Conecteaza-te cu noi

Actual

La nivel mondial, unul din 11 adulţi are diabet. Vezi cum stau lucrurile în Constanţa

Published

on

Întreaga lume marchează astăzi Ziua diabetului. O boală care este din ce în ce mai prezentă, afectează tot mai mulți tineri și se face vinovată de tot mai multe decese. Diabetul poate fi prevenit dar, în același timp, odată diagnosticat, diabetul implică nu doar pacientul, ci și familia. Tocmai de aceea, tema Zilei Mondiale a Diabetului pentru anii 2018-2019 este  „Familia și diabetul”.

Este nevoie de suportul familiei. Este  o boală cronică și orice persoană cu diabet are nevoie de ajutor. Vorbim despre suportul pe care îl poate oferi medicul de specialitate dar în mod clar, vorbim și despre suportul familiei pentru că aceste persoane trebuie să își modifice stilul de viață. Asta înseamnă modul în care mănâncă, efortul fizic dar și controlul stresului . Ori nimeni nu poate duce această bătălie singur. Trebuie să îi aibă alături pe cei dragi  – Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu – coordonator Centru Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice SCJU Constanța.

Multe cazuri de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscurilor începe acasă. De exemplu, atunci când familia mănâncă sănătos și face exerciții fizice împreună, toți membrii au de câștigat și sunt încurajate comportamentele sanogene. Dacă un membru al familiei are diabet, atunci este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să afle care sunt riscurile, semnele de alarmă și ce se poate face pentru a preveni complicațiile bolii. Cu cât boala este descoperită mai repede, cu atât șansa prevenirii complicațiilor este mai mare și crește  calitatea vieții persoanei diagnosticate. Managementul corect al afecțiunii presupune tratament zilnic, monitorizare regulată, stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este esențial.

DIABETUL ÎN CIFRE – mondial, național, local

În lume, conform Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți are diabet. Peste 400 de milioane de oameni suferă de această boală iar specialiștii preconizează că peste 10 ani, numărul pacienților ar putea depăși 520 de milioane. Conform Studiului Naţional privind „Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate, fiind cunoscut faptul că la o persoană diagnosticată, există cel puțin alta nediagnosticată. In evidențele Centrului Județean de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul SCJU “Sf Apostol Andrei” Constanța sunt aproximativ 40.000 pacienți. 495 cazuri au fost înregistrate în perioada ianuarie-octombrie 2019.

Advertisement

Prevenția diabetului se poate face printr-un stil de viață sănătos, iar depistarea bolii printr-o simplă testare a glicemiei! Centrul Diabet zaharat, Nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Ap. Andrei” Constanța alături de Centrul Cultural Județean “Theodor Burada”, Asociația Studenților Mediciniști și Asociația Sweetland va marca Ziua mondială a Diabetului sâmbătă, 16 noiembrie, la Vivo Constanța.

“Vă așteptăm începând cu ora 16.00, la un eveniment menit să atragă atenția asupra importanței stilului de viață sănătos. Haideți să facem împreună mișcare în cadrul unui flashmob, apoi vom determina gratuit glicemia persoanelor care vor participa la eveniment, în limita timpului disponibil.”, precizează Crina Kibedi, din partea Compartimentului Relații Publice SCJU Constanța.

Foto: Prof. Univ. Dr.  Doina Catrinoiu

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions