Connect with us

Actual

,,Îţi mulţumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” – o campanie SAMAS la Constanţa

Avatar

Publicat

la

În fiecare an, între 1 şi 7 august, se marchează la nivel internaţional Săptămâna Alăptării, prilej cu care se organizează evenimente care atrag atenţia asupra importanţei hrănirii la sân a bebeluşilor. Conform unui studiu, realizat în 2011, de Institutul  pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, România se situează pe ultimele locuri în Europa, în ceea ce priveşte numărul mămicilor care îşi alăptează copiii ( doar 12.6% ).

Pentru a celebra Săptămâna Internaţională a Alăptarii şi în Constanţa, asociaţia SAMAS a pregătit un eveniment inedit cu trei specialişti în alăptare, nutriţie şi kinetoterapie.

Mămicile şi viitoarele mămici sunt aşteptate să vorbească despre ,,Alăptare şi Siluetă”, miercuri, 3 august, ora 10:00, la Delfinariu, cu specialiştii: Andreea Andrei – moaşă şi educator perinatal SAMAS, Codruţa Gabriela Nedelea – consilier în nutriţie şi remodelare corporală şi Adina Cozma – kinetoterapeut şi educator perinatal SAMAS.

Programul evenimentului:
1. Andreea Andrei – despre alăptare
• Cum se pregateste corpul, încă din sarcină, pentru alăptare;
• De ce îşi face corpul nostru rezerve şi de ce rămânem cu kilograme în plus după naştere – De ce rămânem ,,fluffy”?;
• Beneficiile alăptării pentru sănătatea şi silueta mamei.

2. Codruţa Nedelea – despre alimentaţia în sarcină şi în perioada alăptării
• Importanţa alimentaţiei pe cele 3 trimestre;
• Colagen/ Elastina – la ce ne trebuie şi cum le producem?;
• Secretul revenirii la greutatea anterioară sarcinii într-un termen mai scurt şi fără complicaţii;
• Alimente care susţin producţia lactată fără a apela la rezervele materne;
• Îmbunătăţirea stării de sănătate în perioada alăptării prin alimentaţie bogată în alimente anti-oxidante şi anti-inflamatorii;
• Grăsimile – noii aliaţi în lupta cu supraponderalitatea.

3. Adina Cozma – despre cum ne ajută sportul din timpul sarcinii pentru fizicul de după
• Exerciţii din timpul sarcinii care ne ajută şi după naştere;
• Cum ne pregătim corpul pentru alăptare şi cum ne tonifiem sânii?;
• Purtăm sau nu sutien?.

Toate cercetările din domeniu arată că laptele matern samas are o compoziţie unică, cu proprietăţi nutritive care asigură necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide şi lichide. Puţine mămici ştiu că, încă din primele momente după naştere, sânii lor secretă colostru, supranumit şi ,,aurul lichid”, care protejează bebeluşul de virusuri, bacterii sau alergii, fiind bogat în carbohidraţi, imunoglobuline şi polipeptide, în combinaţii personalizate şi concentraţii maxime.

Şi cel mai important, alăptarea este cea care furnizează copilului sentimentul de protecţie, intimitate, iubire şi siguranţă, sentimente absolut esenţiale în dezvoltarea emoţională normală a bebeluşului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

VIDEO 2020, anul în care au debutat câteva investiții majore la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

2020 a fost un an destul de dificil și pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din cauza numeroaselor restricții, Complexul a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate, și au fost aduse mai puține venituri. Cu toate acestea, având susținerea Consiliului Județean Constanța, la CMSN s-a putut continua activitatea și investițiile. Și dacă tot aducem vorba de investiții, este important de precizat că 2020 a fost unul în care au debutat o serie de investiții extrem de importante, cum ar fi extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii înseamnă pentru toată lumea Delfinariu, și nu numai. Înseamnă și Microrezervație, înseamnă Planetariu și Acvariu. Toate astea sunt secții ale Complexului Muzeal, instituție coordonată de Consiliul Județean Constanța și care a trecut ca orice instituție din lumea asta prin pandemie și care a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate. Au fost aduse mai puține venituri, dar au fost susținuți de CJC prin finanțări și subvenții, iar în felul acesta s-a putut funcționa și s-au putut continua investițiile.

În 2020 au debutat câteva investiții importante. Este vorba de patru locuri de joacă, finalizate, este vorba de o volieră nouă pentru păuni. Și, apoi, este vorba despre marea investiție, respectiv extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu, care va însemna o cvadruplare a volumului de apă și o triplare a suprafeței acesteia, premisa fiind aducerea altor delfini.

Nu am stat chiar dacă am funcționat la o capacitate redusă, la o treime pe Delfinariu și la o șesime Acvariu și Planetariu, mare parte acesta din urmă fiind închis. Dar, am avut și perioade în care am funcționat și, plus, la Planetariu avem un proiect european care a însemnat o activitate intensă de observații cerești, observații nocturne. N-am stat, am umblat prin Dobrogea, am avut patru tabere de astronomie și vom avea încă 11 în 2021. Țineți aproape de pagina Planetariului și de pagina unimis, care vă vor informa vizavi de aceste viitoare ieșiri în teren cu obiective, telescoape și mijloace de a studia bolta cerească.

În ceea ce privește Acvariu, avem planuri de a-l întreține, îngriji, îmbunătății, dar un plan mare este deja la Consiliul Județean Constanța, o temă de proiectare ce va consta într-un acvariu nou în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii care să închidă un circuit de vizitare și să aducă elemente de noutate, adică tot ceea ce presupune un acvariu modern, urmând ca vechea clădire din 1910 să prezinte alte exponate, să aibă o altă destinație.

Apoi, în ceea ce privește Delfinariu, vom avea în continuare legi de mare patagonieni și vom avea reprezentații care vor aduce zâmbete, bucurie și o legătură sentimentală față de aceste animale.“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ”Sf. Apostol Andrei” s-au derulat scene dramatice. Un bărbat, în vârstă de 80 de ani, care era internat în spital s-a aruncat de la etajul 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea Constanța, Anamaria Stoica, echipajele de urgență au fost solicitate prin apel 112 să intervină la o persoană ”posibil căzută de la etajul cinci, în fața centrului de dializă.”

De îndată la fața locului au fost alertate o mașină de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și un echipaj din cadrul SAJ Constanța C2.

”Din păcate, bărbatul în vârstă de aproximativ 80 de ani a fost declarat decedat la fața locului în urma protocolului de resuscitare.”,  a precizat Anamaria Stoica.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

În această dimineață, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că un pacient internat la Spitalul Județean Constanța ar fi căzut în gol de la etajul 5.

Poliţiştii au identificat persoana în cauză, de 80 de ani, din municipiul Constanţa, cadrele medicale declarând decesul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Potrivit Biroului de presă al Spitalului Județean, evenimentul s-a petrecut în această dimineață, în jurul orei 6.oo.

”Pacientul era internat în secția clinică Chirurgie generală I și suferise o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune gravă. În plus, săptămâna trecută a fost diagnosticat cu covid, motiv pentru care era internat într-un salon izolator destinat pacienților infectați cu SARS CoV-2.  Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Conducerea Spitalului regretă tragicul eveniment. În momentul de față este în curs o anchetă internă”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: