Connect with us

Administratie

Investițiile anului 2018 la Nisipari: școală, grădiniță, parc, biserică

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Anul 2018 va rămâne unul de referință pentru localitatea Nisipari. Primăria Castelu, care administrează această localitate, a reușit să atragă fonduri guvernamentale importante pentru două proiecte de infrastructură educațională. Astfel, pe 20 august 2018 autoritatea locală a semnat contractul pentru execuția unei școli noi, în valoare de peste jumătate de milion de euro. Vorbim aici de o clădire cu regim de înălțime P+1, cu o suprafață la sol de 470 de metri pătrați și o suprafață construită de 940 de metri pătrați. Lucrarea se află în execuție, pe un teren din curtea școlii vechi din Nisipari. Școala veche va rămâne și ea în circuitul educațional după inaugurarea școlii noi, urmând să servească în principal pentru opționale, laboratoare și activități extra-curriculare. Fondurile au fost atrase din Programul Național de Dezvoltare Locală, din capitolul destinat modernizării satului românesc.

Citește și:

La Nisipari începe construcția unei școli moderne cu fonduri atrase de peste jumătate de milion de euro

La mai puțin de două luni de la demararea proiectului menționat mai sus, mai exact pe 15 octombrie 2018, Primăria Castelu a semnat un nou contract pentru constuirea unei grădinițe moderne. Acest proiect are valoarea de 1,3 milioane de lei. Și în acest caz vorbim de fonduri atrase de administrația locală de la Guvernul României. Grădinița actuală funcționează într-un imobil pus la dispoziția comunității de primarul Nicolae Anghel, însă grație acestui proiect este posibil ca micuții din Nisipari să aibă grădiniță nouă începând cu anul școlar 2019-2020. Imobilul va avea regim de înălțime parter, patru săli de grupă principale, o sală multifuncțională, cancelarie, încăpere pentru programul cornul și laptele, cabinet pentru asistentul medical și spații de depozitare. Terenul alocat acestui proiect se află peste drum și peste un canal de șoala nouă, în zona parcului din Nisipari. La întâlnirea cu reprezentantul Ministerului și constructorul lucrării, primarul comunei Castelu a declarat că administrația locală va investi din resurse proprii pentru dalarea canalului și constuirea unei pasarele pietonale cu elemente de siguranță.

Citește și:

Primăria Castelu începe construcția unei grădinițe moderne la Nisipari, cu fonduri atrase

În aceeași zonă se află și sala de sport dată în folosință în guvernarea 2001- 2004. Administrația locală a investit anul acesta bani pentru repararea acoperișului sălii de sport.

Tot în 2018, Primăria Castelu a ecologizat o fostă groapă de gunoi din Nisipari, pregătind terenul altădată inundat de deșeuri pentru construirea unui parc. Ecologizarea a costat 136.000 de lei plus TVA. Acțiunea a avut loc în luna iulie 2018, când, preț de mai multe zile, 15 camioane au cărat în continuu gunoiul la o groapă autorizată. Acțiunea a fost una foarte importantă, deoarece administrația locală a adoptat un PUZ pentru o zonă mai amplă, în care este inclusă și fosta groapă de gunoi, în vederea dezvoltării unui cartier de locuințe. Fosta groapă neutorizată va fi transformată în parc, iar terenurile incluse în PUZ vor fi sistematizate și dotate cu utlități (curent, rețea de apă, drumuri publice asfaltate) pe baza unui proiect în valoare 7,7 milioane de lei cu fonduri atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Citește și:

Groapa de gunoi de la Nisipari se transformă în parc. Ecologizarea a costat 136.000 de lei

Trebuie să mai spunem că, tot în 2018, a avut loc o dezbatere publică la Nisipari în vederea transmiterii serviciului public de alimentare cu apă către RAJA SA Constanța. Ulterior dezbaterii, Consiliul Local Castelu a adoptat o hotărâre locală privind transmiterea serviciului în gestiunea delegată a SC RAJA SA. Compania de apă va investi în modernizarea și extinderea rețelei existente, iar pe viitor și în  înființarea rețelei de canalizare.

În sfârșit, tot în 2018, Primăria a investit în realizarea picturii interioare la biserica nouă din Nisipari, cu hramul Sfântul Nicolae.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Continuă asfaltările în cartierul Compozitorilor. Aleea Constantin Bobescu, asfaltată de la zero

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că va continua să îmbunătățească condițiile de circulație în cartierele Constanței. Astfel, notează sursa citată, angajații SC Confort Urban SRL au finalizat ieri lucrările de reamenajare pe aleea Constantin Bobescu din cartierul Compozitorilor.

„S-a lucrat intens la consolidarea infrastructurii terenului, în etapa premergătoare procesului de asfaltare. 155 de metri liniari au fost asfaltați, strada de pământ fiind înlocuită de o arteră pe care traficul rutier se poate realiza în condiții optime. Programul de investiții în trama stradală continuă pe strada Titus Cergău din cartierul Compozitorilor. Echipele administratorului drumului public vor acționa pe cel de-al doilea tronson al străzii. Similar, în cartierul Baba Novac se va interveni pe străzile Cernica și Prelungirea Barbu Delavrancea. Facem apel către locuitori să manifeste atenție și înțelegere în zonele în care se efectuează lucrări“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Mai multe clădiri ridicate fără autorizație pe plaja din zona Faleză Nord vor fi desființate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

20 de construcții ridicate fără autorizație pe plajă, în zona Faleză Nord, vor fi desființate. În urma verificărilor din teren, polițiștii locali au constatat că acestea nu aveau autorizație de construire așa că proprietarii au fost amendați, în baza Legii nr. 50/1991, fiind dispusă ca măsură complementară și desființarea lucrărilor.

În ultimul an, polițiștii locali din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au aplicat în cartierul Faleză Nord alte 57 sancțiuni celor care nu au respectat disciplina în construcții.

Vorbim despre de lucrări de recompartimentări interioare, supraetajări, extinderi, împrejmuiri, dezafectări, construcții ilegale de garaje sau magazii pe domeniul public care au fost sancționate în baza Legii nr. 50/1991. De asemenea, au fost aplicate și sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor HCLM 184/ 2013 pentru pentru neîntreținerea imobilelor aflate în stare de degradare, depozitarea de materiale de construcție pe domeniul public, neacoperirea cu plasă a imobilelor în curs de execuție sau pentru murdărirea carosabilului.

Valoarea totală a sancțiunilor este de aproape 100 de mii de lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța, în sărbătoare! Zeci de manifestări de Ziua Dobrogei

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Instituția Prefectului- Județul Constanța, Instituția Prefectului- Județul Tulcea și Consiliul Județean Constanța îi invită pe cetățeni să sărbătorească Ziua Dobrogei, care este aniversată în 14 noiembrie.

„Urmează 10 zile presărate cu momente festive în care dobrogenii, cu mic, cu mare vor celebra 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă. Evenimentele organizate cu acest prilej vor debuta joi, 14 noiembrie, ora 11:00, cu o ceremonie militară comună de depunere de coroane la Monumentul Independenței Tulcea și de aprindere a Flăcării „Spiritul Dobrogean”. Ulterior, va avea loc prezentarea volumului „Dobrogea, edificii cu mozaic – credința, cultura, cetatea” la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea. De la ora 14:00, în Sala Mihail Kogălniceanu se va desfășura Festivitatea solemnă de semnare a Protocolului între Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Instituția Prefectului Județul Constanța privind organizarea Zilei Dobrogei.

Momentele de sărbătoare vor fi acompaniate de expozițiile „Arme și accesorii din colecția de artă orientală” și Constantin Găvenea „Litografii și acuarele” iar ansamblul „Baladele Deltei” va susține un spectacol dedicat Zilei Dobrogei la Sala Polivalentă.

Vineri, 15 noiembrie, centrul festivităților se mută la Constanța. De la ora 11:00, Colegiul Prefectural se reunește în ședință festivă comună. La eveniment vor participa reprezentanți ai minorităților naționale din administrația publică dobrogeană, ocazie cu care va fi acordată distincția de onoare „Recunoștința Dobrogenilor”. Ceremonia se va încheia cu un moment artistic oferit de elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria”.

Începând cu ora 15:00, meșteșugari, purtători de obiceiuri populare și producători agricoli dobrogeni vin la târgul „Dobrogea, un festival de obiceiuri, tradiții și gusturi” care va fi organizat la Pavilionul Expozițional. În perioada 15 – 17 noiembrie, vizitatorii se pot bucura de standuri culinare din cele două județe componente ale regiunii Dobrogea. Experiențele gastronomice vor fi completate de activități antrenante de oină, baseball și sporturi tradiționale. În fiecare seară, ansambluri etnice dobrogene vor urca pe scena festivalului pentru a oferi un show de excepție. Fiecare spectacol va conține ca element de referință obiceiurile de nuntă ale etniei respective.

Instituțiile de cultură din oraș se alătură inițiativei de a sărbători 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria – mamă. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 10:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va găzdui vernisajul expoziției fotodocumentare și numismatice „Vestigii dobrogene”. Expoziția va rămâne pe simeze până în data de 23 noiembrie. În cadrul evenimentului, va avea loc prezentarea de carte „Dobrogea, edificii cu mozaic – credința, cultura, cetatea”.

De la ora 11:30, cei mai vârstnici reprezentanți ai minorităților și a celor mai în vârstă persoane născute în data de 14 noiembrie vor fi premiați la Muzeul de Artă Populară Constanța, unde se va desfășura vernisajul expoziției de costume naționale populare autentice „Dobrogea – multiculturalitate etnică”.

În perioada 14 – 22 noiembrie, vom celebra „Zilele Dobrogei” și prin sport la „Mișcare pentru sănătate” și „Sănătate prin activități recreative” care se vor desfășura la Sala Sporturilor din Constanța. Evenimentele vor cuprinde „Campionatul de minifotbal cu echipele instituțiilor publice din județ”, „Exatlon Dobrogea 2019” și „Baschet 3×3 – Cupa Dobrogei”.

De asemenea, mediul universitar din Constanța va fi marcat de sărbătoare între 14 și 21 noiembrie. Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Universitatea Maritimă și Universitatea „Andrei Șaguna”, în parteneriat cu M.I.N.A.C. vor organiza sesiuni de comunicări știintifice și o expoziție foto- documentară despre promovarea și valorificarea turistică a patrimoniului multicultural din Constanța. Tematica seminariilor va viza educația marinărească română, securitatea cibernetică și Parcul „Regina Maria” din Constanța.

141 de stejari vor fi plantați de către reprezentanții administrațiilor publice din județul Constanța și de studenții voluntari de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Universitatea Maritimă Constanța, duminică, 17 noiembrie.

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 11:00, în sala de spectacole a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” va avea loc festivitatea de premiere a concursului „Dobrogea de azi, privind spre viitor”, adresat elevilor din ciclurile gimnazial și liceal. Cele mai bune lucrări vor fi cuprinse în cartea care va fi oferită delegaților care vizitează județul Constanța.

Seria de manifestări prilejuite de celebrarea momentului istoric se încheie sâmbătă, 23 noiembrie, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Constanța. De la ora 10:30, se va desfășura premierea concursului „Istoria Dobrogei”“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: