Connect with us

Actual

La ce renunță parlamentarii de Constanța?

Maria Ionescu

Publicat

la

Încă nu sunt certe numele tuturor parlamentarilor pe care îi dă Constanța. Dar într-o proporție foarte mare sunt cunoscuți oamenii care ne vor reprezenta în Camera Deputaților și în Senat pentru următorii ani. Am fost foarte curioși să știm la ce anume vor renunța ei prin plecarea la București. Mai exact, la ce meserii pe care le realizau anterior.

PSD pierde o funcție de director

Nu ne-a fost foarte greu să aflăm aceste informații dat fiind faptul că parlamentarii PSD nu se află la primul lor mandat. Excepție fac viitorul deputat George Vișan, precum și viitorii senatori Tit-Liviu Brăiloiu și Ștefan Mihu. George Vișan a fost ani de zile director economic la Administrația Porturilor Maritime, iar apoi a devenit director economic al companiei Chimpex, care este privată, cu capital străin. Așa cum știți, la ora actuală Vișan este consilier local municipal dar în foarte scurt timp își va da demisia din această poziție.

Și la PNL se pierde o funcție de director

În privința parlamentarilor PNL, aici lucrurile sunt mult mai simple, dat fiind faptul că vorbim despre numai trei persoane. Una dintre ele este Vergil Chițac, proaspăt pensionar. Nu mai este nevoie să precizez faptul că el a fost rectorul Academiei Navale dar, înaintea alegerilor locale, când a candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța, s-a pensionat. Așa că pe viitor va merge la București fără nici o durere de cap sau fără vreun gând referitor la cine știe probleme legate de fostul serviciu. De asemenea, tot de la PNL va ajunge în Camera Deputaților Bodgan Huțucă, finanțist. Înainte de campania electorală el a fost director al Administrației pentru contribubilii mijllocii la nivelul Regionalei Galați, adică tot angajat al Ministerului de Finanțe. Firește, pentru a putea candida a demisionat. Lucrurile sunt ceva mai simple în cazul lui Robert Boroianu. El este acționar la mai multe firme private. ”Din anul 1996 sunt om de afaceri. Tocmai pentru că am o bogată exoperiență, o voi pune în slujba cetățeanului. Aș vrea să ajung în Comisia de Agricultură”, ne-a spus Boroianu.

Ce va face USR?

Așa cum știți, USR a obținut o funcție de senator și una de deputat la Constanța. Viitorul deputat este avocatul Ion Cristian. El ne-a spus că va încerca să nu renunțe la activitatea profesională. ”Nu mă suspend din activitatea de avocat pentru că nu este incompatibilă. Voi încerca să continui să profesez și voi păstra unu-două dosare. Dacă nu voi putea, voi renunța pentru moment.”, ne-a spus Ion Cristian. În ceea ce privește poziția de senator USR, aceasta i-a revenit lui Ramona Dinu, cadru universitar la Universitatea Ovidius. Întrebată dacă va renunța la meseria pe care o are, ea ne-a răspuns: ” Da, voi continua și cu profesia mea de bază. Voi sta de vorbă cu persoanele de la Resurse Umane ale Universității și voi merge pe o normă minimă. Probabil orele vor fi dispuse la sfârșit de săptămână! Nu vreau să renunț la lucrul cu studenții, pentru că sunt minunați!”, ne-a spus Ramona Radu.

PMP vine cu oameni noi

În ceea ce privește ALDE, nu avem parlamentari noi. Așadar am purces să adresăm întrebări parlamentarilor PMP, respectiv lui Doru Onaca și lui Robert Turcescu. Am luat legătura cu Onaca dar el a fost destul de circumspect în a-mi da un răspuns ferm. ”Încă nu știu dacă voi fi sau parlamentar. Însă dacă voi deveni senator nu va trebui să renunț la ceea ce fac la ora actuală. Am afaceri și, pe de altă parte îmi voi continua și activitatea de secretar general al partidului.”, ne-a spus Dorel Onaca. (n.r. – potrivit ultimelor informații pe care le avem, Dorel Onaca nu a obținut funcția de senator).  Din câte se pare, o funcție de deputat a obținut și UDMR, prin persoana lui Istvan Janos Antal. Însă vom reveni cu noi detalii!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

VIDEO 2020, anul în care au debutat câteva investiții majore la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

2020 a fost un an destul de dificil și pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din cauza numeroaselor restricții, Complexul a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate, și au fost aduse mai puține venituri. Cu toate acestea, având susținerea Consiliului Județean Constanța, la CMSN s-a putut continua activitatea și investițiile. Și dacă tot aducem vorba de investiții, este important de precizat că 2020 a fost unul în care au debutat o serie de investiții extrem de importante, cum ar fi extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii înseamnă pentru toată lumea Delfinariu, și nu numai. Înseamnă și Microrezervație, înseamnă Planetariu și Acvariu. Toate astea sunt secții ale Complexului Muzeal, instituție coordonată de Consiliul Județean Constanța și care a trecut ca orice instituție din lumea asta prin pandemie și care a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate. Au fost aduse mai puține venituri, dar au fost susținuți de CJC prin finanțări și subvenții, iar în felul acesta s-a putut funcționa și s-au putut continua investițiile.

În 2020 au debutat câteva investiții importante. Este vorba de patru locuri de joacă, finalizate, este vorba de o volieră nouă pentru păuni. Și, apoi, este vorba despre marea investiție, respectiv extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu, care va însemna o cvadruplare a volumului de apă și o triplare a suprafeței acesteia, premisa fiind aducerea altor delfini.

Nu am stat chiar dacă am funcționat la o capacitate redusă, la o treime pe Delfinariu și la o șesime Acvariu și Planetariu, mare parte acesta din urmă fiind închis. Dar, am avut și perioade în care am funcționat și, plus, la Planetariu avem un proiect european care a însemnat o activitate intensă de observații cerești, observații nocturne. N-am stat, am umblat prin Dobrogea, am avut patru tabere de astronomie și vom avea încă 11 în 2021. Țineți aproape de pagina Planetariului și de pagina unimis, care vă vor informa vizavi de aceste viitoare ieșiri în teren cu obiective, telescoape și mijloace de a studia bolta cerească.

În ceea ce privește Acvariu, avem planuri de a-l întreține, îngriji, îmbunătății, dar un plan mare este deja la Consiliul Județean Constanța, o temă de proiectare ce va consta într-un acvariu nou în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii care să închidă un circuit de vizitare și să aducă elemente de noutate, adică tot ceea ce presupune un acvariu modern, urmând ca vechea clădire din 1910 să prezinte alte exponate, să aibă o altă destinație.

Apoi, în ceea ce privește Delfinariu, vom avea în continuare legi de mare patagonieni și vom avea reprezentații care vor aduce zâmbete, bucurie și o legătură sentimentală față de aceste animale.“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ”Sf. Apostol Andrei” s-au derulat scene dramatice. Un bărbat, în vârstă de 80 de ani, care era internat în spital s-a aruncat de la etajul 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea Constanța, Anamaria Stoica, echipajele de urgență au fost solicitate prin apel 112 să intervină la o persoană ”posibil căzută de la etajul cinci, în fața centrului de dializă.”

De îndată la fața locului au fost alertate o mașină de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și un echipaj din cadrul SAJ Constanța C2.

”Din păcate, bărbatul în vârstă de aproximativ 80 de ani a fost declarat decedat la fața locului în urma protocolului de resuscitare.”,  a precizat Anamaria Stoica.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

În această dimineață, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că un pacient internat la Spitalul Județean Constanța ar fi căzut în gol de la etajul 5.

Poliţiştii au identificat persoana în cauză, de 80 de ani, din municipiul Constanţa, cadrele medicale declarând decesul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Potrivit Biroului de presă al Spitalului Județean, evenimentul s-a petrecut în această dimineață, în jurul orei 6.oo.

”Pacientul era internat în secția clinică Chirurgie generală I și suferise o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune gravă. În plus, săptămâna trecută a fost diagnosticat cu covid, motiv pentru care era internat într-un salon izolator destinat pacienților infectați cu SARS CoV-2.  Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Conducerea Spitalului regretă tragicul eveniment. În momentul de față este în curs o anchetă internă”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: