Connect with us

Actual

Klaus Iohannis vs. Sevil Shhaideh. Va demara procedura de suspendare a președintelui?

Maria Ionescu

Publicat

la

La o primă vedere, lucrurile par foarte simple pe scena politică din România: președintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcută de PSD și ALDE pentru viitorul premier. Fără a da prea multe explicații, șeful statului a precizat că solicită celor două partide nominalizarea unei alte persoane pentru această poziție extrem de importantă. Iohannis nu a dat informații suplimentare pentru decizia sa, dar în ultimele zile s-au vehiculat tot felul de ipoteze. Au apărut de niciunde  o mulțime de susținători ai lui Sevil Shhaideh dar și foarte multe persoane care au atacat hotărârea PSD de a o nominaliza. Trecând peste toate opiniile pro și contra desemnării lui Sevil Shhaideh, credem că respingerea sa a avut o foarte mare legătură cu locul său de muncă, Consiliul Județean Constanța, dar și cu soțul său, sirianul Akram Shhaideh. Foarte mulți jurnaliști au scris în ultimele zile despre trecutul acestuia și despre riscurile la care se expune țara noastră în cazul în care propunerea PSD era acceptată. Probabil rolul său a fost crucial pentru respingerea nominalizării soției sale.

Suspendarea din funcţie a președintelui

Numai că respingerea propunerii PSD și ALDE ar putea atrage măsuri drastice din partea celor două partide. Nu ne-ar surprinde foarte tare dacă în scurt timp vom afla că va demara procedura de suspendare a șefului statului. Iată ce spune legea în privința suspendării din funcție a președintelui: (1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curții Constituționale.  Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. (2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. (3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Va fi referendum?

Șeful PSD, Liviu Dragnea, declara în momentul nominalizării lui Sevil Shhaideh că partidul vine cu o singură propunere. El declara atunci: ”Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte” a spus Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni din 21 decembrie.” Cu alte cuvinte, fie era convins că propunerea sa va fi acceptată fie, dimpotrivă, era foarte convins că șeful statului va respinge nominalizarea. Este greu de intuit ce anume gândea la acel moment Dragnea. Ce gândește acum, după respingere, este foarte important. Și asta cu atât mai mult cu cât gurile rele răspândesc deja zvonuri legate de suspendarea șefului statului.

Comentariu foarte interesant

La foarte scurt timp după ce am publicat informația potrivit căreia șeful statului a respins propunerea lui Liviu Dragnea, am primit un comentariu extrem de interesant, pe care îl voi publica fără nici un fel de agăugire: Adrian Colțea – ”Să fie clar: Iohannis nu va fi demis în urma refuzului de a nominaliza premierul propus de Dragnea (atentie, nu de PSD!). Lumea nu e proastă, poporul nu poate fi subestimat. Amenințarea lui Dragnea și a acoliților lui orbi este fără nici un fel de substanță. De ce? Eu am votat cu Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta. Eu am votat cu PSD împotriva habarniștilor din tabara adversă și prin aceasta am dorit să evit degringolada din vremea Convenției Democratice, convins fiind că se apropie vremuri periculoase atât pentru lumea întreagă cât mai ales pentru țara mea, pentru viața mea și a poporului din care fac parte, și că aceste vremuri riscante nu pot fi gestionate de maimuțoi imberbi care n-au condus în viața lor nici o trotinetă. În cazul în care Președintele ar fi suspendat de majoritatea parlamentară, care majoritate există și nu poate fi contestată de nimeni, mai ales de noi, cei care I-am pus acolo, este necesar referendumul pentru demiterea președintelui. Iar la referendum voi vota pentru Klaus Iohannis, și ca mine sunt convins că vor vota foarte mulți din cei care au votat PSD și ALDE.
Pentru că una este ambiția politică și disciplina de partid, și cu totul alta este siguranța națională. Iar doamna Shhaideh, prin căsătoria cu acest simpatizant și sprijinitor al regimului Bashar al Assad din Siria, ar aduce asupra României ura organizației teroriste ISIS. Siguranța mea și a familiei și a prietenilor mei primează în fața oricăror rațiuni și ambiții politice. Așa că mai bine să fie atent domnul Dragnea, să numească acum un candida rezonabil, pentru a evita criza politică, inclusiv dizolvarea Parlamentului, căci dacă parlamentul ar fi dizolvat, la următoarele alegeri anticipate nu știu dacă va mai obține acest scor majoritar.”

Ce va urma?

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că la ora actuală comentariile, ideile și propunerile curg fără încetare. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a avut încă o ieșire publică pentru a coemta cee ace s-a întâmplat. Liberalii însă, prin președintele interimar Raluca Turcan, susțin decizia lui Iohannis: ”Salutăm decizia, în interes național, a președintelui României. Este dreptul constituțional al domniei sale să respingă propunerea și cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat”, notează sefa interimară a PNL.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Vârsta limită pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi eliminată de mâine

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat în această seară, la Antena 3, că luni ar putea fi eliminată limita de vârstă de la vaccinul AstraZeneca. Astfel, România ar putea decide mâine ca pentru imunizarea cu serul AstraZeneca, limita de vârstă să nu mai fie o condiţie. În cazul acesta, pentru cei peste 55 de ani care îşi doresc să se vaccineze mai repede contra COVID, există o soluţie.

“Chiar de mâine s-ar putea ridica această restricție și s-ar putea face programări”, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiță.

În prezent, vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca este administrat persoanelor cu vârste de până la 55 de ani.

„Această decizie se va lua în baza datelor științifice. Nu aș vrea să se lase înțeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puțin trei recomandări importante. Este vorba de recomandarea OMS, date din studiile științifice care sunt în derulare și în curs de publicare și, de asemenea, avem experiența din Marea Britanie pe câteva milioane de pacienți care au arătat eficiența vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani“, a afirmat medicul militar Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Fără permis la volan și sub influența băuturilor alcoolice, a lovit două autoturisme

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, jandarmii constănțeni au surprins, în Constanţa, un conducător auto care nu avea permis de conducere, se afla sub influența băuturilor alcoolice și a lovit și alte două autoturisme.

În jurul orei 14.00, un echipaj de jandarmerie, din cadrul Grupării Mobile Constanţa, care se afla la intersecția dintre strada Timișanei și Maramureș, a auzit un zgomot puternic și a observat un autoturism care a venit în viteză, din spate, a virat brusc pe strada Maramureș.

”Autovehiculul era avariat în partea dreapta față. Șoferul s-a dat jos din mașină și a luat-o la fugă. S-a trecut la urmărirea acestuia și a fost prins pe strada Dobrogei. A fost identificat, le-a declarat jandarmilor că nu are permis, că a lovit două autoturisme și că a consumat și băuturi alcoolice.”, au precizat reprezentanții Compartimentului Informare, Relații publice și cu Publicul.

În urma evenimentului rutier a rezultat avarierea a două autoturisme parcate pe strada Timișanei, un Volswagen Passat de culoare verde și un Opel Astra de culoare albă.

A fost solicitat sprijinul și ulterior a fost predat colegilor de la rutieră pentru continuarea cercetărilor.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vitezoman prins de polițiști pe DN 39 Constanța – Mangalia. Conducea cu aproape 190 km/h

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 5-7 martie, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au organizat acțiuni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și pentru creșterea gradului de disciplină rutieră.

În urma activităților, au fost aplicate 240 de sancțiuni contravenționale, dintre care 214 pentru depășirea limitei legale de viteză, în valoare totală de aproximativ 70.000 de lei.

Totodată, au fost reținute 10 permise de conducere, toate pentru depășirea cu peste 50 km/h a limitei legale de viteză.

Exemplu:

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 19.10, polițiștii rutieri au identificat un bărbat, de 29 de ani, care a condus un autoturism pe DN 39 având viteza de 169 km/h, într-o zona cu limita de viteza de 100 km/h.

După jumătate de oră, polițiștii au identificat un alt bărbat, de 50 de ani, care a condus un autoturism pe DN 39, având viteza de 187 km/h, într-o zona cu limita de viteza de 100 km/h.

Ambii bărbați au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și măsura complementară a reținerii permisului de conducere pentru 90 de zile.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: