Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Joi, sindicaliștii CNSLR Frăția organizează un protest în fața Prefecturii Constanța. Ce solicită guvernanților

Published

on

Joi, 27 octombrie, membrii confederației naționale CNSRL Frăția organizează acțiuni de protest în  București, Bacău, Constanța, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Târgu Jiu și Timișoara.

Potrivit unui comunicat de presă, cea mai mare confederație națională din țară, CNSLR-Frăția, va organiza joi, 27 octombrie, de la ora 12.00, acțiuni de pichetare în București, Bacău, Constanța, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Târgu Jiu și Timișoara pentru creșterea salariilor și pensiilor angajaților români.

”Vă așteptăm alături de noi joi, 27 octombrie, la mitingul din fața Prefecturii Constanța, între orele 12.00-14.00. Cine se simte afectat de noile scumpiri, va fi alături de noi. Numai împreună suntem puternici!”, au precozat reprezentanții CNSRL Frăția Constanța.

Lucrătorii din România, la fel ca cei din Uniunea Europeană se confruntă cu o criză fără precedent a costului vieții. Nu salariile sunt cauza inflației, principalele victime ale acestei crize fiind tocmai lucrătorii prost plătiți și persoanele vulnerabile. Considerăm că angajatorii, Guvernul și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a lua măsuri urgente pentru a ameliora această criză a costului vieții.  Din acest motiv, lucrătorii și sindicatele din România alături de cei din întreaga Europă solicită un un plan concret și viabil pentru a aborda criza costului vieții și pentru a trece către o economie sustenabilă, cu rezultate concrete pentru lucrători.

Sindicaliștii solicită Guvernului României să întreprindă demersuri pentru:

  1. Creșteri salariale pentru a face față creșterii costului vieții;
  2. Compensații pentru persoanele care au dificultăți în a-și plăti facturile la utilități/ energie/ chirie, pentru a-și asigura condițiile de trai decente, precum și dreptul la hrană, toate acestea fiind drepturi ale omului și trebuind protejate. Aproximativ 9,5 milioane de lucrători  în U.E. au avut deja dificultăți în a-și plăti facturile la energie înainte de începerea crizei costului vieții. Costurile în creștere ale alimentelor și ale altor bunuri esențiale forțează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase și îi împing pe mulți în sărăcie.

În România:

  • Preţurile de consum în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022 au crescut cu 1,3%.
  • Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 este 15,9%.
  • Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) este 11,8%.

3. Plafonarea prețului la energie/gaze, în special pentru persoanele fizice, precum și aplicarea unei taxe suplimentară pe profiturile excesive ale companiilor din aceste domenii, pentru a nu li se permite să speculeze această criză, coroborate cu alte măsuri pentru a împiedica marile corporații să-și mute profiturile în paradisuri fiscale.  Până în iulie anul acesta, costul gazului și al electricității a crescut cu 38% în Europa față de anul trecut, iar costul continuă să crească.

4. Aplicarea de măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public și pentru finanțarea măsurilor sociale pentru a putea face față acestei crize și proceselor de tranziție justă.

5. Reformarea funcționării pieței energetice a Uniunii Europene. Recunoașterea faptului că energia este un bun public, precum și nevoia de investiții pentru a aborda cauzele fundamentale ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în energia verde și consecințele privatizării în acest sector.

6. Deschiderea spre un dialog constructiv cu sindicatele pentru elaborarea și  implementarea de măsuri  anticriză prin dialog social, conștienți fiind de gravitatea și urgența situației.

7. Creșterea imediată a pensiilor, fiind categoria cea mai defavorizată.

În paralel cu declanșarea acțiunilor de protest, reprezentanții Confederației CNSLR-Frăția vor continua demersurile pentru a convinge Guvernul să ia toate măsurile necesare stopării crizei costului vieții.

Foto: Ilustrativ/cnslr-fratia.ro

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions