Connect with us

Actual

Klaus Iohannis vs. Sevil Shhaideh. Va demara procedura de suspendare a președintelui?

Maria Ionescu

Publicat

la

La o primă vedere, lucrurile par foarte simple pe scena politică din România: președintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcută de PSD și ALDE pentru viitorul premier. Fără a da prea multe explicații, șeful statului a precizat că solicită celor două partide nominalizarea unei alte persoane pentru această poziție extrem de importantă. Iohannis nu a dat informații suplimentare pentru decizia sa, dar în ultimele zile s-au vehiculat tot felul de ipoteze. Au apărut de niciunde  o mulțime de susținători ai lui Sevil Shhaideh dar și foarte multe persoane care au atacat hotărârea PSD de a o nominaliza. Trecând peste toate opiniile pro și contra desemnării lui Sevil Shhaideh, credem că respingerea sa a avut o foarte mare legătură cu locul său de muncă, Consiliul Județean Constanța, dar și cu soțul său, sirianul Akram Shhaideh. Foarte mulți jurnaliști au scris în ultimele zile despre trecutul acestuia și despre riscurile la care se expune țara noastră în cazul în care propunerea PSD era acceptată. Probabil rolul său a fost crucial pentru respingerea nominalizării soției sale.

Suspendarea din funcţie a președintelui

Numai că respingerea propunerii PSD și ALDE ar putea atrage măsuri drastice din partea celor două partide. Nu ne-ar surprinde foarte tare dacă în scurt timp vom afla că va demara procedura de suspendare a șefului statului. Iată ce spune legea în privința suspendării din funcție a președintelui: (1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curții Constituționale.  Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. (2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. (3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Va fi referendum?

Șeful PSD, Liviu Dragnea, declara în momentul nominalizării lui Sevil Shhaideh că partidul vine cu o singură propunere. El declara atunci: ”Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte” a spus Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni din 21 decembrie.” Cu alte cuvinte, fie era convins că propunerea sa va fi acceptată fie, dimpotrivă, era foarte convins că șeful statului va respinge nominalizarea. Este greu de intuit ce anume gândea la acel moment Dragnea. Ce gândește acum, după respingere, este foarte important. Și asta cu atât mai mult cu cât gurile rele răspândesc deja zvonuri legate de suspendarea șefului statului.

Comentariu foarte interesant

La foarte scurt timp după ce am publicat informația potrivit căreia șeful statului a respins propunerea lui Liviu Dragnea, am primit un comentariu extrem de interesant, pe care îl voi publica fără nici un fel de agăugire: Adrian Colțea – ”Să fie clar: Iohannis nu va fi demis în urma refuzului de a nominaliza premierul propus de Dragnea (atentie, nu de PSD!). Lumea nu e proastă, poporul nu poate fi subestimat. Amenințarea lui Dragnea și a acoliților lui orbi este fără nici un fel de substanță. De ce? Eu am votat cu Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta. Eu am votat cu PSD împotriva habarniștilor din tabara adversă și prin aceasta am dorit să evit degringolada din vremea Convenției Democratice, convins fiind că se apropie vremuri periculoase atât pentru lumea întreagă cât mai ales pentru țara mea, pentru viața mea și a poporului din care fac parte, și că aceste vremuri riscante nu pot fi gestionate de maimuțoi imberbi care n-au condus în viața lor nici o trotinetă. În cazul în care Președintele ar fi suspendat de majoritatea parlamentară, care majoritate există și nu poate fi contestată de nimeni, mai ales de noi, cei care I-am pus acolo, este necesar referendumul pentru demiterea președintelui. Iar la referendum voi vota pentru Klaus Iohannis, și ca mine sunt convins că vor vota foarte mulți din cei care au votat PSD și ALDE.
Pentru că una este ambiția politică și disciplina de partid, și cu totul alta este siguranța națională. Iar doamna Shhaideh, prin căsătoria cu acest simpatizant și sprijinitor al regimului Bashar al Assad din Siria, ar aduce asupra României ura organizației teroriste ISIS. Siguranța mea și a familiei și a prietenilor mei primează în fața oricăror rațiuni și ambiții politice. Așa că mai bine să fie atent domnul Dragnea, să numească acum un candida rezonabil, pentru a evita criza politică, inclusiv dizolvarea Parlamentului, căci dacă parlamentul ar fi dizolvat, la următoarele alegeri anticipate nu știu dacă va mai obține acest scor majoritar.”

Ce va urma?

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că la ora actuală comentariile, ideile și propunerile curg fără încetare. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a avut încă o ieșire publică pentru a coemta cee ace s-a întâmplat. Liberalii însă, prin președintele interimar Raluca Turcan, susțin decizia lui Iohannis: ”Salutăm decizia, în interes național, a președintelui României. Este dreptul constituțional al domniei sale să respingă propunerea și cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat”, notează sefa interimară a PNL.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Arestat pentru că a furat mai multe sticle cu băuturi alcoolice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de 27 noiembrie a.c., au fost furate mai multe sticle cu băuturi alcoolice din incinta unei societăți comerciale din Năvodari. Sesizați despre acest furt, polițiștii au demarat cercetările și l-au identificat pe hoț în persoana unui bărbat din localitatea Corbu. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar instanța de judecată a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

”Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat un bărbat, de 29 de ani, din comuna Corbu, bănuit de comiterea faptei.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Furtul a avut loc la data de 27 noiembrie a.c.. Bărbatul a sustras mai multe sticle cu băuturi alcoolice din incinta unei societăți comerciale din Năvodari.

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri a fost prezentat instanței de judecată, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Navă tanc autopropulsată, în probe tehnice în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Nava multifuncțională Nereus, construită și achiziționată prin proiectul finanțat prin CEF Transport – Infrastructura pentru operațiuni sigure și pentru protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT, a ajuns în Portul Constanța pentru probe de mare. Săptămâna trecută nava a fost testată pe Dunăre.

Valoarea navei este de 8.970.000 lei, fără TVA, și a fost construită la Navrom Shipyard Galați.

Nereus are 500 tone deadweight, o viteză de 11 noduri, performanțe de navigație ridicate și va asigura preluarea reziduurilor petroliere și a apelor uzate de la navele aflate în porturile maritime românești și în rada acestora.

Are o lungime de 44,57 metri, lățime 8,90 metri, pescaj 2,90 metri și are o capacitate de stocare în 3 compartimente: 60 metri cubi marfă, 475 metri cubi marfă și 247 metri cubi balast.

Nava oferă facilități de cazare pentru un echipaj de 6 membri.

Nereus va arbora pavilionul român și va fi înmatriculată conform legislației României.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Nouă tineri din Irak şi Turcia, depistați în apropierea frontierei de la Negru Vodă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în apropierea frontierei de stat, nouă cetățeni din Irak şi Turcia, care au încercat să intre ilegal în România din Bulgaria, pe la frontiera „verde”.

Persoanele în cauză au fost preluate de către autoritățile de frontieră bulgare, în vederea continuării cercetărilor.

În data de 01.12.2020, în jurul orei 04.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negru Vodă – judeţul Constanţa au descoperit, într-o zonă împădurită din apropierea localității de frontieră Dumbrăveni, nouă cetăţeni străini, care nu îşi justificau prezenţa în zonă.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul instituției, unde s-a stabilit că sunt opt cetăţeni din Irak cu vârste cuprinse între 20 și 26 de ani și un cetățean din Turcia, în vârstă de 24 de ani.

La cercetări, tinerii au declarat că au încercat să intre ilegal în ţară cu scopul de a ajunge în state din vestul Europei.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cetăţenii străini fiind preluați, conform Acordului de readmisie între România și R. Bulgaria, de către autoritățile de frontieră din statul vecin, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Compartimentului Purtător de cuvânt.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: