Conecteaza-te cu noi

Actual

Judecătorul Nicolae Stanciu, răpus de procurorul care s-a ocupat şi de Matei. Vila mobilată din şpagă se află la Năvodari

Published

on

Anunţul privind „decapitarea” lui Nicolae Stanciu, pe motive de mită, bulversează întregul sistem judiciar din Constanţa. Stanciu era unul din stâlpii justiţiei de la malul mării. Potrivit datelor de CV, acesta a fost, pe vremea comunismului, în perioada 1981-1986, juristconsult la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Producţie din Constanţa. În 1986, a devenit judecător la Medgidia, iar un an mai târziu a fost transferat, într-o poziţie similară, la Judecătoria Constanţa, acolo unde a funcţionat până în 1993. În 1995, după un stagiu de judecător la Tribunalul Constanţa, Nicolae Stanciu a fost numit preşedinte al Judecătoriei Constanţa. A rămas în această demnitate până în anul 2002, când ministrul PSD-ist al Justiţiei, Rodica Stănoiu, l-a numit judecător-inspector la Curtea de Apel Constanţa. Din 2006 până în 2013 a fost preşedintele Curţii de Apel Constanţa, ulterior îndeplinind funcţia de vicepreşedinte.

Muşamalizarea unui accident rutier. Legăturile Galaţi-Constanţa

În anul 2009, numele lui Stanciu a fost pomenit în cadrul unei afaceri judiciare de mare răsunet. Astfel, procurorii DNA au obţinut un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale procurorului-general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă. Procurorii au reuşit astfel să obţină probe privind un intens trafic de influenţă practicat de Dinu Gâlcă. Una din convorbirile interceptate atesta intervenţia lui Gâlcă pentru muşamalizarea unei anchete a Serviciului Poliţiei Rutiere, cu privire la implicarea judecătorului constănţean Nicolae Stanciu într-un accident rutier soldat cu vătămare corporală, petrecut pe aria judeţului Galaţi, în luna iunie 2009.

Stenogramele fabuloase

Advertisement

Iată stenograma discuţiilor dintre procurorul Gâlcă, adjunctul său Gabriel Enciu şi şeful de la Criminalistică din IPJ Galaţi, Virgil Luparu, în care aceştia au aranjat muşamalizarea accidentului rutier în care a fost implicat Nicolae Stanciu.

“19 iunie 2009, ora 14.27

Gabriel Enciu: Nu mai are nimic de făcut, trebuie să facă referatul poliţiştii şi să plece.

Dinu Gâlcă: Ăştia, poliţiştii, să nu scrie acolo, e vinovat sau nu e vinovat…

Gabriel Enciu: Dar nu au voie să scrie.

Dinu Gâlcă: N-au voie.

Advertisement

Gabriel Enciu: Păi tocmai de asta au fost discuţii… Să nu scrie nimic în procesul-verbal, şi am urmat chestiunea asta. Procesul-verbal s-a întocmit cu el acolo…

Dinu Gâlcă: Şi să nu fie tendenţios.

19 iunie 2009, ora 8.28

Virgil Luparu: Băi, i-am certat pe poliţişti, am intrat în ei, pentru că ei luaseră deja declaraţie gata, cap coadă, stabilit. Ce vorbeşti, măi? A văzut ăsta când a lovit ăsta roata? Ia dă încoace şi i-am luat din nou declaraţie, acum eu am luat declaraţie cum au văzut fiecare, ce a văzut.

Dinu Gâlcă: Da, sigur, nu pus de ăia ca să se scoată…

Advertisement

Virgil Luparu: Măi, dar de ce aţi fost de rea-credinţă, asta e. Erau nişte agenţi, habar nu aveau. Zice, martori oculari ai identificat? Păi şoferul de la ăsta şi şoferul de la ăsta… …

Virgil Luparu: Vă aştept până luni, că m-a rugat domnul judecător, domnule, am de dus soţia la Bucureşti, am treabă, trimit luni şoferul să facă inspecţia tehnică, nu mai aveam unde să o fac, era după ora 16.00. Da, domnul judecător, nicio problemă. Şi luni trimit şoferul aici la Shell, o fac şi după aceea, domnule judecător, la dovadă, că după aceea trebuie să-i dau prelungire la dovadă să nu-l întârzii.”.

Prietenul lui Stanciu, coinculpat cu tatăl unuia din asasinii lui Bamburic

Dinu Gâlcă a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, printre care şi patronul unei publicaţii din Galaţi, Lili Dediu, al cărui fiu, Daniel, a fost la rândul său condamnat pentru o tentativă de omor la Constanţa, împotriva lui Liviu Bamburic, un om de afaceri implicat în afaceri imobiliare în zona Grindul Chituc.

Vila de la Năvodari: 368 mp

Advertisement

Revenind la Nicolae Stanciu, trebuie să spunem că, potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine o vilă la Mamaia-Sat, Năvodari, în suprafaţă desfăşurată de 368 de metri pătraţi. Imobilul a fost construit în anul 2013, pe un teren de 250 mp, cumpărat de magistrat în anul 1997. Cel mai probabil, mita constând în mobilarea etajului doi al vilei se referă la proprietatea din Năvodari.

Procurorul Popovici s-a ocupat şi de Matei

popovici-gheorghe-procurorNicolae Stanciu a fost „decapitat” de Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA Bucureşti, condusă de procurorul Gheorghe Popovici (foto). Anterior numirii la DNA Bucureşti, Popovici a funcţionat pe aria de competenţă a Curţii de Apel Constanţa, fiind timp de 15 ani procuror la Tulcea. În 2011, a fost detaşat la DNA – Structura Centrală, iar din anul 2013 a devenit şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. La momentul numirii în funcţie, publicaţia Lumea Justiţiei (luju.ro) consemna că Popovici s-a implicat, printre altele, în instrumentarea unor dosare penale care îl vizau pe fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, dar şi pe fostul şef al SIPI Constanţa, mangaliotul Dan Secăreanu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions