Conecteaza-te cu noi

Societate

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: “Nu acceptaţi să vă vaccinaţi”

Published

on

ÎPS Teodosie se pronunță total împotriva certificatului de vaccinare: Este un măr al discordiei. După vaccin unii au murit iar alții s-au îmbolnăvit din nou. Cum s-au imunizat? Sper că nu vor să ajungă și la Biserică. Libertatea e dată de Dumnezeu. De altfel, ÎPS Teodosie a îndemnat credincioşii să nu se vaccineze la emisiunea Dialog duhovnicesc de la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

Întrebat de realizatorul emisiunii, preotul Eugen Tănăsescu, cum să reacţioneze credincioşii dacă va fi obligatoriu Certificatul verde, Teodosie a transmis credincioşilor să se adreseze în masă Justiţiei.

„Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul, mai ales că nu-i asumat de nimeni şi are urmări negative. Nu vă speriaţi. Sunt foarte mulţi avocaţi care vor să vă apere. Aveţi tot dreptul de a alege“, a spus ierarhul Tomisului.

Tot săptămâna aceasta, marți, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a participat la o dezbatere publică online cu tema „Certificatul „verde”, între necesitate și constrângere”, organizată de senatoarea Rodica Boanca și la care au participat medici, avocați și reprezentanți ai societății civile. Înaltul ierarh a pledat pentru libertatea de alegere în cazul vaccinării cu serurile experimentale Covid și s-a pronunțat total împotriva condiționării accesului la spații publice de certificatul de vaccinare/vindecare, întrucât aceasta ar împiedica libertatea practicării vieții religioase.

ActiveNews a transcris intervenția ierarhului, pentru importanța ei:

Advertisement

„Este un măr al discordiei acest certificat. Dacă se ajunge oamenii să fie discriminați pe acest criteriu. De pildă, eu de ce sunt aici? Sper să nu se impună și la biserică certificatul „verde”! Pentru că orice om are dreptul să vină la biserică. Acest certificat „verde” nu certifică sănătatea sau imunitatea cuiva. Mi s-a părut greșit când erau invitați oameni la vaccin cu afirmația că vin să se „imunizeze”, când după vaccin unii au murit iar alții s-au îmbolnăvit din nou. Păi cum se „imunizează”? Acest termen este forțat, este un termen care n-ar trebui să se folosească, pentru că nu-i realist.

Am scăpat de dictatura comunistă, avem acum o dictatură medicală și știu că actul medical trebuie să fie liber consimțit. Fiecare om are particularitățile lui. Dacă medicii și marii specialiști au îndoială cu privire la acest vaccin… Eu nu mă exprim ca un specialist în legătură cu vaccinul. Mă refer ca principiu: suntem într-o țară democratică liberă, suntem într-o țară în care Constituția primează? Această obligativitate este împotriva spiritului Constituției și împotriva Libertății în general. Pentru că cel mai mare dar pe care îl au oamenii de la Dumnezeu este Libertatea.

Or, nu poți să silești pe cineva. Iată, există și în această societate a noastră există, uneori, libertatea de a muri, nu numai de a fi sănătos. Noi nu suntem de acord cu sinuciderea, cu eutanasia, ca slujitori ai Bisericii. Dar, iată, există în societatea noastră și această libertate.

Păi libertatea de a te vaccina sau a nu te vaccina cum să nu fie? De ce să fie obligatoriu certificatul „verde”? Am citit în presă că este o hotărâre europeană care arată că acest vaccin va înceta pentru că a fost experimental. De ce să folosim experimentul, care se folosea pe necuvântătoare, să-l folosim pe oameni? Omul care dorește să se vaccineze nu-l oprește nimeni. Dar să fie obligatoriu este nefiresc.

Atât vreau să spun: să fie libertatea, care e darul lui Dumnezeu, lăsată pe seama fiecărui om în parte. Europa arată că nu se poate impune vaccinul. Noi suntem mai presus decât Consiliul Europei? Este o grabă, o forțare nefirească. De aceea credincioșii mă întreabă și spun: de ce? Și în numele lor vorbesc, nu în numele meu. Și în numele meu, ca unul care sunt păstor, dar și în numele credincioșilor, că eu nu pot să fiu separat vreodată de credincioși.

De aceea, consultându-mă cu medici foarte buni am aflat că chiar medicii au niște cuvinte foarte critice la această obligativitate a vaccinului care nu imunizează! Au arătat medicii public că uneori cei care se vaccinează, considerați „imuni”, îmbolnăvindu-se îi îmbolnăvesc pe alții. De ce să nu vorbim lucruri reale? De ce să vorbim numai cu probabilități, cu îndoieli, ca oamenii să nu mai poată să discearnă?

Advertisement

De aceea mulți văd acest certificat, când văd că se moare de la vaccin, mă întreabă: aceasta este o pecete, ca la Apocalipsă? Ce-i aceasta? Deci aduce multă îndoială, multă panică acest vaccin, fiind impus. Cum să impui un vaccin? Era un vaccin la copii care se făcea și era necesar copilului trebuia să fie pregătit, dar nu murea nimeni de la acest vaccin. Au fost niște excepții, când unii au rămas surdo-muți sau cu diferite afecțiuni, nu erau erau făcute bine, dar unul la un milion! Dar aici sunt atâtea cazuri și cunosc că pe mine mă anunță: iată, a pățit, cum facem? Cum să ne rugăm pentru cel care a fost vaccinat și a murit?

Statul nu are dreptul să constrângă sau să discrimineze oameni! De aceea, iată, la aceasta am vrut să mă refer.

Vă mulțumesc și să respectăm Constituția, să respectăm spiritul libertății creștine, să respectăm demnitatea umană și să discutăm corect, concret, prin dialog, prin specialiști, nu printr-o formă politică sau administrativă să se impună vaccinul. Nu-i treaba nespecialiștilor, nu aparține politicienilor sau oamenilor de administrație această specialitate de a se vaccina ci, dimpotrivă, această vaccinare aparține medicilor și, dacă este un experiment, întâi să vedem ce aduce acest experiment și nu să obligăm oamenii!”

Cum a sfidat Arhiepiscopul Tomisului pandemia

ÎPS Teodosie a refuzat de fiecare dată să dea curs reglementărilor legale privind măsurile sanitare. În ciuda faptul că incidenţa era mare în Dobrogea, înaltul prelat a organizat pelerinaje, notează adevarul.ro. Când a fost întrebat dacă nu îi va avea pe conştiinţă pe cei care se vor infecta cu această ocazie, el a răspuns:

Advertisement

„Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“.

Şi în privinţa campaniei de vaccinare a refuzat să se exprime în mod clar, considerând că preoţii nu sunt medici ca să recomande vaccinul şi că acest lucru ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor acestora. Întrebat dacă se va vaccina, arhiepiscopul Tomisului a răspuns negativ, invocând alergii.

„Vaccinul nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care, datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, a spus el.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions