Connect with us

Societate

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: “Nu acceptaţi să vă vaccinaţi”

Publicat

la

ÎPS Teodosie se pronunță total împotriva certificatului de vaccinare: Este un măr al discordiei. După vaccin unii au murit iar alții s-au îmbolnăvit din nou. Cum s-au imunizat? Sper că nu vor să ajungă și la Biserică. Libertatea e dată de Dumnezeu. De altfel, ÎPS Teodosie a îndemnat credincioşii să nu se vaccineze la emisiunea Dialog duhovnicesc de la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

Întrebat de realizatorul emisiunii, preotul Eugen Tănăsescu, cum să reacţioneze credincioşii dacă va fi obligatoriu Certificatul verde, Teodosie a transmis credincioşilor să se adreseze în masă Justiţiei.

„Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul, mai ales că nu-i asumat de nimeni şi are urmări negative. Nu vă speriaţi. Sunt foarte mulţi avocaţi care vor să vă apere. Aveţi tot dreptul de a alege“, a spus ierarhul Tomisului.

Tot săptămâna aceasta, marți, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a participat la o dezbatere publică online cu tema „Certificatul „verde”, între necesitate și constrângere”, organizată de senatoarea Rodica Boanca și la care au participat medici, avocați și reprezentanți ai societății civile. Înaltul ierarh a pledat pentru libertatea de alegere în cazul vaccinării cu serurile experimentale Covid și s-a pronunțat total împotriva condiționării accesului la spații publice de certificatul de vaccinare/vindecare, întrucât aceasta ar împiedica libertatea practicării vieții religioase.

ActiveNews a transcris intervenția ierarhului, pentru importanța ei:

„Este un măr al discordiei acest certificat. Dacă se ajunge oamenii să fie discriminați pe acest criteriu. De pildă, eu de ce sunt aici? Sper să nu se impună și la biserică certificatul „verde”! Pentru că orice om are dreptul să vină la biserică. Acest certificat „verde” nu certifică sănătatea sau imunitatea cuiva. Mi s-a părut greșit când erau invitați oameni la vaccin cu afirmația că vin să se „imunizeze”, când după vaccin unii au murit iar alții s-au îmbolnăvit din nou. Păi cum se „imunizează”? Acest termen este forțat, este un termen care n-ar trebui să se folosească, pentru că nu-i realist.

Am scăpat de dictatura comunistă, avem acum o dictatură medicală și știu că actul medical trebuie să fie liber consimțit. Fiecare om are particularitățile lui. Dacă medicii și marii specialiști au îndoială cu privire la acest vaccin… Eu nu mă exprim ca un specialist în legătură cu vaccinul. Mă refer ca principiu: suntem într-o țară democratică liberă, suntem într-o țară în care Constituția primează? Această obligativitate este împotriva spiritului Constituției și împotriva Libertății în general. Pentru că cel mai mare dar pe care îl au oamenii de la Dumnezeu este Libertatea.

Or, nu poți să silești pe cineva. Iată, există și în această societate a noastră există, uneori, libertatea de a muri, nu numai de a fi sănătos. Noi nu suntem de acord cu sinuciderea, cu eutanasia, ca slujitori ai Bisericii. Dar, iată, există în societatea noastră și această libertate.

Păi libertatea de a te vaccina sau a nu te vaccina cum să nu fie? De ce să fie obligatoriu certificatul „verde”? Am citit în presă că este o hotărâre europeană care arată că acest vaccin va înceta pentru că a fost experimental. De ce să folosim experimentul, care se folosea pe necuvântătoare, să-l folosim pe oameni? Omul care dorește să se vaccineze nu-l oprește nimeni. Dar să fie obligatoriu este nefiresc.

Atât vreau să spun: să fie libertatea, care e darul lui Dumnezeu, lăsată pe seama fiecărui om în parte. Europa arată că nu se poate impune vaccinul. Noi suntem mai presus decât Consiliul Europei? Este o grabă, o forțare nefirească. De aceea credincioșii mă întreabă și spun: de ce? Și în numele lor vorbesc, nu în numele meu. Și în numele meu, ca unul care sunt păstor, dar și în numele credincioșilor, că eu nu pot să fiu separat vreodată de credincioși.

De aceea, consultându-mă cu medici foarte buni am aflat că chiar medicii au niște cuvinte foarte critice la această obligativitate a vaccinului care nu imunizează! Au arătat medicii public că uneori cei care se vaccinează, considerați „imuni”, îmbolnăvindu-se îi îmbolnăvesc pe alții. De ce să nu vorbim lucruri reale? De ce să vorbim numai cu probabilități, cu îndoieli, ca oamenii să nu mai poată să discearnă?

De aceea mulți văd acest certificat, când văd că se moare de la vaccin, mă întreabă: aceasta este o pecete, ca la Apocalipsă? Ce-i aceasta? Deci aduce multă îndoială, multă panică acest vaccin, fiind impus. Cum să impui un vaccin? Era un vaccin la copii care se făcea și era necesar copilului trebuia să fie pregătit, dar nu murea nimeni de la acest vaccin. Au fost niște excepții, când unii au rămas surdo-muți sau cu diferite afecțiuni, nu erau erau făcute bine, dar unul la un milion! Dar aici sunt atâtea cazuri și cunosc că pe mine mă anunță: iată, a pățit, cum facem? Cum să ne rugăm pentru cel care a fost vaccinat și a murit?

Statul nu are dreptul să constrângă sau să discrimineze oameni! De aceea, iată, la aceasta am vrut să mă refer.

Vă mulțumesc și să respectăm Constituția, să respectăm spiritul libertății creștine, să respectăm demnitatea umană și să discutăm corect, concret, prin dialog, prin specialiști, nu printr-o formă politică sau administrativă să se impună vaccinul. Nu-i treaba nespecialiștilor, nu aparține politicienilor sau oamenilor de administrație această specialitate de a se vaccina ci, dimpotrivă, această vaccinare aparține medicilor și, dacă este un experiment, întâi să vedem ce aduce acest experiment și nu să obligăm oamenii!”

Cum a sfidat Arhiepiscopul Tomisului pandemia

ÎPS Teodosie a refuzat de fiecare dată să dea curs reglementărilor legale privind măsurile sanitare. În ciuda faptul că incidenţa era mare în Dobrogea, înaltul prelat a organizat pelerinaje, notează adevarul.ro. Când a fost întrebat dacă nu îi va avea pe conştiinţă pe cei care se vor infecta cu această ocazie, el a răspuns:

„Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“.

Şi în privinţa campaniei de vaccinare a refuzat să se exprime în mod clar, considerând că preoţii nu sunt medici ca să recomande vaccinul şi că acest lucru ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor acestora. Întrebat dacă se va vaccina, arhiepiscopul Tomisului a răspuns negativ, invocând alergii.

„Vaccinul nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care, datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, a spus el.

Comments

comments

Societate

Iată cum vă puteți petrece zilele libere în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii

Publicat

la data de

Scris de

Dacă sunteți în Constanța în zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie a.c., puteți să vă planificați o ieșire la secțiile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Din păcate, activitatea cu publicul vizitator în cadrul secției Delfinariu este suspendată. În ceea ce privește reluarea demonstrațiilor cu delfinii, acest lucru se va face în momentul avizului favorabil primit din partea Consiliului Științific. Orice modificare ulterioare a programului va fi comunicată.

Planetariu

Demonstrațiile în Planetariu cu publicul vizitator  durează 20 minute. în aceste timp, se va face prezentarea cerului vizibil actual și a altor corpuri cerești de interes.

Programul este de luni până duminică orele: 10:30 ;11:45; 13:00; 14:15.

În aceste zile au loc mai multe expoziții temporare, respectiv:

Expoziția temporară „Mișcarea Soarelui prin cercul zodiacal”.

Expoziția temporară „Navigația astronomică”.

Expoziția temporară „Diamantele Pământului”.

De asemenea, este și prezentarea „Simultaneități mișcării pe cer a cuplului Soare-Lună”, poziționat în constelația zodiacală Scorpionul (cauze, durată) 4 decembrie 2021.

Microrezevație și păsări exotice

Vizitarea secției Microrezervație și Păsări Exotice are loc zilnic,  de luni până duminică  între orele: 09:30 – 17:00.

Echitație – plimbări / manej cu caii și poneii de luni până duminică orele: 10:30 – 12:00 și 12:30 – 15:00.

„Animale din folclorul românesc și simbolistica lor”.

Acvariu

În incinta Acvariului are loc, în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 14.00, o sesiune de hrănire a speciilor de pești din patrimoniul secției, cu ghidaje în prezența vizitatorilor.

Vizitarea Acvariului se poate face zilnic, între orele 9:30 – 17:00.

De asemenea, în aceste zile are loc și expoziția de desene a elevilor Liceului „Mihai Eminescu” și Școlii gimnaziale „Tudor Vladimirescu”  din Valul lui Traian dedicate Zilei Dobrogei.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spitalul Județean Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt vacante

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale, de execuție, vacante de:

 1. garderobier;
 2. îngrijitoare.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

 • garderobier:
  • nivelul studiilor – diplomă absolvire liceu;
  • vechime într-o unitate sanitară – peste 10 ani.
 • îngrijitoare:
  • nivelul studiilor – școala generală;
  • vechime – nu este cazul.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

 • Data limită până la care candidații vor depune actele pentru dosarul de concurs este de 10 zile de la afișare, la sediul instituției.
 • 27 decembrie 2021, ora 10.00: proba scrisă;
 • 03 ianuarie 2022, ora 10.00: proba interviu.

Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 10 zile de la publicarea anunțului. Conform art. 6 al Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, pentru înscrierea la concurs candidații vor prezenta un dosar de concurs care va conține următoarele documente:

 1. cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare;
 2. copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
 3. copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică;
 4. carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie;
 5. cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează;
 6. adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
 7. curriculum vitae.

Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății.

În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului.

Copia actului de identitate, copiile documentelor de studii și carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea vor fi prezentate și în original în vederea verificării conformității copiilor cu acestea.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.spitalulconstanta.ro. Relaţii suplimentare se obțin la sediul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din  Constanţa, bd. Tomis, nr. 145, telefon 0241/503.460.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Noul Teatru pentru Copii și Tineret va fi amplasat în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii

Publicat

la data de

Scris de

Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, a anunțat că a fost semnat contractul pentru elaborarea documentației tehnico-economice, faza Studiu de Fezabilitate pentru construirea și dotarea Teatrului pentru Copii și Tineret.

Acesta se va ridica în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii și va fi compus din demisol, parter și un etaj. Valoarea investiției este estimată la 6.890.000 euro, fără TVA.

Iată postarea făcută pe facebook de către Petre Enciu:

”Am semnat contractul pentru elaborarea documentației tehnico-economice, faza Studiu de Fezabilitate, pentru obiectivul “Construirea și dotarea Teatrului pentru Copii și Tineret”

Ne propunem edificarea Teatrului pe o suprafață construită de 1.500 mp pe terenul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, la care se adaugă 70 mp pentru gradenele și scenă în aer liber.

Regimul de înălțime al clădirii este D+P+1E și va găzdui:

 • sală multifuncțională de spectacole și repetiții cu 60 de locuri la demisol
 • săli de expoziție
 • sală de spectacol principală cu 300 de locuri la parter
 • backstage de 60mp
 • curte interioară de 95mp
 • balcon pentru spectator
 • 3 unități de cazare
 • terasă circulabilă la etaj

Valoarea investiției este estimată la 6.890.000 euro fără TVA, iar proiectantul are 90 de zile la dispoziție pentru elaborarea documentației și obținerea avizelor.

Acest obiectiv va contribui la diversificarea paletei de activități destinate celor cei mici de la Delfinariu.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: