Connect with us

Actual

Judecătorul Nicolae Stanciu, răpus de procurorul care s-a ocupat şi de Matei. Vila mobilată din şpagă se află la Năvodari

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Anunţul privind „decapitarea” lui Nicolae Stanciu, pe motive de mită, bulversează întregul sistem judiciar din Constanţa. Stanciu era unul din stâlpii justiţiei de la malul mării. Potrivit datelor de CV, acesta a fost, pe vremea comunismului, în perioada 1981-1986, juristconsult la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Producţie din Constanţa. În 1986, a devenit judecător la Medgidia, iar un an mai târziu a fost transferat, într-o poziţie similară, la Judecătoria Constanţa, acolo unde a funcţionat până în 1993. În 1995, după un stagiu de judecător la Tribunalul Constanţa, Nicolae Stanciu a fost numit preşedinte al Judecătoriei Constanţa. A rămas în această demnitate până în anul 2002, când ministrul PSD-ist al Justiţiei, Rodica Stănoiu, l-a numit judecător-inspector la Curtea de Apel Constanţa. Din 2006 până în 2013 a fost preşedintele Curţii de Apel Constanţa, ulterior îndeplinind funcţia de vicepreşedinte.

Muşamalizarea unui accident rutier. Legăturile Galaţi-Constanţa

În anul 2009, numele lui Stanciu a fost pomenit în cadrul unei afaceri judiciare de mare răsunet. Astfel, procurorii DNA au obţinut un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale procurorului-general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă. Procurorii au reuşit astfel să obţină probe privind un intens trafic de influenţă practicat de Dinu Gâlcă. Una din convorbirile interceptate atesta intervenţia lui Gâlcă pentru muşamalizarea unei anchete a Serviciului Poliţiei Rutiere, cu privire la implicarea judecătorului constănţean Nicolae Stanciu într-un accident rutier soldat cu vătămare corporală, petrecut pe aria judeţului Galaţi, în luna iunie 2009.

Stenogramele fabuloase

Iată stenograma discuţiilor dintre procurorul Gâlcă, adjunctul său Gabriel Enciu şi şeful de la Criminalistică din IPJ Galaţi, Virgil Luparu, în care aceştia au aranjat muşamalizarea accidentului rutier în care a fost implicat Nicolae Stanciu.

“19 iunie 2009, ora 14.27

Gabriel Enciu: Nu mai are nimic de făcut, trebuie să facă referatul poliţiştii şi să plece.

Dinu Gâlcă: Ăştia, poliţiştii, să nu scrie acolo, e vinovat sau nu e vinovat…

Gabriel Enciu: Dar nu au voie să scrie.

Dinu Gâlcă: N-au voie.

Gabriel Enciu: Păi tocmai de asta au fost discuţii… Să nu scrie nimic în procesul-verbal, şi am urmat chestiunea asta. Procesul-verbal s-a întocmit cu el acolo…

Dinu Gâlcă: Şi să nu fie tendenţios.

19 iunie 2009, ora 8.28

Virgil Luparu: Băi, i-am certat pe poliţişti, am intrat în ei, pentru că ei luaseră deja declaraţie gata, cap coadă, stabilit. Ce vorbeşti, măi? A văzut ăsta când a lovit ăsta roata? Ia dă încoace şi i-am luat din nou declaraţie, acum eu am luat declaraţie cum au văzut fiecare, ce a văzut.

Dinu Gâlcă: Da, sigur, nu pus de ăia ca să se scoată…

Virgil Luparu: Măi, dar de ce aţi fost de rea-credinţă, asta e. Erau nişte agenţi, habar nu aveau. Zice, martori oculari ai identificat? Păi şoferul de la ăsta şi şoferul de la ăsta… …

Virgil Luparu: Vă aştept până luni, că m-a rugat domnul judecător, domnule, am de dus soţia la Bucureşti, am treabă, trimit luni şoferul să facă inspecţia tehnică, nu mai aveam unde să o fac, era după ora 16.00. Da, domnul judecător, nicio problemă. Şi luni trimit şoferul aici la Shell, o fac şi după aceea, domnule judecător, la dovadă, că după aceea trebuie să-i dau prelungire la dovadă să nu-l întârzii.”.

Prietenul lui Stanciu, coinculpat cu tatăl unuia din asasinii lui Bamburic

Dinu Gâlcă a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, printre care şi patronul unei publicaţii din Galaţi, Lili Dediu, al cărui fiu, Daniel, a fost la rândul său condamnat pentru o tentativă de omor la Constanţa, împotriva lui Liviu Bamburic, un om de afaceri implicat în afaceri imobiliare în zona Grindul Chituc.

Vila de la Năvodari: 368 mp

Revenind la Nicolae Stanciu, trebuie să spunem că, potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine o vilă la Mamaia-Sat, Năvodari, în suprafaţă desfăşurată de 368 de metri pătraţi. Imobilul a fost construit în anul 2013, pe un teren de 250 mp, cumpărat de magistrat în anul 1997. Cel mai probabil, mita constând în mobilarea etajului doi al vilei se referă la proprietatea din Năvodari.

Procurorul Popovici s-a ocupat şi de Matei

popovici-gheorghe-procurorNicolae Stanciu a fost „decapitat” de Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA Bucureşti, condusă de procurorul Gheorghe Popovici (foto). Anterior numirii la DNA Bucureşti, Popovici a funcţionat pe aria de competenţă a Curţii de Apel Constanţa, fiind timp de 15 ani procuror la Tulcea. În 2011, a fost detaşat la DNA – Structura Centrală, iar din anul 2013 a devenit şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. La momentul numirii în funcţie, publicaţia Lumea Justiţiei (luju.ro) consemna că Popovici s-a implicat, printre altele, în instrumentarea unor dosare penale care îl vizau pe fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, dar şi pe fostul şef al SIPI Constanţa, mangaliotul Dan Secăreanu.

Comments

comments

Actual

Alertă meteo. Revin ninsorile în mai multe județe din țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare  meteorologică valabilă de azi, de la ora 23.00 și până în data de 11 martie, ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, sunt precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, aria precipitațiilor moderate cantitativ va cuprinde treptat Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Banatului și zona Carpaților Meridionali și de Curbură. Vor predomina ninsorile, iar în extremitatea de sud și în sud-est, în noaptea de marți spre miercuri (9/10 martie) și în prima parte a zilei de miercuri (10 martie) precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ploaie. Izolat se va forma polei sau ghețuș.

Ninsori în general slabe cantitativ se vor semnala local și în Transilvania, Moldova și în restul zonei montane.
Vântul va prezenta intensificări în regiunile sudice și sud-estice, precum și la munte, cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea şi amplificând senzaţia de frig.

Notă: vremea va fi deosebit de rece pe parcursul zilelor de miercuri şi joi cu precădere în regiunile sudice, unde valorile termice vor fi cu 8…10 grade mai scăzute decât mediile multianuale, iar în nopțile de miercuri spre joi (10/11 martie) și joi spre vineri (11/12 martie) în majoritatea regiunilor.

De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de ninsori, valabil de mâine, 10 martie, ora 03:00  până în data de 11 martie, ora 06:00.
Sunt vizate ninsori însemnate cantitativ, precum și strat de zăpadă local consistent.
În Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în zona Munților Banatului, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri (9/10 martie) și până în dimineața zilei de joi (11 martie), temporar vor fi mai ales ninsori însemnate cantitativ (20…30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, local consistent.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce spune Jandarmeria Cernavodă despre tragicul eveniment înregistrat la Centrala Nucleară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, Biroul de presă al Jandarmeriei Cernavodă – UM 0495 – a transmis următorul comunicat de presă referitor la tragicul eveniment înregistrat în această dimineață la Centrala Nuclearoelectrică:

Marți 09 martie, la ora 7:47, un subofițer al Unității Speciale 72 Jandarmi Protecție Instituțională Cernavodă aflat în serviciu a folosit pistolul din dotare provocându-și o rană la nivelul capului.

Imediat, colegii au anunțat producerea evenimentului. Militarul, în vârstă de 43 de ani se afla în serviciu la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă și a fost transportat de urgență la o unitate medicală, în stare gravă, cu un elicopter SMURD.

În momentul de față nu se cunosc cauzele care l-au determinat pe colegul nostru să recurgă la un asemenea gest. A fost declanșată o anchetă de către unitatea de Parchet competentă.

Subofițerul, cu o vechime în serviciu de peste 21 de ani, are la activ trei misiuni internaționale, iar la ultima evaluare psihologică, din luna septembrie a anului 2020 a fost declarat apt.

Vom reveni cu noi informații, în funcție de evoluția evenimentului.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vremea se răcește. Vezi ce temperaturi se vor înregistra în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În Dobrogea, astăzi vremea va fi schimbătoare ca aspect și se va răci față de intervalul anterior. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 8 grade, iar cele minime între -2 și 3 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare noaptea când, izolat, vor fi precipitații mixte slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, noaptea, în special în zona de coastă.

În intervalul 10 – 11 martie vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 1 și 6 grade, iar cele minime între -4 și 2 grade. Cerul va fi mai mult noros și pe arii extinse vor fi precipitații, la început sub formă de ploaie, apoi mai ales lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, iar noaptea intensificările se vor restrânge la zona de coastă.

Și în intervalul 11 – 12 martie vremea va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 4 grade, iar cele minime între -5 și -1 grad. Cerul va fi temporar noros, iar la începutul intevalului, izolat, vor mai fi posibile ninsori slabe. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua.

Pentru intervalul 12 – 13 martie, deși temperaturile vor crește față de intervalul anterior, vremea va rămâne ușor mai rece pentru această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 8 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, apoi va scădea în intensitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: