Connect with us

Actual

Județul Constanța: 10 localități sunt încă lipsite de curent electric

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Efectele codului portocaliu de vreme rea se resimt încă în mai multe localități din județul Constanța.

George Niculescu, prefectul județului Constanța, a informat, în această dimineață că, la ora 8.00 erau lipsite parțial de curent electric încă 10 localități. Astfel, la Ciobanu, Cogealac, Corbu, Gârliciu, Ghindărești, Hârșova, Istria, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu și Pantelimon sunt gospodării afectele de avariile ENEL.

foto: ilustrativ

Comments

comments

Actual

Potrivit Ministerului Educaţiei, cursurile NU se reiau în data de 6 aprilie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puţină vreme, Biroul de presă al Ministerului Educaţiei a remis un comunicat potrivit căruia informațiile și documentul puse în circulație astăzi, 1 aprilie, în spațiul public, potrivit cărora structura anului școlar 2019-2020 a fost modificată, sunt false!

“Cursurile nu se reiau în data de 6 aprilie!

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și vă asigurăm că Ministerul Educației și Cercetării va informa în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate pe acest subiect.”, precizează Biroul de presă.

Așa cum se cunoaște, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19.

Ministerul Educației și Cercetării va formula denunț penal pentru ca organele abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de distribuirea în spațiul public a unor înscrisuri false, care au rolul de a genera confuzii.

Ministerul Educației și Cercetării se delimitează categoric de acțiunile acestor persoane și de conținutul fals al documentului: documentul vehiculat în spațiul public nu este emis de Ministerul Educației și Cercetării.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Constanţa: Cum decurg lucrările de instalare a spitalului militar mobil

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Lucrările de instalare a Sistemului Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) de la Constanța continuă.

Lucrările de montare continuă pentru asigurarea celei de-a doua infrastructuri necesare pentru o capacitate de 150 paturi, destinată pentru triajul și izolarea pacienților infectați cu COVID-19, odată cu sosirea celui de-al doilea convoi militar, care a ajuns pe Stadionul Portul din Constanța cu materialele necesare.

După terminarea activităților de montare și operaționalizarea logistică, va urma operaționalizarea medicală care prevede dotarea cu aparatură medicală a facilităților medicale și obținerea acreditării/avizării a SMMIT Constanța de către Ministerul Sănătății.

În cursul zilei de azi, jurnaliştii constănţeni au avut o întâlnire cu conducerea acestui sistem medical.

Încă de la început, s-a specificat faptul că acest sistem a fost achiziţionat din Olanda de către Direcţia Medicală a MApN.

De asemenea, s-a subliniat faptul că luni s-a terminat ridicarea acestei facilităţi şi deja a început instalarea echipamentelor medicale, care au ajuns la Constanţa.

“Am avut sprijin din partea tuturor instituţiilor locale.”, a spus e lt.col dr. Cătălin Boca, care va coordona activitatea SMMIT.

De asemenea, a menţionat şi faptul că o facilitate asemănătoare a fost instalată şi la New York, precum şi în multe alte localităţi ale lumii.

“Scopul acestei facilităţi este de a veni în sprijinul unităţilor sanitare medicale din Dobrogea pentru a uşura şi decongestiona spitalele.” a precizat lt. col. dr. Boca.

El a  mai spus că în acest spital, care este o secţie extinsă a Spitalului Militar de Urgenţă Constanţa, vor fi tratate cazurile uşoare şi medii, iar celelalte cazuri vor fi preluate de către Spitalul de Boli Infecţioase.

De asemenea, a explicat că există un protocol între Spitalul Militar Constanţa şi Spitalul CFR.

“Spitalul CFR, acest corp de clădire va fi în coordonarea Spitalului Militar. La momentul actual, destinaţia spaţiilor de acolo este de a caza personalul medical care va lucra în acest campus. Dacă ulterior va fi nevoie de mai multe paturi de tratament, capacitatea campusului poatre fi mărită.”, a spus lt.col. Boca.

Personalul care va deservi această capabilitate este format din personal al Spitalului militar Constanţa, personalul Spitalului CFR şi personalul de la  Centrul de medicină navală Constanţa.

Dacă lucrurile vor deveni mai complicate, şi alte  structuri ale armatei vor aduce personal în sprijin.

Personalul medical şi nemedical care va deservi SMMIT este în jur de 220-230 de persoane.

O parte din aparatura medicală a ajuns la Constanţa.

“În momentul de faţă sunt 6 ventilatoare, 20 de concentratoare de oxigen. De altfel, spitalul este dotat şi cu un sistem de presiune negativă, camerele beneficiază de presiune negativă. Sunt nişte aparate de filtrare care vor  crea presiune negativă tocmai pentru a împiedica răspândirea aerosolilor, care sunt potenţial contaminaţi cu virusul COVID-19.”, a spus dr. Boca.

În curând va sosi la Constanţa şi un aparat de testare PSR  pentru testarea pacienţilor pentru acest virus.

55 de paturi are această facilitate dar campusul adiţional poate găzdui peste 100 de persoane.

Reamintim că, în conformitate cu Ordonanța Militară nr. 4 și cu ordinul de acțiune al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a trecut în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, iar activitatea de asistență medicală a bolnavilor din cadrul structurii comune constituită din facilitățile SMMIT și cele ale Spitalului CF Constanța va fi asigurată de personal medical și de suport din MApN împreună cu personalul Spitalului Clinic CF Constanța, sub comanda unui medic militar, desemnat de MApN. Locotenent-colonelul Nicolae-Cătălin Boca este medicul militar care va coordona activitatea integrată a acestui ansamblu medical de la Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Programul cu publicul al agențiilor fiscale SPIT

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În contextul actual și a mặsurilor de prevenire ce se impun în vederea evitării răspândirii virusului Covid-19, începând de săptămâna aceasta, programul cu publicul al agențiilor fiscale SPIT pentru depunerea declarațiilor fiscale la ghișeele de informații, respectiv achitarea impozitelor, taxelor locale, amenzilor va fi de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-16.30.

Instituția recomandă contribuabililor pentru efectuarea plăților, depunerea de declaraţii fiscale, obţinerea de certificate de atestare fiscalặ/autorizații tramă stradală sau soluţionarea altor tipuri de cereri/petiţii, utilizarea metodelor alternative ce pot fi consultate pe site-ul www.spit-ct.ro/, la secțiunea “Noutặţi – Evitặ deplasarea la ghişeele SPIT!”.

“Online e mai SIMPLU și mai SIGUR!”, precizează Biroul de presă al SPIT Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: