Connect with us

Politica

IPJ s-a autosesizat și anchetează o publicație locală în legătură cu un articol despre Horia Țuțuianu. Președintele CJC neagă orice ingerință

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Serviciu de Investigații Criminale al IPJ Constanța a declanșat o anchetă care are legătură cu un articol publicat în ziarul Constanța de Azi în perioada alegerilor pentru Parlamentul European. Polițiștii judiciari au emis o ordonanță, prin care obligă publicația să decline identitatea autorului textului jurnalistic, precum și identitatea sursei care i-a pus acestuia la dispoziție documente și fotografii. Organul de cercetare a cerut publicației să precizeze dacă a obținut în prealabil acordul persoanelor fotografiate sau menționate în documente de a utiliza datele lor. Redacția Constanța de Azi a refuzat să-și divulge sursa. Drept urmare, așa cum se precizează într-un articol publicat chiar astăzi, IPJ a comunicat redacției că dacă nu se va conforma solicitării riscă întocmirea unui dosar penal pentru obstrucționarea justiției și favorizarea făptuitorului, fapte care se sancționează cu amenzi și închisoarea de la 3 luni la 5 ani.

Articolul de la care a plecat această anchetă inedită îl are în centrul său pe președintele Consiliului Județean Constanța, PSD-istul Horia Marius Țuțuianu. Constanța de Azi a relatat pe 26 mai 2019, chiar în ziua alegerilor europarlamentare, că Țuțuianu ar fi cărat oameni la vot din Constanța și Năvodari în localități cu organizații locale PSD pe care le coordona politic. Potrivit publicației, el ar fi încercat să obțină rezultate mai bune la europarlamentare pentru organizațiile politice locale pe care le coordona. Aceste rezultate artificiale i-ar fi creat un avantaj în lupta internă cu Felix Stroe pentru funcția de președinte al organizației județene a PSD.

Constanța de Azi și-a demonstrat susținerile prin copia unei liste electorale suplimentare de la o secție de votare din localitatea Mihail Kogălniceanu, care atesta fenomenul, intitulat de redacție, de ”turism electoral”. În articol a fost inserată și o fotografie a unor persoane care au votat în această localitate deși nu aveau domiciliul acolo. În sfârșit, o sursă publică indicată în articol a fost chiar primărița din Mihail Kogălniceanu, Anca Belu, care a vorbit despre ”turismul electoral” practicat la nivelul localității în ziua votului.

Constanța de Azi a publicat chiar astăzi un fragment din ordonanța Serviciului de Investigații Criminale, precizând că a refuzat să își divulge sursa (vezi aici).

”Aceleași surse, care confirmau informațiile publicate de primărița Anca Belu privind practica președintelului Horia Țuțuianu, ne-au prezentat ca dovezi poze de pe o listă electorală suplimentară, care demonstrau că sute de constănțeni și năvodăreni votau în masă în localitățile păstorile politic de pesedistul Țuțuianu. Deși, la momentul respectiv, prin publicarea informațiilor am semnalat public o eventuală ilegalitate, IPJ Constanța nu a mișcat niciun deget. Ba din contră, încă de la început ancheta a fost îndreptată împotriva publicației noastre, scopul polițiștilor constănțeni fiind acela de a afla cine a dat informațiile către ziarul Constanța de Azi!” – se arată în articolul publicat astăzi de Constanța de Azi.

 ”Domnule Dancu, știm că în acele fotografii apăreau membri PSD, care foarte probabil se aflau la limita legalității transportând oameni la vot, dar asemenea slugărnicie față de partid mai greu ne-a fost dat să vedem. Având în vedere presiunile care se fac asupra ziarului Constanța de Azi, cerem public domnului comandant Constantin Dancu să înceteze cu amenințările și să-și respecte haina de polițist, chiar dacă scaunul pe care îl ocupă i-a fost asigurat de PSD Constanța.” – se mai arată în noul articol.

PSD Constanța a reacționat față de aceste acuzații printr-un comunicat de presă.

”În legătură cu informațiile care au apărut astăzi într-o publicație de presă constănțeană, organizația județeana Constanța a Partidului Social Democrat dezminte categoric afirmațiile și insinuările făcute, referitoare la o posibilă ingerință a președintelui Consiliului Județean Constanța și vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al PSD Constanța Marius Horia Țuțuianu în procesul electoral pentru alegerile Europarlamentare din luna mai a.c.

Președintele Consiliului Județean Constanța, dl.Horia Țuțuianu face de altfel următoarele precizări:

“În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța nu am intervenit niciodată în desfășurarea unui proces electoral. De asemenea, nu am intervenit niciodată într-o anchetă jurnalistică, nici înainte, nici în timpul, nici după publicarea ei.

Doresc pe această cale să dezmint aceste informații! Din verificările pe care le-am efectuat și din informațiile existente, pot să precizez faptul că Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța s-a autosesizat cu privire la respectiva anchetă a publicației online constănțene, fiind sesizate fapte de natură penală, de către polițiștii care se ocupă în prezent de caz. Nu cunosc date despre această anchetă, nu am dreptul și nu am nici interesul să mă implic, autoritățile statului și instituțiile de presă știu foarte bine ce au de făcut și este un caz care nu mă privește.

Mass-media din Constanța poate să confirme că a avut, are și va avea în mine tot timpul un partener de dialog! Încă de la preluarea mandatului, din 2016, ușile Consiliului Județean Constanța sunt deschise pentru toți jurnaliștii constănțeni. Element indispensabil într-o societate democratică, mass-media are drepturi și obligații profesionale și nimeni nu are dreptul să intervină în această activitate.” – se spune în comunicatul PSD.

Notă: După apariția articolului din Constanța de Azi, am cerut unui coleg de la această publicație să ne spună dacă ancheta penală are la bază o plângere formulată de persoane care se consideră vătămate prin publicarea numelor sau a imaginii lor. Redactorul Constanța de Azi nu cunoștea amănunte privind sesizarea organului de anchetă. Între timp, iată că misterul a fost lămurit chiar de Horia Țuțuianu, care a precizat în comunicatul redat mai sus că polițiștii s-au autosesizat.

Dacă domnia sa nu are niciun fel de ingerință, așa cum clamează, ar fi util pentru opinia publică să revină asupra comunicării, precizând sursa informației sale. Așadar, de unde știți, domnule Țuțuianu, că polițiștii s-au autosesizat? Spuneți în comunicatul dvs că știți din verificările pe care le-ați făcut și din informațiile existente. Unde există aceste informații? Și ce verificări puteați legal să faceți? Vă divulgați sursa informației? Așa, ca să știm cu toții.

 

Comments

comments

Politica

Făgădău pierde votul de aur din Consiliul Local. Al treilea om al lui Chițac, out din CLM

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Liberalii constănțeni au depus la Instituția Prefectului Județului Constanța documentația completă pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului de consilier local al lui Victor Constantin, după ce contestația acestuia împotriva deciziei de excludere din partid a fost respinsă definitiv de Comisia de Onoare și Arbitraj a PNL – structura națională. Potrivit unor surse din PNL Constanța, în momentul de față sunt întrunite toate condițiile tehnice pentru emiterea ordinului de prefect. Locul lui Constantin în Consiliul Local ar urma să fie luat de avocatul Bogdan Barață.

Victor Constantin a fost ales consilier local municipal în anul 2016. El a fost promovat de fostul președinte al organizației municipale PNL Constanța, Vergil Chițac, fiind, potrivit unor surse, prieten intim cu fiul acestuia. Victor Constantin este fiul cunoscutei lichidatoare judiciare Fănica Constantin, care deține firma Fair&Full Insolvency Consulting SRL.

După îndepărtarea lui Chițac de la conducerea organizației municipale PNL, în organizație s-a creat o falie între ”oamenii partidului” și ”oamenii lui Chițac”. În ultima categorie intrau consilierii locali municipali Romeo Rezeanu, Horia Căliminte și Victor Constantin. Primii doi au fost excluși din PNL în anul 2017, pe baza imputației că ar fi încălcat în mod repetat statutul etic al partidului. După ce organizația județeană a PNL-ului a informat Instituția Prefectului în privința deciziilor de excludere, prefectul pe atunci în funcție, Adrian Nicolaescu, a emis ordine de încetare a mandatelor de aleși locali ale celor doi. Rezeanu și Căliminte au contestat atât decizia internă de excludere la Comisia de Onoare și Arbitraj a partidului, cât și ordinul prefectului, la instanță. Mai mult, aceștia au obținut hotărâri de suspendare provizorie a executării ordinului de prefect, reușind să revină pentru o perioadă în Consiliul Local Municipal. În cele din urmă, cei doi au pierdut atât la Comisia de Onoare și Arbitraj, cât și în procesele principale deduse instanțelor de judecată. Ca urmare, au părăsit scaunele de consilieri locali.

În privința lui Victor Constantin, PNL Constanța a luat decizia internă de excludere din partid în luna aprilie 2019, pe motivul neimplicării acestuia în activitățile filialei. Constantin a contestat decizia la Comisia de Onoare și Arbitraj. Acest demers a fost respins definitiv la sfârșitul lunii noiembrie a.c.. În toată această perioadă, Victor Constantin și-a exercitat atribuțiile de consilier local municipal, votând de multe ori cot la cot cu PSD-ul. Votul său a fost unul de aur, reușind să asigure majoritatea calificată, de două treimi, pentru adoptarea unor proiecte inițiate de primarul Decebal Făgădău. Ultima ispravă notabilă în acest sens a fost votul de aur acordat de Victor Constantin la adoptarea unui PUZ pentru un teren retrocedat din zona Faleză Nord. Proiectul a fost criticat de cinci asociații de proprietari din zona Faleză Nord, însă toate argumentele lor expuse în ședința de Consiliu nu au reușit să-i schimbe opțiunea lui Victor Constantin. În clipul de mai jos puteți vedea momentele esențiale ale circului din CLM, de la ședința de adoptare a PUZ-ului controversat:

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele Iohannis îi cheamă pe miniștrii lui Orban la raport

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis are programată joi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri.  Prim-ministrul Orban a precizat, miercuri, că în cadrul întâlnirii se va face analiza “obişnuită” a situaţiei Guvernului.

“Analiza obişnuită a situaţiei pe care am găsit-o, a planului pe termen lung şi stabilirea măsurilor imediate, absolut necesare. Avem întâlniri cu ministrul Muncii, cu ministrul Mediului şi cu ministrul Tineretului şi Sportului”, a informat Orban.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni vor participa vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierul Orban și-a publicat declarația de avere: a trăit din activități de consultanță tehnică. Vezi unde locuiește

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban deţine, conform declaraţiei de avere, o casă de vacanţă în co-proprietate cu soţia, iar anul trecut a avut venituri nete de 37.000 de lei din activităţi de consultanţă tehnică.

Orban are, împreună cu solţia sa, Mihaela, o casă de vacanţă de 200 de metri pătraţi, cumpărată în 2014, scrie news.ro.

El mai are trecut în declaraţia de avere un Volkswagen Passat fabricat în 2007.

Ca active financiare are înscrise două conturi în euro, ambele deschise în 2010, pe numele soţiei, unul de aproximativ 5.500 de euro şi un altul de 6.275 de euro.

În 2018, Ludovic Orban a încasat 28.356 de lei net de la Revicond Canaltech SRL, o firmă din Târgu Mureş, şi 9.000 de lei net de la SCP Doru Trăilă &asociaţii. În ambele cazuri, actualul premier a desfăşurat activităţi de consultanţă tehnică.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: