Connect with us

Actual

”Jaful numit Polaris!”

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe pagina de facebook a candidatului PNL la Senat, Vergil Chițac, am descoperit o postare foarte interesantă vizavi de contractul pe care Primăria municipiului Constanța l-a încheiat cu firma de salubrizare Polaris M Holding.

vergil-chitacIată ce a scris în urmă cu câteva zile: ”Haideţi să vorbim puţin despre jaful numit Polaris. Ei bine, în rechizitoriul dosarului întocmit de procurorii DNA se specifică clar faptul că „prin încheierea contractului de salubrizare […] s-a produs o pagubă primăriei în sumă de 200.213.248,91 lei; în consecinţă, în cazul în care Primăria nu se va constitui parte civilă în cadrul procesului penal, suma urmează să fie confiscată, iar contractul trebuie desfiinţat”. Cum nu știam care sunt tarifele practicate de Polaris M Holding și nici dacă prejudiciul poate crește, am luat hotărârea să cerem primarului în funcție, Decebal Făgădău, un punct de vedere despre situația proceselor civile dintre Polaris M Holding și Primăria Constanța. Cu toate că notificarea a fost depusă în iulie, nu am primit nici un răspuns. Ce ascunde primarul Decebal Făgădău? De ce nu clarificăm odată situația acestui contract care până la sfârșitul anului trecut s-a dovedit a fi păgubos pentru Constanța? Sunt întrebări retorice care mă fac să mă gândesc că Decebal Făgădău nu se poate debarasa de trecutul său și încă protejează afacerile aripii cercetată penal a PSD: Eduard Martin, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, dar și pe Nicolae Moga.”

PNL s-a adresat primăriei Constanța dar nu a primit vreun răspuns

În urmă cu câteva luni, mai exact în 16 iulie a.c., organizația municipală a PNL Constanța se adresa în mod direct, printr-o scrisoare oficială primarului Decebal Făgădău și îi reamintea faptul că acest contract existent între Primăria Municipiului Constanța și firma Polaris M Holding este supus verificării legalității sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și că fac obiectul dosarului penal 119/P/2015 aflat în faza de urmăriere penală dar și dosarului 4553/1/2105, care a avut termen de judecată pe data de 1 septembrie a.c. la Înalta Curte de Casație și Justiție. . Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M. Holding S.R.L și instituția publică condusă de Mazare a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei. ”Aceste servicii de salubritate au fost mult prea scumpe, au costat 335 milioane euro. Ei bine, paguba constatată era de 200 de milioane lei, pentru că în 25 de ani se putea curăța Constanța. Sunt probleme foarte multe deoarece în contract este stipulat că gunoiul colectat trebuie reciclat. Și știți că acum reciclăm doar 5% din gunoi, iar până în anul 2020 trebuie să reciclăm 50% din gunoi, iar asta înseamnă să compostăm gunoiul menajer și să-l transformăm în îngrășămite, iar sticlele și gunoiul constând în produse neferoase trebuie reciclate. Iar reciclare nu se poate face deoarece gunoiul nu este adunat pe căprării. Iar pentru acest lucru ar fi trebuit deja începută o campanie de educare. Toate sunt amestecate, sunt duse la groapa de gunoi. Este posibil ca acolo să se facă o reciclarew dar e absolut primară. DNA a spus că acest contract trebuia întrerupt și nu a fost. La un moment-dat, cineva va trebui să răspundă pentru toate”, ne-a declarat Vergil Chițac.

Ce ar trebui să facă firma Polaris?

Valoarea totală a contractului este de 335 de milioane de euro iar, potrivit procurorilor DNA, prin compararea valorilor estimate de Primăria Constanța cu tariful mediu practicat pe piată chiar de Polaris M Holding, a rezultat că valoarea serviciului a fost supraestimată cu 19.135.748,01 lei pe an. Mai mult decât atât, serviciul public de salubrizare a municipiului Constanța care face obiectul acestui contract cuprinde următoarele activități: precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor, inclusiv ale deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special; sortarea deșeurilor municipale; măturatul,  spălatul, stropirea și înțretinerea curățeniei căilor publice; curățarea si transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț; colectarea, transportul deșeurilor voluminoase provenite de la populație, instituții publice și operatori economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc); colectarea și transportul la rampa de neutralizare autorizată a deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolari, arată procurorii DNA.

Primăria a solicitat înființarea unei comisii

În luna februarie a.c., reprezentanții Primăriei Constanța au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere prin care solicitau suspendarea executării contractului încheiat de municipalitate cu firma de salubrizare Polaris. Pe 18 decembrie 2015,
primarul interimar la acea vreme  al Constantei, Decebal Fagadau, le-a cerut consilierilor locali înființarea unei comisii care să analizeze contractul încheiat în 2008 de către municipalitate, pe o perioadă de 25 de ani, cu firma Polaris, pentru a stabili dacă este cazul rezilierii sau modificării contractului. Dar până la ora actuală nu s-a întâmplat nimic. Rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul, mai apropiat sau mai îndepărtat, vizavi de acest subiect!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Rupt de beat la volan, un bărbat din Medgidia s-a ales cu dosar penal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, polițiștii din Medgidia au descoperit la volanul unui autoturism un bărbat extrem de beat.  Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, incidentul s-a produs în jurul orei 20.30. 

”Polițiști din cadrul Biroului Rutier Medgidia au identificat un bărbat, de 50 de ani, care a condus un autoturism pe strada Poporului din municipiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. 

 În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE face PRĂPĂD. Furnizorii de energie, amendați drastic pentru practicile privind liberalizarea pieței

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a aplicat sancțiuni în cuantum de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

„Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică. Au fost verificate următoarele aspecte:

modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei pentru:

nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru:

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

ANRE va continua să deruleze acțiuni  de  control  pe măsură  ce ne vor fi sesizate și alte posibile  încălcări ale reglementărilor incidente procesului de liberalizare și nu numai.“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța. Un bărbat care a refuzat să oprească mașina la semnalul polițiștilor a fost reținut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 1 martie a.c., în jurul orei 15.10, polițiști din cadrul Postului de Poliție Topraisar au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism al cărui conducător nu s-a conformat indicațiilor polițiștilor. Concret, acesta a întors vehiculul și și-a continuat drumul.

Polițiștii au pornit în urmărirea fugarului, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Posibil ca bărbatul care era la volan să se fi speriat – cert este că, la un moment dat acesta a oprit vehiculul și a fugit. În scurt timp, a fost prins și condus la sediul poliției pentru lămurirea situației de fapt.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul în cauză, de 23 de ani, avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru perioada în curs.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: