Connect with us

Actual

Lector la 9 ani! A predat cursuri de kendama la Festivalul Atlantykron!

Maria Ionescu

Publicat

la

Așa cum v-am spus deja, în urmă cu câteva zile s-a încheiat ediția cu numărul 28 a Festivalului Altantykron, care s-a desfășurat pe Insula de Piatră de la Capidava. Insulița, în suprafață de aproape 2 km pătrați, a adunat și în acest an câteva sute (peste 450) de participanți de toate vârstele. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei, iar unul cei mai tineri a fost Dan Niță, din București. Dacă doar l-ai asculta vorbind, fără a-i vedea chipul, ai avea impresia că este mult mai mare. Și mă refer în primul rând la limbajul elevat pe care îl are dar și la preocupările sale cotidiene. La Capidava a fost lector. La doar 9 ani! Vine pe insulă de când avea 5 ani, iar anul acesta i s-a încredințat misiunea de a preda și altora. Și, fără nici o ezitare a acceptat și a fost mândru de acest lucru. Ce-i drept, este elev în clasa a III-a, și în primii doi ani de școală a avut 10 pe linie. Însă aici nu a ținut cursuri de matematică sau de română. A predat kendama. Pentru cine nu știe, kendama nu e un simplu joc, ci este aproape un stil de viață. Cu originile în Japonia, kendama este formată din două părți principale: Ken (sabie) și Tama (bila), legate de către un fir numit ito. Corpul principal, ken-ul, are la un capăt un vârf iar în partea opusă o cupă. Traversa de pe corpul principal are 2 cupe, una mai mare și una mai mică. Pare destul de complicat însă copiii se pricep de minune la acest joc. Care poate fi special. Dacă nu știți, întrebați-i pe cei mici și îndrăgostiți de kendama. În cursul anilor trecuți, Dan a participat și la cursurile de prim-ajutor și de măști. I-a plăcut la ambele: ”Dacă un prieten cade și se lovește eu îl pot ajuta”, ne-a spus mândru Dan. Anul acesta i-a plăcut și mai mult la Capidava deoarece a făcut și plajă și s-a plimbat și cu barca. Întrebat cum își petrece timpul liber acasă, la București și ne-a spus că iese în parc, se joacă cu prietenii, stă la calculator și se joacă diferite jocuri. Întrebat cum se descurcă la calculator, ne-a spus că pe o scară de la 1 la 10 își acordă nota 8. A ținut să precizeze și faptul că și-a cumpărat o carte de IT și speră ca de anul viitor să poată începe să programeze roboți. Și are doar 9 ani!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu puțină vreme în urmă, pe b-dul Ferdinand din  municipiul Constanța a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Constanța, în accident  au fost implicate un autoturism și un autobuz. O persoană, care era pasager în autobuz, a fost rănită.

Update: O femeie conștientă a fost transportată la spital de către echipajul SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministerul Economiei anunță că România are stocuri de gaze și energie electrică pentru iarnă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că Romania are pregătite stocurile pentru a asigura consumul de gaze naturale și energie electrică pentru perioada sezonului rece şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze naturale și de combustibili pentru producția de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.

„A avut loc, ieri, prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens. Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători:

În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;

Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;

În ceea ce privește stocurile de combustibili, fata de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;

Gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);

La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;

Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.

Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021.“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți pentru tâlhărie. Au agresat un paznic și au furat dintr-un grajd

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul  zilei de ieri, doi bărbați au fost reținuți de către polițiștii din Medgidia sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.  Este vorba despre doi tineri, în vârstă de 27, respectiv 29 de ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în cursul nopții de 18/19 octombrie, în jurul orei 2.00, cei doi au ajuns în extravilanul comunei Peștera, la un grajd în care erau ținute vite și obiecte de harnașament.

Aceștia l-au agresat pe paznic, un bărbat în vârstă de 56 de ani, i-au luat telefonul mobil și au pătruns în grajd. De acolo au furat mai multe obiecte pentru harnașament, două ciocane, o seceră, precum și de două bovine.

Prejudiciul a fost recuperat integral și înapoiat persoanei vătămate.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii i-au reținut pe bărbații în cauză pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: