Connect with us

Actual

Judecătorul Nicolae Stanciu, răpus de procurorul care s-a ocupat şi de Matei. Vila mobilată din şpagă se află la Năvodari

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Anunţul privind „decapitarea” lui Nicolae Stanciu, pe motive de mită, bulversează întregul sistem judiciar din Constanţa. Stanciu era unul din stâlpii justiţiei de la malul mării. Potrivit datelor de CV, acesta a fost, pe vremea comunismului, în perioada 1981-1986, juristconsult la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Producţie din Constanţa. În 1986, a devenit judecător la Medgidia, iar un an mai târziu a fost transferat, într-o poziţie similară, la Judecătoria Constanţa, acolo unde a funcţionat până în 1993. În 1995, după un stagiu de judecător la Tribunalul Constanţa, Nicolae Stanciu a fost numit preşedinte al Judecătoriei Constanţa. A rămas în această demnitate până în anul 2002, când ministrul PSD-ist al Justiţiei, Rodica Stănoiu, l-a numit judecător-inspector la Curtea de Apel Constanţa. Din 2006 până în 2013 a fost preşedintele Curţii de Apel Constanţa, ulterior îndeplinind funcţia de vicepreşedinte.

Muşamalizarea unui accident rutier. Legăturile Galaţi-Constanţa

În anul 2009, numele lui Stanciu a fost pomenit în cadrul unei afaceri judiciare de mare răsunet. Astfel, procurorii DNA au obţinut un mandat de interceptare a convorbirilor telefonice ale procurorului-general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, Iulian Gâlcă. Procurorii au reuşit astfel să obţină probe privind un intens trafic de influenţă practicat de Dinu Gâlcă. Una din convorbirile interceptate atesta intervenţia lui Gâlcă pentru muşamalizarea unei anchete a Serviciului Poliţiei Rutiere, cu privire la implicarea judecătorului constănţean Nicolae Stanciu într-un accident rutier soldat cu vătămare corporală, petrecut pe aria judeţului Galaţi, în luna iunie 2009.

Stenogramele fabuloase

Iată stenograma discuţiilor dintre procurorul Gâlcă, adjunctul său Gabriel Enciu şi şeful de la Criminalistică din IPJ Galaţi, Virgil Luparu, în care aceştia au aranjat muşamalizarea accidentului rutier în care a fost implicat Nicolae Stanciu.

“19 iunie 2009, ora 14.27

Gabriel Enciu: Nu mai are nimic de făcut, trebuie să facă referatul poliţiştii şi să plece.

Dinu Gâlcă: Ăştia, poliţiştii, să nu scrie acolo, e vinovat sau nu e vinovat…

Gabriel Enciu: Dar nu au voie să scrie.

Dinu Gâlcă: N-au voie.

Gabriel Enciu: Păi tocmai de asta au fost discuţii… Să nu scrie nimic în procesul-verbal, şi am urmat chestiunea asta. Procesul-verbal s-a întocmit cu el acolo…

Dinu Gâlcă: Şi să nu fie tendenţios.

19 iunie 2009, ora 8.28

Virgil Luparu: Băi, i-am certat pe poliţişti, am intrat în ei, pentru că ei luaseră deja declaraţie gata, cap coadă, stabilit. Ce vorbeşti, măi? A văzut ăsta când a lovit ăsta roata? Ia dă încoace şi i-am luat din nou declaraţie, acum eu am luat declaraţie cum au văzut fiecare, ce a văzut.

Dinu Gâlcă: Da, sigur, nu pus de ăia ca să se scoată…

Virgil Luparu: Măi, dar de ce aţi fost de rea-credinţă, asta e. Erau nişte agenţi, habar nu aveau. Zice, martori oculari ai identificat? Păi şoferul de la ăsta şi şoferul de la ăsta… …

Virgil Luparu: Vă aştept până luni, că m-a rugat domnul judecător, domnule, am de dus soţia la Bucureşti, am treabă, trimit luni şoferul să facă inspecţia tehnică, nu mai aveam unde să o fac, era după ora 16.00. Da, domnul judecător, nicio problemă. Şi luni trimit şoferul aici la Shell, o fac şi după aceea, domnule judecător, la dovadă, că după aceea trebuie să-i dau prelungire la dovadă să nu-l întârzii.”.

Prietenul lui Stanciu, coinculpat cu tatăl unuia din asasinii lui Bamburic

Dinu Gâlcă a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, printre care şi patronul unei publicaţii din Galaţi, Lili Dediu, al cărui fiu, Daniel, a fost la rândul său condamnat pentru o tentativă de omor la Constanţa, împotriva lui Liviu Bamburic, un om de afaceri implicat în afaceri imobiliare în zona Grindul Chituc.

Vila de la Năvodari: 368 mp

Revenind la Nicolae Stanciu, trebuie să spunem că, potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine o vilă la Mamaia-Sat, Năvodari, în suprafaţă desfăşurată de 368 de metri pătraţi. Imobilul a fost construit în anul 2013, pe un teren de 250 mp, cumpărat de magistrat în anul 1997. Cel mai probabil, mita constând în mobilarea etajului doi al vilei se referă la proprietatea din Năvodari.

Procurorul Popovici s-a ocupat şi de Matei

popovici-gheorghe-procurorNicolae Stanciu a fost „decapitat” de Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA Bucureşti, condusă de procurorul Gheorghe Popovici (foto). Anterior numirii la DNA Bucureşti, Popovici a funcţionat pe aria de competenţă a Curţii de Apel Constanţa, fiind timp de 15 ani procuror la Tulcea. În 2011, a fost detaşat la DNA – Structura Centrală, iar din anul 2013 a devenit şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. La momentul numirii în funcţie, publicaţia Lumea Justiţiei (luju.ro) consemna că Popovici s-a implicat, printre altele, în instrumentarea unor dosare penale care îl vizau pe fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, dar şi pe fostul şef al SIPI Constanţa, mangaliotul Dan Secăreanu.

Comments

comments

Actual

Ordinul lui Teodosie: Toți preoții din județ, chemați la Peștera Sf Andrei în 30 noiembrie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Războiul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie cu autoritățile atinge alt nivel. După ce magistrații i-au respins cererea privind autorizarea pelerinajului la Mănăstirea Sf Andrei, IPS Teodosie e hotărât să cheme toți preoții din județ la mănăstire în 30 noiembrie. Potrivit unei adrese către toate protoieriile din Arhiepiscopia Tomisului, preoții, personalul clerical și călugării sunt înștiințați că sunt delegați în 30 noiembrie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei pentru a săvârși Sfânta Liturghie. Tot IPS mai spune în adresă că Potrivit bisericile vor rămâne deschise pentru închinare și rugăciune individuală.

 

Sursa: dobrogealive.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Circulaţia este blocată

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate trei autoturisme. La ora actuală, circulaţia este blocată.

Potrivit Biroului de presă al DRDP Constanţa, accidentul a avut loc între km 183-184, pe calea de rulare Constanţa – Bucureşti. În acest eveniment au fost implicate 3 autovehicule, două persoane fiind rănite.

Circulația rutieră este blocată la această oră în zona producerii accidentului.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 183, pe sensul către București, localitatea Medgidia, județul Constanța, un autoturism a colizionat un autotren oprit din cauza unor probleme tehnice. Din primele informații, două persoane au suferit leziuni. Traficul rutier este întrerupt pe sensul către Capitală, formându-se coloană de aproximativ 700 de metri.

Reamintim că pe tronsonul kilometric 130 – 212 al autostrăzii A2 București-Constanța se circulă în condiții de ceață densă, astfel că șoferii sunt sfătuiți să sporească atenția la volan, să reducă viteză, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să mărească distanța de siguranță între vehicule.

Update: În urmă cu puţină vreme, circulația a fost reluată pe o bandă pe autostrada A2 București-Constanța.  Impactul s-a soldat cu rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a alteia, ambele fiind transportate la spital pentru investigații medicale.

Se estimneză ca circulația să fie reluată, în condiții normale, în 30 de minute.

Update2: Circulaţia a fost reluată pe ambele benzi.

Foto: DRDP Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Spitalul Județean Constanța crește capacitatea de testare PCR

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un  nou echipament de ultimă generație, esențial activității din cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară. Este vorba despre un sistem automat de extracție a acidului nucleic datorită căruia va crește capacitatea de testare PCR. Acesta a fost achiziționat de Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și valoarează 135.000 lei.

Mulțumim pentru această investiție și efortul pe care l-ați făcut, sperăm ca societatea civilă să participe, în continuare, la bunul mers al acestei situații, care este și greu de suportat, și greu de gestionat, pentru că nimeni de pe planeta aceasta nu a fost pregătit nici logistic, nici uman, să se confrunte cu așa ceva, și atunci, trebuie să ne mobilizăm, să fim uniți, pentru că este singura șansă să depășim toate problemele care apar.”, a declarat Ioan Tiberiu Tofolean, managerul SCJU Constanța.

Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU mai dispune de 2 echipamente de testare PCR, achiziționate de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și Sindicatul Liber al Navaliştilor.

Noul echipament are o capacitate de lucru mai mare. Poate prelucra 48 de probe în același timp și, datorită vitezei, durata de lucru este de aproximativ o oră. Mai mult, datorită noului echipament achiziționat de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor, Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU poate prelucra zilnic până la 160 de probe.

“De la începutul activității, în cadrul Laboratorului au fost efectuate 14 000 teste PCR.”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: