Conecteaza-te cu noi

Administratie

Investițiile anului 2018 la Nisipari: școală, grădiniță, parc, biserică

Published

on

Anul 2018 va rămâne unul de referință pentru localitatea Nisipari. Primăria Castelu, care administrează această localitate, a reușit să atragă fonduri guvernamentale importante pentru două proiecte de infrastructură educațională. Astfel, pe 20 august 2018 autoritatea locală a semnat contractul pentru execuția unei școli noi, în valoare de peste jumătate de milion de euro. Vorbim aici de o clădire cu regim de înălțime P+1, cu o suprafață la sol de 470 de metri pătrați și o suprafață construită de 940 de metri pătrați. Lucrarea se află în execuție, pe un teren din curtea școlii vechi din Nisipari. Școala veche va rămâne și ea în circuitul educațional după inaugurarea școlii noi, urmând să servească în principal pentru opționale, laboratoare și activități extra-curriculare. Fondurile au fost atrase din Programul Național de Dezvoltare Locală, din capitolul destinat modernizării satului românesc.

Citește și:

La Nisipari începe construcția unei școli moderne cu fonduri atrase de peste jumătate de milion de euro

La mai puțin de două luni de la demararea proiectului menționat mai sus, mai exact pe 15 octombrie 2018, Primăria Castelu a semnat un nou contract pentru constuirea unei grădinițe moderne. Acest proiect are valoarea de 1,3 milioane de lei. Și în acest caz vorbim de fonduri atrase de administrația locală de la Guvernul României. Grădinița actuală funcționează într-un imobil pus la dispoziția comunității de primarul Nicolae Anghel, însă grație acestui proiect este posibil ca micuții din Nisipari să aibă grădiniță nouă începând cu anul școlar 2019-2020. Imobilul va avea regim de înălțime parter, patru săli de grupă principale, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul cornul și laptele, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare. Terenul alocat acestui proiect se află peste drum și peste un canal de șoala nouă, în zona parcului din Nisipari. La întâlnirea cu reprezentantul Ministerului și constructorul lucrării, primarul comunei Castelu a declarat că administrația locală va investi din resurse proprii pentru dalarea canalului și constuirea unei pasarele pietonale cu elemente de siguranță.

Advertisement

Citește și:

Primăria Castelu începe construcția unei grădinițe moderne la Nisipari, cu fonduri atrase

În aceeași zonă se află și sala de sport dată în folosință în guvernarea 2001- 2004. Administrația locală a investit anul acesta bani pentru repararea acoperișului sălii de sport.

Tot în 2018, Primăria Castelu a ecologizat o fostă groapă de gunoi din Nisipari, pregătind terenul altădată inundat de deșeuri pentru construirea unui parc. Ecologizarea a costat 136.000 de lei plus TVA. Acțiunea a avut loc în luna iulie 2018, când, preț de mai multe zile, 15 camioane au cărat în continuu gunoiul la o groapă autorizată. Acțiunea a fost una foarte importantă, deoarece administrația locală a adoptat un PUZ pentru o zonă mai amplă, în care este inclusă și fosta groapă de gunoi, în vederea dezvoltării unui cartier de locuințe. Fosta groapă neutorizată va fi transformată în parc, iar terenurile incluse în PUZ vor fi sistematizate și dotate cu utlități (curent, rețea de apă, drumuri publice asfaltate) pe baza unui proiect în valoare 7,7 milioane de lei cu fonduri atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Citește și:

Advertisement

Groapa de gunoi de la Nisipari se transformă în parc. Ecologizarea a costat 136.000 de lei

Trebuie să mai spunem că, tot în 2018, a avut loc o dezbatere publică la Nisipari în vederea transmiterii serviciului public de alimentare cu apă către RAJA SA Constanța. Ulterior dezbaterii, Consiliul Local Castelu a adoptat o hotărâre locală privind transmiterea serviciului în gestiunea delegată a SC RAJA SA. Compania de apă va investi în modernizarea și extinderea rețelei existente, iar pe viitor și în  înființarea rețelei de canalizare.

În sfârșit, tot în 2018, Primăria a investit în realizarea picturii interioare la biserica nouă din Nisipari, cu hramul Sfântul Nicolae.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions