Connect with us

Administratie

Investițiile anului 2018 la Nisipari: școală, grădiniță, parc, biserică

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Anul 2018 va rămâne unul de referință pentru localitatea Nisipari. Primăria Castelu, care administrează această localitate, a reușit să atragă fonduri guvernamentale importante pentru două proiecte de infrastructură educațională. Astfel, pe 20 august 2018 autoritatea locală a semnat contractul pentru execuția unei școli noi, în valoare de peste jumătate de milion de euro. Vorbim aici de o clădire cu regim de înălțime P+1, cu o suprafață la sol de 470 de metri pătrați și o suprafață construită de 940 de metri pătrați. Lucrarea se află în execuție, pe un teren din curtea școlii vechi din Nisipari. Școala veche va rămâne și ea în circuitul educațional după inaugurarea școlii noi, urmând să servească în principal pentru opționale, laboratoare și activități extra-curriculare. Fondurile au fost atrase din Programul Național de Dezvoltare Locală, din capitolul destinat modernizării satului românesc.

Citește și:

La Nisipari începe construcția unei școli moderne cu fonduri atrase de peste jumătate de milion de euro

La mai puțin de două luni de la demararea proiectului menționat mai sus, mai exact pe 15 octombrie 2018, Primăria Castelu a semnat un nou contract pentru constuirea unei grădinițe moderne. Acest proiect are valoarea de 1,3 milioane de lei. Și în acest caz vorbim de fonduri atrase de administrația locală de la Guvernul României. Grădinița actuală funcționează într-un imobil pus la dispoziția comunității de primarul Nicolae Anghel, însă grație acestui proiect este posibil ca micuții din Nisipari să aibă grădiniță nouă începând cu anul școlar 2019-2020. Imobilul va avea regim de înălțime parter, patru săli de grupă principale, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul cornul și laptele, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare. Terenul alocat acestui proiect se află peste drum și peste un canal de șoala nouă, în zona parcului din Nisipari. La întâlnirea cu reprezentantul Ministerului și constructorul lucrării, primarul comunei Castelu a declarat că administrația locală va investi din resurse proprii pentru dalarea canalului și constuirea unei pasarele pietonale cu elemente de siguranță.

Citește și:

Primăria Castelu începe construcția unei grădinițe moderne la Nisipari, cu fonduri atrase

În aceeași zonă se află și sala de sport dată în folosință în guvernarea 2001- 2004. Administrația locală a investit anul acesta bani pentru repararea acoperișului sălii de sport.

Tot în 2018, Primăria Castelu a ecologizat o fostă groapă de gunoi din Nisipari, pregătind terenul altădată inundat de deșeuri pentru construirea unui parc. Ecologizarea a costat 136.000 de lei plus TVA. Acțiunea a avut loc în luna iulie 2018, când, preț de mai multe zile, 15 camioane au cărat în continuu gunoiul la o groapă autorizată. Acțiunea a fost una foarte importantă, deoarece administrația locală a adoptat un PUZ pentru o zonă mai amplă, în care este inclusă și fosta groapă de gunoi, în vederea dezvoltării unui cartier de locuințe. Fosta groapă neutorizată va fi transformată în parc, iar terenurile incluse în PUZ vor fi sistematizate și dotate cu utlități (curent, rețea de apă, drumuri publice asfaltate) pe baza unui proiect în valoare 7,7 milioane de lei cu fonduri atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Citește și:

Groapa de gunoi de la Nisipari se transformă în parc. Ecologizarea a costat 136.000 de lei

Trebuie să mai spunem că, tot în 2018, a avut loc o dezbatere publică la Nisipari în vederea transmiterii serviciului public de alimentare cu apă către RAJA SA Constanța. Ulterior dezbaterii, Consiliul Local Castelu a adoptat o hotărâre locală privind transmiterea serviciului în gestiunea delegată a SC RAJA SA. Compania de apă va investi în modernizarea și extinderea rețelei existente, iar pe viitor și în  înființarea rețelei de canalizare.

În sfârșit, tot în 2018, Primăria a investit în realizarea picturii interioare la biserica nouă din Nisipari, cu hramul Sfântul Nicolae.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Făgădău: „Asociațiile de proprietari trebuie să-și facă singure dezinsecție!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Nu de puține ori, Primăria Constanța a informat cetățenii, prin tot felul de mijloace de comunicare, că, pentru a menține un nivel scăzut al densității insectelor, echipele care asigură dezinsecția stropesc spațiile verzi din parcuri, scuaruri și promenade. Informările Primăriei erau cât se poate de bine-venite, în condițiile în care foarte mulți cetățeni se plângeau că orașul este invadat de țânțari. Numai că, cu toată dezinsecția anunțată cu fală de Primăria Constanța, problemele nu s-au terminat. Asta deoarece, cetățenii au continuat să reclame faptul că nu numai că nu sunt stârpiți, dar țânțarii s-au înmulțit excesiv. Mai mult decât atât, cei de la USR au acuzat că „în Constanța s-a făcut dezinsecție cu apă chioară. Un fel de Hexifarma cu insecticid“.

La acuzele că sunt cartiere în care Primăria nu a făcut dezinsecție, primarul Constanței, Decebal Făgădău a răspuns că lucrurile nu stau deloc așa și că Primăria își face treaba ca la carte. Ba, mai mult, Făgădău a spus că în problema dezinsecției se consultă frecvent cu ceilalți colegi de municipii de reședință de județ.

„Avem un grup de whatsapp în care suntem primarii municipiilor reședință de județ. Azi, noi stropim cu o soluție agrementată cu un biocit agrementat de autoritățile naționale. Nu stropim cu ce vrem noi. Toate unitățile administrativ-teritoriale stropesc exact cu aceeași soluție, care este produsă de Bayer și se numește „K-Othrine Profi Ec 250“, iar diluția este de 80 ml la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluție, adică de când se desigilează recipientul și până când se pune substanța și apa, la noi se filmează. Toate operațiunile de dezinsecție se filmează. Dar, s-a implementat o directivă europeană: regulamentul 528/2012 care s-a transpus în legislația națională prin HG 617/2014, astfel agremetarea produsului K-Othrine Profi Ec 250 în loc să expire în 2024, expiră la 30.06 2019. În schimb, producătorul și-a agrementat din timp o nouă soluție care se numește Solfac Trio EC 200 (Bayer), care are toate reglementările și care este la nivel național. Repet, toate primăriile din țară cu care am discutat folosesc aceeași soluție…“, a spus Făgădău.

Edilul Constanței a continuat spunând că, potrivit unei adrese de la Ministerul Apărării Naționale, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“, tratamentele din avion nu sunt recomandate asupra așezărilor umane.

„Asta în condițiile în care mulți ne spun pe Facebook că de ce venim și stropim cu țâșnitoarea. Noi nu putem face lucrurile după cum ne spune cineva pe Facebook, ci după cum ne spun legile și specialiștii. Specialiștii ne spun că aceste acțiuni cu survol au eficacitate extrem de scăzută, practic nulă din cauză multe locuri de adăpostire a adulților de țânțari sunt în interioare, acolo unde sunt afectați de astfel de tratamente. Noi nu avem voie să stropim pe proprietatea publică. Problema cea mai mare este pe Valea Portului, care este un tărâm al nimănui. Avem probleme pe zonele ce fac obiectul retrocedărilor, avem pe proprietăți private, unde nu se tunde iarba, nu se strâng gunoaiele și nu se stropește pentru țânțari. Tocmai de aceea, Poliția Locală, începând din 1 iulie, va merge și va notifica, sancționa și amenda acolo unde proprietarii terenurilor cu buruieni pe ele nu își fac dezinsecția pentru că efectul acțiunilor noastre este scăzut sau anihilat dacă nu facem acest lucru. Dar asta nu înseamnă că noi nu ne facem treaba în fiecare cartier după planificare“, a subliniat primarul.

Vrei dezinsecție în jurul blocului, fă-ți-o singur!

Cireașa de pe tort a fost lăsată la final, Făgădău spunând că nu Primăria trebuie să efectueze dezinsecția pe spațiile din jurul blocului?!? Culmea este că, pe vremea mentorului său – Radu Mazăre – Primăria făcea dezinsecția inclusiv pe spațiile verzi din jurul blocului.

„Pe spațiul public dezinsecția o face municipalitate, iar pe spațiul ce ține de zona de responsabilitate a asociațiilor de proprietari dezinsecția o face asociația. Avem asociații care își fac și dezinsecție și deratizare. Aliniamentele stradale care sunt în responsabilitatea municipalității se ocupă Primăria, ce este perimetral blocului, dezinsecția o face asociația de proprietari. De asemenea, subsolul blocului, acoperișul și casa scării sunt stabilite prin lege în sarcina asociațiilor de proprietari. Nu vine Primăria să strângă șobolanii de la subsol. Sunt proprietari“, a conchis Decebal Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Explicațiile primarului Constanței privind DESPĂGUBIRILE de la viitoarea Sală Polivalentă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu o zi, consilierul local al PNL Adriana Arghirescu atrăgea atenția asupra unui lucru care urma să se petreacă în ședința de Consiliu Local de marți, 25 iunie. Mai exact, consilierul liberal spunea, într-o postare pe Facebook, că potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău, aleşii locali trebuiau să-și dea votul pentru inițiativa privind „aprobarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Polivalentă – 5.000 de locuri“, realizat prin Compania Națională de Investiții“. Arghirescu spunea în postarea sa că este vorba de propunerea de acordarea a unor despăgubiri pentru mai multe clădiri care s-au aflat pe terenul pe care ar urma să fie ridicată sala polivalentă. Consilierul liberal consideră aceste despăgubiri suspecte, în condițiile în care inițiativa vine la câteva luni bune după ce s-au încheiat formalitățile privind construcția sălii.

„…Pe scurt, în 2014 Consiliul Local Constanța preda către Compania Națională de Investiții un teren de peste 60.000 mp pentru construcția Sălii Polivalente, un obiectiv trâmbițat în campania electorală de toți aspiranții la funcția de primar. În aceeași hotărâre, consilierii municipali aprobau demolarea tuturor construcțiilor existente pe acel teren anterior predării amplasamentului. Doi ani mai târziu, în 2016, tot consilierii locali aprobau prin hotărâre indicatorii tehnico-economici ai investiției. Când proiectul a fost gata și licitația pentru construcție finalizată…surpriză…au apărut proprietari care solicită despăgubiri pentru expropriere trei clădiri. Aceleași construcții care în urmă cu cinci ani figurau în domeniul privat al Municipiului Constanța. Este curios cum timp de patru ani nu s-a gândit nimeni să revendice acele clădiri și fix în 2018 după ce au fost finalizate toate etapele, municipalitatea “se vede nevoită” să plătească 124.422 euro cu titlul de despăgubiri. Iar primarul Constanței nu pierde vremea și inițiază imediat un proiect de hotărâre prin care acești bani să fie plătiți din bugetul Constanței“, afirma Adriana Arghirescu.

Ca urmare a acestui mesaj, dar și a altor comentarii de pe Facebook, primarul Decebal Făgădău a explicat, în ședința Consiliului Local de azi, cum stau lucrurile în acest caz.

„Ne-am trezit la finalul anului 2018 cu o notificare din partea unui prezumtiv proprietar. Îl cunosc și îl respect ca om. Este Valentin Șurghie, fost consilier local al PP-DD și, ulterior, PSD. Acesta a trimis o notificare în care ne spune că este proprietarul câtorva active, aleilor și că are un drept de folosință al terenului. În secunda doi, am chemat Direcția de Patrimoniu, Registru de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Serviciul Public de Impozite și Taxe, secretarul municipiului și am început să ne uităm la hârtii. Pai noi îl avem inventariat de 15 ani. Este la Cadastru. Nu a plătit nimeni niciun leu pe aceste terenuri. Tocmai de aceea nu i-am răspuns, pentru că nu ni s-a părut ceva serios. Am zis că i-o fi folosit careva numele. După ce am eliberat certificatul de urbanism pentru demolare, au zis că este rost de ceva, fie de notorietate, fie de beneficii materiale. Nu știu. Din acel moment, noi am luat lucrurile în serios. Ne-am trezit că în luna ianuarie că vine prezumtivul proprietar și vrea să se înscrie la serviciul de impozite și taxe, arătând niște hotărâri ale Consiliului Popular (forul care administra orașul înainte de Revoluție, n.r.) și un fel de succesiune de acte contabile în care SOMACO a vândut Asociației Metalul, iar aceasta a vândut soților Șurghie niște clădiri. Colegii de la SPIT au misiune dată de lege și de mine să încaseze bani. Au încasat banii și au zis dar, cu toate acestea, noi facem mențiunea necesară legală. Dânșii au mers la instanță. Eu am zis că, decât să ne judecăm trei ani, mai bine vin cu un proiect de hotărâre de despăgubire, cu toate că nu cred că vom despăgubi vreodată, pentru că am fi în Kafka, noi să ne expropriem pe noi, pentru că potrivit actelor, noi suntem proprietari. Chiar și așa, am propus consilierilor ca în situația, puțin probabil, vedeți, vorbesc ca o stewardesă, în care Valentin Șurghie să fie recunoscut ca proprietar, noi să venim să îi dăm banii drept despăgubiri“, a spus primarul.

RATC, inclusă în cercul despăgubirilor?

Mai mult, edilul Constanței a afirmat că despăgubiri ar putea solicita inclusiv RATC.

„Aceeași abordare o am și cu RATC, pentru că societatea de transport a avut tacit în Zona Badea Cârțan un drept de a folosi terenul și a și modernizat terenul. Cei de la RATC sunt prezumtivi proprietari pentru că nu s-au dus la OCPI să-și intabuleze clădirea, nu s-au dus la impozite și taxe să plătească taxele pe clădirea respectivă“, a punctat Făgădău.

Edilul nu i-a uitat nici pe cei care spun că proiectul sălii polivalente este născut mort, în condițiile în care Compania Națională de Investiții, cea care ar trebui să se ocupe de construcție, nu a mai mișcat nimic.

„Am văzut o mulțime de interpretări date vorbelor și nu actelor. Astăzi, actele spun așa: municipiul Constanța este proprietarul terenului, municipiul Constanța este proprietarul construcțiilor, municipiul Constanța a transferat terenul către Compania Națională de Investiții pentru realizarea sălii polivalente. Proiectul a început. Deci, cine spune că nu a început pentru că nu se văd utilajele, fie este rău-intenționat, fie nu este informat. Tocmai de aceea spun că proiectul sălii polivalente a început. După o licitație contestată și para-contestată, ca în România, s-a semnat contractul și compania Euromateria, în asociere cu o altă companie, au câștigat această licitație. Conform contractului și ordinului de începere a lucrărilor pe care l-au primit, companiile câștigătoare au trei luni la dispoziție pentru etapa de proiectare. După această etapă, vor preda către CNI, respectiv către municipalitatea din Constanța, adică către Primărie, proiectul. Ne uităm, îi aducem îmbunătățiri, critici, cerem detalii, se fac schimbările, se aprobă noii indicatori tehnico-economici și se încep lucrările. Construcția efectivă va dura 24 de luni. Astăzi, în timp ce vorbim, actele spun așa: municipiul Constanța este proprietar atât pe teren, cât și pe clădiri“, a spus primarul.

Făgădău a spus că proiectul sălii polivalente merge mai departe indiferent de ce se va întâmpla.

Într-un final, proiectul privind „aprobarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Polivalentă“ a fost aprobat de Consiliul Local cu 18 voturi „pentru“ și 8 voturi împotrivă.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PNL insistă ca viceprimarul Babu să fie demis. Făgădău îl apără!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali ai PNL cer schimbarea din funcție a viceprimarului Dumitru Babu. Potrivit legii, „demnitatea de viceprimar este o funcție eminamente politică, cei care ocupă aceste funcții fiind consilieri locali agreați de majoritatea politică constituită în cadrul consiliilor locale, care le acordă votul pe criterii preponderent de natură politică. Consiliul local poate revoca sau retrage încrederea acordată viceprimarului în funcție”, spun liberalii într-un comunicat.

Cei de la PNL Constanța afirmă că a sosit momentul ca Dumitru Babu să își facă bagajele și să plece din clădirea administrației locale constănțene și dintr-o funcție pe care a onorat-o cu realizări ZERO.

„Dumitru Babu a fost unul dintre cei mai absenți și inutili viceprimari din istoria Constanței. În cazul in care actualul viceprimar se simte jenat să plece de bunăvoie, noi, consilierii locali PNL am considerat că ar fi bine să îl ajutăm. Drept urmare, am depus astăzi la Secretariatul Consiliului Local Constanța, proiectul de hotărâre privind schimbarea din funcție a viceprimarului Municipiului Constanța, Dumitru Babu. Este un document asumat de TOȚI consilierii locali ai Partidului Național Liberal. Conform legii, ”Schimbarea din funcție a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție.” Cred că acest oraș trebuie să fie condus de oameni implicați în gospodărirea și administrarea orașului, activi și hotărâți“, spune liderul consilierilor locali PNL Constanţa, Adriana Arghirescu.

Este pentru a doua oară când cei de la PNL Constanța cer demiterea lui Babu din funcția de viceprimar. La începutul lunii mai, cei de la PNL au anunțat, într-o conferință de presă că vor cere demiterea lui Babu pentru „incapacitatea de a-și exercita atribuțiile date de funcție“.

„Refuză să depună raportul de activitate, contrar legislației”, a declarat președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Bogdan Huțucă.

Babu, atitudine insolentă!

În afara faptului că este acuzat că taie frunze la câini, viceprimarul Babu mai este acuzat de unii liberali că are o atitudine insolentă în timpul ședințelor de Consiliu Local, prin replicile deplasate pe care le face la adresa colegilor din opoziție.

Întrebat dacă va da curs solicitării PNL, primarul Decebal Făgădău a declarat.

„PSD îi susțin pe cei doi viceprimari. Eu, primar al municipiului Constanța, îmi susțin cei doi viceprimari. Că nu le rezolvă unor dintre ei interesele personale da, e adevărat. Îi tratează ca pe toți ceilalți cetățeni, iar asta cred că îi deranjează“, a spus Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: