate 3 autoturisme.

Din primele date, în accidentul rutier, produs pe fondul nepăstrării unei distanțe de siguranță, unul dintre conducătorii auto, un bărbat, de 27 de ani,  a fost transportat la spital, cu răni ușoare.

În aceste momente, polițiștii rutieri efectuează cercetarea la fața locului.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Sute de rechizite școlare contrafăcute, descoperite în Portul Constanța Sud Agigea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi,  20 august a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, împreună cu specialiști ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, au verificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială din județul Brașov.

În urma controlului, poliţiştii au descoperit 290 de penare și 400 de ghiozdane, purtând însemnul unei mărci înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute. Bunurile, în valoare aproximativ 90.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulație de mărfuri contrafăcute.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Polițist al Gărzii de Coastă, medaliat de președintele României. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 Agent șef adjunct de poliție Moldoveanu Radu, din cadrul Gărzii de Coastă, a primit medalia „Bărbăție și Credințăîn clasa a III-a, cu însemn pentru civili.

Medalia a fost conferită de către Președintele României, prin Decretul nr. 949 din 22.11.2018, dorind să răsplătească astfel meritele polițistului de frontieră, în semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne.

Distincţia i-a fost înmânată subofițerului de către Directorul Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Cicu Laurențiu Cristian, în data de 20.08.2019.

Astfel, în luna iulie 2018, colegul nostru împreună cu un jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Tomis” Constanța, aflându-se în misiune de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, au fost alertați cu privire la faptul că într-o zonă izolată de pe raza localității Dumbrăveni – judeţul Constanţa, o fetiță în vârstă de 3 ani, care fusese înțepată de albine, a intrat în șoc anafilactic.

Deoarece ploile abundente au făcut impracticabil drumul de acces, ambulanţa nu a putut ajunge până la locația unde se afla fetița, cei doi lucrători ai Ministerului de Interne deplasându-se pe jos până la locuinţa familiei copilului.

Aceștia, însoţiţi de tatăl copilului, au transportat fetiţa pe braţe câţiva kilometri şi, ulterior, în sprijinul lor a venit un localnic, fost polițist de frontieră, proprietar al unui autoturism de teren, care i-a ajutat să ajungă, în timp util, la ambulanța din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.

Fetiţa şi tatăl ei au ajuns la timp la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde a primit îngrijirile de specialitate necesare.

Polițistul de frontieră Moldoveanu Radu a declarat:

„Sunt onorat de faptul că am primit această medalie din partea Președintelui României și mă bucur că îndeplinindu-mi datoria am putut salva o viață. Totodată, mă bucură faptul că munca mea este apreciată și nu mă face decât să continui să-mi îndeplinesc atribuțiile cu aceeași răspundere.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: