Connect with us

Actual

,,Îţi mulţumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” – o campanie SAMAS la Constanţa

Avatar

Publicat

la

În fiecare an, între 1 şi 7 august, se marchează la nivel internaţional Săptămâna Alăptării, prilej cu care se organizează evenimente care atrag atenţia asupra importanţei hrănirii la sân a bebeluşilor. Conform unui studiu, realizat în 2011, de Institutul  pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, România se situează pe ultimele locuri în Europa, în ceea ce priveşte numărul mămicilor care îşi alăptează copiii ( doar 12.6% ).

Pentru a celebra Săptămâna Internaţională a Alăptarii şi în Constanţa, asociaţia SAMAS a pregătit un eveniment inedit cu trei specialişti în alăptare, nutriţie şi kinetoterapie.

Mămicile şi viitoarele mămici sunt aşteptate să vorbească despre ,,Alăptare şi Siluetă”, miercuri, 3 august, ora 10:00, la Delfinariu, cu specialiştii: Andreea Andrei – moaşă şi educator perinatal SAMAS, Codruţa Gabriela Nedelea – consilier în nutriţie şi remodelare corporală şi Adina Cozma – kinetoterapeut şi educator perinatal SAMAS.

Programul evenimentului:
1. Andreea Andrei – despre alăptare
• Cum se pregateste corpul, încă din sarcină, pentru alăptare;
• De ce îşi face corpul nostru rezerve şi de ce rămânem cu kilograme în plus după naştere – De ce rămânem ,,fluffy”?;
• Beneficiile alăptării pentru sănătatea şi silueta mamei.

2. Codruţa Nedelea – despre alimentaţia în sarcină şi în perioada alăptării
• Importanţa alimentaţiei pe cele 3 trimestre;
• Colagen/ Elastina – la ce ne trebuie şi cum le producem?;
• Secretul revenirii la greutatea anterioară sarcinii într-un termen mai scurt şi fără complicaţii;
• Alimente care susţin producţia lactată fără a apela la rezervele materne;
• Îmbunătăţirea stării de sănătate în perioada alăptării prin alimentaţie bogată în alimente anti-oxidante şi anti-inflamatorii;
• Grăsimile – noii aliaţi în lupta cu supraponderalitatea.

3. Adina Cozma – despre cum ne ajută sportul din timpul sarcinii pentru fizicul de după
• Exerciţii din timpul sarcinii care ne ajută şi după naştere;
• Cum ne pregătim corpul pentru alăptare şi cum ne tonifiem sânii?;
• Purtăm sau nu sutien?.

Toate cercetările din domeniu arată că laptele matern samas are o compoziţie unică, cu proprietăţi nutritive care asigură necesarul de vitamine, minerale, proteine, lipide şi lichide. Puţine mămici ştiu că, încă din primele momente după naştere, sânii lor secretă colostru, supranumit şi ,,aurul lichid”, care protejează bebeluşul de virusuri, bacterii sau alergii, fiind bogat în carbohidraţi, imunoglobuline şi polipeptide, în combinaţii personalizate şi concentraţii maxime.

Şi cel mai important, alăptarea este cea care furnizează copilului sentimentul de protecţie, intimitate, iubire şi siguranţă, sentimente absolut esenţiale în dezvoltarea emoţională normală a bebeluşului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Teodosie insistă: „Pelerinajul de la Sf. Andrei se ține, am vorbit cu autoritățile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deși instanța i-a respins de două ori apelul, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunțat, vineri seara, că pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, de pe 30 noiembrie, care se ține anual în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol se va ține, în cele din urmă.

”Am vorbit cu Jandarmeria, cu Poliția, au fost deja acolo. Va fi distanțare fizică, avem dezinfectant, se vor purta măști, am marcat deja locurile. Acolo încap câteva mii de oameni. Îi chem pe toți românii la sărbătoarea Sfântului Andrei. Am discutat cu autoritățile, sper ca oamenii să nu fie bruscați. Pelerinii nu vin cu gânduri rele. Sfântul Andrei nu este un sfânt local, e un sfânt al tuturor românilor. Credincioșii nu trebuie amendați.”, a spus ÎPS Teodosie la România TV, citat de stiripesurse.ro.

„IPS Teodosie invită Statul român la sărbătoarea națională religioasă Sf. Andrei. Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântul Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A murit antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă. Sala de sport din Nisipari va purta numele reputatului tehnician

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă, de la secția de haltere a Liceului cu Program Sportiv Constanța a murit în această dimineață la numai 44 de ani. El a fost internat la spitalul din Medgidia, infectat fiind cu SARS-CoV-2. Autoritățile din Nisipari, satul unde Angheluș Beșleagă antrena cu succes copiii din zonă, spun că antrenorului i s-a făcut rău în urmă cu câteva zile și a fost transportat la spital, el având și afecțiuni pulmonare.

Angheluș Beșleagă era unul dintre cei mai apreciați antrenori din țară cu rezultate deosebite. În satul Nisipari, comuna Castelu, profesorul avea o adevărată pepinieră de halterofili, care au uimit prin rezultatele obținute în diverse competiții. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai săi se numără și Bianca-Daniela Dumitrescu, multiplă  campioană națională și europeană.

În memoria reputatului antrenor de haltere, autoritățile din Castelu au hotărât ca sala de sport din localitatea Nisipari să poarte numele de „Angheluș Beșleagă“.

„A murit o certitudine a sportului din comuna Castelu. Pe Angheluș Beșleagă l-au recomandat rezultatele sportive la haltere, fiind campion național. A practicat din tinerețe acest sport, iar acum experiența acumulată de el în calitate de sportiv o împărtășea copiilor atât la Liceul sportiv Constanța, cât și în satul în care locuiește – Nisipari. A construit în Nisipari o sala de antrenament din fonduri proprii atrăgând copiii pasionați de acest sport, văzând în ei viitori sportivi, lucru concretizat prin rezultate excelente în concursurile sportive naționale și europene. Regretăm dispariția prematură a profesorului antrenor ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ! În memoria a ceea ce a reprezentat la nivel județean, și în primul rând local, în prima ședință de Consiliu local vom propune domnilor consilieri ca Sala de Sport Nisipari să poarte numele “ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ”!“, este mesajul primarului din Castelu, Nicolae Anghel.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În aceste zile, mii de polițiști de frontieră sunt la datorie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ne aflăm în perioada zilelor libere cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, precum şi într-o situaţie specială în contextul prevenirii răspândirii infecţiei cu Sars-Cov-2, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, au fost dispuse următoarele măsuri:

– asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

– peste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

– suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: