Connect with us

Politica

Liberalii, adunați la malul mării să critice PSD!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Pavilionul Expoziţional din Mamaia s-a umplut astăzi de o mare de galbenă, venită din toate judeţele din sud – estul României, pentru a susține candidații PNL pentru alegerile europarlamentare. La întâlnire au participat președintele PNL, Ludovic Orban, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, lideri naționali și locali ai PNL, primari, parlamentari și candidați la alegerile europarlamentare, printre care jurnalistul Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Dan Motreanu, Cristian Bușoi și Vlad Nistor. Deși multă lume aștepta ca din discursurile liberalilor să aflăm ceea ce își propune PNL în viitoarea legislatură a Parlamentului European sau, eventual, un proiect de țară, în schimb am asistat la o adevărată ofensivă împotriva principalului adversar politic, PSD. Printre primii care au „luat la încins“ PSD a fost președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Bogdan Huțucă. Evident, în calitate de gazdă a evenimentului, Huțucă a dat discursului o ușoară tentă locală.

„Din păcate, acest oraș, simbol al României, a fost deformat, umilit și sărăcit, în ultimii 30 de ani. Înainte de ‘89, aproape toți românii îi invidiau pe constănțeni. Orașul era o poartă către lumea liberă. Cu toate acestea, după ‘89, deși orașul și județul, implicit, aveau un potențial de dezvoltare uriaș, o boală a lovit aceste locuri, dar și întreaga Românie. O boală care a întârziat dezvoltarea, o boală care continuă să-i țină pe români dependenți de stat, de instituții nereformate și de o clică politică incompetentă. Vorbind de ciuma roșie, ea și-a dat în petec mai mult ca niciodată. Am asistat la atacurile socialiștilor la justiție, la coordonatele de politică externă și la stabilitatea economică. Toate acestea arată ticăloșia pesedistă. Dovadă a incompetenței PSD sta faptul că avem o slabă absorbție a fondurilor europene, că au promis opt spitale regionale, dar nu au realizat niciunul. Dovada incompentenței PSD stă faptul că Guvernul Dăncilă este singurul din UE care nu a semnat un contrat pentru o autostradă și că avem cea mai mare inflație din UE. Pesediștilor le e frică să iasă din casă, să meargă pe stradă. Nu mai e nicio îndoială, PSD și ALDE sunt incompatibile cu democrația și statul de drept și cu interesul României“, a spus Huțucă.

Municipiul Constanța, „zero fonduri europene“!

Un altfel de atac la adresa PSD a venit din partea primarului orașului Ovidiu, George Scupra. Acesta a făcut o comparație, în date, între ceea ce au realizat primarii PNL din județul Constanța în comparație cu aleșii PSD, în speță primarul Constanței, Decebal Făgădău, în materie de atragere de fonduri UE.

„La nivelul României, primarii liberali își fac treaba și aduc dezvoltare în localitățile pe care le conduc. Am făcut o analiză la nivelul județului Constanța în ceea ce înseamnă accesare de fonduri europene de către aleșii PNL din județ. Concret, din 2016 și până azi, primarii PNL au atras fonduri UE în total de 104,5 milioane de euro. Nu știu dacă este mult sau puțin, dar împărțind pe cap de locuitor, asta înseamnă că media fondurilor europene atrase de către primarii PNL din județul Constanța este de 630 de euro pe cap de locuitor. Analizând și municipiul Constanța, condus de un membru PSD, rezultatul este extrem de simplu, pentru că este zero la toate capitolele în ultimii trei ani…Am văzut și sloganul lor: „Constanța merită mai mult!“ Da, este adevărat, Constanța merită mult mai mult decât zero fonduri europene“

PNL, comparat cu o formație rock!

Singurul care a fost mai blând cu PSD și conducătorii ei a fost europarlamentarul Siegfried Mureșan, care candidează pentru un nou mandat în PE. Deși a început luându-l drept țintă pe Liviu Dragnea (președintele PSD), europarlamentarul PNL, fost membru al PMP și persoană de încredere a lui Traian Băsescu, a schimbat registrul din mers și a punctat ce vrea să facă PNL în viitorul PE.

„Toată Uniunea Europeană așteaptă să scăpăm Europa de Liviu Dragnea, fiindcă s-a săturat de acesta. PNL e singurul care poate obține ceva pentru România de la UE. Va trebui să mergem printre oameni și să le spunem ce vom face pentru ei. Vom obţine fonduri pentru a da drumul unui program numit Prima fermă prin care fiecare tânăr care vrea să îşi deschidă o fermă să primească 100.000 de euro nerambursabili de la Uniunea Europeană. Vom simplifica procedurile pentru accesarea de fonduri europene, vom tăia birocraţia la accesarea de fonduri europene. Vom obţine bani pentru regularizarea Dunării, vom obţine bani pentru anveloparea a 500.000 de mii de apartamente de bloc. Vom face lucruri concrete pentru oameni în următorii cinci ani în PE. Trebuie să le mai spunem oamenilor: vreți spitale, școli și drumuri ca în Europa? Atunci trebuie să votăm politicieni europeni. Cine să bage România în Schengen, Carmen Dan (PSD, n.r.) sau Vasile Blaga? PNL este ca o formație rock. Am fost în toate colțurile țării, cu președintele Ludovic Orban, capul de listă Rareș Bogdan și candidații noștri. Am fost la Timișoara, Cluj și Brașov. Azi dăm semnalul la Constanța că și regiunea de sud-est poate câștiga alegerile pentru PE”,  a spus Mureşan.

Referendumul lui Iohannis, strecurat printre declarații

Liberalii au revenit la ținta favorită, PSD, prin deputatul de Sibiu Raluca Turcan. Ea a spus că în 26 mai sunt de dat două voturi vitale pentru țară, „unul la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis împotriva corupților, iar al doilea pentru forța României în Europa“.

„Unii se întreabă de ce referendum, pentru că România este sub asediu, democrația este în pericol, iar agenda guvernamentală a fost confiscată de un grup cu comportament infracțional organizat, iar președintele Iohannis ne cheamă la referendum să dăm la o parte acest grup infracțional. Dacă unul de la ei (PSD, n.r.) plătește? Nu! Modifică legea, calcă totul în picioare și spune că negrul este alb, iar în tot acest timp economia este praf. Votul la referendum este unul de moțiune de cenzură împotriva“, a subliniat Turcan.

Promisiuni că pensiile speciale vor dispărea!

Artileria grea a fost lăsată la final. Jurnalistul Rareș Bogdan, cel care deschide lista PNL la alegerile europarlamentare și-a început discursul spunând că se va ocupa personal să îngenuncheze un baron din sud-estul României (Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea), despre care a spus că care are gardul la proprietate mai lung decât podul lui Anghel Saligny de la Cernavodă. Rareș Bogdan a continuat să afirme că o „gașcă de infractori se crede stăpână pe România“.

„Le vom arăta asta în 26 mai. Timpul PSD a expirat. Timpul lui Liviu Dragnea și a găștii din jurul său a expirat. România trebuie eliberată din mâinile lor. Nu v-ați săturat că de doi ani și patru luni vorbim numai de pușcăriași, de deținuți și de infractori mai mult decât de bătrânii acestei țări, de copii bolnavi și de cetățenii cinstiți. Nu v-ați săturat să vorbiți de condițiile din închisori mai mult decât de condițiile din spitale și din școli? Votul din 26 mai nu e doar pentru a trimite la Bruxelles niște europarlamentari, ci pentru a hotărî dacă România stă în Europa sau se îndreaptă spre Rusia, Turcia sau China. Voi cere, cu riscul de a supăra pe mulți, ca, în primele 30 de zile de la preluarea guvernării, PNL să anuleze pensiile speciale. În afara militarilor și magistraților, toți cei 150.000 trebuie să dispară de la pensii speciale, pentru că nu există cetățean de rang unul sau doi, așa cum este obligatoriu ca toți parlamentarii să renunțe la imunitate“.

Rareș Bogdan: „Mazăre, Constantinescu și Strutinsky, trei infractori, care au ajuns să terorizeze un oraș și un județ“

Pentru că era la malul mării, jurnalistul Rareș Bogdan nu a scăpat prilejul de a-i ataca atât garda veche a PSD Constanța, cât și pe cea nouă.

„Unii cetățeni au avut șansa să fie conduși de profesioniști, de oameni care s-au dedicat comunităților, iar alții au fost conduși de grupări infracționale organizate, cum a fost gruparea care a terorizat Constanța: Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. Trei infractori care au ajuns să terorizeze un oraș și un județ. Sigur, pentru PSD a contat prea mult faptul că au plecat unii și și-au făcut o sucursală a PSD în Madagascar? Nu, au adus alți infractori. Și au înlocuit un baron cu altul și mai periculos. Trebuie să dispară din Constanța astfel de indivizi, pentru că acest oraș are cel mai mare potențial după București, dar a fost abandonat. Este inadmisibil să lași Portul Constanța și investițiile pe mâna unor găști de infractori“, a afirmat Rareș Bogdan.

Orban, ca în Caragiale! Nu critică, dar…

În finalul evenimentului, liderul PNL Ludovic Orban a afirmat că a venit la Constanța să înceapă bătălia cu un inamic (PSD, n.r.) care și-a bătut joc de România și a adus țara sub nivelul mării. Liderul a promis în fața audienței că nu va spune nici un cuvânt despre inamicii României (PSD, n.r.). Dar, cu toate astea, Orban a afirmat că s-a săturat să fie condus de repetenți, codași și cei care se clasează pe ultimul loc.

„M-am săturat să mă conducă agramaţii, m-am săturat să mă conducă cei care au făcut şcoala pe puncte, m-am săturat să mă conducă hoţii, m-am săturat să mă conducă cei care nu au nici un pic de inimă, de dragoste, de compasiune pentru semenii lor. M-am săturat ca România să fie făcută de râs în toată Europa de aceşti derbedei politici, care au sucit minţile săracilor, minţile celor care nu înţeleg încă adevărul despre România şi care ţin România pe loc de 30 de ani. E timpul ca oamenii buni să conducă România”, a conchis Orban.

După un final în care PNL nu s-a zgârcit la recuzită, baloane, steaguri și confeti, marea galbenă a PNL și-a continuat periplul prin județul Constanța în alte două localități, Ovidiu și Mihail Kogălniceanu.

Comments

comments

Politica

Proiect PSD: Mandatele primarilor și consilierilor județeni ar putea crește la cinci ani

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor locali/județeni, de la patru la cinci ani. Inițiatorii argumentează că o astfel de măsură ar duce la realizarea proiectelor asumate, scrie Mediafax.

Propunerea legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale prevede prelungirea mandatului primarilor și consilierilor județeni de la patru la cinci ani.

Inițiatorii sunt mai mulți parlamentari din PSD, printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, senatorul PSD Șerban Nicolae dar și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Ei susțin că proiectele de finanțare europene nu pot fi finalizate într-un mandat de patru ani, iar echipei care preia următorul mandat îi este greu să ducă la bun sfârșit proiectul în derulare.

„În prezent, durata mandatului în situația descrisă la motivul proiectului legislativ este de patru ani. Majoritatea proiectelor de finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinzi ani. Este greu pentru o echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin mpsuri potrivite, proiectul aflat în derulare. Modificarea propusă, în sensul arătat de prezenta expunere de motive nu generează costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale, cât și terților, părți active, pasive și reactive în societatea românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, PSD propune ca mandatul primarilor și consilierilor locali sau județeni să fie egal cu cel al președintelui României, respectiv de cinci ani.

„În legislatura românească, mandatul aleșilor locali, conform articolului 24, alin 1 secțiunea 2 din Legea nr. 215/2001-Legea Administrației Publice Locale, stabilește durata mandatului în cazul primaruluim al consilierilor locali și consilierilor județeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situația reală, întâlnită în acrivitatea administrațiilor locale/județene, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în contextul biocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județeni se susține fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficient îndeplinirii obligațiilor asumate”, se mai arată în proiectul legislativ.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Diaspora se revoltă: “Tit Brăiloiu nu este calificat să reprezinte românii”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Zeci de grupuri civice din diaspora şi ţară îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-l propună pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, considerându-l incompatibil cu funcţiile publice.

”Organizaţiile non-guvernamentale şi comunităţile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcţiile publice pentru o funcţie de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spaţiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informaţiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională şi educaţia domnului Brăiloiu, precum şi lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis, joi seară, un număr de 30 de organizaţii civice şi ţară şi din străinătate, potrivit jurnaliștilor de la news.ro.

Semnatarii documentului consideră evident faptul că Liviu Brăiloiu ”nu este calificat să reprezinte românii”.

”Românii de pretutindeni, atât din ţară, cât şi din afara ei, sunt caracterizaţi prin cinste şi profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneţi un candidat corespunzător cetăţenilor acestei ţări şi demnităţii funcţiei de ministru”, au mai transmis semnatarii.

Au semnat documentul, din Diaspora, Canada Save Roşia, Diaspora Franţa solidară cu România, Diaspora Milano, Grupul Civic Madrid, Mişcarea civică Diaspora Belgia, Protestatari Pro-Democraţie Londra, Rezist Berlin, Rezist Dublin, Rezist Ingolstadt, Şi eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, Rezist WMW, Rezist Zürich, Rezistăm şi la Paris, Rezistenţa din Diaspora, Ştafeta Steagului Uniunii Europene. Din ţară, scrisoarea a fost semnată de #activAG Piteşti, #Rezist Galaţi, #REZISTENŢA, Acţiunea Civică Galaţi, Aradul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Corupţia Ucide, Cuza Avea Dreptate – Iaşi, Procivic Baia Mare, Reset, Rezistenţa Constanţa, Umbrela Anticorupţie Cluj şi VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a trimis miercuri seară la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Citiți și:

Senatorul constănțean Tit Brăiloiu, viitor ministru al românilor de pretutindeni

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tudorel Toader a cedat! DEMISIONEAZĂ din funcţia de ministru al Justiţiei

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Tudorel Toader, ministru al Justiţie în ultimii doi ani şi două luni, a anunţat joi, 18 aprilie, că demisionează din funcţie, după ce miercuri Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras sprijinul politic, notează stiripesurse.ro.

„Voi merge la Guvern şi am o altă întrevedere cu doamna prim-ministru. Voi dezvolta ceea ce v-am spus dimineaţă. Voi porni în scrisoarea pe care am redactat-o de la voinţa politică exprimată în cadrul CEx-ului. Voi porni de la voinţa exprimată oarecum în cele două întrevederi cu doamna prim-ministru, de la faptul că doamna prim-ministru are rolul decisiv atât în formarea guvernului, cât şi în revocarea unor membri. Luând act de aceste împrejurări, iau în considerare şi faptul că orice autoritate trebuie să aibă asigurată continuitatea, voi rămâne la minister până la momentul în care numele noului ministru va apărea în Monitorul Oficial, pe care îl voi aştepta la minister. Prin urmare, merg la Guvern şi prezint doamnei prim-ministru demisia. Domnia sa va decide ce face cu acestă demisie. Cel mai probabil o va trimite preşedintelui“, a declarat Tudorel Toader.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: