Connect with us

Politica

Iohannis, la „Ziua Eroilor“: Cu război la granițe, înțelegem mai bine sacrificiul eroilor noștri

Publicat

la

Președintele Klaus Iohannis a ținut să aducă un omagiu de ”Ziua Eroilor” și a spus că în contextul războiului din Ucraina, ajungem să înțelegem mai bine sacrificiul eroilor români.

„Celebrăm astăzi, odată cu Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor noștri care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru apărarea și reîntregirea țării, pentru ca națiunea noastră să se dezvolte în libertate și democrație. Este o zi cu dublă semnificație și aceasta nu întâmplător, pentru că istoria și credința au fost întotdeauna repere și surse de putere și de inspirație pentru realizarea idealurilor noastre naționale. Punte peste veacuri, Ziua Eroilor este un emoționant prilej de a cinsti cu recunoștință memoria înaintașilor noștri. Astăzi, când la granițele țării noastre vedem lupta dramatică a unui popor pentru suveranitatea și libertatea sa, prețuim și înțelegem cu atât mai mult importanța sacrificiului eroilor noștri. Toți cei căzuți pe câmpurile de luptă și-au dat viața pentru ca noi să trăim, astăzi, într-un stat membru al familiei europene și euro-atlantice, în care domnia legii este garantată, iar drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor săi sunt protejate.

În această zi, aducem un pios omagiu și militarilor noștri care au plătit, în ultimele decenii, prețul de sânge în teatrele de operații unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de țara noastră, alături de aliați și parteneri, pentru a face lumea mai sigură. Vom fi întotdeauna recunoscători eroilor noștri – militari, pompieri, medici și asistenți medicali, cunoscuți și anonimi, care, în virtutea exigenței profesiei lor, s-au sacrificat pentru a salva alte vieți sau pentru a oferi siguranță semenilor lor.

Doamnelor și domnilor,

Generație după generație, noi, românii, reînnoim angajamentul nostru față de valorile fundamentale care au făcut posibilă dezvoltarea statului nostru modern: dragostea de țară, curajul, abnegația, atașamentul față de libertate și dreptate, democrație și statul de drept. Acum este rândul nostru să contribuim la progresul României moderne. Trebuie să înțelegem provocările cu care ne confruntăm și să luăm toate măsurile necesare pentru ca cetățenii noștri să fie în siguranță și să nu aibă de suferit în această perioadă marcată de volatilitate. România este un aliat puternic și respectat în cadrul NATO, un stat membru ferm angajat în Uniunea Europeană și un partener strategic important al Statelor Unite ale Americii.

Astăzi, mai mult decât oricând în istoria noastră, beneficiem de garanții de securitate care ne conferă încredere în viitor. Armata României este modernă și profesionistă și se află în plin proces de înzestrare și consolidare a structurii de forțe. În plus, aproximativ 4.000 de militari aliați se instruiesc pe teritoriul țării noastre împreună cu forțele armate române, în cadrul procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.

Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei ne arată tuturor că trebuie să protejăm în mod permanent valorile democratice și pacea durabilă, pentru ca noi și urmașii noștri să trăim într-o lume sigură și prosperă.

Împreună cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană suntem uniți, hotărâți și solidari în fața agresiunii militare a Rusiei, care riscă să pericliteze climatul de securitate pe continentul nostru.

Doamnelor și domnilor,

Eroii noștri, conștienți de pericolele la care se expun, au pus mai presus de orice patriotismul, datoria față de țară și au ales să lupte până la capăt pentru binele comun, pentru libertate și pentru dreptate. Devotamentul, curajul, perseverența și spiritul lor de sacrificiu trebuie să ne inspire în tot ceea ce facem și să ne ghideze pașii spre îndeplinirea unor obiective naționale, care întotdeauna depășesc cu mult limitele preocupărilor individuale. Este esențial să ducem mai departe spiritul și valorile noastre fundamentale naționale și să oferim tinerelor generații repere morale și îndrumare, să le dezvoltăm cunoașterea și abilitățile, să le cultivăm spiritul civic și dăruirea. Avem aceeași responsabilitate față de memoria eroilor noștri, dar și față de generațiile care vor veni, cea de a consolida România europeană, modernă, puternică și sigură! Glorie eternă eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți martirii neamului!“, declarat Iohannis.

Comments

comments

Politica

PSD și PNL, târg politic pe scaunele miniștrilor Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Liderii coaliției de guvernare, cu excepția lui Kelemen Hunor care este plecat din țară, s-au reunit de la ora 14 într-o ședință în care unul dintre subiecte ar putea fi remanierea guvernamentală, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

Sursele citate susțin că social democrații ar intenționa să remanieze un ministru numit de PSD, respectiv pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, însă doar cu condiția ca liberalii să înlocuiască și ei un ministru, fiind vorba de Virgil Popescu.

De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu, nu a negat marți intenția de a-l schimba pe Dîncu, atunci când a fost întrebat de jurnaliști într-o conferință de presă la Parlament.

„Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere (…) Mi se pare corect întâi să discut cu prim-ministrul și după cu colegii mei. Nu dau aceste vești la televizor”, a spus acesta.

Președintele PSD s-a referit și la ministrul Energiei, Virgil Popescu, atunci când a explicat intențiile PSD de a propune în Coaliție reglementarea prețurilor din energie.

„Politica energiei într-o țară o face ministrul Energiei. Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea”, a declarat Ciolacu.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, liberalii nu ar vrea să îl schimbe acum pe Virgil Popescu, justificând în fața partenerilor de coaliție perioada grea care urmează și toate problemele cu care ministerul Energiei se va confrunta, însă nu exclud o eventuală remaniere a lui Popescu după ce trece iarna.

O remaniere ar fi cerută și în rândul miniștrilor UDMR, unul dintre numele vehiculate fiind cel al ministrului Sportului Eduard Novak, însă liderii maghiari nu intenționează să schimbe niciun ministru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Crușoveanu (PNL), despre alocarea fondurilor pentru investiții: Țara noastră are la dispoziție aproape 90 de miliarde de euro

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Marian Crușoveanu (PNL) transmite o veste importantă pentru toți românii. România are la dispoziție aproximativ 90 de miliarde de euro, din fonduri europene, anunță parlamentarul constănțean pe contul său de Facebook.

Iată mesajul complet.

“#GuvernulRomâniei pregătește rectificarea bugetară pentru anul 2022.

Cea mai importantă veste cu care vine #GuvernulCiucă este reluarea contractelor de investiții, oprite ca urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Alocarea de fonduri, prin rectificarea bugetară, este încă o dovadă de preocupare serioasă a Guvernului de a menține un climat economic stabil, predictibil, atât pentru investitori, cât și pentru antreprenorii români.

Urmează ca rectificarea bugetară să fie făcută publică în cursul săptămânii viitoare, căci Guvernul României, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă continuă să acorde o importanță deosebită proiectelor de investiții. În perioada următoare, țara noastră are la dispoziție aproximativ 90 miliarde de euro, din fonduri europene, după cum urmează:

✔️ 10 miliarde euro, din perioada de programare 2014-2020 care se termină în 2023;
✔️ 80 de miliarde de euro provin din PNRR și din exercițiul financiar 2021-2027.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Sănătății îi trage de urechi pe medicii de familie: “Avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică”

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi seară, că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod excesiv, considerând că avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică.

Rafila a declarat, marţi, la Antena 3, că despre distribuţia iodurii de potasiu se ştia din luna mai.

“S-a anunţat ca se distribuie de 45 de zile. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populaţie, inclusiv am tot repetat până la saturaţie aş spune legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăseşte în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată, când riscurile sunt mai mari pentru persoane expuse la iod radioactiv. Ori într-o situaţie când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională şi o responsabilitate civică să acţionezi politic, nu să critici”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că i se pare ciudat că medicii de familie nu şi-au informat pacienţii despre iodura de potasiu.

“Dumneavoastră spuneţi că un coleg, medic de familie, a avut 300 şi ceva de mesaje într-o singură zi. Eu aş vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să îl cunoască, dacă pacienţii care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienţii în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o reţetă sau măcar o recomandare să se gândească dacă este util să îşi procure de la o farmacie gratuit pastila de iod. Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng că am repetat un anunţ pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă”, a mai transmis Rafila.

El a precizat că populaţia este mai preocupată deoarece situaţia în Ucraina este mai confuză şi periculoasă.

“Datorită faptului că situaţia în Ucraina într-adevăr este mai confuză şi poate mai periculoasă decât era în urmă cu o lună şi jumătate, a dus la această preocupare a populaţiei, care sigur are legitimitate, oamenii vor întotdeauna să fie protejaţi. Am încercat întâi să-i informăm şi lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent, cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situaţie de urgenţă sau care poate să devină de urgenţă în perioada care urmează, trebuie să iei nişte măsuri”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

El consideră că această situaţie a fost politizată în mod excesiv.

“Profesioniştii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătăţii publice. E o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată şi pentru cei care au politizat-o în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm. Nu cred că are legătură cu partidul din care eu provin, are legătură cu responsabilitatea faţă de populaţia acestei ţări”, a mai declarat Rafila.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: