Connect with us

Politica

IPJ s-a autosesizat și anchetează o publicație locală în legătură cu un articol despre Horia Țuțuianu. Președintele CJC neagă orice ingerință

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Serviciu de Investigații Criminale al IPJ Constanța a declanșat o anchetă care are legătură cu un articol publicat în ziarul Constanța de Azi în perioada alegerilor pentru Parlamentul European. Polițiștii judiciari au emis o ordonanță, prin care obligă publicația să decline identitatea autorului textului jurnalistic, precum și identitatea sursei care i-a pus acestuia la dispoziție documente și fotografii. Organul de cercetare a cerut publicației să precizeze dacă a obținut în prealabil acordul persoanelor fotografiate sau menționate în documente de a utiliza datele lor. Redacția Constanța de Azi a refuzat să-și divulge sursa. Drept urmare, așa cum se precizează într-un articol publicat chiar astăzi, IPJ a comunicat redacției că dacă nu se va conforma solicitării riscă întocmirea unui dosar penal pentru obstrucționarea justiției și favorizarea făptuitorului, fapte care se sancționează cu amenzi și închisoarea de la 3 luni la 5 ani.

Articolul de la care a plecat această anchetă inedită îl are în centrul său pe președintele Consiliului Județean Constanța, PSD-istul Horia Marius Țuțuianu. Constanța de Azi a relatat pe 26 mai 2019, chiar în ziua alegerilor europarlamentare, că Țuțuianu ar fi cărat oameni la vot din Constanța și Năvodari în localități cu organizații locale PSD pe care le coordona politic. Potrivit publicației, el ar fi încercat să obțină rezultate mai bune la europarlamentare pentru organizațiile politice locale pe care le coordona. Aceste rezultate artificiale i-ar fi creat un avantaj în lupta internă cu Felix Stroe pentru funcția de președinte al organizației județene a PSD.

Constanța de Azi și-a demonstrat susținerile prin copia unei liste electorale suplimentare de la o secție de votare din localitatea Mihail Kogălniceanu, care atesta fenomenul, intitulat de redacție, de ”turism electoral”. În articol a fost inserată și o fotografie a unor persoane care au votat în această localitate deși nu aveau domiciliul acolo. În sfârșit, o sursă publică indicată în articol a fost chiar primărița din Mihail Kogălniceanu, Anca Belu, care a vorbit despre ”turismul electoral” practicat la nivelul localității în ziua votului.

Constanța de Azi a publicat chiar astăzi un fragment din ordonanța Serviciului de Investigații Criminale, precizând că a refuzat să își divulge sursa (vezi aici).

”Aceleași surse, care confirmau informațiile publicate de primărița Anca Belu privind practica președintelului Horia Țuțuianu, ne-au prezentat ca dovezi poze de pe o listă electorală suplimentară, care demonstrau că sute de constănțeni și năvodăreni votau în masă în localitățile păstorile politic de pesedistul Țuțuianu. Deși, la momentul respectiv, prin publicarea informațiilor am semnalat public o eventuală ilegalitate, IPJ Constanța nu a mișcat niciun deget. Ba din contră, încă de la început ancheta a fost îndreptată împotriva publicației noastre, scopul polițiștilor constănțeni fiind acela de a afla cine a dat informațiile către ziarul Constanța de Azi!” – se arată în articolul publicat astăzi de Constanța de Azi.

 ”Domnule Dancu, știm că în acele fotografii apăreau membri PSD, care foarte probabil se aflau la limita legalității transportând oameni la vot, dar asemenea slugărnicie față de partid mai greu ne-a fost dat să vedem. Având în vedere presiunile care se fac asupra ziarului Constanța de Azi, cerem public domnului comandant Constantin Dancu să înceteze cu amenințările și să-și respecte haina de polițist, chiar dacă scaunul pe care îl ocupă i-a fost asigurat de PSD Constanța.” – se mai arată în noul articol.

PSD Constanța a reacționat față de aceste acuzații printr-un comunicat de presă.

”În legătură cu informațiile care au apărut astăzi într-o publicație de presă constănțeană, organizația județeana Constanța a Partidului Social Democrat dezminte categoric afirmațiile și insinuările făcute, referitoare la o posibilă ingerință a președintelui Consiliului Județean Constanța și vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al PSD Constanța Marius Horia Țuțuianu în procesul electoral pentru alegerile Europarlamentare din luna mai a.c.

Președintele Consiliului Județean Constanța, dl.Horia Țuțuianu face de altfel următoarele precizări:

“În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța nu am intervenit niciodată în desfășurarea unui proces electoral. De asemenea, nu am intervenit niciodată într-o anchetă jurnalistică, nici înainte, nici în timpul, nici după publicarea ei.

Doresc pe această cale să dezmint aceste informații! Din verificările pe care le-am efectuat și din informațiile existente, pot să precizez faptul că Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța s-a autosesizat cu privire la respectiva anchetă a publicației online constănțene, fiind sesizate fapte de natură penală, de către polițiștii care se ocupă în prezent de caz. Nu cunosc date despre această anchetă, nu am dreptul și nu am nici interesul să mă implic, autoritățile statului și instituțiile de presă știu foarte bine ce au de făcut și este un caz care nu mă privește.

Mass-media din Constanța poate să confirme că a avut, are și va avea în mine tot timpul un partener de dialog! Încă de la preluarea mandatului, din 2016, ușile Consiliului Județean Constanța sunt deschise pentru toți jurnaliștii constănțeni. Element indispensabil într-o societate democratică, mass-media are drepturi și obligații profesionale și nimeni nu are dreptul să intervină în această activitate.” – se spune în comunicatul PSD.

Notă: După apariția articolului din Constanța de Azi, am cerut unui coleg de la această publicație să ne spună dacă ancheta penală are la bază o plângere formulată de persoane care se consideră vătămate prin publicarea numelor sau a imaginii lor. Redactorul Constanța de Azi nu cunoștea amănunte privind sesizarea organului de anchetă. Între timp, iată că misterul a fost lămurit chiar de Horia Țuțuianu, care a precizat în comunicatul redat mai sus că polițiștii s-au autosesizat.

Dacă domnia sa nu are niciun fel de ingerință, așa cum clamează, ar fi util pentru opinia publică să revină asupra comunicării, precizând sursa informației sale. Așadar, de unde știți, domnule Țuțuianu, că polițiștii s-au autosesizat? Spuneți în comunicatul dvs că știți din verificările pe care le-ați făcut și din informațiile existente. Unde există aceste informații? Și ce verificări puteați legal să faceți? Vă divulgați sursa informației? Așa, ca să știm cu toții.

 

Comments

comments

Politica

Guvernul, obligat să dubleze alocațiile de la 1 august. CCR a respins obiecţia de neconstituţionalitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea Constituțională a decis miercuri să respingă sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor. Astfel, CCR a decis că este constituțională legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.“, notează Curtea Constituțională.

Pe de altă parte, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, reacționează dur la decizia CCR privind dublarea alocațiilor. Acesta atenționează CCR că alocațiile nu pot fi dublate fără să existe o sursă de bani, sursă care trebuie să apară în legea votată în Parlament. Cîțu îl atacă și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe care îl acuză de șantaj, notează stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sesizarea lui Iohannis pe „Ziua Tratatului de la Trianon”, respinsă de CCR. Palaz (PMP): „Se întâmplă ca viața, chiar dacă ești președinte, să îți dea lămâie“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea, astăzi, președintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declararea zilei de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituțională în raport cu criticile formulate”, potrivit unui comunicat al Curții Constituționale.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR pe această lege în 5 iunie. Șeful statului spunea că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”. În sesizare se mai arăta că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

Inițiatorul declarării Zilei Tratatului de la Trianon, președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan, l-a criticat în termeni duri, în 5 iunie, pe președintele Klaus Iohannis după ce acesta a atacat la CCR legea. Într-o postare pe Facebook, Pașcan se întreabă „la comanda cui“ a făcut acest lucru Iohannis. Astăzi, același Marius Pașcan spune că „s-a făcut dreptate!“

„Legea adoptată recent de Camera Deputaților la solicitarea mea are câștig de cauză. Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Prin Tratatul de pace de la Trianon, Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România. Președintele Klaus Iohannis a susținut în sesizarea sa către CCR că „scopul legii nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”. Pe bună dreptate, CCR i-a respins demersul, astfel încât de-acum vom putea marca oficial așa cum se cuvine această zi de mare importanță istorică pentru România. Să fie într-un ceas bun!“, a scris Pașcan pe Facebook.

Președintele PMP Constanța, Claudi-Iorga Palaz, vicepreședinte al CJ Constanța, a declarat pentru Ordinea.ro că se bucură extraordinar după decizia CCR în acest caz.

„României îi lipsea sărbătorirea unui astfel de eveniment. În ceea ce-l privește pe Iohannis, îi transmit următoarele: „Se întâmplă în viată, chiar dacă ești președinte, ca viața să îți dea lămâie““, a spus Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(GALERIE FOTO) Proiect PRO România. Târgul de la General Scărișoreanu, modernizat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Târgul de sâmbătă din localitatea General Scărișoreanu este cel mai mare din județ, atrăgând mii de vizitatori și comercianți din Constanța și din județele limitrofe. Din păcate, însă, condițiile actuale de comercializare sunt jalnice, nici măcar tarabe nu există, spune candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu. Acesta spune că a venit timpul ca producătorii locali să fie susținuți cu adevărat prin proiect concrete.

„Trebuie să intrăm și noi odată în secolul al XXI-lea și pentru asta vă propun un proiect amplu de modernizare a acestui târg, un proiect de adaptare la un comerț civilizat, cu zone separate pentru produse diverse, produse agroalimentare și animale vii, zonă de agrement – parc, zonă de terasă cu restaurant și zone de toalete, lucruri normale în orice țară și adaptate la noile norme sanitare impuse de pandemia de COVID 19. Propun de asemenea realizarea a încă două astfel de târguri/oboare, unul la Cobadin, unde acum totul se vinde pe trotuar și un altul în zona de nord a județului, care să funcționeze tot weekendul și care se pot transforma inclusiv în Târguri de Crăciun sau Paște, devenind atracții de interes pentru toți locuitorii județului. Pentru asta candidez la Președinția Consiliului Județean Constanța, să facem bine și să facem odată lucruri normale pentru oameni.“, a spus Răzvan Filipescu.

Candidatul PRO România la șefia CJ Constanța notează că, în contextul situației de astăzi a satelor și comunelor dobrogene, în sprijinul interacțiunii sociale, vine cu un proiect de TÂRG, în satul General Scărișoreanu, un loc în care se adună săptămânal oameni dispuși să vândă sau să cumpere produse tradiționale sau din import.

„Ca urmare a invaziei cu centre comerciale mai mici sau mai mari, venim cu o alternativă ce reprezintă o tradiție în satele românești. Proiectul este format din mai multe pavilioane (spații) precum:

  1. Spații pentru comercializarea animalelor vii
  2. Spații pentru comercializarea de produse agricole, de fructe și de legume
  3. Spații pentru comercializarea de produse din carne, peste sau lactate
  4. Spatii pentru comercializarea de produse necomestibile de tot felul
  5. Spatii pentru gustare
  6. Spațiu de joacă pentru copii
  7. Spațiu verde amenajat pentru activități de socializare și petrecere a timpului liber
  8. Parcare auto cu un total de 85 de locuri, necesare comercianților care vin cu produse, dar și tuturor oamenilor care vin cu autovehiculele.“, se arată în proiect.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: