Connect with us

Actual

”Jaful numit Polaris!”

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe pagina de facebook a candidatului PNL la Senat, Vergil Chițac, am descoperit o postare foarte interesantă vizavi de contractul pe care Primăria municipiului Constanța l-a încheiat cu firma de salubrizare Polaris M Holding.

vergil-chitacIată ce a scris în urmă cu câteva zile: ”Haideţi să vorbim puţin despre jaful numit Polaris. Ei bine, în rechizitoriul dosarului întocmit de procurorii DNA se specifică clar faptul că „prin încheierea contractului de salubrizare […] s-a produs o pagubă primăriei în sumă de 200.213.248,91 lei; în consecinţă, în cazul în care Primăria nu se va constitui parte civilă în cadrul procesului penal, suma urmează să fie confiscată, iar contractul trebuie desfiinţat”. Cum nu știam care sunt tarifele practicate de Polaris M Holding și nici dacă prejudiciul poate crește, am luat hotărârea să cerem primarului în funcție, Decebal Făgădău, un punct de vedere despre situația proceselor civile dintre Polaris M Holding și Primăria Constanța. Cu toate că notificarea a fost depusă în iulie, nu am primit nici un răspuns. Ce ascunde primarul Decebal Făgădău? De ce nu clarificăm odată situația acestui contract care până la sfârșitul anului trecut s-a dovedit a fi păgubos pentru Constanța? Sunt întrebări retorice care mă fac să mă gândesc că Decebal Făgădău nu se poate debarasa de trecutul său și încă protejează afacerile aripii cercetată penal a PSD: Eduard Martin, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, dar și pe Nicolae Moga.”

PNL s-a adresat primăriei Constanța dar nu a primit vreun răspuns

În urmă cu câteva luni, mai exact în 16 iulie a.c., organizația municipală a PNL Constanța se adresa în mod direct, printr-o scrisoare oficială primarului Decebal Făgădău și îi reamintea faptul că acest contract existent între Primăria Municipiului Constanța și firma Polaris M Holding este supus verificării legalității sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și că fac obiectul dosarului penal 119/P/2015 aflat în faza de urmăriere penală dar și dosarului 4553/1/2105, care a avut termen de judecată pe data de 1 septembrie a.c. la Înalta Curte de Casație și Justiție. . Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M. Holding S.R.L și instituția publică condusă de Mazare a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei. ”Aceste servicii de salubritate au fost mult prea scumpe, au costat 335 milioane euro. Ei bine, paguba constatată era de 200 de milioane lei, pentru că în 25 de ani se putea curăța Constanța. Sunt probleme foarte multe deoarece în contract este stipulat că gunoiul colectat trebuie reciclat. Și știți că acum reciclăm doar 5% din gunoi, iar până în anul 2020 trebuie să reciclăm 50% din gunoi, iar asta înseamnă să compostăm gunoiul menajer și să-l transformăm în îngrășămite, iar sticlele și gunoiul constând în produse neferoase trebuie reciclate. Iar reciclare nu se poate face deoarece gunoiul nu este adunat pe căprării. Iar pentru acest lucru ar fi trebuit deja începută o campanie de educare. Toate sunt amestecate, sunt duse la groapa de gunoi. Este posibil ca acolo să se facă o reciclarew dar e absolut primară. DNA a spus că acest contract trebuia întrerupt și nu a fost. La un moment-dat, cineva va trebui să răspundă pentru toate”, ne-a declarat Vergil Chițac.

Ce ar trebui să facă firma Polaris?

Valoarea totală a contractului este de 335 de milioane de euro iar, potrivit procurorilor DNA, prin compararea valorilor estimate de Primăria Constanța cu tariful mediu practicat pe piată chiar de Polaris M Holding, a rezultat că valoarea serviciului a fost supraestimată cu 19.135.748,01 lei pe an. Mai mult decât atât, serviciul public de salubrizare a municipiului Constanța care face obiectul acestui contract cuprinde următoarele activități: precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor, inclusiv ale deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special; sortarea deșeurilor municipale; măturatul,  spălatul, stropirea și înțretinerea curățeniei căilor publice; curățarea si transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț; colectarea, transportul deșeurilor voluminoase provenite de la populație, instituții publice și operatori economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc); colectarea și transportul la rampa de neutralizare autorizată a deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolari, arată procurorii DNA.

Primăria a solicitat înființarea unei comisii

În luna februarie a.c., reprezentanții Primăriei Constanța au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere prin care solicitau suspendarea executării contractului încheiat de municipalitate cu firma de salubrizare Polaris. Pe 18 decembrie 2015,
primarul interimar la acea vreme  al Constantei, Decebal Fagadau, le-a cerut consilierilor locali înființarea unei comisii care să analizeze contractul încheiat în 2008 de către municipalitate, pe o perioadă de 25 de ani, cu firma Polaris, pentru a stabili dacă este cazul rezilierii sau modificării contractului. Dar până la ora actuală nu s-a întâmplat nimic. Rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul, mai apropiat sau mai îndepărtat, vizavi de acest subiect!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cadrele medicale de la Spitalul Județean asigură permanența în minivacanța de 1 Decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Activitatea medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” nu va fi afectată de sărbătorirea zilelor de 30 noiembrie și 1 Decembrie, urmând să se desfășoare normal.

Astfel, ca și până acum, în cadrul Unității Primiri Urgențe, pacienții vor fi preluați non stop, investigați și, după caz, spitalizați.

”Vă reamintim că preluarea pacienților în UPU se face conform reglementărilor în vigoare. Astfel, se efectuează triajul epidemiologic pentru toți pacienții care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe, indiferent de mijloacele cu care sunt aduși (SAJ, SMURD sau mijloace proprii).”, precizează Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

Zona de triaj epidemiologic este situată în afara UPU, în modulele special amenajate în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe iar cadrele medicale sunt pregătite pentru preluarea unui flux crescut de pacienți, în condiții de maximă siguranță.

Totodată, este important de precizat că timpul petrecut în UPU pentru pacienții suspecți de infecția cu noul coronavirus poate fi prelungit, având în vedere că în afară de investigațiile uzuale, se recoltează testul covid și, automat, timpul se prelungește până la sosirea rezultatului, în funcție de care se decide mai departe spitalul sau secția în care pacientul urmează să fie internat, dacă situația o impune.

Singurele modificări pentru zilele care urmează, sunt pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Conform prevederilor art. 139, alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, Ambulatoriul de Specialitate  va fi închis pe 30 noiembrie și 1 Decembrie.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vă asigură că, în permanență, se iau toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate și se depun toate eforturile pentru a fi protejați atât pacienții cât și personalul angajat.

În același timp, pentru siguranța Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați cu strictețe recomandările autorităților. Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și nu ieșiți din casă decât dacă situația o impune.”, precizează Crina Kibedi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Service-uri auto din Constanța, verificate de polițiștii de la Transporturi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, polițiști locali și reprezentanți ai Gărzii de Mediu, au desfășurat o acțiune pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și a privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Cu ocazia acțiunii, au fost verificate 5 puncte de lucru ale unor operatori economici cu obiect de activitate repararea și întreținerea autovehiculelor, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei.

De asemenea, s-a dispus suspendarea activității unui operator economic neautorizat.

Totodată, s-a constatat săvârșirea infracțiunii de folosire a creditului societății în folosul propriu, de către administratorul unei societăți comerciale, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală.

Verificările sunt continuate și  de către Garda de Mediu Constanța, pentru dispunerea măsurilor din competență.

La acest moment,  prejudiciul este de aproximativ 175.000 de lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O săptămână de la carantinarea municipiului Constanța, niciun efect! Dimpotrivă, incidența crește zilnic

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Vinerea trecută, municipiul Constanța a intrat în carantină urmare a numărului mare de persoane infectate cu SARS COV2.

Autoritățile au anunțat mobilizare exemplară, scopul fiind acela de reducere a efectelor pandemiei, respectiv scăderea cazurilor de constănțeni infectați cu noul coronavirus. Astăzi, la o săptămână distanță de această măsură, cifrele nu ne ajută cu nimic, semn că nici carantinarea nu își produce efectele.

Iată cifrele:

  1. Vineri 20 nov – 9,35
  2. Sâmbătă 21 nov – 9,36
  3. Duminica 22 nov – 9,72
  4. Luni 23 nov – 10,17
  5. Marți 24 nov – 9,54
  6. Miercuri 25 nov – 9,90
  7. Joi 26 nov – 10,30
  8. Vineri 27 nov – 10,80

foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: