Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Klaus Iohannis, despre aderarea României la spațiul Schengen: „Progresul este unul lent, dar există”

Published

on

klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat joi la Bruxelles, dacă intenţionează aibă discuţii informale la reuniunea Consiliului European, despre aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în contextul în care Spania va prelua preşedinţia Consiliului UE, că formal nu se discută acest lucru la Consiliul European, ci la Consiliul JAI.

Iohannis a mai precizat că subiectul va apărea pe agenda Consiliului JAI doar când va exista „un nivel de înţelegere suficient care să şi permită o rezolvare pozitivă”, pentru că un eşec privind aderarea la Schengen nu ar fi doar al României şi Bulgarie, ci al întregii Uniuni Europene.

„Formal acest subiect nu se discută în Consiliu, se discută în format JAI, dar informal da, sunt pe foarte multe paliere discuţii şi vom continua. Eu am spus-o de anul trecut, de când am avut acel vot nefericit, când Austria s-a opus intrării României şi Bulgariei în Schengen, că vom continua să discutăm, să negociem, să căutăm soluţii. însă vreau să se înţeleagă foarte bine. Nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI, până când nu avem un nivel de înţelegere suficient care să şi permită o rezolvare pozitivă. Aici nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil şi pentru Bulgaria şi, desigur, importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată şi încă o dată şi încă o dată şi să tot primim răspunsuri negative”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat, joi după dejunul de lucru al membrilor Consiliului European cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg, dacă intenţionează informal să abordeze tema aderării României la Schengen, în contextul în care în curând Spania va prelua preşedinţia Consiliului UE

„Deci trebuie să înţeleagă toată lumea că atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI, ea este suficient de bine pregătită şi tratată ca să nu fie un nou eşec, ci să fie un nou succes al Uniunii Europene. Repet, intrarea sau nu a României şi Bulgariei în Schengen nu sunt un eşec al României sau al Bulgariei sau o reuşită doar a României şi a Bulgariei, este vorba de o chestiune esenţială, vitală, europeană şi dacă reuşim este o reuşită a Uniunii. Dacă eşuăm, este un eşec al Uniunii”, a completat şeful statului citat de jurnaliștii de la romania tv.

Chestionat dacă au avansat aceste discuţii, în acest moment, legate de Schengen, dacă am avea acum Consiliu în ce stadiu suntem, preşedintele Iohannis a răspuns:

„Acum foarte multă lume prinde subiectul ca să se profileze. Discuţii sunt în foarte multe planuri, în foarte multe formate. Progresul este unul lent, ca să mă exprim aşa, dar, nota bene, există un progres. Avem discuţii, avem tot mai mulţi şi europeni care îşi doresc să terminăm această chestiune şi să o terminăm pe o notă pozitivă. Să nu vă imaginaţi că sunt discuţii doar între noi şi austrieci sau între bulgari şi olandezi. Sunt discuţii foarte extinse, la nivelul întregii Uniuni. Toţi îşi doresc să găsim o soluţie şi, în acest fel, trebuie să vă imaginaţi că sunt discuţii în curs şi între state care nu sunt parte în această chestiune, care sunt bine merci în Schengen, dar care îşi doresc să ne sprijine. Inclusiv partea spaniolă şi-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune această speţă pe agendă şi de a contribui la soluţionare. Ei au spus-o foarte deschis”, a conchis şeful statului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions