Connect with us

Politica

La ce primării din județul Constanța ajung bani de la Consiliul Județean pentru aerierate și programe de dezvoltare și infrastructură

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consilierii județeni din cadrul administrației județene constănțene au aprobat, la ultima ședință, proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2017.

Astfel, aleșii județeni au aprobat trimiterea către 38 de primării a sumei de 6.050.000 lei pentru plata arieratelor, dar și pentru derularea de proiecte de infrastructură și dezvoltare locală.

Cei mai mulți bani, 400.000 de lei, ajung în orașul Hârșova pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală, iar cea mai mică sumă va fi trimisă de la Consiliul Județean Constanța în comuna Târgușor. Este vorba despre suma de 20.000 de lei, bani ce urmează să fie investiți în cofinanțarea proiectelor de dezvoltare locală.

Iată lista completă cu sumele alocate de administrația județeană pentru unitățile administrativ teritoriale din Constanța.

Comments

comments

Politica

Felix Stroe, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța: ”Spitalul Regional pentru copii, pariul vieții mele”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un Spital Regional de Pediatrie este un proiect de care Constanța și județele limitrofe au nevoie urgent.

Unul dintre proiectele prezentate de Felix Stroe – candidatul Alianței PSD-ALDE-PNTCD-ADER la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța – se referă la edificarea primului Spital Regional de Pediatrie, care va deservi atât Constanța, cât și toată regiunea de sud-est a României. Această unitate medicală va fi dotată cu cele mai noi și performante echipamente medicale, va asigura primirea urgențelor medicale, va fi dotată cu unități performante de imagistică pentru a depista din timp afecțiuni grave, va dispune de cea mai modernă secție de intervenție la nivel național.

Proiectele de o asemenea anvergură necesită finanțarea și atenta supraveghere a Uniunii Europene și a instituțiilor financiare internaționale. Primele discuții concrete despre realizarea unui asemenea proiect – însemnând mai ales finanțarea sa din bani europeni – au fost demarate în urmă cu aproximativ doi ani de Felix Stroe. În paralel cu discuțiile legate de domeniul infrastructurii de apă potabilă și uzată, a abordat cu reprezentanții Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – partener strategic și deja tradițional al RAJA SA Constanța – și subiectul construirii unui Spital Regional de Pediatrie la Constanța. Încântați de proiect, cei de la BERD au promis alocarea în mod gratuit a unei echipe de consultanță, în vederea realizării proiectului arhitectural și a studiului de fezabilitate (câteva sute de mii de euro, mai exact 600.000), urmând să se perfecteze și actele de finanțare, cu autoritatea în subordinea căreia se va afla unitatea medicală, respectiv Consiliul Județean Constanța.

Valoarea totală a finanțării Spitalului Regional de Pediatrie Constanța a fost deja stabilită la 230 de milioane de euro de către consultanți, care au luat în calcul și dotarea cu cea mai performantă aparatură intervențională și de imagistică. Până la această oră, consultanții au identificat terenul și se lucrează deja la proiectul viitorului Spital Regional pentru copii.

”Spitalul Regional pentru Copii este pariul vieții mele. Asigur toți cetățenii acestui județ, că acest proiect se va realiza în acest mandat, cu bani europeni.”, a declarat Felix Stroe într-una din întâlnirile cu alegătorii din județ.

Mai multe detalii despre activitatea și programul candidatului PSD-ALDE-PNTCD-ADER, citiți aici: www.stroefelix.ro sau pe https://www.facebook.com/stroefelix.ro.

Pe candidatul Felix Stroe îl regăsiți pe locul 9 pe buletinul de vot pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Constanța, la alegerile locale din 27 septembrie.

Comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. PRO România a prezentat sursele de finanțare pentru proiectele pe care vrea să le realizeze

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Proiectele prezentate de candidații PRO România la Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, Mircea-Titus Dobre, și, respectiv, Răzvan Filipescu, au captat atenția opiniei publice. Date fiind amploarea lor, unii dintre cetățeni s-au întrebat de unde vor scoate cei de la PRO România atâția bani pentru proiectele prezentate, în condițiile în care nici bugetul municipiului Constanța, dar nici cel al Consiliului Județean, nu sunt atât de mari încât să susțină astfel de investiții. Pentru a face lumină în acest caz, Mircea Dobre și Răzvan Filipescu au venit într-o conferință de presă în care au prezentat sursele de finanțare pentru proiectele prezentate. În cea mai mare parte a lor, spun cei doi, banii ar putea să fie obținuți de la Uniunea Europeană, o sursă de finanțare cu care Constanța nu prea este obișnuită, în condițiile în care atât municipiul reședință de județ, cât și Consiliul Județean stau extrem de prost la acest capitol.

„Cei care sunt cârcotași că nu se pot finanța aceste proiecte trebuie să înțeleagă că se pot finanța și se pot realiza. Am avut exemplu acum câteva zile în București, unde primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a inaugurat cea mai mare parcare subterană din România, formată din 750 de locuri pentru cei care locuiesc în zona bulevardului Decebal. A arătat că se poate și asta într-un timp foarte scurt, aproximativ un an, și a fost o lucrare complexă, pentru că au fost foarte multe țevi de deviat. Dacă Robert Negoiță a putut face o mega parcare subterană în București, așa putem și noi la Constanța. Cine spune că nu se poate ori nu vrea, ori nu se pricepe. Nu trebuie să ne mai plângem. Trebuie să punem osul la treabă dacă vrem să avem un oraș dezvoltat.“, a declarat Mircea Dobre.

Mircea Dobre a spus că se bazează pe trei axe principale pentru finanțarea proiectelor sale pentru ciclu financiar 2021 – 2027. Este vorba de Axa prioritară nr. 3 și Axa prioritară nr. 4 care fac parte din Programul Operațional Regional. Axa nr. 3 este specializată pentru zona orașelor care sunt prietenoase cu mediul și aici intră tot ce înseamnă parcuri, absolut tot ce înseamnă promenada verde, tot ce înseamnă spații civice și, ceea ce este foarte important, parcările subterane care sunt prevăzute cu parc deasupra, care pot fi finanțate prin coroborarea Axei 3 cu Axa 4. Valoarea totală a proiectelor prezentate de PRO România pentru municipiul Constanța și care pot fi finanțate prin cele două axe se ridică la 52.515.000 de euro. Axa nr. 4 este pentru o regiune mai accesibilă, spune Dobre, și aici intră lucrările de infrastructură, incluzând breteaua care leagă bulevardul Aurel Vlaicu de zona Eden, lărgirea străzii Ștefăniță Vodă la patru benzi. Tot în Axa 4 intră și pasajul rutier subteran din cartierul Faleză Sud (Poarta 6). Totalul valorii investițiilor pentru această axă se ridică la 35.100.000 de euro.

O altă sursă de finanțare este Axa prioritară nr. 7 Programul Operațional de Transport, iar pe această axă intră proiectul privind „NIAGA – Nod Intermodal Autogară – Gară – Aeroport Constanța“, care presupune amenajarea unei autogări imense în subsolul din fața Gării. Valoarea acestui proiect se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Mircea Dobre a spus că parcările supraterane și cărora nu le pot fi asigurate o zonă verde sau piațetă, care însumează 5.551 de locuri de parcare, vor fi construite din bugetul administrației publice locale și se ridică la o valoare de aproximativ 28 de milioane de euro. Acesta a afirmat că valoarea tuturor proiectelor pe fonduri europene pentru municipiul Constanța se ridică la 108 milioane de euro, cu două excepții. Este vorba de parcarea din zona Pescărie, unde este prevăzută a se construi Portul Turistic Diamant, și parcarea supraterană cu parc deasupra din Portul Tomis care are 1008 locuri și care nu a fost prinsă în această finanțare, pentru că acolo este o zonă specială, dar care pot fi incluse pe cele două axe.

Candidatul PRO România a spus că prioritar va fi refacerea parcurilor existente, aproximativ 164.000 de metri pătrați, incluzând Parcul Tomis II, Parcul de la Gară, Parcul de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, Parcul de la Casa de Cultură, Parcul din Faleză Sud, Parcul Viitorul din zona CET. De asemenea, trebuie refăcut și Parcul Tăbăcărie, mai spune Dobre, care a punctat că este timpul ca acest oraș să se schimbe și să îi crească valoarea.

ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA SĂNĂTOASĂ

PROIECTE MUNICIPIUL CONSTANȚA

 SURSE FINANȚARE 

 1. NOD INTERMODAL AUTOGARĂ – GARĂ-AEROPORT 

AXA PRIORITARA 7 – DEZVOLTAREA UNUI SISTEM INTEGRAT DE TRANSPORT MULTIMODAL

APROXIMATIV 20 MILIOANE EURO 

 1. MODERNIZAREA B-DULUI AUREL VLAICU CU DRUM COLECTOR CU PASAJE SI PASARELE 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 28,5 MILIOANE EURO 

 1. BRETEA DE LEGATURĂ ÎNTRE B-DUL AUREL VLAICU SI ZONA EDEN CU SENS UNIC CĂTRE EDEN 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 1,8 MILIOANE EURO 

 1. LĂRGIREA STRĂZII ȘTEFĂNIȚĂ VODĂ LA 4 BENZI CA BRETEA ÎNTRE B-DUL AUREL VLAICU ȘI GALERIILE SOVEJA 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 2 MILIOANE EURO 

 1. PASAJ RUTIER FALEZĂ SUD (POARTA 6) CE ASIGURĂ LEGĂTURA CU CARTIERUL KM 4-5 

AXA PRIORITARA 4 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 2,8 MILIOANE EURO

 1. REABILITAREA TERMICĂ PENTRU 70 BLOCURI – 2500 EUR/APARTAMENT 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 7 MILIOANE EURO

 1. REFACEREA PRIORITARĂ A PARCURILOR: TOMIS II (23.217 MP), GARĂ (41.652 MP), COLEGIUL MIRCEA CEL BĂTRÂN (17.129 MP), CASA DE CULTURĂ (22.049 MP), PARC FALEZĂ SUD – POARTA 6 (26.782 MP), VIITORUL (15.236 MP), LA GRĂTARE (17.586 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 10 MILIOANE EURO 

 1. PROMENADA VERDE – 5 KM LUNGIME SI LĂȚIME DE 10 M (50.000 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 7 MILIOANE EURO 

 1. REALIZAREA DE MINI PARCURI, PIAȚETE VERZI: ZONA TOMIS NORD – 2503 MP, LANGĂ GRĂDINIȚA 12 AMICII – 2056 MP, ZONA ABATOR (ALEEA PORTUL – 1246 MP), ZONA INEL 2 (STR. ALEXANDRU GHERGHEL – 2730 MP) 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

APROXIMATIV 515.000 EURO

 1. PARCĂRI SUBTERANE PREVĂZUTE CU PARCURI DEASUPRA – 3733 LOCURI PARCARE ȘI 64922 MP PIAȚETE CIVICE CU ZONĂ VERDE:

a. TREI ÎN ZONA TOMIS NORD – 1379 LOCURI PARCARE CU 18.683 MP ZONA VERDE

b. UNA ÎN LOCUL GALERIILOR SOVEJA – 664 LOCURI PARCARE CU 12.382 MP ZONA VERDE

c. UNA ÎN ZONA INEL 2 – 590 LOCURI PARCARE CU 10.275 MP ZONĂ VERDE

d. UNA ÎN FALEZĂ NORD – 380 LOCURI PARCARE CU 4225 MP ZONĂ VERDE

e. DOUĂ ÎN ZONA KM 4-5 – 406 LOCURI PARCARE CU 7010 MP ZONĂ VERDE

f. UNA ÎN PIAȚA FAR – 212 LOCURI PARCARE CU 10472 MP ZONĂ VERDE

g. DOUĂ ÎN FALEZĂ SUD – 102 LOCURI PARCARE CU 1875 MP ZONĂ VERDE 

AXA PRIORITARĂ 3 – PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL (O REGIUNE CU ORAȘE PRIETENOASE CU MEDIUL)

AXA PRIORITARĂ 4 – PROIECT INTEGRAT – (O REGIUNE ACCESIBILĂ)

APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO 

 1. PARCĂRI SUPRATERANE 5591 LOCURI DE PARCARE 

BUGETUL LOCAL APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO

TOTAL FONDURI EUROPENE = APROXIMATIV 107,61 MILIOANE EURO

TOTAL FONDURI LOCALE = APROXIMATIV 28 MILIOANE EURO

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii, o prioritate pentru PRO România

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, a declarat, la rândul său, că la proiectele prezentate se lucrează de peste un an și au fost fundamentate atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar.

„În ceea ce privește proiectul privind ridicarea Spitalului Clinic de Urgență pentru copii, pentru că am văzut că mulți contracandidați se agață de acest proiect, acesta va putea fi finanțat din Programul Operațional de Sănătate, unde există Axa 1 care vizează investițiile dar pentru spitalele regionale și nu numai. În ceea ce privește satele pescărești pe care noi le-am gândit să le includem în Programul Operațional de Pescuit sau va avea o componentă care va putea fi finanțată prin Programul Interreg, adică actualul program de cooperare transfrontalier România – Bulgaria. Un alt proiect pe care noi dorim să îl realizăm este cel al târgurilor și oboarelor tradiționale care considerăm că trebuie să fie modernizate, în condițiile în care în prezent nu sunt respectate normele igienico-sanitare. Valoarea unui asemenea târg propus de noi se ridică la 1,2 milioane de euro și va fi finanțat tot prin Programul Interreg România – Bulgaria. Profitând de această cooperare transfrontalieră ne dorim să realizăm suplimentar față de proiectele prezentate și un parc tematic sub formă de grădină botanică și care să fie amenajat în zona Istria, unde avem și cetatea Histria. De asemenea, din vizetele pe teren am observat lipsa unor baze sportive. În plus, am observat că multe terenuri sunt lăsate în paragină și ne propunem să amenajăm parcuri pe aceste terenuri. Stațiile de autobuz propuse de noi costă la nivelul întregului județ se ridică la 12.000 de euro/stație și ar putea fi amenajat din bugetul CJC.“, a spus Răzvan Filipescu.

ÎMPREUNĂ PENTRU CONSTANȚA SĂNĂTOASĂ

PROIECTE JUDEȚUL CONSTANȚA

 SURSE FINANȚARE 

 1. SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ PENTRU COPII 

AXA 1 – PROGRAM OPERAȚIONAL SĂNĂTATE (INVESTIȚII PENTRU CONSTRUIREA SPITALELOR REGIONALE SI INFRASTRUCTURII SPITALICEȘTI NOI CU IMPACT TERITORIAL MAJOR)

APROXIMATIV 55 MILIOANE EURO

 1. PROGRAM ACVACULTURĂ ȘI PESCUIT (ÎNCĂ NEDEFINIT) SAU PROGRAM INTERREG RO – BG 

SAT PESCĂRESC (PARC TEMATIC) 

APRROXIMATIV 1,75 MILIOANE EURO 

 1. PROGRAM INTERREG RO – BG 

OBOARE ȘI TÂRGURI TRADIȚIONALE

LOCALITATEA GENERAL SCĂRIȘOREANU

LOCALITATEA COBADIN

LOCALITATEA COGEALEAC 

APROXIMATIV 1,2 MILIOANE EURO/LOCALITATE

 1. PARCURI ÎN MEDIUL RURAL MINIM 1 HA

APROXIMATIV 50 EUR/60 EURO MP

 1. BAZE SPORTIVE (EXISTĂ POSIBILITATEA PE GAL) SAU BUGET CONSILIUL JUDEȚEAN 

1 TEREN SPORT SINTETIC MULTISPORT

VESTIARE

BALON TENSIO STATIC – PENTRU PERIOADA RECE 

MAXIM 120.000 EURO

 1. PARC TEMATIC – GRĂDINĂ BOTANICĂ ÎN ZONĂ CU VESTIGII ISTORICE INTERREG RO-BG 

LOCALITATEA ISTRIA 

Galerie foto

 • Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța
 • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
 • CUI mandatar financiar coordonator: 21200010

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu (USR-PLUS): „O comunitate puternică se dezvoltă prin cultură“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viața unei comunități locale nu înseamnă doar lucrări de investiții în infrastructură, ci și o viață culturală activă, care este extrem de importantă pentru comunitate. De asta sunt convinși cei de la Alianța USR-PLUS din Agigea, care au inclus printre priorități dezvoltarea unui mecanism consultativ, pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii.

„Considerăm că pentru a forma o comunitate puternică trebuie să facem din domeniul culturii o prioritate a acțiunilor noastre. Comuna Agigea are nevoie de evenimente culturale recreative, alături de educație, pentru a-și dezvolta spiritul cetățenesc și pentru a se bucura de libertatea individuală dar și colectivă. Democrația se dezvoltă cu cetățeni activi, stăpâni pe toate mijloacele unei exprimări libere, nemijlocite, capabili să înțeleagă lumea în care trăim și implicați direct în schimbarea ei în bine. Așadar, ne dorim dezvoltarea unui mecanism consultativ pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii, în vederea realizării următoarelor obiective:

Folosirea sălii Casei de Cultura din Agigea pentru evenimente culturale dedicate tuturor vârstelor.

Organizarea de evenimente cu specific pescăresc.

Organizarea de diverse târguri tematice pe parcursul întregului an precum „Târgul recoltei”, „Târgul de Crăciun”, „Festivalul Verii”.

Organizarea unui eveniment de tip “Ziua Comunei”.

Dacă și tu îți dorești o viață socială activă, aproape de casa ta, pe 27 septembrie votează Alianța USR-PLUS pe toate cele 4 buletine de vot!“, notează cei de USR.

Candidatul USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi, a declarat, la rândul său, că investiția în cultură este la fel de importantă ca cea în infrastructură și de aceea trebuie să fie o prioritate pentru întregul județ.

 • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
 • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
 • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: